16 Winterharde Struiken Met Prachtige Bloemen!

winterharde struiken met bloem

Er zijn veel winterharde struiken die ook bloemen geven. Sommige zelfs in de winter, maar over het algemeen in het voorjaar of in de zomer, met hier en daar een uitschieter naar het najaar. Wil je weten welke prachtige winterharde struiken met bloemen er zijn? Lees dan verder en bekijk welke struik jou aanstaat, in jouw tuin past of die de kleur bloem heeft, die jij geweldig vindt. Geweldig veel plezier bij het uitzoeken van deze prachtige, mooie, en winterharde struiken met bloemen!

Ben jij op zoek naar een winterharde struik? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod winterharde struiken tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

1. Chinees klokje

Winterharde struiken met bloemen

De Forsythia, of Chinees klokje, is een plant die volop gele bloemetjes geeft in het voorjaar. Vlinders en bijen zijn gek op deze plant, omdat hij veel stuifmeel aanmaakt. Wanneer je een Forsythia bloeiend wil houden, kun je het beste elk jaar één derde deel tot aan de grond weg snoeien.

Deze winterharde struik wil graag een zonnetje op zijn bol of op een lichte plek staan. Dat wil niet zeggen dat een beetje schaduw hem helemaal niet laat bloeien. Het is een winterharde plant, natuurlijk, anders staat hij niet in deze lijst, maar hij laat zijn bladeren wel vallen in het najaar. Maar troost je, deze komen het volgend voorjaar weer prachtig aan, net als de gele kleine bloemetjes!

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

2. Hortensia

winterharde struiken met bloemen

Natuurlijk staat de Hortensia ook één in de lijst van ‘winterharde struiken met bloemen’. Want bloeien dat doet deze prachtige struik zeker van juni tot en met september ongeveer. De Hortensia is ook winterhard, al kan deze mooie plant wel wat steun gebruiken wanneer deze in een pot staan en het hard gaat vriezen.

Vooral wanneer jouw Hortensia in pot staat, is het handig om deze beschut te zetten, tegen een gevel van een huis of een kas bijvoorbeeld. Wil je een Hortensia in de tuin plaatsen, zet deze dan lekker beschut en in half zon en halfschaduw, dicht bij een schutting of tegen de gevel van het huis. De hortensia kan ongeveer min 10 graden verdragen.

Lees ook: Hortensia Winterhard, Dat Wel, Maar…

3. Camelia

Winterharde struiken met bloemen

De Camelia is tot een beperkte mate winterhard. Ze kunnen vorst verdragen tot -15 graden Celsius, maar dan is het wel verstandig de plant te beschermen, om de kans op overleven te vergroten. Moet wel gezegd worden dat het in Nederland haast niet meer voorkomt dat het zo koud wordt. Is dit wel het geval, dan kun je de Camelia altijd nog beschermen, tijdens zo een vrieskoude periode.

Staat de Camelia in pot dan kun je deze in een garage zetten of in een kas, waar het licht is. Zo overwinterd deze struik prima. Geef hem dan wel af en toe wat water, anders overleeft de plant het alsnog niet…

Staat de camelia in de volle grond, en vriest het heel erg, dan zal deze het ook redden wanneer je hem beschermd met een plantenhoes of jutte doeken, die je over de plant heen legt of in wikkelt en mulch strooit, rondom de plant op de grond.

Lees ook: Is Camelia Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

4. Vuurdoorn

winterharde struiken met bloem

De vuurdoorn is zeker een winterharde struik, die prachtige bloemetjes geeft, in mei tot en met juni, en daarna ook nog rode of oranje besjes draagt, in het najaar. Dus het hele seizoen heeft deze winterharde struik veel te bieden. De vuurdoorn vraagt wel een vochtige bodem, dus laat deze struik niet uitdrogen in de zomer of winter. Geef water aan deze struik, wanneer het niet vriest.

De struik wil graag steun en kan dus prima tegen een schutting staan of tegen de gevel van het huis. Aan het eind van de winter wil deze vuurdoorn graag wat mest.

De volgende in de lijst ‘winterharde struiken met bloemen’ is de Glansmispel.

5. Glansmispel ‘Red Robin’

winterharde struiken met bloemen

Deze leuke winterharde struik geeft bloementjes van april tot en met juni. Zijn bladeren verkleuren het hele jaar door van diep donker rood in het voorjaar, naar groen en roodbruin in het najaar. Dus niet alleen de bloemen geven fleur aan de tuin.

Deze stuik kan heel goed worden gebruikt als haagplant. Dat hoeft echter niet, ook in hun eentje staan ze prachtig in de tuin. Ze worden tussen de 80 en 100 centimeter.

6. Rhododendron

winterharde struiken met bloemen

Deze winterharde struik geeft prachtige bloemen, maar dat wist je al wel. De kleur van de bloem kan roze of paars zijn, maar ook wit. Ze staan prachtig in de tuin en kunnen wel 2 meter hoog worden op den duur.

Zet deze struik lekker in het zonnetje en geef voeding in maart of april en tussen mei en juni nog eens. Daarna kun je beter geen voeding meer geven. De struik bereid zich dan voor op de winter en wordt de sapstroom van deze plant op rust gezet.

De volgende in de lijst ‘winterharde struiken met bloemen’ is de Azalea.

7. Azalea

winterharde struiken met bloemen

De Azalea is natuurlijk ook een winterharde struik met bloemen. En bloeien dat doet deze struik zeker. In juni en juli zal de azalea volop in de bloemen staan, die verschillende kleuren kunnen hebben. Het ligt aan de soort Azalea of je licht of donker roze bloemen krijgt, rode, gele witte.

Geef de Azalea in het voorjaar wat Hortensia voeding, dan zal deze winterharde struik mooi bloeien en de winter prima overleven.

Zet je de azalea in een pot, dan kan hij het lastig krijgen in de winter, zeker wanneer er geen goede afwatering is. Zorg dus altijd voor gaten in de pot en zet de planten in pot in de winter een beetje beschut.

8. Ribus

winterharde struiken met bloemen

De Ribus is een sterke winterharde struik, die in het voorjaar bloemen geeft. Vanaf maart komen er knoppen aan de stuik die zacht roze of hard roze kleine bloemetjes zijn en in trosjes bij elkaar zitten. Ze bloeien tot eind mei/begin juni. Het is een plant die zeker vlinders en bijen aantrekt.

De Ribus krijgt in het najaar zwarte besjes wanneer je deze niet gaat of wil gaan snoeien. De struik kan wel tot 2 à 3 meter hoog worden en net zo breed, maar dat mag geen probleem zijn voor deze prachtige struik.

9. Hertshooi (Hypericum calycinum)

winterharde struiken met bloemen

Deze leuke winterharde struik geeft geweldige grote bloemen, in de zomer, waar je echt lang van kunt genieten. Deze soort Hypericum geeft na de bloei bruinrode bessen, die de struik dan ook weer mooi siert. Deze bessen staan ook leuk in een vaas bij andere bloemen.

Deze Hertshooi blijft wintergroen, wat betekent dat er bladeren aan de struik blijven zitten. Het maakt de tuin gezellig groen, de hele winter door.

10. Sering

winterharde struiken met bloemen

De Sering is ook één van de mooie winterharde struiken met bloemen, maar er zijn ook soorten Sering op stam. Met zijn prachtig geurende bloemen, die in de zomer prachtig bloeien, net wat je leuk vindt. De sering is niet wintergroen dus laat zijn bladeren vallen in het najaar.

Goede tuingrond is gewenst bij het overwinteren van de Sering. Wanneer de grond te nat blijft tijdens de winter kan het zijn dat de wortels van deze prachtige Sering wegrotten. De wortels zijn echt niet gemaakt om lang in een natte grond te staan.

Wil je alles weten over de winterhardheid van de sering? Lees dan: Sering Op Stam Winterhard, En Als Struik?

11. Ganzerik (Potentilla)

winterharde struiken met bloemen
Eén van de soorten Ganzerik

De Ganzerik geeft veel bloemen in juli tot en met augustus. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, die per soort verschillende kleuren bloem geven. Zet de struik met fel gekleurde bloemen niet in de zon, maar halfschaduw of op een echte schaduwrijke plek, anders kunnen de felgekleurde bloemen lichter gaan kleuren.

Deze struik kan goed in de zon, (maar let op de bloemkleur), en houdt van een droge, normale tuingrond die goed water doorlaatbaar moet zijn. Het is een snelle groeier en wordt ongeveer tussen de 70 centimeter en één meter hoog. Een leuke frisse struik die het leuk doet in de border of bloemenperkje.

Deze Ganzerik trekt vlinders en bijen aan. Dus houd je van gefladder in de tuin, dan is deze struik ook een aanrader.

12. Blauwe Regen

winterharde struiken met bloemen

De wisteria is een, zeker weten, winterharde en vaste struik die klimt en prachtige bloemen geeft. Deze kunnen in roze tinten zijn of in het wit. Hij groeit in de volle zon maar ook in halfschaduw. Wanneer een Wisteria goed verzorgd wordt, en in een goede voedingsbodem staat, zal deze de winter zonder kleerscheuren ervan af komen. Snoeien moet je wel bij deze plant, dat zal de bloei echt ten goede komen.

Elk jaar een beetje kalk geven op de bodem en de grond regelmatig voorzien van voeding. Een Wisteria, bloeit van mei tot en met juni. Het komt regelmatig voor dat een Wisteria nogmaals bloeit wanneer de boom al wat ouder is. Ze ruiken heerlijk en kleuren de tuin prachtig mooi.

13. Vlinderstruik

winterharde struiken met bloemen

Natuurlijk is de vlinderboom een winterharde plant met bloemen! Deze boom kan heel goed tegen de vrieskou en bloeit elk jaar uitbundig mooie paarse, lila of witte puntvormige bloemen. Fantastisch! Vlinders vinden deze bloemen erg lekker en zullen dan ook vaak gezien worden in de tuin.

Je moet deze vlinderstruik of boom wel op de juiste tijd snoeien (lees dit op onze site), anders kan het zijn dat een strenge winter hem veel schade toebrengt, maar hoe streng worden de winters nu eigenlijk in Nederland…

14. Magnolia

winterharde struiken met bloemen

Magnolia’s, die winterhard zijn, vind je in veel verschillende soorten en maten. Sommige van deze struiken worden wel 12 meter hoog en zijn daardoor niet geschikt voor een kleine tuin. Mocht je een kleine magnolia zoeken, dan kun je bijvoorbeeld eens kijken naar de Magnolia stellata.

Deze struik bloeit eind maart of begin april, en produceert prachtige witte of lichtroze bloemen, die uitkomen, voordat er bladeren zijn. De Magnolia Stellata wordt maximaal 3 meter hoog.

15. Weigelia

winterharde struiken met bloemen

Deze Weigelia een leuke struik voor in de tuin. Hij bloeit uitbundig (van april tot en met juli), en je kunt hem zo groot laten worden als je wilt. Door te snoeien kun je de struik mooi houden. Snoei altijd oude en/of verwilderde takken weg vanaf de grond, na de bloei.

De nieuwe takken die dit jaar gevormd zijn laat je staan. Daar groeien volgend jaar weer roze bloemetjes op.

16. Sneeuwbal

winterharde struiken met bloemen

Deze prachtige sneeuwbal, die in struikvorm groeit, bloeit de hele winter. Hij kan temperaturen tot -12 de winter doorstaan. Wil je de plant plaatsen in de tuin, dan is het verstandig om de struik op een beschutte plek te zetten, uit de snijdende wind van de winter. Zo blijven de bladeren en bloemen de hele winter mooi. Hij bloeit vanaf januari tot aan mei.

Hij wordt ongeveer anderhalve meter hoog en de grote bloemen hebben vaak wat ondersteuning nodig tijdens de bloei. Zij zijn groot en zwaar. Wat bamboestokjes of rekjes kunnen deze prachtige bloemen ervan weerhouden te gaan hangen en om te knakken.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen