15 × Planten Met Prachtige Bloemen!

planten met prachtige bloemen

Geen tuin is compleet zonder iets fleurigs. Als je daarom op zoek bent naar wat inspiratie voor planten met bloemen, hebben we hier 15 mooie opties voor je op een rijtje gezet. Sommige zijn winterhard (en/of wintergroen), sommige kunnen in de zon, terwijl anderen juist perfect in de schaduw groeien. Eén ding hebben ze in ieder geval met elkaar gemeen; ze geven prachtige bloemen.

1. Magnolia

magnolia

In het voorjaar, als de eerste bloemen aan de bomen komen, vallen de mooie grote bloemen van de Magnolia altijd op. Deze bloemen kunnen wit, roze, paars, groen of geel zijn, afhankelijk van het soort. Ook is de Magnolia wintergroen, wat betekent dat je in de winter ook gewoon van haar pracht kunt genieten.  

Magnolia is een prachtige, romantisch plant, boor of struik, die relatief traag groeit, maar uiteindelijk heel groot kan worden. Let er dan ook op dat de magnolia op een plek zet waar genoeg ruimte is, ook omdat ze liever niet gesnoeid wordt. Daarnaast heeft ze wel wat verzorging nodig, dus houd daar rekening mee als je haar in jouw tuinplant.

Ben jij op zoek naar planten met prachtige bloemen? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod planten met prachtige bloemen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. 

2. Lavendel

lavendel

Lavendel is haast in elke tuin te bewonderen, wat natuurlijk heel logisch is. Deze plant is namelijk, in tegenstelling tot de Magnolia, ontzettend makkelijk. Daarnaast geurt de Lavendel ook nog eens lekker wanneer deze in bloei staat.  

Ook mooi meegenomen is dat de meeste soorten Lavendel winterhard zijn. De Lavandula Angustifolia, ook wel ‘echte lavendel’ genoemd, is de beste optie voor ons klimaat.

Wanneer je wat anders dan de standaard paarse bloemetjes wilt, kun je ook voor andere soorten lavendel gaan. Zo bloeit de ‘Dwarf Blue’ in het blauw, de ‘Edelweiss’ in het wit en de ‘Rosea’ in het roze.

Wat betreft standplaats, staat de lavendel het liefste in de volle zon, waar ze half juni tot en met juli, prachtig bloeien en geuren. Als het moet kunnen ze ook prima in de halfschaduw staan, maar de zon heeft toch wel haar voorkeur.

3. Vlinderstruik

vlinderstruik

Een vlinderstruik heeft veel, grote bloemen en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals paars, roze, blauw of wit. De bloemen worden kunnen wel 30 cm worden, waardoor ze snel de hele tuin opfleuren! Naast de mooie verschijning brengen deze bloemen ook veel vlinders en andere insecten naar de tuin.

Het fijne aan vlinderstruiken is dat ze makkelijk te verzorgen zijn en niet veel vragen. Ze groeien in principe overall, zolang ze maar genoeg zon krijgen. Wanneer je dus een stuk voedingsarme, droge grond in de tuin hebt, kun je hier makkelijk een vlinderstruik kwijt.

De bloeiperiode is van juli tot september. Daarna verliest deze heester haar bladeren.

Let wel op, deze struik kan tot wel 4 meter groot worden. Als je dit niet wilt, is het een goed idee om de struik in het vroege voorjaar (na de nachtvorst) te snoeien.

Lees ook: 15 × Planten Met Paarse Bloemen, Welke Vind Jij Leuk?

4. Rhododendron

rhododendron

Net als de vlinderstruik heeft de Rhododendron prachtige, grote bloemen te verkrijgen in veel verschillende kleuren. In het najaar kun je genieten van haar volle bladeren. Om de bloemen in het voorjaar naar boven te laten komen heb je echter wel groene vingers nodig – deze heester is wat moeilijker te verzorgen.

Het belangrijkste voor de Rhododendron is dat deze voldoende licht krijgt en het liefst in halfschaduw staat. Zorg daarnaast ook voor dat de grond goed vochtig is. Als laatste staat de Rhododendron graag in een zure, kalkvrije grond.  Doe je dit niet, dan levert dit minder kleurrijke bloemen op.

Er zijn veel verschillende soorten Rhododendron, zoals de Roseum (diep roze), Catawbiense Boursalt (paars), Catawbiense Grandiflorum (paars) en Cunningham’s White (wit).

5. Rozen

rozen

Rozen zijn waarschijnlijk een van de bekendste bloemen. Vrijwel iedereen is wel bekend met de mooie bloemen, en wel voor een goede reden!
Ze ruiken heerlijk en door de vele verschillende soorten kun je een prachtig gevarieerde tuin creëren.

Als je graag rozen in de tuin hebt, zorg er dan voor dat ze in de volle zon staan. De simpele regel is; hoe meer zon, hoe mooier en groter de roos. Verder heeft de roos behoefte aan wind en een goed vruchtbare grond.

Deze 10 Mooie Bloemen, Bloeien Volop In maart!

6. Camellia

camellia

De Camelia is een groenblijvende struik die eigenlijk best wel bijzonder is. Dat komt doordat deze struik ook nog eens bloeit aan het eind van de winter of het vroege voorjaar. De struik produceert dan witte, paarse of (donker)roze bloemen.

Verder is het goed om te weten dat deze struik redelijk langzaam groeit, vaak zo’n 15-20 centimeter per jaar. Tot slot is het ook hier weer verstandig om de plant in een beschutte plek in de halfschaduw te zetten.

Lees ook: 10 × Winterharde Planten Met Bloemen In Pot

7. Hortensia

hortensia

De Hortensia is een grote groep geliefde planten in Nederland. Deze heesters bloeien prachtige, grote bloemen in verschillende kleuren. Afhankelijk van het soort kun je ook in het najaar van de kleurenpracht genieten.
Een hortensia in de tuin is niet alleen een aanwinst voor de mensen, maar ook voor vlinders en andere insecten. De grote bloemen zorgen daardoor voor veel dierenvrienden in de tuin. 

Als je meer wilt weten over de verschillende soorten hortensia, en welke het beste bij jou past, kijk dan vooral eens bij dit artikel, de soorten hortensia.

8. Anemoon

Anemoon

De Anemoon is een prachtige plant die heel lang heel veel bloemen kan geven en je tuin of terras echt opfleurt. Als je uitgebloeide bloemen steeds weer verwijdert dan zal de plant nieuwe bloemen blijven produceren. Zo heb je er heel lang plezier van.

Verder komen Anemonen oorspronkelijk uit koude gebieden, en soorten, zoals de Leveillei en Blanda, zijn prima winterhard in Nederland en België. Ze zijn niet wintergroen, wat betekent dat ze in de winter het blad verliezen er relatief ver afsterven. Gelukkig komen ze in de lente dan gewoon weer terug.
Helaas zijn de herfstanemoon en Japanse Anemoon niet geschikt voor onze winters.

Lees ook: 8 Prachtige Camelia Soorten, Dubbele En Enkele Bloemen!

9. Aster

aster

Deze laatbloeier laat zich zien van september tot november. De vlinders en de bijen vinden deze plant echt geweldig! Ze zullen dan ook volop op bezoek komen.
Asters zijn er in wit, roze, rood en paars; Je hebt dus voor het uitzoeken.

Deze plant kan heel goed in de zon staan, net als een beetje in de schaduw. Ook doet deze plant doet het in elke grond wel goed, wat haar dus lekker makkelijk te verzorgen maakt.

Helaas is de aster niet wintergroen, wat betekent dat ze na de bloei verdord. Gelukkig komt ze het volgende jaar gewoon weer terug, want winterhard is ze wel. Om haar het beste te helpen snoei je dit plantje in het voorjaar. Hierna zal het groen langzaam terugkomen en komen er ook weer bloemen uit.

10. Geranium

geranium

Geraniums zijn ideaal als je van bloemen houdt, omdat ze in veel verschillende kleuren komen. Een van onze favorieten, is de Geranium ‘Orkney Cherry’ met echt roze bloemen, die niet aan jouw oog zullen ontsnappen. Deze plant bloeit in mei tot aan oktober en strooit dan rijkelijk met haar bloemen, die een compacte groei heeft.

De ‘Orkney Cherry’ wordt niet een hoge plant, ongeveer 20 centimeter. In de breedte wordt ze ongeveer 60 centimeter. Wil je de plant dus in de volle grond zettend dan weet je dat je de planten wat ruimte moet geven zodat ze kunnen groeien. Verder staat de geranium het liefste in de zon; hoe meer zon, hoe meer bloemen zij geeft.

11. Passiebloem

passiebloem

De passiebloem is een sneller klimmer die prachtige bloemen geeft. Vanwege de mooie kleuren en de zoete geur trek de plant ook vele insecten aan. Let erop dat de Passiebloem een snelle klimmer is en heeft dus ondersteuning nodig zodat hij kan klimmen. De ranken kunnen wel immers 8 meter worden.

Ook mooi meegenomen; de passiebloem is winterhard tot -12 graden. De Nederlandse winters komt deze plant dus prima door.

Lees ook: Plant Met Roze Bloem, 17 Bijzonder Roze Bloemen!

12. Hibiscus

hibiscus

Deze plant is bekend vanwege de thee die er met de bloemen wordt gemaakt, maar daarnaast is ze ook gewoon heel mooi!
Als je graag wilt dat de plant elk jaar weer opnieuw bloei kun je het beste de Hibiscus Moscheutus en de Hibiscus Syriacus kiezen. Deze zijn namelijk winterhard.

De Moscheutus en de Siracus kunnen het best in de zon staan, net als elke hibiscus, eigenlijk. Het is een echte zonliefhebber. Hoe meer zon, hoe meer bloemen en hoe sterker de plant wordt. Ook in de winter profiteert de hibiscus van de zon waardoor overleven iets makkelijker wordt.

13. Helleborus

Helleborus oriëntalis

Deze plant is wel een aparte; de helleborus is namelijk een groenblijvende en winterharde roos. Vandaar dat ze ook vaak de naam Kerstroos krijgt. Er zijn echt veel soorten van deze Helleborus.

Kerstrozen zijn er in verschillende kleuren, maar in plaats van in de lente, bloeit deze plant in de winter.

Knip de bladeren rondom de bloemen een beetje weg zodat je de bloem beter ziet. Ook bladeren die grijs worden, en waarschijnlijk oud en/of ziek geworden zijn, kun je het beste wegknippen. Ze kunnen in een pot, maar ook in de volle grond staan.

Wil je weten welke winterharde struiken bloeien, lees dan ook: 16 Winterharde Struiken Met Prachtige Bloemen!

14. Amerikaanse Sering

planten met bloemen

De Amerikaanse Sering is erg geliefd in Engeland, vanwege de mooie bloei. Het fijne aan deze plant is dat je deze niet alleen op zich in de tuin kunt zetten, maar ook leuk kunt gebruiken als klimmer tegen de muur. De bladeren van de Amerikaanse Sering zijn ovaal en donkergroen, terwijl de bloemen in blauwe trosjes groeien.

Voor deze struik geldt dat er meeste soorten wintergroen zijn, maar niet winterhard. Zorg er dus voor dat je ze een beschutte plek geeft, want een nachtvorst overleeft ze niet. Wanneer je de struik in een pot plaatst, zet je deze tijdens de winter het liefste binnen.

De Amerikaanse Sering is gevoelig voor over wateren, wat veel gebeurt in het regenachtige Nederland. Zorg er daarom voor dat de grond goed doorlatend is.

Lees ook: 10 Winterharde Planten Met Witte Bloemen

15. Vrouwenmantel

vrouwenmantel

Vrouwenmantel is een vrolijke plant met vele, gele bloemen. In de zon is ze het gelukkigste, en geeft ze meer bloemen dan in de schaduw. Ook kun je de Vrouwenmantel prima gebruiken als bodembedekker en krijgt onkruid geen kans in de buurt van deze plant.

De winter overleven kan de vrouwenmantel prima; zelfs in -35 graden Celsius overleeft ze. Verder is de Vrouwenmantel niet alleen winterhard, maar ook wintergroen. Zo kun je dus zelfs in de kou genieten van een groene tuin. Om haar te helpen haal je wel aan het eind van de zomer alle bruine blaadjes weg. Zo kunnen alle voedingsstoffen naar de bladeren die wel nog gezond zijn.  

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen