Hoe Een Magnolia Verzorgen Voor Prachtige Bloemen?

Magnolia verzorging

Als de magnolia begint te bloeien dan weet je zeker dat de lente in aantocht is en dat de temperatuur buiten warmer wordt.

De magnolia bloeit met prachtige witte/roze/paarse bloemen. Het zijn hele grote bloemen, misschien wel de grootste bloemen die een heesters kan voortbrengen in ons klimaat. De vroege bloeiers bloeien in maart maar en zijn ook magnolia’s die bloeien in april.

Hoe je de magnolia moet verzorgen om een hele volle boom te krijgen met grote bloemen lees je in dit artikel. Onderstaand tabel geeft in het kort weer wat je moet doen.

StandplaatsZon en halfschaduw.
GrondsoortEen zure, humusrijke en vochtige, maar waterdoorlatende grond.
Water gevenIn pot: de grond van de magnolia moet vochtig blijven, maar niet nat.
In volle grond: de magnolia heeft alleen in hele droge periodes extra water nodig.
BemestenIn pot: in het voorjaar bemesten met organische meststof daarna elke 6 weken.
In volle grond: in april met organische meststof en nog een keer in juli.
SnoeienNiet snoeien, alleen als de stuik te groot wordt of uit model is en na de bloei.
VerplaatsenKan in het najaar vanaf oktober. Snoei de takken wel een groot stuk terug.
VatbaarheidNiet voor vele ziektes vatbaar. Soms alleen bladluis en rode bladziekte.
WinterhardJa, goed winterhard.
GroenblijvendJa en nee. Afhankelijk van de soort magnolia.

Dit zijn de basis zaken die je helpen jouw magnolia goed te verzorgen. Zo krijg je een volle boom met volop bloemen. Onderstaand worden alle items in de tabel verder toegelicht, dus lees snel verder!

Ben jij op zoek naar een magnolia voor in de tuin? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod van vaste planten, tegen hele scherpe prijzen en alles vers van de kweker!

Standplaats

De magnolia is een echte zonaanbidder en staat graag in de volle zon. In de halfschaduw doet de plant het ook nog goed. In de schaduw zal de heester ook overleven alleen krijg je veel minder en veel kleinere bloemen. Een standplaats in op het noordoosten is dan ook geen goed idee.

Hoe er wel rekening mee dat de magnolia heel groot kan worden. Dus een plaats waar de heester de ruimte heeft om te groeien is wel zo prettig, anders moet je de magnolia waarschijnlijk over een paar jaar verplaatsen.

Lees ook: Magnolia Verplaatsen! – Hoe en wanneer doe je dat?

Bodemsoort

De magnolia heeft graag een licht zure grond net zoals zoveel heesters, denk bijvoorbeeld aan de rhododendron en azalea. Zure grond krijg je door turf toe te voegen aan de aarde. Ook gemaaid gras kan een oplossing zijn om de grond zuurder te maken.

De magnolia houdt van vochtige grond, maar ook weer niet te nat. Het water moet goed afgevoerd kunnen worden om wortelrot te voorkomen. Als je kleigrond hebt kan je dit mengen met zand en kleine kiezelsteentjes.

Watergeven

Een volwassen boom/struik die in de volle grond staat hoeft niet veel water te hebben. De wortels zijn diep genoeg geworteld om vocht op te nemen. Echter, tijdens extreme droogte kan/moet je de magnolia wel water geven.

Als de magnolia is een pot staat heeft deze vanzelfsprekend wel water nodig. Geef de magnolia een hoeveelheid water zodat de grond vochtig blijft, maar niet nat. Plaats de magnolia dan ook in een pot met een gat aan de onderkant, zodat het overtollige water kan worden afgevoerd.

Bemesten

In de volle grond heeft de magnolia twee keer mest nodig. De eerste keer is in het begin van de lente en de tweede keer in juli. Als de magnolia in pot staat begin je met bemesten in het voorjaar de daarna elke zes weken.

Als mest kan je rhododendron voeding gebruiken. Deze voeding is ook geschikt voor de magnolia omdat deze heesters dezelfde verzorging nodig hebben. Rhododendron voeding is ook verkrijgbaar bij bol.com.

Snoeien

De magnolia heeft niet veel snoei nodig, de heester vindt dit ook niet fijn. Als je toch een paar takken moet snoeien doe dit dan na de bloei.

Het snoeien van de magnolia doe je alleen als en zieke takken tussen zitten, takken die elkaar kruisen of om de heester in model te houden.

Ook jonge dunne takken aan de onderkant van de heester kan je snoeien. Zo hou je de magnolia in bedwang en in model.

Lees ook: Hoe Magnolia Snoeien In 4 Stappen

Verplaatsen

Ja, soms is de magnolia te groot geworden voor de plak waar deze staat. Er zit dan niets anders op dan de magnolia te verplaatsen. Doe dit bijvoorkeur in het najaar, na oktober.

Snoei de struik wel voor minimaal de helft terug, helaas moet dit omdat de wortels beschadigd worden tijdens het verplaatsen en deze niet meer in staat zijn om de hele struik van water te voorzien.

Maak op de nieuwe plaats een gat dat twee keer zo groot is als de kluit van de heester en verplaats de struik. Gooi het gat dicht en geef water.

Lees ook: Magnolia Verplaatsen! – Hoe en wanneer doe je dat?

Vatbaar Voor …

De magnolia is een hele sterke plant en niet voor veel ziektes vatbaar. Als er zal ziektes optreden dan heft dit gevolgen voor de bladeren. Zo is er de rode bladziekte (roest), Bladluis en bacteriologische bladziekte.

Bladluis kan je bestrijden door water met zeepsop op de bladluis te sproeien. Voor roest zijn er biologische bestrijdingsmiddelen te koop in het tuincentrum. Haal ook de aangetaste balderen weg van de grond en knip ze van de takken af. Zorg dat ze niet met andere planten in contact kunnen komen.

Winterhard/Wintergroen

magnolia verzorging
Bladverliezende magnolia in de winter

De magnolia is een winterharde boom/struik. In de volle grond winterhard tot -16 en in pot tot -10 graden Celsius.

Lees ook: Welke Soort Magnolia is Winterhard en Groenblijvend?

Of de magnolia ook in de winter bladeren heeft hangt af van de soort magnolia. De Magnolia Grandiflora is groenblijvend, maar de magnolia stellata verliest zijn blad.

Voordat je een magnolia koopt is het verstandig te bepalen wat je wilt in jouw tuin, groenblijvend of niet. Dan kan je de juiste keuze maken welke magnolia je aan moet schaffen. Dit kan je ook doen bij de onlinewebshop Tuinplant.nl. Zij hebben een grote selectie aan magnolia’s.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen