Hoe Magnolia Snoeien In 4 Stappen

Bomen met Roze Bloesem

Magnolia’s zijn prachtige planten die elke tuin eigenlijk wel een vrolijke uitstraling geven. Toch kan het gebeuren dat de Magnolia in jouw tuin na verloop van tijd toch wat te verwilderd eruit komt te zien. Hoe kun je deze Magnolia dan toch het beste snoeien zonder dat dit problemen oplevert?

  • Een Magnolia hoef je eigenlijk niet te snoeien, dit vind de boom niet fijn.
  • Toch doen? Gebruik snoeischaren, heggenscharen en zagen voor verschillende takken.
  • Snoei dode en zieke takken eerst.
  • Snoei daarna de jonge, dunne takken aan de onderkant van de boom.
  • Haal tot slot de waterloten (uitlopers) weg door deze voorzichtig van de boom te trekken.

Nu je even een snelle instructie hebt gekregen wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Hieronder bespreken we eerst stap voor stap waar je bij elke instructie rekening moet houden. Daarna bespreken we ook wanneer je een Magnolia het beste kunt snoeien en wat je moet doen als je de boom drastisch wilt snoeien. Lees snel verder!

Lees ook: Hoe Een Magnolia Verzorgen Voor Prachtige Bloemen?

Hoe Magnolia Snoeien?

Een Magnolia snoeien doe je in verschillende stappen. Voordat je echter begint met snoeien is het goed om te weten dat de Magnolia een redelijk gevoelige plant is. Dat betekent dat je voorzichtig met het snoeiproces moet omgaan.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

1. Snoei Dode En Zieke Takken Eerst

Als eerste begin je met het snoeien van dode en zieke takken. Dode takken zijn makkelijk te vinden, daar groeit namelijk helemaal niets meer aan. Zieke takken zijn vaak wat moeilijker.

Om zieke takken te vinden zal je moeten kijken naar de bladeren die eraan zitten en de kwaliteit van het hout. Als je ziet dat de bladeren van de tak geel of slap worden dan is de kans groot dat de hele tak ziek is. Daarnaast kan het ook zijn dat het hout uitgedroogd of verrot is. Dit is ook een zieke tak die je dient weg te halen.

Het kan verleidelijk zijn om bij de Magnolia ook gezonde takken weg te halen om zo de gewenste vorm aan de boom te geven. Toch is dat met een Magnolia helemaal niet de bedoeling. Het weghalen van gezonde takken kan grote gevolgen hebben voor de complete gezondheid van de Magnolia en dat wil je voorkomen.

2. Kies Daarna De Lagere, Jonge Takken

Wat je wel kunt doen om de vorm van een Magnolia een beetje in bedwang te houden is het snoeien van jongere, lager gelegen takken. Deze vind je vaak aan de onderkant van de boom. Omdat deze takken nog geen grote spelen in de gezondheid van de boom kun je deze redelijk makkelijk weghalen.

Kies hiervoor vooral takken die in een vreemde hoek groeien of dwars door het midden bijvoorbeeld, of die over andere gezonde takken heen groeien. Hoe ouder deze takken worden hoe meer problemen ze zullen opleveren voor andere takken en dat wil je natuurlijk voorkomen.

3. Haal De Waterloten Weg

Als je de Magnolia eerder al een keer hebt gesnoeid dan is de kans groot dat deze zogenaamde waterloten heeft ontwikkeld. Op het punt waar je de vorige tak hebt gesnoeid komen dan verschillende, dunne takken uit de boom die verticaal omhoog groeien.

magnolia

Als deze waterloten nog jong zijn kun je de met een beetje gevoel gewoon van de boom afknippen, zonder dat dit schade voor de Magnolia gaat opleveren. Dit is iets wat je zeker wilt doen. De waterloten zien er namelijk niet heel erg mooi uit. Daarnaast wil je hier niet te lang mee wachten, dan verharden de waterloten namelijk, en moet je ze alsnog snoeien.

4. Gebruik Het Juiste Materiaal

Verder is het goed om te weten dat je tijdens het snoeien van de Magnolia echt het juiste materiaal moet gebruiken. Magnolia’s zijn namelijk heel gevoelig voor het snoeiproces en verkeer materiaal kan schade opleveren aan de boom.

Voor het verwijderen van kleine, jonge takken is het aan te raden een scherpe snoeischaar te gebruiken. Deze zorgen voor de mooiste snee. Als je takken hebt tussen de 2,5 en 5 centimeter dan kun je deze het beste met een heggenschaar afknippen. Zijn de takken dikker? Dan kun je het beste een zaag gebruiken.

Wanneer Magnolia Snoeien?

Wanneer je een Magnolia het beste kunt snoeien hangt heel erg af van het soort Magnolia wat je in je tuin hebt staan. De Magnolia is namelijk een grote familie van planten die allemaal op een ander moment in bloei staan.

magnolia

Wel is het zo dat je jouw Magnolia, welke soort het dan ook is, het beste direct kan snoeien nadat deze in bloei heeft gestaan. Voor sommige planten zal dit in het voorjaar zijn, voor andere aan het einde van de zomer. Wacht hier na de bloei niet te lang mee, dan loop je het risico dat de plant volgend jaar niet op tijd herstelt is om te bloeien.

Dan is er natuurlijk ook nog de vraag hoe vaak je een Magnolia per jaar moet snoeien. Eigenlijk is het met een Magnolia aan te raden deze zo min mogelijk te snoeien. Dat komt doordat de Magnolia, zoals we al zeiden, echt heel slecht herstelt van zijn snoeibeurten in vergelijking met andere planten. Snoei de boom dus bij voorkeur alleen als je oude en dode takken hebt.

Magnolia Drastisch Snoeien Tot Op De Boom?

Soms kan het gebeuren dat je een Magnolia graag drastisch wil snoeien. Bijvoorbeeld als de groei toch wat meer uit de hand is gelopen dan dat je in eerste instantie had gewild. Kun je een Magnolia dan drastisch snoeien?

Zoals ondertussen duidelijk is, snoei je een Magnolia liever niet te drastisch. Wil je een Magnolia toch heftig snoeien? Dan is het een goed idee, om dit proces over 2-3 jaar uit te spreiden. Zou je de hele boom namelijk in een keer snoeien dan is de kans groot dat die het proces niet gaat overleven. De boom is namelijk gevoelig voor ziektes.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen