Echinacea (Zonnehoed) Winterhard En Hoe Overwinteren?

De mooie Echinacea, of te wel, de mooie Zonnehoed, die in onze tuinen staan te stralen, kunnen wel tegen een stootje. Hij staat wel graag in de zon of half schaduw, zodat deze plant goed zijn bloemen kan laten groeien. De grond moet voedzaam zijn en goed water doorlatend. De bloemen worden in de herfst lelijk en sterven af. De overgebleven stengels met hun zaden, kunnen zeer decoratief zijn in de tuin, dus je kunt ze laten staan. Hoe komt het toch dat de zonnehoed, die er best fragiel uitziet, wel winterhard is. Dat zal ik je vertellen…

Echinacea winterhard: Ja, de Echinacea is winterhard maar hij kan wel hulp gebruiken door in de juiste voedingsbodem te staan en de grond af te dekken met beschuttende materialen zoals houtsnippers. De echinacea in pot is ook winterhard. Zorg voor beschutting door de pot af te dekken met bijvoorbeeld jute of andere materialen.

Hoe beter de Zonnehoed verzorgd wordt, net als alle planten, hoe beter het de winter overleefd. Er zijn verschillende soorten Echinacea, die ook weer verschillende kleuren hebben. Er zijn veel middelen en materialen ter beschikking, die ervoor kunnen zorgen dat de Zonnehoed (Echinacea) zonder centje pijn, nog beter kunnen overwinteren. Hoe meer liefde voor de planten, hoe mooier de tuin (of potten). Dat wordt beschreven in deze blog.

Echinacea winterhard

Ben jij op zoek naar een zonnehoedje? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Echinacea Overwinteren

De Echinacea is een plant die vele prachtige bloemen geeft. Er zijn verschillende soorten, de één winter harder dan de andere. Wanneer de plant goed wordt verzorgd, zijn ze sterker om te overwinteren. Zorg dus voor een goede voedzame (kalk) bodem en goede waterdoorlaatbare grond.

Leeg een gieter met water in de grond en kijk of deze snel wordt opgenomen in de grond, dan heb je goed waterdoorlatende bodem voor deze bloemen.

Je hebt heel lang plezier van de prachtige kleuren van deze bloemen. Wanneer je regelmatig de oude bloemen uit de plant snoeit, blijft deze plant lang bloeien, zelfs de herfst in. Op een gegeven moment vindt de plant het genoeg en sterven de bloemen langzaam af. Het einde is nabij…

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Voor de bloei althans. De Echinacea kan goed overwinteren, zeker wanneer je de wortels een beetje helpt om goed de winter door te komen. Wat zou je allemaal kunnen doen om deze winterharde plant, nog beter te laten overwinteren. Dat is niet zo moeilijk, hoor.

 • Snoei niet in het najaar maar in het voorjaar, nadat de vorst is geweest. Bladeren en stengels die gevallen zijn hebben de wortels kunnen beschermen tegen de ergste (vries)koude maanden, slagregens en ijzige wind.
 • Wanneer je van een opgeruimde tuin houd en je wilt wel snoeien in het najaar, dan kan dat ook. Het is dan wel van belang om wat Mulch te strooien.
  Cacaodoppe (Bol.com), hooi, plantenafval en houtsnippers kunnen ervoor zorgen dat de temperatuur van de bodem hoger blijft zodat de grond minder bevriest.
  Daarbij zorgen deze materialen ervoor dat er minder onkruid kan groeien in het voorjaar. Mulch geven heeft dus vele voordelen. Het helpt de Echinacea nog makkelijker overwinteren.
 • Zorg ervoor dat deze mooie Zonnehoed, niet in een te dichte grond staat, bijvoorbeeld in kleigrond. Te veel water vinden de wortels niet fijn. Klei houdt water vast, het zal niet zo snel de grond in zakken waardoor de stengels zacht worden en de wortels kunnen gaan rotten. Daarbij komt dat de wortels in kleigrond, net als de klei, zal bevriezen. Daar kan geen Echinacea, die winterhard is, tegenop.

  De Echinacea kan goed in een wat ‘droge’ grond staan. Het is ook niet zo dat de Echinacea helemaal geen water nodig heeft.
echinacea winterhard

Echinacea In Pot Overwinteren

Een echinacea kan ook in potten goed overwinteren. Er zijn wel een aantal zaken waar je goed op moet letten.

 • Zorg voor een beschut plekje in de tuin zodat deze niet in de koude, eventueel strenge vrieskou staat. Bedek de aarde met mulch of houtsnippers (bekijk deze bij bol.com) bijvoorbeeld. Zet potten bij elkaar zodat je ‘steun’ aan elkaars gezelschap hebben. Hoe meer potten bij elkaar hoe beschutter zij staan.
 • Je kunt jute zakken over de potten leggen, afdekhoezen kopen om de potten af te dekken of oude dekens over de potten draperen om ze te beschermen tegen hevige vrieskoude dagen of slagregens. Haal ze het voorjaar wel weer op tijd van de potten af!
 • Heb je een open tuin, plek, plaats, waar je geen beschutting kan zoeken voor de potten met planten die kunnen overwinteren, dan kun je deze ook in de garage of schuur neerzetten. Vergeet ze dan niet! Ze hebben heus wel een licht en een beetje water nodig om de wortels in leven te houden. Niet te nat, daar gaan ze weer van rotten.
 • De Echinacea heeft ruimte nodig om de groeien. Zorg voor een grote pot en bekijk ieder jaar of deze verpot moeten worden. Anders gaat de plant op den duur toch nog lelijk worden omdat er geen groei kan plaats vinden, in de pot.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen