De Toscaanse Jasmijn Bloeit Niet, Hoe Komt Dat?

Toscaanse jasmijn bloeit niet

De Toscaanse Jasmijn is een mooie vol bloeiend plant die ook nog eens een hele tijd in bloei staat. Deze plant wil menige plantliefhebber dan ook graag in de tuin hebben staan. Het kan echter voorkomen dat de Toscaanse Jasmijn geen bloemen geeft en dus niet bloeit. Hoe komt dit en wat is er aan te doen? In het kort:

Een jonge plant uit pot moet zich eerst aanpassen aan de omgeving in de tuin.
Verder is de verzorging bepalend of de Jasmijn gaat bloeien. Zo moet de plant op een zonnige plek staan en mag je de plant in de volle grond geen mest geven. Ook een stevige vorstperiode kan schade aangebracht hebben waardoor de plant niet bloeit.

Dit zijn de redenen waarom de Toscaanse Jasmijn niet bloeit. Er zijn echter nog meer redenen te bedenken en er zijn genoeg mogelijkheden om de Toscaanse Jasmijn wel te laten bloeien. Waarom de plant niet bloeit en wat je hier tegen kunt doen wordt in deze blog besproken. Dus lees snel verder!

Ben jij op zoek naar een Toscaanse jasmijn? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Jonge Toscaanse Jasmijn Bloeit Niet

Vaak komt het probleem van niet bloeien van de Jasmijn voor bij jonge planten. Deze zijn in pot gekweekt en worden in de tuin geplaatst. Deze planten kunnen moeite hebben om te bloeien.

Belangrijk om te weten is dat deze Jasmijn bloeit op nieuwe scheuten van tweedejaars hout.

Als een Toscaanse Jasmijn vanuit de kweekpot in de grond wordt geplaatst hebben de wortels ineens alle ruimte om te groeien. En dit is dan ook wat ze gaan doen. De wortelgroei stimuleert ook de groei van blad en takken. Het is een soort overlevingsmechanisme voor de plant.

Als je een jonge plant hebt die niet bloeit, heb dan even geduld. Duurt het te lang dan kan je de volgende oorzaken aflopen en voor jezelf bepalen wat je kunt doen om de Jasmijn in bloei te krijgen.

Lees ook: 3 × Methode Om Toscaanse Jasmijn Te Stekken

Redenen Waardoor De Toscaanse Jasmijn Niet Bloeit

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor de Toscaanse Jasmijn niet bloeit. Je hebt de plant waarschijnlijk in je tuin geplaatst voor zijn mooie en lange (mei tot en met september) bloeiperiode. En als de plant niet bloeit, is het teleurstellend.

De verzorging van de Toscaanse Jasmijn is bepalend voor de plant om te groeien en bloeien. Is de verzorging niet goed, dan kan dit gevolgen hebben voor de bloemen.

Standplaats

De meeste soorten van de Toscaanse Jasmijn staan graag in de zon, maar halfschaduw kan ook nog. De plant heeft de zon nodig om de bloemen te laten bloeien. Te weinig zonlicht zorgt ervoor dat de Toscaanse Jasmijn alleen maar groeit en niet bloeit.

Plaats de plant ook niet op een winderige plaats maar zorg voor een beschutte plek. Een plek op het zuiden tegen een schutting of muur is perfect.

Lees ook: Toscaanse Jasmijn Verzorgen, In Pot En Volle Grond?

Grondsoort

De Toscaanse Jasmijn groeit in elke grondsoort, de plant is niet kieskeurig. Maar de plant bloeit niet goed in arme grond.

De ideale grond voor de Toscaanse Jasmijn is lichte zure humusrijke grond. Humusgrond is grond samengesteld uit organische stoffen. Voor goede grond meng je potgrond, samen met zand en humus. Dit geldt voor een plant in de tuin als wel voor een Toscaanse Jasmijn in pot.

De grond moet tevens goed waterdoorlatend zijn. De plant kan niet met de wortels in het water staan, hierdoor is kleigrond niet goed voor de wortels. Wil je goede grond maken met klei, dan kan je deze kleigrond mengen met grof zand, kleine kiezels, potgrond en humus. Zo wordt de grond goed waterdoorlatend.

Staat de plant in een pot zorg dan voor een goede waterafvoer en neem een pot met een gat in de bodem.

Lees ook: Hoe De Toscaanse Jasmijn Snoeien, Lees Dit Eerst!

Water Geven

In de tuingrond heeft de Toscaanse Jasmijn geen extra water nodig. De wortels kunnen aan de vochtbehoefte van de plant voorzien. Geef alleen extra water tijdens warme periodes in de zomer als je ook de andere planten water geeft. Krijgt de plant te weinig of te veel water dan zal de Toscaanse Jasmijn niet bloeien.

Staat de plant in pot dan zal je de plant in de zomer regelmatig en soms elke dag water moeten geven. Voel dan aan de grond of deze aan het uitdrogen is en geef eventueel water.

Bemesten

Elke plant kan op een bepaald moment voeding gebruiken, zo ook de Toscaanse Jasmijn in pot. Staat de plant in de volle grond in de tuin, dan is extra voeding niet nodig, de wortels zorgen dan dat de plant aan voldoende voeding kan komen.

Een plant in pot kan je in de zomerperiode elke twee weken een beetje balkonplanten voeding geven. Dit komt de bloei tegoed.

Als je een plant die in de tuin in de volle grond staat bemest, dan is dit een signaal voor de plant dat er voldoende voeding aanwezig is en er is voor de plant geen noodzaak om te bloeien. De Toscaanse Jasmijn zal alleen maar gaan groeien.

Kortom, te veel mest zorgt ervoor dat de plant lui wordt en niet bloeit of minder mooie bloemen geeft.

Lees ook: De Toscaanse Jasmijn Bemesten, Met Welke Mest?

Strenge winter geweest

Ook een strenge winter kan schade aanbrengen. De Toscaanse Jasmijn is beperkt winterhard en heeft tijdens een strenge vorstperiode bescherming nodig, zeker als de plant in de tuin staat.

Je kunt de plant in pot op een vorstvrije plaats zetten en een plant in de volle grond in de tuin kan je voorzien van een plantenhoes en de wortels kan je afdekken met mulch.

Toscaanse jasmijn bloeit niet
Voorbeeld van mulch om de wortels

Is dit niet gebeurt, dan kan de plant beschadigd zijn door de strenge vorst met als gevolg dat de plant minder bloemen geeft.

Maak het de plant makkelijk en verzorg de Toscaanse Jasmijn goed, zodat deze de volgende zomer weer volop kan bloeien.

Lees ook: Toscaanse Jasmijn Winterhard? In Pot Of Volle Grond?

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen