Is Camelia Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

Camelia winterhard overwinteren

De Japanse roos, dit is de andere naam voor de Camelia, is een prachtige groenblijvende kleine boom of struik. De Camelia geeft tijdens de bloei hele volle mooie bloemen, van roze tot rood. De plant heeft een tropisch uiterlijk en daarom wordt vaak de vraag gesteld, is de Camelia winterhard.

Camelia winterhard. De Camelia is matig winterhard en kan je beter beschermen tijdens strenge vorst of een langdurige vorstperiode. Verplaats je kuipplant naar een koele serre of schuur met daglicht. Planten in de volle grond bescherm je met plantenhoezen en leg mulch op de grond.

Dit is in het kort besproken hoe winterhard de Camelia is. Je kunt de plant helpen te overwinteren en hoe je dat kunt doen wordt ook in deze blog besproken. Van balkon- en terrasplant tot struik die in de volle grond staat. Op de juiste manier beschermen, dan overleven ze de winter prima.

Ben jij op zoek naar een camelia? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod camelia’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Camelia Winterhard

De Camelia is tot een beperkte mate winterhard. Ze kunnen vorst verdragen tot -15 graden Celsius, maar dan is het wel verstandig de plant te beschermen om de kans op overleven te vergroten.

Nu worden de winters in onze regio niet zo koud meer, dus dat is voor de Camelia geen probleem. Alleen als er strenge, langdurige vorst in het land is, is het verstandig de Camelia te helpen de winter door te komen.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Dan is er ook nog het verschil waar de plant staat, in de volle grond in de tuin of als kuipplant op het terras of het balkon. Ook dit maakt uit.

 • Wordt de Camelia gehouden als kuipplant dan kan deze in de winter in een koude serre of schuur geplaatst worden. Er moet wel daglicht aanwezig zijn.
 • Staat de Camelia in de volle grond dan zal deze beschermd moeten worden door deze in te pakken. Hoe je dat doet, wordt onderstaand beschreven.

Haal de planten echter niet te vroeg naar binnen, de Camelia heeft een beetje kou en vorst nodig. Door de kou wordt de Camelia aangezet om bloemknoppen aan te maken die in het voorjaar/zomer mooie bloemen geeft.

Het best is om de planten bij een beetje voorst, tot ongeveer -5 graden Celsius buiten te laten staan. Is de vorstperiode langdurig of wordt het kouder, dan kan je de plant in een koude serre plaatsen of de plant inpakken.

In de winter heeft de Camelia ook water nodig, zeker als deze als kuipplant wordt gehouden. Stop met water geven als de kou in aantocht is. Als er veel water in de pot zit zullen de wortels bevriezen en beschadigen. Hierdoor kan de plant afsterven.

De Camelia heeft zo haar verzorging nodig, wil de plant goed de winter doorkomen! Lees ook: Camelia Verzorgen, Van Standplaats Tot Snoeien!

Camelia Overwinteren

Heb je geen plaats binnen in een serre of schuur? Staat de Camelia in een pot op het Balkon? Is de Camelia geplant in de volle grond in de tuin? Als dit het geval is dan kan je maar een ding doen en dat is de Camelia buiten laten overwinteren.

De winters in onze omgeving zijn vandaag de dag niet zo streng meer, soms zelfs warm! Als er een milde of warme winter is dan kan je de plant voorbereiden op overwinteren in de tuin of op het balkon.

Wel kan je een aantal maatregelen nemen om de kans op overleven in de winter buiten te vergroten.

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Camelia zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

 • Goed snoeien
  Als je de Camelia naar binnen haalt, dan snoei je de Camelia in het najaar. Knip de dorre takken en kruisende takken weg. Verwijder ook dorre bladeren.
 • Haal de Camelia naar binnen
  Staat de Camelia in een pot dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 5. Zet de plant op de een lichte plaats.
  Geef wel een beetje water, maar de kluit mag niet te nat worden. Geef in de winter geen mest aan de Camelia.
 • Inpakken
  Heb je binnen geen plaats of staat de Camelia in de volle grond, dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt in plaats van noppenfolie ook plantenhoezen aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie! Verplaats de Camelia naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest.
  Als vorst op komst is stop je met water geven anders bevriezen de wortels.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de Camelia in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de Camelia af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing.
  Snoei de plant en verwijder de dorre takken en balderen. Leg vervolgens takken en ander beschermend materiaal op de plant en tussen de takken en pak de plant heel goed in met noppenfolie of plantenhoezen.
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is stop dan met water geven als de Camelia buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips over het beschermen van planten tijdens de winter.

De Camelia is dus winterhard, maar zul je moeten helpen overwinteren, anders heeft de plant geen schijn van kans. Zeker bij hele strenge vorst.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen