Magnolia Stekken – Van boom, struik tot tak!

magnolia stekken

Magnolia is een prachtige romantisch plant, boor of struik. Deze trage groeier geeft schitterende mooie bloemen. Nou, alleen als de magnolia op de goede plaats staat en goed verzorgt wordt. Ja, het is een plant met eisen. De Magnolia is niet zo maar te stekken. Het is een lastige plant om te vermeerderen. Het kan wel maar het duurt best wel lang voordat ze wortels produceren. Hoe kan je een Magnolia stekken?

Magnolia Stekken. Er zijn drie methodes van stekken: knippen van stekken, het afleggen van buigzame takken en het marcotteren van takken aan een boom. Je moet geduld hebben, want het kan lang duren voordat er wortels ontwikkelen.

De Magnolia hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden, maar soms willen wij mensen de boom of struik mooi in de vorm brengen en snoeien we toch.

Lees ook: Hoe Een Magnolia Verzorgen Voor Prachtige Bloemen?

Magnolia Vermeerderen

Zoals al gezegd is de Magnolia een lastige boom om te stekken of te vermeerderen. Het ids een trage groeier en een late bloeier. Zo ook het vermeerderen, de ontwikkeling van wortels zal traag verlopen welke methode je ook toepast. Ja er zijn meerdere manieren om een magnolia te stekken.

  • Door een tak af te knippen en deze als stek te gebruiken
  • Door een tak af te leggen en vast te zetten met krammen
  • Door te marcotteren

We zullen deze methode stuk voor stuk bespreken en uitleggen hoe het werkt.

1. Magnolia Stekken Hoe

We beginnen met de meest bekende en makkelijkste manier, het maken van stekken. Voor het stekken heb je een tak nodig die dit jaar is begonnen met ontwikkelen, dus eerstejaars hout.

Knip een tak af van halfrijp hout, dit is dus een eerstejaars scheurt die uit gegroeid is. Knip de tak ongeveer 10 centimeter van de de bovenkant af en verwijder de onderste bladeren. Laat de bovenste bladeren aan de tak zitten en haal de rest weg.

We raden je aan Pokon stekpoeder te gebruiken, welke te verkrijgen is bij Bol.com. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels en geeft bescherming tegen schimmels en ziektes.

Doop de stek in stekpoeder en tik het overtollige stekpoeder er vanaf. Maak een mengsel van 50% potgrond en 50% scherp zand en plaats hierin de stek. Geef de stek water en maak nu een stekkastje door plasticzakje met gaatjes over de pot te doen. Je kunt het zakje ondersteunen door satéprikkers.

Ook kan je een PET fles doormidden snijden, een paar gaatjes maken en deze over de stek plaatsen. Zo maak je je eigen kweekkas.

Benevel de stekken regelmatig en zorg dat het vochtig blijft. Nu is het wachten op de wortels, dit kan weken tot maanden duren. Ja, geduld is een schone zaak bij de Magnolia.

Ik adviseer je om meerdere stekken te maken in het geval dat de stekken niet aanslaan.

Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.

2. Magnolia Afleggen

De tweede methode is de een tak van de Magnolia afleggen. Neem een tak die je makkelijk naar de gerond kan brengen voor het afleggen.

Buig de tak naar beneden en maak een sneetje in de tak en verwijder een deel van de schors op de plaats waar deze de grond raak. Breng nu de tak bij de snede onder de grond en zet deze vast met krammen (te koop in het tuincentrum). Bedek de tak met aarde. Dit is alles wat je kan doen om een magnolia af te leggen.

Het kan wel een jaar en soms zelfs langer duren voordat de tak wortels ontwikkeld. Zoals ik al vertelde, geduld is een schone zaak bij de magnolia!

3. Magnolia Marcotteren

De laatste manier is de moeilijkste manier en is niet eenvoudig, marcotteren.

Voor marcotteren hebben we een tak van de boom nodig waarvan we aan het uiteinde de bladeren verwijderen over een lengte van ongeveer 30 centimeter. Vervolgens wordt aan de bovenkant van de tak een diepe snede gemaakt. Deze snede kan je voorzien van stekpoeder. Vervolgens pak je een beetje vochtig mos en dit plaats je in de sneden. Knip van een stevig plasticzakje de onderkant af en schuif deze over de sneden en bind deze aan de onderkant dicht. Vul de zak met vochtig mos en/of potgrond en bind nu ook de bovenkant dicht.

magnolia stekken

Na verloop van tijd zullen er wortels ontwikkelen. Als deze aan de buitenkant zichtbaar zijn kan je de zak verwijderen en de stek van de tak afknippen waarna je deze kunt oppotten.

Magnolia Boom Stekken

De vorm van je Magnolia bepaalt voor een groot gedeelte de manier van stekken. Een boom bijvoorbeeld kan je niet afleggen, de takken kan je niet zover buigen dat ze de grond raken.

Voor een boom kan je een stek gebruiken van eerstejaars hout of je kunt een marcotteren.

Beide manieren werken prima en zullen goede stekken geven. Voor een boom echter gaat mijn voorkeur uit naar marcotteren. Dus zoek een mooie tak uit en probeer het eens een keer. Succes!

Magnolia Tak Stekken

Een Magnolia struik heeft vele jonge scheuten en meerdere takken.

Dus de methode die je hier kunt toepassen zijn het knippen van een stek en het afleggen van takken.

Als je een tuinliefhebber bent, of gewoon nieuwsgierig raad ik je aan om beide methode te doen. Het is gewoon leuk om te doen en ik ben benieuwd welke methode het eerst wortels produceert. Ook nu weer, succes.

Wanneer Magnolia Stekken

De beste tijd om een Magnolia te stekken is als de plant op zijn sterkst is en dat is in de zomer. De plant zal dan snel herstellen van de wonden die gemaakt zijn en de stekken hebben de drang om te overleven.

Dus de maanden juni, julie en begin augustus zijn de tijden dat je de Magnolia kan stekken.

Nu weet je precies hoe je een Magnolia kan vermeerderen en welke methodes je kunt gebruiken. Heel veel plezier met de uitvoeren en succes.

Als je wilt snoeien lees dan onze blog ‘Magnolia Snoeien In 4 Stappen‘, zo maak je geen fouten en blijft de boom mooi en zal deze blijven bloeien.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Ook interessant om te lezen!