Hosta Snoeien Of Scheuren – Is Het Nodig En Wat Doe Je Dan?

Zomerbloeiers vaste plant

De Hosta is een van mijn favoriete planten. Ze geven hele grote mooie bladeren en de bloemen groeien hoog boven de bladeren uit. De Hosta is in vele soorten te verkrijgen, van donkergroene bladeren tot groene bladeren met een witte rand en grijs/blauwe bladeren. Aan het eind van het seizoen sterven de bladeren af om volgend jaar weer in volle glorie te bloeien. Maar moet je een Hosta snoeien?

Hosta Snoeien. Een Hosta hoeft niet gesnoeid te worden en dat doe je dan ook niet. Na de bloei kan je de bloemstengels afknippen zodat er geen zaadlijsten gevormd worden. Is de Hosta te groot geworden dan kan je deze scheuren om de Hosta in toom te houden.

Lees ook onze blog: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Hoe Een Hosta Snoeien?

De Hosta groeit te liefst in de halfschaduw en heeft veel vocht nodig omdat de grote balderen veel vocht verdampen. De Hosta groeit snel en hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden! Echt, niet snoeien. De bladeren laat je gewoon zitten. Niks aan doen.

Wordt de Hosta te groot voor de plaats waar hij staat dan kan je de Hosta scheuren. Hier zal ik verderop in deze blog op in gaan.

De bladeren worden groot en stevig en bij een goede verzorging en juiste plaats zal de Hosta bloemkelken produceren die naar beneden hangen en hoog boven de bladeren uitgroeien. En deze kan je wel weghalen.

Lees ook: Hoe Hosta Verzorgen, In Pot En Volle Grond

Zijn de planten toe aan een bloemenknipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

De Hosta Bloem Snoeien

De Hosta geeft mooie bloemen die vaak paars van kleur zijn. Het zijn meerdere kelken die naar beneden hangen. Bijen zijn trouwens verzot op deze bloemen en je zult ze dan ook regelmatig in je tuin zien als de Hosta in bloei staat.

Hosta bloem snoeien

Na de bloei gaat de Hosta zijn energie geven aan de ontwikkeling van de zaadlijsten. Het worden hele grote en stevige zaadlijsten. Aangezien ik niks met deze zaadlijsten doe, wil ik liever dat de Hosta zijn energie geeft aan de bladeren. Mogelijk gaat hij dan nog een keer bloeien. Dus de bloemen knip ik na de bloei weg.

Wist je dat slakken verzot zijn op Hosta’s? Lees onze blog over de planten die slakken graag eten en hoe je ze op een natuurlijke manier kunt beschermen tegen slakken. De bladeren van de Hosta sterven af en zo ook de bloemen. Dus wat moet je met een Hosta doen? Kan en moet je de Hosta snoeien?

Een Uitgebloeide Hosta Snoeien

De uitgebloeide Hosta kan je na de bloei snoeien. Niet de bladeren weghalen maar de bloemen verwijderen. De bloemen worden stevige zaadlijsten en de Hosta kan zijn energie beter aan de plant zelf geven in plaats van de zaadlijsten.

Knip de stengels van de bloemen na de bloei zo laag mogelijk af. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar. Nu kan de energie weer naar de plant en als het meezit zal de Hosta in de nazomer nog een keer bloeien.

Hoe De Hosta Scheuren?

Als de Hosta in de grond staat zal deze heel groot kunnen worden. In een pot is de groei beperkt en afhankelijk van de grootte van de pot. In een pot zijn de bladeren van de Hosta dan ook kleiner en moet de plant regelmatig voeding hebben.

Hosta Snoeien

In de volle grond kan de plant heel groot worden en om deze in toom te houden scheuren we de Hosta. De beste periode om dit te doen is het najaar. De plant heeft dan de hele winter om te herstellen en zal in de zomer weer volop bloeien.

Maak gebruik van een goede schep en verwijder de grond rondom de Hosta. Steek nu je schep onder de wordtels van de Hosta en haal deze uit de grond. Verwijder nu een deel van de aarde en kijk waar de bladstengels zitten en bepaal de plaats waar je de Hosta wilt scheuren. Breek nu de Hosta en scheur een stuk van de moederplant af.

Plaats de Hosta weer terug in de grond en druk de grond aan en geef de wortels water. Ook het gescheurde stuk kan je in de grond of een pot plaatsen of geef dit deel aan een van je vrienden of familie.

Hoe De Hosta Overwinteren?

De Hosta is een vaste plant die in het najaar zijn bladeren verliest. De bladeren worden geel en sterven af. De wortels van de Hosta kunnen goed tegen de vorst. Onder de grond zit een hele stevig wortelkluit die wel een stootje kan hebben.

Je kunt de gele bladeren weghalen maar ik laat ze altijd op de grond liggen. Dit doe ik omdat de voedingsstoffen van de bladeren voeding zijn voor de wortels en in de herfst en winter kan het een schuilplaats zijn voor verschillende insecten. En deze zijn ook nodig voor een gezonde tuin.

Hosta Overwinteren In Pot

In en pot kan de Hosta ook goed overwinteren. Ook nu kan je ervoor kiezen om de gele bladeren te verwijderen maar het is beter deze te laten zitten.

Hosta overwinteren

Bij hele strenge vorst kan je overwegen om de pot in de scheur/garage neer te zetten. Zo bescherm je de wortels tegen de hele strenge vorst. Ze kunnen een stootje hebben maar als je de impact van vort kan verminderen dan is dat alleen maar plezierig voor de plant.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen