Hortensia Winterhard, Dat Wel, Maar…

snoeien in maart

Er zijn veel verschillende soorten Hortensia, en ze zijn winterhard, maar er zijn een aantal dingen waar je zeker weet van moet hebben. In deze blog, kom jij te weten welke hulp de Hortensia nodig hebben tijdens de winter.

Hortensia winterhard? Over het algemeen zijn Hortensia’s winterhard. Hortensia’s die bloeien op oud hout, kunnen wel wat hulp gebruiken, wanneer er na een paar mooie dagen, toch nog een vriesperiode aan komt. De opengesprongen knoppen kunnen dan juist weer doodvriezen en de bloei kan daarmee gedaan zijn.

Maar er is meer. In de blog krijg je informatie over een soort hortensia die na zo een periode, toch nog tot bloei kan komen en je kunt lezen hoe je de hortensia kunt beschermen tegen de vrieskou. Tips die ervoor kunnen zorgen dat jouw hortensia in het voorjaar weer prachtig gaat bloeien.

Een goed verzorgde hortensia komt beter de winter door. Lees alles over de Hortensia Verzorging

Welke Hortensia’s Zijn Winterhard

Alle Hortensia’s zijn wel winterhard tot ongeveer min 10 graden. Ze kunnen dus allemaal wel tegen een stootje. Er is wel een kleine kanttekening. Hoewel de plant zelf niet dood gaat kunnen bloemknoppen wel het loodje leggen, in een goede vrieskoude periode. Dus in die zin zijn sommige Hortensia’s niet winterhard zijn.

Het gaat dan vooral om de Hortensia soorten die op oud hout, hun bloemknoppen ontwikkelen. Deze soorten maken in augustus dus hun knoppen aan voor het aankomende jaar.

Ik leg het je uit:

Je hebt Hortensia die bloemen ontwikkelen op nieuw hout (nieuwe takken en bloemen, die dit jaar zijn gegroeid) en Hortensia soorten die hun bloemen ontwikkelen op oud (dus op eenjarig of meerjarig) hout.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Welke Hortensia Bloeit Op Oud Hout, En Hoe Dan?

De Hortensia, die op oud hout bloeit, maakt zijn bloemen aan, direct na de bloei, in augustus. De knoppen zitten daar dus de hele winter en zijn klaar op het moment dat het voorjaar aanbreekt. Wanneer er begin april een lekker voorjaarszonnetje schijnt, en het weer wordt wat zachter, kunnen de bloemknoppen gaan openen. Ze laten hun blaadjes uit de knop.

Dode knoppen, door vrieskou:

Wanneer er dan plots, toch nog een vrieskoude periode aan komt, en dan kan in april (aprilletje zoet, geeft ook nog wel eens een witte hoed), kunnen de blaadjes alsnog bevriezen.

Welke Hortensia’s bloeien op oud hout? Bijna allemaal.

Een Aantal Hortensia Soorten Die Bloeien Op Oud Hout

 • Berg hortensia
 • klim hortensia
 • Eikenblad hortensia
 • Fluweel hortensia
 • Hortensia Forever and ever (bloeit op oud hout maar ook op nieuw hout).
hortensia winterhard
Klimhortensia

Er zijn soorten die op nieuw hout bloeien.

Hortensia Die Bloeien Op Nieuw Hout

 • De Pluimhortensia
 • De Hortensia ‘Heteromalla’
 • De Hortensia Forever and ever

Deze hortensia’s groeien dus op nieuw hout. Dat betekent, dat takken eerst groeien in het voorjaar, en daarna komen de bloemen eraan.

Ben jij op zoek naar een hortensia? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hortensia’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Hortensia Winterklaar Maken

Een Hortensia hoef je in principe niet winterklaar te maken. Je hoeft ze niet te snoeien, maar het mag wel. Waar je wel op kunt letten, wanneer je de hortensia wilt snoeien, is of de Hortensia, die jij in de tuin hebt staan, bloeit op twee, of op één jarig hout. Daar zit wel een verschil in.

Snoeien van hortensia op tweejarig hout

Wanneer een hortensia, die bloeit op twee of meerjarig hout bloeit, en je snoeit in de winter die takken af, dan zal er aan deze takken, geen bloemen komen. Die heb je er dan afgesnoeid. Geen bloemen dat jaar dus.

Snoeien van hortensia op eenjarig hout

Wanneer je een Hortensia hebt, die bloeit op één jarig hout, kun je duidelijk wel snoeien. Je krijgt dan ‘gewoon’ bloemen aan de nieuwe takken die dat jaar, na de snoei, zijn gegroeid.

Kan het je niet schelen of je bloemen krijgt, bij een hortensia soort die op tweejarig hout bloeit, of niet, dan kun je de hortensia terug snoeien tot ongeveer de helft van zijn lengte.

Hortensia verjongen

Wil je een hortensia verjongen, dus in feite de hele plant vernieuwen door alles te snoeien, dan kan dat op verschillende manieren.

 • Je kan de helft (bijvoorbeeld de linkerkant) van de hortensia snoeien, en het jaar erop de andere helft (rechterkant). Snoei dan de hele tak(ken) weg, tot de grond. Dan krijg je tot nog bloemen op één helft van de heester. De heester maakt nieuwe scheuten aan, welke het volgend jaar weer in bloei kunnen staan. Dit heet echt verjongen van de plant.
 • Je kunt ook de hortensia, wanneer deze te groot wordt, terug snoeien tot 80 centimeter. Dan krijg je alleen nog bloemen van de hortensia die op eenjarig hout groeit, het jaar erna. De hortensia die op bloeit op tweejarig hout, bloeit dan ook weer het jaar erna.

Wanneer je snoeit in de winter, doe dit dan wel in een periode dat het niet (gaat) vriezen. De wondjes van de takken van de Hortensia kunnen dan bevriezen en de plant beschadigen.

hortensia winterhard
Pluimhortensia

Hortensia Beschermen Tegen Vriesperiode

Je kunt de Hortensia beschermen tegen de aankomende vrieskou. Wanneer de knoppen al tot ontwikkeling zijn gekomen, en er komt toch nog een periode aan dat het gaat vriezen, dan kun je de hortensia’s toch nog beschermen. Het is wel even een klusje, maar niet een ingewikkelde. Ik zal op een rijtje zetten wat je kunt doen:

 • Bedek de Hortensia met vliesdoeken, oude lakens, of rieten manden bijvoorbeeld, geen plastic! Dan kan het te vochtig worden in de ruimte en kan de hortensia gaan schimmelen of ziek worden. Leg de doeken direct op de plant.
 • Zet een rieten mat om de hortensia’s en leg er doeken overheen.
 • Je kunt ook vier stokken, mag bamboe zijn of wat dan ook, neerzetten op elke hoek van de hortensia, en daar doek, jute of oude lakens bijvoorbeeld, omheen draaien of overheen leggen.
 • Vul de ruimte tussen de takken op met bladeren of dennennaalden, zodat de vrieskou de knoppen zo min mogelijk kunnen beschadigen.
 • De hortensia die je direct met doeken gaat bedekken, kunnen de knoppen die aan de takken zitten, wel beschadigen. Je moet dus echt voorzichtig zijn met het erop leggen van de doeken en het eraf halen. De knoppen knakken snel om. Daarbij heb je kans, omdat de doeken pal op de knoppen liggen, dat de knoppen alsnog kunnen bevriezen.
 • Wanneer mogelijk, kun je rieten matten om de hortensia zetten. Deze zijn een goede beschutting tegen vrieskou. Je kunt nu bladeren in dit ‘hok’ gooien, om de hortensia extra te beschermen. Je kunt de bovenkant dan nog afdekken met doeken.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen