In 4 Stappen De Camelia Stekken Voor Mooie Bloemen!

Camelia stekken

De camelia is een plant die best veel zorg en aandacht nodig heeft en die je ook vaak ziet in de Nederlandse en Belgische tuinen. En terecht, want als de plant eenmaal bloeit krijg je mooie volle bloemen die een sieraad zijn voor elke tuin. Hoe kan je de camelia vermeerderen, kan je de camelia stekken voor nog meer mooie bloemen.

  1. Knip een tak van 10 centimeter af die half verhout is.
  2. Verwijder de onderste bladeren en snijd de onderkant schuin af.
  3. Doop de stek in stekpoeder.
  4. Plaats de stek in een pot met gewone tuinaarde.
  5. Druk de grond aan en geef water.

Dit is in het kort hoe je een camelia kan stekken. Het zal wel een tijdje duren voordat je grote sterke steken hebt, want de camelia is nu eenmaal een trage groeier en bloeier. Weil je meer weten over het stekken van de camelia lees dan snel verder.

Lees ook: Camelia Verzorgen, Van Standplaats Tot Snoeien!

Wanneer Kan Je De Camelia Stekken?

Het beste moment om de camelia te stekken is in het voorjaar en het begin van de zomer. De plant is dan op zijn sterkst en dan kunnen er stekken van de plant genomen die sterk en groot genoeg zijn.

Deze sterke stekken hebben een goede kans van overleven, ook al groeit de camelia relatief traag.

Later in het jaar gaat de plant in rusten en is snoeien en takken afknippen van de camelia geen goed idee. De camelia en de afgenomen stekken kunnen dan beschadigen.

De camelia vindt het fijn als de grond warm is, dit is ook zo met de stekken. In warme grond zullen de stekken sneller wortels aanmaken en zodoende is de kans op succes groter. Stekken in het najaar of in de winter is dan ook af te raden.

Lees ook: Hoe Camelia Snoeien, Pas op, het is niet altijd nodig!

Hoe Camelia Stekken?

camelia stekken

Zet, voordat je begin de spullen klaar die je nodig hebt, dit zijn een scherpe snoeischaar, potjes met licht zure potgrond, eventueel een plasticzakje of de onderhelft van een PET fles met gaatjes.

Het stekken van de camelia begint met het uitzoeken van stekken. Deze stekken zijn meestal eerstejaars takken die al half verhout zijn (als je de tak buigt dan breekt deze af). Hoe gaat het stekken in zijn werk?

  • Ik adviseer je om meerdere stekken te nemen om de kans van slagen te vergroten. Slaan alle stekken aan, dan kan je ze altijd nog weggeven.
  • Knip stekken af waar meerdere Bladeren aan zitten en een paar knopen. De stekken hebben een lengte van ongeveer 10 centimeter. Snijd de stek schuin af aan de onderkant en verwijder de onderste bladeren.
  • Doop de stek in stekpoeder van bijvoorbeeld Pokon, welke ook verkrijgbaar is bij bol.com. Plaats de stek in een pot met potgrond die licht zurig is. Kalkgrond is geen goede grond voor de camelia, organische grond is de beste aarde om stekken te laten wortelen.
  • Druk de grond rondom de stekken aan en geef de stek vervolgens water. Zet de plant op een warme, zonnige plek zodat de stekken wortel kunnen schieten. Na een maand of 2 à 3 hebben de stekken voldoende wortels en kan je de stekken in de tuin plaatsen.

Over de pot van de stek kan je onderhelft van een PET fles plaatsen. Snijd hiervoor een PET fles doormidden. Maak gaatjes voor beluchting in de onderste helft van de fles en plaats deze over de stek en de pot. Zo maak je een kleine kas en kan de stek goed groeien.

Heb je geen PET fles dan kan je ook 4 satéprikkers in de potgrond plaatsen met een plasticzakje erom heen. Maak ook in het zakje een paar gaatjes voor beluchting.

Camelia Stekken In Water

In een fles met water is de camelia ook te stekken. Als je in water stekt, ga dan als volgt te werk:

  • Knip stekken af waar meerdere Bladeren aan zitten en een paar knopen. De stekken hebben een lengte van ongeveer 10 centimeter. Snijd de stek schuin af aan de onderkant en verwijder de onderste bladeren.
  • Zet de stek vervolgens in de fles met lauw water en zorg ervoor dat er geen blad onder water zit, dit kan gaan rotten.
  • Ververs het water elke week om verrotting van de stekken te voorkomen.
  • Na twee tot drie maanden heeft de camelia genoeg wortels aangemaakt, zodat ze in de tuin of pot geplaatst kunnen worden. Zet de stekken aan het eind van de zomer of begin van de herfst in de grond. De grond is dan nog warm en hierin kunnen de wortels van de stekken goed verder groeien.

Dit zijn de twee manieren om een camelia te stekken. Maar onthoud goed, de camelia groeit langzaam en dus zullen de wortels van de stekken ook langzaam groeien. Wees geduldig!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen