Hoe Hosta Verzorgen, In Pot En Volle Grond

hosta verzorgen

De Hosta is een prachtige plant met hele mooie bladeren. Sommige hosta’s hebben grote bladeren en van ander Hosta’s zijn de bladeren diep blauw.

De hosta is een relatief makkelijke plant die weinig verzorging nodig heeft. Zet de plant op de juiste plaats, in de juiste grond en je hebt her haast geen omkijken naar. Onderstaand de basis van de hosta verzorging.

StandplaatsVolle zon en halfschaduw
GrondsoortEen zure, humusrijke en vochtige maar waterdoorlatende grond
Water gevenIn pot: de grond van de hosta moet vochtig blijven, maar niet nat
In volle grond: de hosta heeft alleen in hele droge periodes extra water nodig
BemestenIn pot: in het voorjaar bemesten met organische meststof daarna elke 6 weken
In volle grond: in april met organische meststof en nog een keer in juli
SnoeienNiet snoeien, alleen de bloemstengels na de bloei afknippen
VerplaatsenKan in het voorjaar, maar bij voorkeur in de herfst als de grond nog relatief warm is
Vatbaar voorSlakken en tocht
WinterhardJa, goed winterhard
GroenblijvendNee

Dit zijn de basis zaken die je helpen je hosta goed te verzorgen. Onderstaand worden alle items in de tabel verder toegelicht, dus lees snel verder!

Of bekijk onderstaande korte video!

Ben jij op zoek naar een hosta? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hosta’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Standplaats

De meeste hosta’s houden van een plaats in de halfschaduw, alhoewel er ook soorten zijn die in de volle zon kunnen staan. Aan het blad kan je meestal al zien wat de voorkeur van de hosta is; Hosta’s met blauw/grijs blad staan bij voorkeur in de schaduw. Is het blad geel/goudkleurig dan kan de hosta meer zon verdragen. Heeft het blad meerdere kleuren dan kan de hosta minder zonlicht verdragen.

Als de randen van de bladeren bruin worden en als de bladeren van de hosta hun kleur verliezen dan staat de hosta te veel in de zon. Verplaatsen is dan een goed idee!

Bodemsoort

De hosta groeit en bloeit het beste als deze in licht zure grond staat, humusgrond is prima voor de hosta.

Daarnaast moet de grond van de hosta goed waterdoorlatend zijn. De hosta houdt van vocht maar de wortels mogen niet in het water staan, dus een goede vochtafvoer is noodzakelijk.

Een goede waterdoorlatende grond krijg je onder andere door de klei te mengen met potgrond, humus, en grof zand. Ook toevoeging van kiezels, lavasteentje of hydrokorrels zijn een goede toevoeging om de grond waterdoorlatend te maken.

Als de hosta in een pot staat zorg er dan voor dat deze een gat in de bodem heeft en kies bij voorkeur een terracottapot uit.

Water geven

De hosta is verzot op water en de grond moet dus altijd vochtig zijn, zeker als de hosta in een pot staat. Ook in de volle grond is vocht belangrijk; De wortels kunnen op zoek naar water maar als het lange tijd droog is moet je de hosta water geven.

Als je geen water geeft lijkt het alsof de hosta nog prima groeit, maar de schade zit in de grond. Het volgende jaar zal je hosta beduidend kleiner zijn vanwege het watergebrek.

Bemesten

De hosta heeft het liefst organische mestsoorten en deze begin je te geven in maart april als de hosta begint te groeien. Als de plant in de volle grond staat en het is goed vochtdoorlatende humus grond, dan hoef je eigenlijk niet veel meer bij te bemesten. Nog een keer in de zomer is dan voldoende.

In pot kan je de bemesting elke zes weken herhalen tot aan de herfst. In de herfst en de winterperiode is bemesten niet nodig, de plant is namelijk in rust.

Snoeien

Een hosta wordt eigenlijk nooit gesnoeid. Alleen de uitgebloeide bloemstengels kan je verwijderen en bruin geworden bladeren kan je weghalen.

In de herfst worden de bladeren slap en sterven af. Deze hoef je niet weg te halen, want de afstervende bladeren leveren voeding aan de wortels en als ze op de grond liggen zijn ze een plaats voor kleine insecten en kevertjes. En ook deze diertjes zijn goed voor de tuin.

Verplaatsen

Het verplanten kan je doen in maart of in de herfst, dit is nog beter.

Maak een gat op de nieuwe locatie en zorg dat de grond goed is voor de hosta. Je kunt de hosta nu ook scheuren, scheur de wortels uit elkaar en je hebt twee hosta’s. Gebruik geen mesje of ander scherp voorwerp, maar trek de wortels uit elkaar.

Plaats de wortels in het nieuwe gat, dek de wortels af met grond, duw zachtjes aan en geef vervolgens water.

Lees meer over het verplanten en scheuren van de hosta in onze blog: Hosta Snoeien Of Scheuren?

Vatbaar voor …

Zoals je waarschijnlijk wel weet is de hosta vatbaar voor ….. slakken. Slakken zijn werkelijk dol op de hosta. Nu kan je met bestrijdingsmiddelen aan de gang gaan, maar ik zie dit toch anders. Slakken zijn dieren en waarom zal je dieren dood maken terwijl het ook op een andere manier kan? Ook biologisch bestrijdingsmiddelen doden slakken.

hosta verzorgen

Wat je zoals kunt doen om slakken tegen te gaan is het de slakken moeilijk te maken. Dit kan als volgt:

  • Als de plant in een pot staat zet de pot dan op een kruk of iets dergelijks. Een hoog staande hosta is moeilijk te bereiken.
  • Ook koper zijn de slakken niet blij mee. Als zij dit aanraken krijgen ze kleine schokjes. Leg bijvoorbeeld koperdraad rondom de hosta. Bol.com heeft speciale kopertape om slakken tegen te gaan.
  • Een hekje met koperen draden schijnt ook goed te werken, ook deze is te koop bij bol.com. Hier kan je bovendien zien hoe het koperen hekje eruit ziet.
  • Leg cacaodoppen, houtsnippers of kokosvezel neer rondom de hosta. Dit is geen fijne ondergrond voor de slakken. Deze producten zorgen er ook voor dat grond rondom de hosta vochtig blijft.
  • Zorg ervoor dat de bladeren de bodem niet raken, anders kunnen de slakken alsnog bij de hosta komen.
  • Een hosta met dikke bladeren laten de slakken met rust.

Dit zijn zo maar een paar vriendelijke dingen die je kunt doen om slakken te weren.

Winterhard/Wintergroen

Ja, de hosta is winterhard en nee, de hosta is niet wintergroen. De balderen van de hosta sterven af, maar de hosta zelf is goed winterhard en kan strenge vorst overleven.

Zeker de milde winters die hier vandaag de dag heersen zijn geen probleem voor de hosta.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen