Sering Op Stam Winterhard, En Als Struik?


dwerg sering
Deel deze blog via:

Een sering op stam is een prachtige plant met fantastische, in een punt gevormde, bloemen aan het einde van de tak. Ze ruiken heerlijk en de kleur van deze bloemen zullen de tuin prachtig kleuren. Ja, neem een sering in de tuin! Er zijn verschillende soorten. Een Sering op stam, maar ook als struik, is de moeite waard. Maar is de Sering op stam winterhard?

Een sering op stam winterhard? Ja zeker, een sering is een vaste plant die winterhard is. De wortels van de jonge sering kan je beschermen, wanneer ze net geplant zijn, maar ze zijn sterk, ook de sering op stam! Een dwerg sering in pot kan wel wat hulp gebruiken in de winter om makkelijk te overleven. Zet deze eventueel binnen in de winter.

Er zijn verschillende soorten Seringen op stam die beschreven staan. De Dwerg Sering en de Amerikaanse Sering en een hoofdstuk over de Sering algemeen.

Wil je naderhand nog weten hoe je een Sering moet planten en waar je op moet letten kan kun je ook bij onze site terecht!

sering winterhard

Sering Winterhard

De ‘gewone’ Sering is winterhard, ook de Sering op stam. Er zijn wel een aantal aandachtspunten die je in acht kunt nemen om de sering goed de winter door te laten komen. En dat heeft niet alléén met de kou te maken. Ook een goede gezondheid van een Sering, geeft meer overlevingskansen, ook in de winter.

Kies je voor Seringen, dan zou ik voor deze 2 echt geurende witte seringen gaan (bol.com). Het is een set van 2 seringen, die aan huis gebracht worden.

Sering in goede tuingrond

Goede tuingrond is gewenst bij het overwinteren van de Sering op stam, ook zonder stam. Wanneer de grond te nat blijft tijdens de winter kan het zijn dat de wortels van deze prachtige Sering weg rotten. De wortels zijn echt niet gemaakt om lang in een natte grond te staan.

Goede tuingrond is waterdoorlatend en voedzaam. Bedenk dus, wanneer je een Sering plant in de tuin, welke grond je hebt en wat je nodig hebt. Een dichte kleigrond is dus niet echt geschikt voor de Sering, tenzij je deze grond bewerkt met compost en bijvoorbeeld zand.

sering op stam winterhard

Sering snoeien of niet

Een sering, die niet is gesnoeid, kunnen wel 3 meter hoog worden. En zoals het spreekwoord luid: ‘Hoge bomen vangen veel wind’, kan je het bij deze planten letterlijk opvatten. De zware sering, met zijn vele bladeren en prachtige bloemen kunnen bij een flinke windstoot of winterse bui omvallen.

Ze zijn dan wel winterhard maar er schuilt dus wel gevaar bij storm en winterse buien.
Het is dus van belang dat wanneer je een sering gaat planten, weet of je deze gaat snoeien of niet. Zoek een goed plekje uit voor deze compacte of juist grote uitbundige sering, in wording.

Sering snoeien

Ga je de sering snoeien en je houdt de sering compact, dan kun je hem planten, zonder echt rekening te houden met beschutting, al mag dat natuurlijk wel. Plant de Sering wel in de zon, want de sering houdt van een zonnige standplaats over het algemeen. Hoe meer zon, hoe meer bloemen. Snoei de sering wel na de bloei, anders snoei je de bloemknoppen weg en komen er die zomer geen bloemen aan de sering.

Ga je de sering niet snoeien, dat kan ook, dan is het handig om deze beschut te zetten. Een sering kan namelijk wel 3 meter hoog worden. Zet deze sering dat vlak bij de gevel van het huis, in de zon. Of vlak bij een schutting of schuurtje. Zet de sering ergens in de tuin waar het niet zo veel waait of waar het in ieder geval niet op een tochthoek staat. Ik kan het weten, hij kan op een dag zomaar op de grond liggen.

Wil je uitgebreid informatie over het snoeien dan kun je dit artikel van Fleur en flower lezen!

Een Dwergsering Op Stam


De dwergsering op stam, die in de volle grond staat is winterhard. Ook hierbij geldt dat de sering wel graag in de zon staat het jaar rond en beschutting is voor deze dwergvariant ook een aanrader.

Een dwergsering, die jij in een pot hebt gezet, is kwetsbaarder in de winter dan een sering in de volle grond. Zoals je kunt begrijpen, hebben de wortels minder aarde om zich heen zitten dan de sering in volle grond. De kans dat wortels bevriezen is groter dan wanneer zij in de volle grond staat.

Bescherm de pot van de sering op stam. Je kunt deze inpakken met jute of bubbeltjesfolie. Deze materialen zorgen ervoor dat het water in de pot minder snel zullen bevriezen in de winter. De wortels zullen meer kans hebben om te overleven.

Zorg dat de dwergsering in pot goed in de zon staat, ook in de winter. Elke zonnestraal geeft iets van warmte. Daarbij kun je deze potten ook nog wat beschut in de tuin plaatsen. Blijf wel water geven, een uitgedroogde grond in de pot geeft de Dwergsering geen kans van overleving. De grond moet licht vochtig blijven.

Je kunt natuurlijk deze dwergsering op stam in pot ook op een koele en lichte plek binnen zetten, daar waar het (net) niet vriest. Wel is het van belang dat deze regelmatig water krijgt. Een uitgedroogde bodem zal de dwergsering niet overleven, en dat is nu juist wat we wel proberen te doen. Houdt de grond van de sering in pot, licht vochtig.

Amerikaanse Sering Winterhard

Ook de Amerikaanse Sering is redelijk winterhard, tot wel -10 tot -15 graden onder nul. Ook hier kan je de Sering helpen op een makkelijke manier de winter door te komen, want elke plant kan wel een beetje hulp gebruiken.

  • Zorg dat jouw Amerikaanse Sering in goede staat is wanneer de winter nadert. Dus goede grond, en genoeg voedingstoffen die de Sering in het voorjaar en zomer heeft op kunnen nemen. Zo wordt en blijft de Sering sterk en kan hij de winter aan.
sering op stam winterhard
  • Zet de Amerikaanse Sering uit de koude en stormachtige wind, die in Nederland best nogal eens voor kan komen.
  • Zet de Sering goed vast tegen een schutting, voorgevel van het huis of schuurtje.
  • Deze Amerikaanse Sering wil ook graag in de zon staan. Dit zorgt voor een betere overgang van zomer naar winter.
  • Snoei deze paars of lilabloemige klimplant na de bloei, maar het hoeft niet. Snoei niet te laat (wanneer je dit al doet) want dan heb je kans dat deze sering zich niet goed genoeg kan herstellen tegen de kou, waardoor hij dan toch dood gaat. De Sering geeft ook minder bloemen wanneer je te laat snoeit.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen