Welke Soort Magnolia is Winterhard en Groenblijvend?

magnolia winterhard

De magnolia is een heester die in het voorjaar hele mooie bloemen geeft, meestal wit/roze, maar er zijn ook magnolia’s die een paars/witte bloem geven. Het is een makkelijke plant die bij de juiste verzorging heel veel mooie grote bloemen geeft. Die bloemen wil je natuurlijk elk jaar aan de boom zien, maar daarvoor moet de magnolia de winter overleven. Is de magnolia winterhard? In het kort:

Alle magnolia’s zijn winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius, maar niet alle magnolia’s zijn groenblijvend. Of de magnolia ook groenblijvend is hangt af van de soort magnolia die je hebt.

Dit is in het kort of de magnolia wintergard en groenblijvend is. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het de magnolia makkelijker te maken een vorstperiode te overleven. Wat deze maatregelen zijn lees je verderop in deze blog. Ook kan je lezen welke magnolia groenblijvend is en welke niet.

Ben jij op zoek naar een magnolia voor in de tuin? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod van vaste planten, tegen hele scherpe prijzen en alles vers van de kweker!

Welke Magnolia is Winterhard en Groenblijvend?

Er zijn vele soorten magnolia’s in Nederland en België verkrijgbaar. De meest verkocht zijn echter de Grandiflora en de Stellata. Daarnaast zijn er ook nog de yulan, ranch, yellow river, yellow bird en de soulangeana.

Maar welke is winterhard en welke is bovendien nog eens groenblijvend? Wel zo leuk om te weten als het koud wordt of als je aan magnolia in je tuin wilt hebben.

 • Magnolia Grandiflora
  Deze magnolia is winterhard en ook nog eens groenblijvend.
 • Magnolia Stellata
  Deze magnolia is wel winterhard, maar niet groenblijvend.
 • Magnolia Soulangeana
  Deze is winterhard en groenblijvend.
 • Magnolia Kobus
  Deze is winterhard en bladverliezend in de winter.
 • Magnolia Denudata
  Ook deze is weer winterhard, maar niet groenblijvend
 • Magnolia Loebneri
  De Loebneri is winterhard en bladverliezend in de winter

Zoals je ziet zijn er nogal verschillen, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze winterhard zijn. Om een idee te geven, in de tuin zijn ze winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. In pot tot -15 graden Celsius, dit heeft te maken dat een plant in pot kwetsbaardere is voor kou.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het de magnolia makkelijker te maken de winter door te komen. Als de magnolia minder last heeft van kou dan zal deze het volgend voorjaar weer sterk terugkomen en volop bloeien.

Lees ook: Hoe Een Magnolia Verzorgen Voor Prachtige Bloemen?

Hoe Kan Je De Magnolia Helpen Te Overwinteren?

Een goed aangeplante magnolia die al wat jaartjes in de tuin staat, heeft zichzelf zo goed ontwikkeld zodat deze nagenoeg geen ondersteuning nodig heeft.
Een jonge aangeplante magnolia die zichzelf nog helemaal moet ontwikkelen kan wel wat hulp gebruiken als er een strenge vorstperiode op komst is. Je kunt nog een aantal dingen doen die ervoor zorgen dat deze jonge magnolia goed de winter door komt:

 • Niet meer snoeien
  Snoei de magnolia in het najaar niet meer. Doe je dit wel dan kunnen de geknipte stengels afsterven in de winter. Als je te laat bent met snoeien wacht dan tot het volgend voorjaar. Snoei dus direct na de bloei. Snoei je in het voorjaar, dan heb je wel kans dat er geen bloemen meer aan komen, maar volgend jaar weer wel.
 • Dek de aarde af met mulch
  Dek de aarde rondom de magnolia af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Zeker handig bij net aangeplante magnolia, maar ook fijn voor de planten die er al jaren staan. Het geeft ze een steuntje in de rug.
 • Pak de plant in
  Wikkel de jong aangeplante (jong of oudere) magnolia in een fleecedeken, zeker als deze in de wind staan. Door wind kan het nog kouder aanvoelen. Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
 • Wat als de magnolia in pot staat?
  Staat de magnolia in pot, verplaats deze dan naar een beschutte plek. Plaats de pot op een stuk piepschuim om omtrekkende kou tegen te gaan. Geef de plant geen water meer, want dit is slecht voor de wortels. En pak de plant in met een plantenhoes om de plant tegen vorst te beschermen.
mulch magnolia winterhard groenblijvend

Dit zijn de maatregelen die je kunt nemen om de jonge magnolia tegen de kou te beschermen. Oudere planten kan je beschermen door bij de voet van de boom/struik mulch te strooien. Zo krijgt de vorst minder de kans om de wortels te beschadigen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen