Hoe Camelia Snoeien, Pas op, het is niet altijd nodig!

Camelia Snoeien

Een Camelia is een prachtige plant en er zijn een aantal soorten Camelia, die ook weer verschillende kleuren bloemen hebben. De plant groeit niet zo hard, maar dat wil niet zeggen dat je niet mag of kan snoeien. Er zijn een aantal redenen wanneer je een Camelia (licht) moet snoeien. Maar echt veel snoeiwerk heb je aan deze plant over het algemeen niet.

Camelia snoeien. Snoei de Camelia na de bloei in mei en snoei oude en zieke takken altijd weg aan het einde van een rustperiode. Snoei ook takken die kruislings door de kruin heen lopen. Daarbij kun je ook takken snoeien van de Camelia die te lang worden of waarvan je last hebt. Snoei, wanneer de vorst takken heeft beschadigd.

Er zijn een aantal dingen die je moet weten waarom en wanneer je snoeit en hoe je dit moet doen. Dat lees je terug in deze blog!

Lees ook: Camelia Verzorgen, Van Standplaats Tot Water geven!

Moet Je Een Camelia Snoeien?

Nee, een Camelia hoeft niet per definitie gesnoeid te worden. De Camelia is een langzame groeier en groeit niet snel uit model. Wanneer je zieke of afgebroken takken ziet of takken die in de weg zitten, dan kun je deze snoeien. Ook takken die kruisend door de kroon heen groeien, en daar kom ik later op terug, moet je snoeien.

Wanneer Snoei Je Een Camelia Dan?

Camelia snoeien

Wanneer je toch moet snoeien of je wilt dit graag, om wat voor een reden dan ook, dan snoei je na de bloei, eind mei. Snoei je net voor de bloei, dan snoei je alle knoppen van de bloemen weg, tenzij dit oude en zieke takken zijn.

Een Camelia is een langzame groeier. Echt vaak hoeft deze dan ook niet gesnoeid te worden. Het kan gerust zo zijn dat de Camelia een aantal jaar prima groeit en bloeit in een mooie ronde vorm en dan hoef je deze niet te verstoren.

De Camelia Japonica kun je, wanneer je dit wenst, na de bloei terugsnoeien tot 50 centimeter boven de grond. Dit doe je alleen wanneer je een verwaarloosd struikje in de tuin hebt staan. Het jaar erop mag je geen bloemen verwachten, of hier en daar een enkeling. Vanaf nu zal de struik waarschijnlijk in een goede en natuurlijke vorm groeien, en kan het hier en daar een lichte snoei, na de bloei, nodig hebben.

Lees ook: In 4 Stappen De Camelia Stekken Voor Mooie Bloemen!

Reden Om Een Camelia Te Snoeien?

Er zijn enkele redenen wanneer je een Camelia moet of wilt snoeien, en ik zal vertellen waarom je dat moet/mag doen.

  • Takken die elkaar kruizen moeten worden gesnoeid.
  • Takken die ziek zijn of dood zijn moeten worden gesnoeid.
  • Takken die in de weg zitten mag je snoeien.
  • Een snelgroeiende eigenwijze tak met groeispurt mag je snoeien.
  • Een te dichte Camelia struik, die geen licht krijgt in de kruin.
  1. Wanneer takken elkaar kruizen, kan het zo zijn dat zij andere takken raken. Door wind of door groei kan het zijn dat de takken elkaar beschadigen, omdat de basten schuren. Dus de bast is kapot of het kan zo zijn dat takken in elkaar groeien. Door beschadigingen kan een ziekte of schimmel zich nestelen in deze beschadigingen.

    Door deze beschadiging kan het dus zo zijn dat de hele Camelia ziek wordt. Dit kun je dus voorkomen door de tak te snoeien die dwars door de Camelia (kruin) loopt en tegen takken aanschuurt. Kijk dus goed elk jaar of er dwarsliggers (letterlijk) groeien en snoei alleen deze tak. De andere takken kunnen blijven zitten.
  2. Takken waarvan je ziet dat ze ziek of dood zijn, te dun (natuurlijk geen nieuwe tak) zijn of waar geen blad aanzit, kun je het beste snoeien. De Camelia probeert natuurlijk extra energie te geven aan takken die ziek zijn om hen te genezen, en deze kracht gaat niet naar goede en nieuwe takken. Dus snoeien is het beste. Dit komt de hele struik ten goede!
  3. Takken die jou in de weg zitten, bijvoorbeeld bij een deur of bij een raam, kun je natuurlijk ook snoeien. Tik er een tak ’s nachts tegen een raam aan en hoor je piepen en tikken, dan kan dat een onheilspellend gevoel geven. Snoeien die tak! En als het kan snoei je de tak aan de basis, anders heb je volgend jaar twee uitlopers aan het uiteinde van de gesnoeide tak zitten, die je weer wilt snoeien.
  4. Alhoewel een Camelia regelmatig is in haar groei, het kan gebeuren dat er een tak ineens een groeispurt heeft. Om het geheel mooi rond te laten lijken, zoals meestal het geval is bij een Camelia, snoei je de tak terug naar de formaat takken die over het algemeen groeien.
  5. Een Camelia struik die erg dicht is, en de kruin dus veel takken en bladeren heeft, kan kalend worden, binnen in de kruin. Er valt geen licht in de struik en het kan dan gebeuren dat er geen bladeren meer groeien. Je hebt dan een struik die alleen aan de buitenkant wat blad heeft. Snoei dus in dit geval wat takken die dwars door het midden kruizen, of oud zijn of dood.

    Stap af en toe achteruit om te kijken hoe de vorm van de Camelia wordt. Snoei ook weer niet zo veel in het wilde weg, dat het hele natuurlijke vorm van de Camelia verdwijnt. Doe het met beleid!

Lees ook: Is Camelia Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

Hoe Kan Je Tegen Gaan Dat Takken Van De Camelia Dood Gaan?

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat takken dood gaan of ziek worden, waar we niets aan hadden kunnen doen. Maar er zijn ook zaken waar we wel wat aan kunnen doen, maar waar je niet aan denkt. Dit is bijvoorbeeld:

  • Zorg ervoor dat takken niet tegen ramen of deuren aantikken of zelfs tussen de schuurdeur in komt te zitten, bij het openen en sluiten van de deur.
  • Zorg ervoor dat takken niet in de richting van een looppad groeien. Wanneer je er tegen aan loopt, kan de tak knakken of scheuren.
  • Zorg ervoor dat de Camelia in de winter goed is beschermd tegen de vrieskou.
  • Zorg dat de Camelia altijd op een halfschaduw rijke plek staat, uit de wind. Een avondzonnetje is ideaal, op een zuidelijke plek.
  1. Het klinkt logisch, maar een tak die tegen ramen of muren aanschuurt of tikt, raakt beschadigd. Deze takken kunnen ziek worden of zelfs dood gaan. Snoei deze takken!
  2. Takken van de Camelia, die lang worden en richting een looppad groeien, kunnen bij het passeren van mensen, beschadigen. Ook deze takken kunnen dood gaan of ziek worden. Snoei deze takken!
  3. In de winter, wanneer het erg koud is en erg hard vriest, kunnen delen van de Camelia, (zo niet de hele Camelia) beschadigen (door bevriezing) of dood gaan. Het is van belang dan je een plantenhoes van vlies (of zelfs 2) over de Camelia heen plaatst, zodat deze prachtige plant niet dood vriest of beschadigt.
  4. Wanneer de Camelia op de juist standplaats staat, wordt dit een sterkere plant en kan zij zich beter weren tegen ziekte en bevriezing.

Lees ook: De Camelia Bloeit Niet, Wat is er aan te doen?

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen