18 × Winterharde Terrasplanten Voor In De Volle Zon

planten bloemenbak buiten spaanse margrieten

Er zijn vele planten die je het kaartje kan meegeven, waarop staat dat zij terrasplanten en winterhard zijn en graag in de zon willen staan. In deze blog heb ik er een aantal benoemd, die het prima op een zonnig terras doen en waar je lang plezier van zult hebben. Ook volgend jaar! Zoek de terrasplanten uit die jou aanspreken en waar jij blij van wordt. Want dat is toch waar je dit allemaal voor doet! Daar komen ze.

1. Nieskruid (Helleborus Argutifolius)

Winterharde terrasplanten voor in de volle zon

Deze Helleborus kan zon verdragen. Andere soorten Helleborus hebben er meer moeite mee om vol in de zon te staan. Dan kunnen de bladeren verbranden. Dat wil niet zeggen dat deze Helleborus geen halfschaduw kan verdragen, want dat kan hij ook zeker prima!

Oude planten die hoog worden, hebben soms wat ondersteuning nodig in de vorm van een rekje, wat je in de pot steekt. De grond moet goed doorlaatbaar en humusrijk zijn. Gewone potgrond is een prima idee als het maar geen potgrond is voor een rododendron of zo, deze is veel te zuur.

Deze Helleborus bloeit in januari tot april, wanneer alles nog een beetje opkomt is deze Helleborus jou al aan het verwennen met zijn prachtige wit-groene bloemen. Hij wordt tussen de 50 en 70 centimeter hoog.

Ben jij op zoek naar een terrasplanten? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod terrasplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. 

2. Campanula (Kruipklokje)

terrasplanten volle zon winterhard

Een Campanula kan zeker in een pot op het terras staan en kan een strenge winter overleven. Zet de plant in een goede pot waar wortels kunnen groeien, en geef kalkhoudende grond. Potgrond kan eventueel ook. Deze plant kan goed tegen droogte, maar uitdrogen is geen goed idee!

Geef eens per week wat water en laat de wortels in geen geval in een zwembad staan, dan gaan de wortels rotten.

Wanneer de plant bloemen geeft, is het verstandig om twee keer in de week een scheut water te geven. Dode bloemen kun je het best verwijderen, daar stimuleer je de plant mee om weer nieuwe bloemen aan te maken. Leuk zijn ze he? En je hebt ze in verschillende kleuren: Paars, roze, wit en lila. Keuze genoeg.

Wil je meer lezen over het overwinteren van de Campanula, lees dan onze blog hierover!

3. Japanse Azalea (Azalea Japonica)

terrasplanten volle zon winterhard

De Japanse Azalea kan prima tegen de zon en is ook nog eens winterhard. Wel tot – 15 graden. Hoe mooi is dat! Deze plant die prachtige bloemen geeft in het voorjaar, van april tot mei, kun je in speciale potgrond zetten voor Azalea’s. De bloemen kunnen wit, roze of paars zijn, dat ligt natuurlijk aan het soort dat je gekozen hebt.

De potgrond moet een zure potgrond zijn, hortensia potgrond voldoet hieraan. Meng dit met een beetje turf en je hebt een ideale grond waar deze azalea prima in kan groeien en bloeien.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

4. Winterheide (Erica Carnea)

Winterharde terrasplanten voor in de volle zon

Winterheide zegt het al, het kan prima de winter overleven. Hoe dat dan zit met de zon? Winterheide kan ook prima in de zon overleven. Wel moet je de grond vochtig houden, wat betekent dat je elke dag even moet voelen hoe de grond ervoor staat, zeker wanneer deze plant in de volle zon staat. Een uitgedroogde grond is geen goede bodem voor deze heide.

De bloemetjes kunnen wit, geel, rood, roze of paars zijn. Genoeg keuze dus om je terras op te vrolijken met winterheide, in de volle zon!

Lees ook: 12 × Mooie Planten Voor In Bloembakken Buiten!

5. Lampenpoetsgras (Pennisetum)

Winterharde terrasplanten voor in de volle zon

Dit grassoort houdt echt van de zon. Hij ziet er fantastisch uit met zijn leuke pluimen, die wel 70 centimeter kunnen worden. In oktober krijgt dit gras zijn leuke pluimen die eind maart weer gesnoeid moeten worden tot 15 tot 20 centimeter vanaf de grond.

Wintergroen is dit gras dus niet, maar wel winterhard. Je kunt de pot op een beschut plekje zetten wanneer het hard gaat vriezen (of even afdekken), want dit gras is winterhard tot min tien graden. Dat overwinteren lukt zo prima.

5. Dwergconifeer

Eén soort dwergconifeer

Het is zeker dat de dwergconifeer de zon kan verdragen, maar halfschaduw is ook prima. Ook wanneer deze in pot staat. Er zijn echt veel verschillende soorten, die ook weer verschillende soorten naalden en kleuren hebben. Ze zijn er in blauwgroen, geel, licht en donkergroen, met allemaal een bepaalde groeiwijze. Sommige blijven laag in de pot, andere groeien recht omhoog en weer andere groeien in een bolletje.

Maar zeker is, dat deze dwergconiferen de tuin in de zomer en in de winter zullen kleuren. Ze zijn allemaal winterhard en kunnen goed tegen de zon. Je moet meer verzorging geven aan een dwergconifeer dan wanneer hij in de volle grond staat. Geef goede tuinaarde, wanneer je deze in de pot zet en geef regelmatig voeding.

Wat betreft water geven moet gezegd worden dat de grond vochtig moet blijven, maar dat de wortels niet in water moeten blijven staan. Dus hydrokorrels onderin de pot en een gat onderin de pot is echt wel nodig. De wortels kunnen van deze dwergconifeer gaan rotten anders.

Lees ook: 10 × Winterharde Planten Met Witte Bloemen

6. Klimop (Hedera)

Winterharde terrasplanten voor in de volle zon

Klimop is, zoals het zegt, een klimplant, maar kan ook zeker in een pot hangen. Klimop kan tegen de zon, maar halfschaduw is ook prima. Hangt of staat jouw klimop in de volle zon dan is het handig om regelmatig water te geven. Droogte vindt de plant niet fijn. Houd de grond licht vochtig en controleer dit regelmatig.

De plant mag ook niet met zijn wortels in een natte grond staan, dan kunnen de wortels wegrotten. Vul de pot met hydrokorrels of substraat en zorg voor een gat in de pot. Zo kan overtollig water weglopen. Vul de pot dan met goede potaarde. Geef in de winter, de Hedera maar twee keer per maand water.

Staat de klimop in een pot dan is het handig om hem tegen een rekje op te laten klimmen. Een muur kan ook maar let op!, klimop laat zijn sporen na. De muur is er niet mooier op geworden wanneer je de klimop besluit weg te halen en kan zelfs beschadigd zijn.

7. Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)

Ik ben gek op vrouwenmantel. De leuke sprieten met licht geel-groene bloemetjes, groeien in mei tot en met juli en wordt ongeveer 30 tot 50 centimeter hoog. De sprieten van de bloemen vallen om zodra de stelen de bloemen niet meer kunnen dragen. In maart en juni kun je wat voeding geven zodat de plant optimaal blijft groeien en mooie bloemen kan geven.

Vrouwenmantel kan je in potgrond planten. Dat vindt de plant prima. Water geven is wel van belang. Het hoeft niet iedere dag, maar de plant mag niet droog vallen. Geef liever een goede plens water en wacht een aantal dagen dan iedere dag een beetje water geven. Houdt de grond in de gaten. Laat het in geen geval helemaal indrogen.

Winterhard is de plant zeker. Wordt er vorst verwacht, (kouder dan min 5 graden) zet de pot dan in een hoekje van het terras. Dat heeft hij wat bescherming van een muur of heg of dek de pot af met wat jute of doeken. Wintergroen is de vrouwenmantel niet.

8. Spaanse Margrieten (Osteospermum)

terrasplanten volle zon winterhard

Spaanse Margrieten kunnen zeker tegen de zon. Ze zullen geweldig staan op het terras. Geef wel regelmatig water wanneer ze vol in de zon staan. De grond mag niet droogvallen, dat is een dingetje om op te letten. Zorg voor een gat in de pot of voeg hydrokorrels toe, onder in de pot. De wortels mogen niet in het nat staan, dan kunnen ze gaan rotten. Dus wel regelmatig water, maar zeker ook een goede afwatering is van belang.

Wanneer je deze Spaanse Margriet wil laten overwinteren, is het fijn om de pot binnen te kunnen zetten in een schuurtje of garage bijvoorbeeld, waar wel licht in komt. Houdt de grond licht vochtig.

Lees ook: 10 × Winterharde Planten Met Bloemen In Pot

9. Purperklokje (Heuchera)

terrasplanten volle zon winterhard purperklokje

Het Purperklokje kan zeker in de zon staan, maar kan ook in halfschaduw zijn beste beentje voor zetten. Geef de plant dan wel om de dag water zodat de grond lichtvochtig blijft. Gewone potgrond is prima voor de Heuchera. Bloeien doet deze plant in juni tot en met augustus.

De bladeren zijn van zichzelf al prachtig om te zien. Er zijn verschillende soorten Heuchera, die ook allemaal verschillende soorten kleuren bladeren hebben. Kies er één uit die bij jou past.

Het purperklokje is winterhard en wintergroen wanneer het niet al te hard vriest. Bij een flinke vries periode verliest hij wel zijn blad, maar deze komen van de zomer gewoon weer aan.

10. Calocephalus (Zilverstruikje)

terrasplanten volle zon winterhard

Dit zilverkleurig plantje kan zowel in de zon als in de schaduw, in pot. In april en mei krijgt dit grillige struikje zilverkleurige, later goudkleurige bolletjes aan de takken. Ze kunnen wat gaan geuren en staan erg decoratief.

Je mag het struikje het hele jaar door snoeien, behalve bij vorst. Je kunt dit plantje ook het beste beschut zetten wanneer het gaat vriezen. Zet de plant in een hoekje tegen de muur of schutting en dek het plantje af met jute of plantenhoezen. Zo komt de Calocephalus prima de winter door.

11. Sneeuwbal (Viburnum Tinus)

Dit struikje is zeker winterhard en kan zelfs de zilte lucht verdragen wanneer hij bij de kust in de tuin wordt gezet. Wanneer deze sneeuwbal dan ook nog eens in de zon wordt gezet heeft hij het helemaal naar zijn zin.

Zet de plant in een potgrond van normale kwaliteit en hij heeft het naar zijn zin. Deze heester is niet zo moeilijk. De Tinus bloeit vanaf December tot aan mei. Dat is om echt van te kunnen geniet op het terras! Na de bloei komen er donkere bessen aan de plant.

Winterhard is deze plant alleen wanneer je hem een beschutte plek binnen geeft, in de herfst. Ergens waar het licht is, zoals een serre of garage met raam. Geef af en toe water zodat hij niet uitdroogt. Volgend jaar zal hij zijn best weer doen.

Lees ook: Winterharde Planten En Hoe Te Overwinteren

12. Blauw Schapengras (Festuca glauca)

terrasplanten volle zon winterhard

Dit sprieterige blauw schapengras is een plaatje om te zien. Alleen al de kleur vind ik geweldig. Je kunt dit schapengras goed in een pot zetten in de zon. Geen probleem, net als overwinteren geen punt is. Na de winter kunnen er wat gele sprieten in zitten, die je gerust kunt wegknippen.

Zet het Blauwe Schapengras wel in een goed doorlaatbare grond (grond gemengd met goed wat zand bijvoorbeeld) en dan zal hij het prima volhouden. Bloeien doet deze plant in mei tot en met juli, maar niet echt opvallend. Hij zal het vooral van zijn kleur moeten hebben.

De plant kan goed tegen droogte en voeding hoef je de plant niet te geven.

13. Sedum (Vetkruid)

Hemelsleutel: één van de vele soorten Sedum

Sedum is een vetplant, die er in vele soorten is. Er zijn hoge en lage soorten. Lage soorten worden gebruikt om op daken te leggen voor isolatie bijvoorbeeld. Ze worden ongeveer 10 tot 20 centimeter hoog.

En in de zon kunnen ze zeker, net zoals ze winterhard zijn. Je kunt zeggen dat je er heel wat voor moet doen om deze niet te laten overleven. Voeding geven hoeft niet. Ze leven in het wild op rotsen en voedingsarme gronden.

Hoge soorten, zoals Hemelsleutel, krijgen prachtige bloemen die rood kleuren. De bloemen hebben wel wat ondersteuning nodig tijdens de groei. Ook zij zijn winterhard en kunnen in de zon. Wintergroen is deze plant niet maar komt in het voorjaar prachtig op!

14. Tijm (Thymus)

Hoe leuk is het om tijm op jouw terras te laten groeien. Het ruikt heerlijk en je kunt het prima in gerechten gebruiken. Tijm kan in de zon, zeker en overleeft de winter ook wanneer je de pot even beschut zet bij echte vorst.

Zet de pot in een hoek bij het huis bijvoorbeeld of tegen een heg. Pak de pot in met een plantenhoes of bubbelfolie. Wortels in een pot zijn vaak wat kwetsbaarder dan in de volle grond.

15. Kattenkruid (Nepeta)

terrasplanten volle zon winterhard
kattenkruid in bloei

Kattenkruid kan heel goed in een pot worden gehouden en daarbij in de zon staan, wat de voorkeur heeft, maar kan ook in de halfschaduw. De wortels houden er niet van om in een natte grond te zitten dus laat deze gerust wat droog vallen voor je weer water geeft. Zorg ervoor dat de potgrond goed water doorlatend is (meng een hand zand door de potgrond), en geef geen sloten water.

Je kunt ook, in plaats van grond gemengd met zand, hydrokorrels onderin de pot leggen, die het water opnemen en langzaam afgeven aan de grond. Kattenkruid bloeit in juni tot aan september. Dus je hebt een lange tijd om te genieten van de lila bloemetjes die boven de plant uitsteken.

De meeste soorten Kattenkruid zijn winterhard. Staan ze in een pot dan kun je ze het beste in een hoekje plaatsen, wat beschut of het liefst overkapt, en de pot inpakken in bubbeltjesplastic, tegen de vrieskou. Zo komt de Nepeta gewoon weer op volgend jaar.

16. Rozemarijn (Salvia rosmarinus)

Rozemarijn is ook een leuke plant om in een pot te zetten, op het terras. Hij ruikt heerlijk, bloeit leuk en smaakt natuurlijk fantastisch. En kun je de plant ook in de zon zetten? Zeker! Zet de pot met Rozemarijn wat beschut en vol in de zon, want daar houdt Rozemarijn van.

In de winter kun je Rozemarijn het beste op een plek zetten die vorstbestendig is of binnen op een koele plek. Geef Rozemarijn dan wel elke week wat water, want het uitdrogen van de kluit helpt deze plant niet overwinteren.

Lees ook: 16 × Groenblijvende, Winterharde Planten Voor Bloembakken

17. Lavendel (Lavandula)

terrasplanten volle zon winterhard

Lavendel kun je zeker op het terras zetten zonder problemen, in een pot. Ze houden van de zon en kunnen daar van half juni tot en met juli, prachtig bloeien en geuren. Ze kunnen ook in half zon of half schaduw staan, maar in de zon heeft zijn voorkeur.

In de winter moet de lavendel wel verplaatst worden, naar binnen, om goed te kunnen overwinteren. Zet de Lavendel maar in een garage met raam, serre die koel is of in een schuur waar licht van buiten naar binnen kan. Binnen in huis kan ook, zolang de ruimte maar koel blijft en er buitenlicht naar binnen stroomt.

Een lavendel gaat namelijk in een soort winterslaap, waarbij de sappen minder (moeten) stromen door de bladeren en takken. Geef pas water aan de plant wanneer de grond een vinger hoog is ingedroogd. Steek je vinger dus maar even in de pot en voel hoe de plant erbij staat. Dan weet je zeker dat je nooit te veel geeft.

Belangrijk dat je beter iets te weinig geeft dan zeker iets te veel.

18. Olijfboom (Olea europaea)

Winterharde terrasplanten voor in de volle zon

Een olijfboom kan zeker op het terras staan, vol in de zon, maar dat wist je waarschijnlijk al. Het is tenslotte een plant die uit warme gebieden komt. Maar kan een Olijfboom ook overwinteren in een pot op het terras? Het antwoord is nee, wanneer je er verder niets aan doet. De boom heeft echt bescherming nodig om te overleven.

Ten eerste moet hij verplaatst worden naar een overkapping of een carport, bijvoorbeeld. Ergens waar het licht genoeg voor de boom is om te kunnen overleven. Daarbij kan je de pot inpakken met een plantenhoes en is het een goed idee om een lichtslang over de kruin heen te leggen en deze tijdens vorst aan te zetten. Dan kan hij prima overwinteren!

Wil je precies weten hoe je dat moet doen, dan kan je ons artikel lezen waar we uitgebreid in gaan op het overwinteren van de olijfboom.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen