8 x Bomen Op Stam Voor Een Kleine Tuin

8 Bomen Op Stam Voor Een Kleine Tuin

Ook in een kleine tuin kun je bomen kwijt! Je moet hier echter wel de juiste soorten voor kiezen, zodat je na een paar jaar niet meet een grote kastanjeboom opgescheept zit. Bomen op stam zijn hier de perfecte oplossing voor! Deze blijven namelijk redelijk compact (afhankelijk van hoe vaak je snoeit) met een hoogte van 60 centimeter tot 2 meter. Ze zijn hierdoor niet alleen goed in de volle grond te planten, maar doen het ook prima in pot. Om je alvast op weg te helpen lees hieronder 8 bomen op stam voor een kleine tuin!

Wij hebben ook een blog geschreven over kleine boompjes voor de voortuin. Bekijk ‘12 Boompjes Voor In De Voortuin‘ en misschien staat er een leuke kleine boom voor je bij.

1. Amerikaanse Sering Op Stam (Ceanothus)

Dit boompje is officieel geen sering, maar lijkt hier qua bloei wel op. Hij geeft namelijk in de maanden juni – augustus kleine, blauwe pluimpjes met bloemen. Deze trekken in veel vlinders aan én geuren heerlijk. Door deze overeenkomsten met de Sering noemen vele hem, naast de Ceanothus, ook wel  de Amerikaanse Sering.

Amerikaanse Sering Op Stam

De Ceanothus is niet alleen prachtig in de zomer. Dit is namelijk een bladhoudend en winterhard boompje, iets wat niet veel voorkomt bij bloeiende planten op stam!

Verder is dit een vrij makkelijk boompje, omdat het niet veel geeft om wisselingen in temperatuur of vochtigheid. De Amerikaanse Sering kan dus veel hebben, wat een groot pluspunt is in ons Nederlandse klimaat!

Het ideale plekje voor deze niet-Sering is er een met veel zon, al is een plek met halfschaduw ook prima. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je dit boompje zo min mogelijk verplaatst – daar houdt hij namelijk echt niet van!

Wil je meer weten hoe je deze Sering moet snoeien? Lees dan onze blog ‘Hoe Sering Snoeien?‘. Als je het juist doet krijg je er een mooie plant voor terug.

2. Lork Op Stam (Larix Kaempferi)

De Lork valt onder de coniferen en hebben een opvallende groei. Hij heeft namelijk geen bladeren maar groene naalden die groeien op gedraaide takken. In de lente geeft dit boompje een onopvallende bloei van roodbruine kegels. Dit geeft een heel sierlijk uiterlijk.

Lork Op Stam

Ook in de herfst is dit boompje heel mooi, aangezien de naalden naar geel verkleuren. Deze vallen in de winter af, om in de lente weer opnieuw uit te lopen. Verder is dit boompje winterhard en kan deze dus gewoon buiten blijven staan.

De Lork groeit het beste op een droge, zonnige plek. Hoewel hij qua verdere onderhoud erg makkelijk is, en je deze amper hoeft te snoeien, moet je er wel voor zorgen dat de plant niet teveel water krijgt.

Ben jij op zoek naar een boom op stam? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod bomen op stam tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

Lees ook: 10 x Winterharde Boompjes Op Stam, Zoveel Soorten En Kleuren!

3. Laurierboom Op Stam (Laurus)

De Laurier is erg geliefd vanwege het feit dat deze het gehele jaar heel mooi blijft. Het boompje is namelijk winterhard en groenblijvend.

Laurierboom Op Stam

De Laurier op stam heeft dus het hele jaar donkergroene, glanzende bladeren. In het voorjaar krijg je nog een extra cadeautje, in de vorm van witte, heerlijk ruikende bloemen. Na deze bloei krijgt de laurier rode bessen, die daarna zwart verkleuren. De Laurier heeft dus het gehele jaar een echt kleurenspectakel.

Zet de Laurierboom op een plekje met veel zon, of halfschaduw voor de meest gelukkige plant. Verder is ook dit boompje makkelijk: snoeien hoeft namelijk niet écht. Je kunt er wel voor kiezen om oude, dode takken te verwijderen en deze weer op model te snoeien. Doe dit dan het liefst aan het einde van de dag, anders zorgt de zon voor ingebrande takken en bladeren.

4. Olijfboom Op Stam (Olea Europaea)

Ook de olijfboom is een geliefde boom op stam, vanwege het feit dat ze heel langzaam groeien. Dit is natuurlijk een ideale eigenschap is voor een boompje in een kleine tuin.

Olijfboom Op Stam

Qua uiterlijk heeft de olijfboom smalle, donkergroene blaadjes die aan de onderkant zilvergrijs zijn. In de maanden augustus en september komen er ook nog kleine witte bloemetjes aan.

Hoewel de olijfboom groenblijvend en winterhard is, zal echte vorst hem wel de das om doen. Je zet dit boompje dan ook het liefste in een pot, zodat je deze naar binnen kunt halen wanneer de vorst echt te heftig wordt. Zet hem dan binnen wel op een koele plek.

Aangezien deze plant van oorsprong uit de omgeving Middellandse zee komt, wordt hij heel blij van veel zon en een drogere grond. Zorg er dus voor dat je absoluut niet overwaterd.

Lees ook: 11 x Smalle Bomen Voor Een Kleine Tuin

5. Krentenboom Op Stam (Amelanchier Lamarckii)

Ook de Krentenboom is van nature al een klein boompje, en dus ideaal voor een kleine tuin. Hij zal eerst relatief smal omhoog groeien, maar naar verloop van tijd zal er een brede kroon aan bladeren aan komen.

Deze bladeren verkleuren het hele jaar door: in de lente komen ze bronskleurig uit, waarna ze in de zomer verkleuren naar donkergroen. In de herfst zijn ze dan weer een mooi donkerrood, waarna de blaadjes in de winter af zullen vallen.

In het voorjaar komen er naast de mooie nieuwe blaadjes, ook kleine witte bloemetjes aan. Deze geven in de zomer dan weer eetbare bessen met een blauwzwarte kleur.

Hoewel de Krentenboom in de winter de bladeren verliest, zal hij er niet zielig uit zien. De bast en takken verkleuren dan namelijk naar een mooie zilver/grijzige kleur. Ook heeft deze boom een hele fijne vertakking, wat er heel mooi uitziet in de winter.

Dit boompje verveeld dus nooit!

Lees ook: 10 x Bomen met Bloemen

6. Treur-Sierkers Op Stam (Prunus Serrulata)

Dit is een heel romantische boom op stam. Wanneer deze in het voorjaar bloeit, geeft ze namelijk grote trossen met donkerroze bloemen. Het blad komt in eerste instantie brons van kleur uit, maar verkleurd later naar groen.

Je kunt ervoor kiezen om deze plant te snoeien. Echter, wanneer je dit niet doet kunnen de takken tot aan de grond komen. Je krijgt dan een soort parasoleffect, waardoor het echt een blikvanger in de tuin wordt. Als je hiervoor kiest, haal dan wel jaarlijks na de bloeitijd de dode en ziekte takken weg.

Ook in de herfst is de Japanse Sierkerst een feestje om in de tuin te hebben – ze verkleurd namelijk prachtig naar geeloranje

Hoewel de bladeren dus wel afvallen in de winter, is dit wel een zeer winterharde plant. Je kunt haar dus prima in de Nederlandse tuin kwijt, zonder teveel moeite.

Lees ook: Bomen Voor In De Tuin – Voor Grote En Kleine Tuin!

7. Rode Esdoorn Op Stam (Acer Rubrum)

De rode esdoorn op stam is een heel compact boompje. Hij groeit in een mooie bolvorm, en waar de meeste bomen rood verkleuren in de herfst, loopt de Rode esdoorn juist roodpaars uit in het voorjaar. Later verkleurd dit naar een donkerrood.

Ook in de herfst is de Rode Esdoorn prachtig: de bladeren verkleurden namelijk naar een oranjerood, terwijl de bladsteel rood blijft.

Wanneer je de boom graag compact houd is het belangrijk deze jaarlijks terug te snoeien. Doe dit het liefste in oktober, maar zeker niet tussen december en mei.

Zet de esdoorn op een plekje waar water goed wegloopt, want natte voeten zorgen voor een zielige boom. Deze boom kan dan wel weer goed tegen droogte en warmte!

8. Bolamberboom Op Stam (Liquidambar Styraciflua)

Hoewel ook het blad van de bolamberboom heel mooi is, heeft deze boom iets anders speciaals. De stam is namelijk bezet met kurklijsten, waardoor het een heel interessante textuur geeft. Zelfs in de winter, als alle bladeren van de boom gevallen zijn heb je nog steeds een mooi boompje in de tuin staan.

De bladeren van dit boompje verkleuren het hele jaar door, waardoor het nooit verveeld! Wanneer ze uitlopen zijn de bladeren namelijk groen en in de herfst verkleuren ze naar geel, oranje en rood. In vergelijking met andere bomen blijven deze bladeren nog lang aan de boom zitten, dus je kunt lang van dit kleurenspektakel genieten.

Nog een voordeel aan dit boompje: het groeit heel langzaam en is prima in vorm te snoeien. Dit laatste kan het hele jaar door. Al met al dus een heel fijne boom op stam voor een kleine tuin!

Veel plezier met het uitkiezen van jouw perfecte boom op stam!

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen