Toscaanse Jasmijn Winterhard? In Pot Of Volle Grond?

Is de Toscaanse Jasmijn winterhard? Deze jasmijn kan wel tegen een stootje, maar er zijn natuurlijk altijd maatregelen die moeten worden genomen wanneer de jasmijn in pot staat of op de wind. Deze blog gaat over de jasmijn, de beschermingsmaatregelen in de winter en tot welke temperatuur de Jasmijn in leven blijft, dus winterhard is.

Toscaanse Jasmijn winterhard? Ja, maar de Toscaanse Jasmijn heeft wel hulp nodig om de winter te kunnen overleven. De Jasmijn in pot moet ingepakt worden met oude lappen. De Toscaanse Jasmijn in de grond moet wel beschut staan zodat er niet te veel vrieskou en wind door zijn takken jaagt. Dus winterhard kan de Jasmijn alleen maar zijn wanneer de mens hem een handje helpt.

Dus het antwoord is een “ja, maar…”. Voor de ‘maar’ heeft de blog een paar antwoorden, zodat de Jasmijn, die je toch nog hebt kunnen redden, het volgend jaar niet zo moeilijk krijgt en weer opgelapt moet worden.

Ben jij op zoek naar een Toscaanse Jasmijn? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Toscaanse Jasmijn Bevroren

Toscaanse Jasmijn

Wanneer de Toscaanse Jasmijn is bevroren, zijn er, zoals je zult begrijpen, een aantal dingen mis gegaan.

  • De Jasmijn stond in een pot en heeft niet ingepakt gestaan met verhuisdekens of lappen. De vrieskou heeft pot en al bevroren. De wortels zijn niet meer in leven. Kijk voor goedkope verhuisdekens bij bol.com. Het redt jouw Jasmijn!
  • De Jasmijn heeft wel ingepakt gestaan maar het heeft onverwacht zo hard gevroren dan de plant toch is bevroren en er geen leven meer in zit, maar misschien de wortels nog wel..
  • De Toscaanse Jasmijn is niet op tijd binnen gezet op een lichte koele plek, terwijl het heel hard vroor buiten, met gure wind.
  • De Toscaanse Jasmijn, die met zijn wortels in de grond staat, stond niet beschut tegen gure wind en vrieskou en is ook niet ingepakt geweest met een vliesdeken bijvoorbeeld.

Er kunnen nog een aantal redenen zijn waardoor de Jasmijn is bevroren, maar feit is: hij is of dood of zo aangetast dat je deze af moet knippen en dan hopen dat de Jasmijn toch nog gaat groeien.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Toscaanse Jasmijn Beschermen Tegen De Vorst

  • Een Jasmijn die je in de volle grond zet, moet op een beschutte plek geplant worden, sowieso! De plant houdt echt van veel warmte. Tegen een muur op het zuiden is het ideaalste, en uit de wind maar een schutting is ook prima. Zolang de plaats waar de Jasmijn staat, maar zo veel mogelijk in de zon staat.

    Bedek deze Toscaanse Jasmijn, wanneer er vrieskou op komst is, met oude doeken, kleding of vliesdekens. Bindt of spijker de doeken tegen de schutting of muur vast, daar waar de Toscaanse Jasmijn haar ranken aan vasthoudt. Dus bedek de hele plant en aan de voet van de plant kun je blad of dennentakken leggen ter bescherming van de wortels. Na de vriesperiode maak je de doeken weer los. Begin op tijd met afdekken zodat jij (of de jasmijn in dit geval) niet overvallen wordt door vrieskou!
  • Een jasmijn in pot, moet je altijd beschermen wanneer er vrieskou op komst is. Haal de ranken los van de spandraden of schutting, en draai deze in een grote cirkel. Leg de cirkel ranken op de pot en zet de pot op een lichte koele plek. Dat kan een lichte schuur zijn of een koele kamer waar geen verwarming is of aanstaat, maar waar het ook nooit vries. Je kunt ook nog een plantenhoes om de jasmijn heen ritsen, binnen, wanneer je niet zeker weet of het gaat vriezen in de schuur,. Verhuisdekens kan ook natuurlijk.

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips om de Toscaanse Jasmijn en andere platen te helpen de winter door te komen.

De gehele verzorging van de Toscaanse Jasmijn kun je vinden in deze blog!

Toscaanse Jasmijn groenblijvend

Ook in de winter blijft de Toscaanse Jasmijn groen. Dat betekent dat alle bladeren aan de ranken blijven zitten, ook al wordt het koud in de winter. Blad en ranken zijn kwetsbaar wanneer het vriest (voor de Jasmijn in de volle grond). Ze kunnen ongeveer -10 graden overleven, maar zorg voor bescherming tijdens de vrieskou. Dat kan de plant waarderen.

Toscaanse Jasmijn Dood

Het lijkt erop dat jouw Toscaanse Jasmijn de winter niet heeft overleeft om bovenstaande redenen. Dat is jammer! Maar voor je deze richting de GFT bak beweegt, kun je nog even afwachten. Want misschien kun je nog wat doen om de Jasmijn tot ‘leven’ te wekken. Al lijkt de plant echt dood.

Lees ook: De Toscaanse Jasmijn Bloeit Niet, Hoe Komt Dat?

Het kan zo zijn, dat na de winter, de bladeren langzaam bruin worden. De watertoevoer naar de bladeren in de ranken, zijn waarschijnlijk bevroren geweest. Het blad, wat groen blijft in de winter, krijgt dan geen water meer en sterft langzaam af en wordt bruin.

Je kunt de plant 10 centimeter boven de grond afknippen en hopen dat plant weer uit gaat lopen. Het wordt tenslotte voorjaar en alle planten krijgen dan weer een energie boost om te groeien. Zolang de wortels niet (te veel) beschadigd zijn is er kans op overleven!

Heb je een Toscaanse Jasmijn in pot die bevroren is geweest terwijl zij buiten stond? Daar is dan weinig hoop voor. De wortels zijn waarschijnlijk ook bevroren geraakt en zullen waarschijnlijk niet veel meer doen. Maar ach, knip de ranken van de Toscaanse Jasmijn ‘gewoon’ af en kijk wat de plant gaat doen. Weggooien kan altijd nog. Er is altijd hoop…

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen