Hoe Hibiscus Snoeien, En Moet Je Dat Doen?

hibiscus snoeien

Hibiscus is een kleine boom, plant of houtige struik die prachtige grote bloemen geeft. Deze bloemen groeien op één jarig hout. Dus het jaar dat je snoeit komen er ook vele bloemen. Er zijn 200 tot 220 soorten hibiscus. Zij komen oorspronkelijk uit warme tot tropische gebieden. Maar in ons kikkerlandje doet de hibiscus het prima. Je mag de hibiscus snoeien maar het hoeft eigenlijk niet. Alleen wat oud en dood hout wegsnijden is voldoende.  Maar hoe doe je dat eigenlijk, snoeien? 

De hibiscus snoeien, doe je in maart. Eerst dood hout snoeien, dan snoei je takken terug die door het midden kruisen en schuren tegen andere takken. Wil je hibiscus verjongen, dan ga je die snoeien naar ongeveer 50 cm boven de grond.  

Dit is in het kort hoe je een Hibiscus snoeit. Natuurlijk wordt er in deze blog nog uitgebreid op door gegaan. Je kunt lezen over het snoeien van struiken en wanneer de beste snoeitijd is en waarom. Ook het snoeien van hele grote Hibiscus komt aan bod en de hibiscus op stam. Materialen om te snoeien worden ook kort benoemd en hoe je deze moet gebruiken en meer. Dus hier kun je veel informatie vinden over het snoeien van een hibiscus, in allerlei soorten. 

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Hibiscus Snoeien Struik 

Begin maart kun je een jaarlijkse kleine snoei geven aan de Hibiscus Althea. Het winterse weer moet dan wel weg zijn. Bij vriesweer beter niet snoeien. De wonden van de takken kunnen dan niet goed helen.  

De Hibiscus heeft van zichzelf een mooie vorm. De vorm zal vaak niet de reden zijn waarom je wilt snoeien. 

De struik die je wilt snoeien, groeit waarschijnlijk uit de kluiten, en een jonge hibiscus kun je ook snoeien om een mooie basis te vormen voor de aankomende jaren, maar echt nodig is dit niet. De boom is zo gekweekt dat hij in een mooie vorm groeit.  

Uitgebloeide bloemknoppen kun je laten zitten, die hoeven niet gesnoeid te worden. 

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Hibiscus Boompje Snoeien 

Begin maart kun je ook de hibiscus op stam snoeien. Wij hebben ook een blog geschreven over boompjes op stam; ‘8 Boompjes Op Stam Voor Een Kleine Tuin‘ vertelt je er alles over.

De vrieskou moet dan wel weg zijn en de temperatuur vooruitzichten moeten hoger zijn dan rondom het vriespunt. Wanneer je gaat snoeien, en het vriest, kunnen de wonden niet zo goed helen en kan de plant ziek worden of zelfs bevriezen.  Hoe je precies een hibiscus snoeit kun je lezen in het volgende hoofdstuk.

Hibiscus Snoeien Wanneer

Hoe moet je nu eigenlijk een Hibiscus snoeien? Zoals gezegd, in principe hoef je een Hibiscus niet te snoeien. Maar wil je dit toch, dan is de vraag ‘wanneer en hoe’?

Je moet altijd snoeien met een scherpe snoeischaar. Zo beschadig je de plant niet. Een snijvlak van de wond moet recht zijn zonder rafels anders kunnen daar makkelijk ziektes in nestelen. Snoei de tak altijd scheef af.  

Maak de snoeischaar schoon na het gebruik met brandspiritus of een sopje met soda. 

Wist je dat je een Hibiscus ook heel goed kunt stekken? Je leest er alles over in onze blog over het stekken van de Hibiscus!

Hibiscus Snoeien Maart

Wanneer je wilt snoeien in maart, moet je altijd eerst de oude zwakke takken weg knippen tot daar waar de tak weer teken van leven geeft, anders snoei je deze helemaal weg. 
Daarna bekijk goed wat je wilt snoeien en pak je deze tak. Bekijk of er een splitsing zit in de tak en knip daar de minst sterke tak weg of de tak die naar binnen wijst. De sterke tak of tak die naar buiten wijst, kan dan doorgroeien. Wil je de tak helemaal weg hebben dan snoei je deze tot de stam terug.

De takken die kruisen of dwars doormidden gaan, moeten je ook zeker snoeien. Je kunt deze wegknippen tot aan de kruising met een andere tak of helemaal weg snoeien tot aan de stam. Deze takken kunnen, door elkaar tegen te komen, langs elkaar heen schuren. De bast gaat dan kapot en daar kunnen wonden gaan ontstaan. De plant is dan vatbaar voor ziekten. Het ziet er ook niet fraai uit wanneer er een tak dwars door de kruin lopen. 

Knip met een scherpe en schone schaar en berg deze weer schoon op. Uitgebloeide bloemknoppen hoef je er niet speciaal af te knippen. Deze kun je gerust laten zitten.  

Hibiscus Snoeien Najaar

De Hibiscus snoeien in het najaar doe je eigenlijk na de bloei. Zo kan je ook nog lang van de bloei genieten! In het najaar voer je het jaarlijks onderhoud aan de plant uit.

In het najaar worden oude takken verwijderd. Deze knip je met een scherpe snoeischaar weg. Ook kruisende takken worden gesnoeid. Verwijder ook eventueel dood hout en de naar binnen groeiende takken.

Door op deze manier te snoeien blijft de Hibiscus mooi in vorm en hebben de nieuwe twijgen die in het voorjaar beginnen te groeien de ruimte. Ze krijgen voldoende licht en kunnen uitgroeien tot sterke takken met mooie volle

Hibiscus XXL Snoeien 

Grote hibiscus struiken kun je terugsnoeien. Dit is wel een 2 jaren plan. Tenminste, als je geen kale plek in je tuin wilt. Je snoeit de ene helft van de plant en het 2e jaar snoei je de andere helft. Bloemen groeien op één jarig hout dus wanneer je snoeit (in maart), groeit er datzelfde jaar nog een tak aan en krijgt ook nog een bloem.  

Snoei de hibiscus terug tot twee derde. Of je snoeit de boom tot de helft van de lengte terug, net wat je wilt. Geef altijd voeding na een grote snoei. En zorg voor flink wat water in het voorjaar. Dit zorgt voor vele bloemen. Ook kun je takken helemaal tot de grond terugsnoeien wanneer de plant echt te breed wordt. Dit doe je vanaf de buitenkant van de plant. 

Wanneer je bloemen ziet groeien aan een tak die anders (van kleur) zijn, dan moet deze tak drastisch teruggesnoeid worden tot aan de stam van de hibiscus om de plant mooi te houden. Deze bloemen komen uit de ent (onderkant stam).  

Uitgebloeide bloemknoppen hoef je niet te snoeien. 

Hibiscus Op Stam Snoeien 

Bij de jonge hibiscus kun je de sterkste takken terugsnoeien tot 3 knopen (dit zijn klein verdikkingen aan een tak waar later weer takken uitkomen). Deze takken worden de basis van de hibiscus. Dit zijn ongeveer 7 basistakken. Andere dunne en zwakke takjes snoei je helemaal weg. Elk jaar kun je dus, als je wilt, deze basis takken terugsnoeien tot 3 knopen. Zo houd je een opgeruimde boom. Het kan ook zo zijn dat je na 2 jaar snoeien, niet meer snoeit.  

Je kunt de boom ook gewoon laten voor wat het is het zijn eigen gang laten gaan, vanaf het begin. Deze bomen vormen van zichzelf al een mooi silhouet. Knip dan alleen dode takken weg en laat je verrassen.  

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen