10 × Winterharde Planten Met Bloemen In Pot

Winterharde Planten Met Bloemen In Pot

Wanneer je niet elk jaar nieuwe planten in de tuin wilt zetten, kun je het beste voor winterharde planten kiezen. Gelukkig zijn er veel opties die makkelijk de winter doorkomen, maar je in de lente ook een fleurige tuin geven. Sommige zijn zelfs groenblijvend, zodat je zelfs in de koude maanden van een groene tuin kunt genieten.

Al onderstaande planten met bloemen kunnen perfect gehouden worden in een pot. Ze kunnen dus als kuipplant fungeren.

De plant op bovenstaande foto is een Fuchsia. Deze plant kan in pot gehouden worden en ook als hangplant gebruikt worden.

Ben jij op zoek naar winterharde planten? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hoge potplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Lees hieronder 10 opties voor winterharde planten met bloemen in pot.

1. Azalea

winterharde planten met bloem

Om maar even in het thema van kleurrijke struiken te blijven: de Azalea. Deze plant is niet alleen groenblijvend en winterhard. In de maand juni/juli produceert de plant ook bloemen, die in heel veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn.

Welke kleur bloem de struik produceert hangt dan weer af van de soort Azalea die je te pakken hebt. Deze plant is namelijk verkrijgbaar in struikvorm maar doet het ook goed ”op stam” of als potplant.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

2. Vrouwenmantel

winterharde planten met bloem

Vrouwenmantel is een vrolijke plant met vele, gele bloemen. In de zon is ze het gelukkigste, en geeft ze meer bloemen dan in de schaduw. Ook kun je de Vrouwenmantel prima gebruiken als bodembedekker en krijgt onkruid geen kans in de buurt van deze plant.

De winter overleven kan de vrouwenmantel prima; zelfs in -35 graden Celsius overleeft ze. Verder is de Vrouwenmantel niet alleen winterhard, maar ook wintergroen. Zo kun je dus zelfs in de kou genieten van een groene tuin. Om haar te helpen haal je wel aan het eind van de zomer alle bruine blaadjes weg. Zo kunnen alle voedingsstoffen naar de bladeren die wel nog gezond zijn.  

3. Ridderspoor

winterharde planten met bloem

Ridderspoor is er deel van de ranonkelfamilie, en heeft wel 250 (bekende) soorten. De mooie pluimvormige bloemen bloeien weelderig in vele kleuren en kunnen heel groot worden. Aan het eind van de lente zullen de bloemen uitkomen, die dan tot het einde van de zomer doorgroeien. In de herfst verdort de plant, om het volgende jaar gewoon weer terug te komen.

Let er wel op dat Ridderspoor heel giftig is voor mens en dier. Als je dus (kleine) kinderen of huisdieren hebt, is het beter om deze plant links te laten liggen en te kiezen voor een van de andere planten op deze lijst.

4. Margriet

winterharde planten met bloem

De margriet is waarschijnlijk een van de meest bekende planten, met haar kenmerkende witte bladeren rond een geel hart. Gelukkig is deze plant niet alleen heel mooi om naar te kijken, maar is ze ook nog eens heel makkelijk in onderhoud.

Zet deze plant het liefste in de volle zon, maar halfschaduw is ook een optie. De winter overleefd ze prima, zelfs tot -26 graden Celsius, maar houdt er rekening mee dat ze haar bladeren dan wel verliest. Dit betekent niet dat deze plant afsterft; in de lente komen nieuwe blaadjes tevoorschijn.

Houd er rekening mee dat de Spaanse Margriet niet winterhard is.

2. Echinacea

vaste bloeiende planten winterhard echinacea

Deze prachtige bloemen, die ieder jaar weer terug komen, zijn winterhard. Dat wil zeggen, de wortels dan, he! De bloemen, die in het voorjaar opkomen, verdwijnen weer in het najaar.

Hoe je deze vaste plant het best de winter door kan helpen, kun je hier uitgebreid lezen op onze site. Zij komen dan zeker in nog grotere hoeveelheid terug, dan zij al waren. En wat mij betreft: je kan er niet genoeg van hebben!

6. Sterjasmijn

winterharde planten met bloem

De Sterjasmijn is winterhard tot – 10 graden. In Nederland betekent dat je de Ster Jasmijn dus in de tuin kunt zetten, zonder problemen. Vriest het een langere periode, en meer dan 10 graden dan is het handig om deze Jasmijn in te pakken in plantenhoezen. De wortels kun je dat met mulch of bladmateriaal beschermen tegen bevriezing.

Het artikel ‘Jasmijn Winterhard’, geeft jou alle informatie die je wilt over de overwintering van de Ster Jasmijn.

7. Campanula

De Campanula is de ster onder de bodembedekkers, alhoewel er ook hogere soorten verkrijgbaar zijn. Het is een vrolijk bloeiende plant die mooie, meestal paarse of witte bloempjes geeft.

De plant wordt niet echt hoog, ze worden niet hoger dan 50 centimeter.

Verder is de Campanula een meerjarige plant die prima winterhard is, deze plant kan temperaturen verdagen tot wel -35 graden Celsius.
Of de Campanula ook wintergroen is, hangt af van de soort. Er zijn soorten die alleen winterhard zijn en er zijn soorten die winterhard én wintergroen zijn. Wat voorbeelden van wintergroene Campanula’s zijn Campanula Garganica en Campanula Portenschlagiana.

8. Kerstroos (Helleborus)

Helleborus niger

De Kerstroos is wel een aparte, deze groenblijvende en winterharde roos. Ze zijn er in verschillende kleuren, maar in plaats van in de lente, bloeit deze plant in de winter.

Knip de bladeren rondom de bloemen een beetje weg zodat je de bloem beter ziet. Ook bladeren die grijs worden, en waarschijnlijk oud en/of ziek geworden zijn, kun je het beste weg knippen. Ze kunnen in een pot maar ook in de volle grond staan. Plant de Kerstroos dan in een gat met tuinaarde.

Wil je weten hoe je de kerstroos het beste kunt verzorgen, lees dan onze blog. Zo weet je zeker dat je optimaal kunt genieten van deze bijzondere kerstroos.

9. Bieslook

vaste planten volle zon winterhard

Sommige kruiden kunnen ook prima de winter doorkomen, en staan het liefste in de volle zon. Bieslook is hier een van. In de lente en zomer kun je genieten van haar mooie, paarse bloemen en smaakvolle blad.

Hoewel ze de winter prima kan overleven, is ze niet wintergroen. De bieslook zal dus in de herfst de bladeren verliezen. Wanneer je dus ook in de herfst / winter gebruik wil maken van dit plantje, dan zul je haar óf naar binnen moeten halen, óf ergens bedekt moeten zetten. Andere kruiden die ook de winter kunnen overleven zijn rozemarijn, oregano, tijm, peterselie, munt en salie.

10. Hosta

vaste bloeiende planten winterhard hosta

De Hosta is een plant die altijd weer braaf zijn blad laat zien na de winter en vaak groter is dan ooit tevoren. Ja, de Hosta is een vaste plant die bloeit in juni tot en met oktober.

Er zijn verschillende soorten Hosta’s die prachtige verschillende bladeren hebben. Van Grijs/groen tot helder groen met een gele rand. Hulp heeft de plant in de volle grond niet nodig om te overleven in de winter. In potten wel.

De Hosta moet in een pot staan die het water goed kan laten weglopen. Wortels van de Hosta mogen niet lang in het water staan. Dan gaan de wortels rotten. Is er veel regenval en staat een Hosta in een pot, dan zou je deze even kunnen afdekken met een dekzeiltje (Bol.com). Na de regen kun je het zeiltje weer weg halen.

Weet dat de bladeren van een Hosta in de winter zijn afgestorven en weer in het voorjaar tevoorschijn komen.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen