Hibiscus Verplaatsen? – Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Hibiscus bemesten

De Hibiscus is een prachtige plant met mooie bloemen die zowel als boom en struik voorkomt in Nederland en België. De plant komt van oorsprong ui een (sub)tropisch klimaat. toch doet de Hibiscus en goed in onze omgeving en bloeit weelderig alas deze op de juiste plaats staat. Maar wat als dit niet zo is, kan je de Hibiscus verplaatsen?

Hibiscus verplaatsen. Dat doe je in het voorjaar en gelijktijdig snoei je de Hibiscus (drastisch) terug. Maak een nieuw gat en zorg ervoor dat de grond waterdoorlatend is. Graaf de Hibiscus uit en verplaats deze. Vul het gat op en druk de grond zachtjes aan. Geeft de Hibiscus water.

Dit is in het kort het antwoord, maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken om de Hibiscus te verplaatsen. Als de Hibiscus te groot is kan je ook overwegen de boom eerst te snoeien. Onze blog over het snoeien van de Hibiscus vertelt je precies hoe je dit kunt doen zonder de boom te beschadigen zodat deze straks weer volop bloeit.
Nu verder met het verplaatsen.

Wanneer Hibiscus Verplaatsen?

Elk boom, struik of plant heeft een voorkeursperiode wanneer deze verplaatst wil worden, zo ook de Hibiscus. Er zijn grofweg twee perioden wanneer een verplaatsing plaats kan vinden, namelijk het voorjaar en het najaar. Wat is de beste tijd voor de Hibiscus.

Ben jij op zoek naar een hibiscus? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Hibiscus Verplaatsen Najaar

Je denkt waarschijnlijk dat de beste periode voor verplaatsen de herfstperiode is? Nee, helaas! Het najaar is een slechte periode om de Hibiscus te verplaatsen.
De Hibiscus krijgt door het verplaatsen ‘stevige klap in het gezicht’. Door de koude en regen is de Hibiscus niet in staat om te herstellen en zal in het voorjaar/zomer minder groeien en bloeien. De Hibiscus moet eerst weer herstellen als hij het al overleeft.

Dus niet verplaatsen in het najaar.

Hibiscus Verplaatsen Voorjaar

Tja, als het in het najaar niet kan dan is het voorjaar het uitgelezen moment om de Hibiscus te verplaatsen. Voordat de groei en bloei aanvangen kan je de Hibiscus verplaatsen.

De plant heeft heel veel energie die hij nu kan geven aan het herstel van de wortels waardoor de Hibiscus nog sterker wordt. Het slimste om te doen is de Hibiscus eerst te snoeien voordat je deze gaat verplaatsen. Onderstaand ga ik je vertellen wat je kunt doen.

Hibiscus Op Stam Verplaatsen

Een Hibiscus verplanten vraagt dus veel werk. Wanneer het op de juiste manier gedaan wordt is de kans op succes groter.

hibiscus verplanten
Een kluit in antiworteldoek

Nog een tip: als het een lastige en zware klus is, vraag dan om hulp. Een paar extra handen is altijd welkom als het een grotere boom is.

Dit zijn de stappen die je kunt doorlopen:

  1. Het eerste wat je gaat doen is de Hibiscus snoeien. Snoei oude takken terug en verwijder de takken die de boom uit model halen. Wees niet te angstig en snoei de boom goed terug. Zo heeft de Hibiscus namelijk meer overlevingskans. Of je dit jaar bloeien krijgt is de vraag maar de Hibiscus zal wel overleven en daar gaat het nu om.
  2. Graaf de Hibiscus zo breed mogelijk rond de stammen bij de grond uit en probeer een zo groot mogelijke kluit te maken, neem zo veel als mogelijk wortels mee. Steek vervolgens de onderkant van de kluit uit. Soms gaat dit moeilijk, zeker als de Hibiscus al wat ouder is en de Hibiscus goed verankerd is in de grond.
  3. Maak gebruik van antiworteldoek of jutte om de kluit bij elkaar te houden. Hoe beter de kluit overkomt hoe sneller de Hibiscus zal herstellen.
  4. Maak op de nieuwe plaats een gat dat twee keer zo groot is als de omvang van de kluit en net zo diep als de kluit. Bepaal of de grond goed is voor de Hibiscus, deze moet namelijk waterdoorlatend zijn. Is dit niet het geval verander de basis van de grond door deze te mengen met humus, en grof zand.
    Controleer de waterdoorlatendheid door drie emmers water in het gat te gooien. Het water moet in een redelijke tijd opgenomen zijn door de grond.
  5. Til de Hibiscus naar het nieuwe locatie of gebruik een kruiwagen, waar je de kluit inlegt, en breng deze vervolgens naar de nieuwe plaats. De bovenkant van de kluit moet gelijk zijn met de grond. Zo weet je zeker dat de wortels niet te diep zitten.
  6. Til de kluit in het nieuwe gat en verwijder het antiworteldoek voorzichtig. Een jutte doek kan je eventueel laten zitten, de wortels komen hier makkelijk doorheen, maar het beste is om deze ook te verwijderen.
  7. Geef de Hibiscus een paar emmers water voordat je het gat opvult.
  8. Vul het gat op met tuinaarde en stamp de grond zachtjes aan. Niet te hard stampen want dan wordt de grond te dicht voor de wortels.
  9. Dek het gat af met mulch (=organisch materiaal zoals boomschors) en geeft tenslotte weer water.
  10. Geef nu het eerste jaar regelmatig water. Houd de grond licht vochtig maar niet nat anders kan wortelrot optreden.

Op deze manier heb je er alles aangedaan om op de juiste manier de Hibiscus te verplaatsen. Nu is het een kwestie van afwachten en hopen dat de Hibiscus gaat groeien en bloeien!

Hibiscus Struik Verplaatsen

Een Hibiscus komt ook vaak voor als struik. En struiken kunnen heel breed worden en veel ruimte in beslag nemen. Natuurlijk is een brede struik leuk, alleen door de ruimte die deze inneemt kan je weinig andere planten in de tuin zetten. En dat is een van de redenen waarom ook een Hibiscus struik vaak verplaats wordt.

Hoe doe je dat dan?

hibiscus verplaatsen

Bovenstaand is omschreven hoe je een Hibiscus op stam kan verplaatsen. Voor de struik gaat het precies hetzelfde, nu alleen met een struik in plaats van een boom. Dus volg bovenstaande instructies op en je verplaatst de Hibiscus struik succesvol.

Als aanvulling hierop moet de Hibiscus struik drastisch gesnoeid worden. Snoei de stuik tot 1/3 van de struik terug. Ja, dat klinkt heel veel en is ook heel veel. Door goed te snoeien kan de Hibiscus energie geven aan de ontwikkeling van de wortels en hoeft de struik minder sappen te transporteren naar de bladeren. Bloemen krijg je naar alle waarschijnlijkheid niet in het jaar van verplaatsen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Ook interessant om te lezen