3 × Methode Om Toscaanse Jasmijn Te Stekken

Toscaanse jasmijn stekken

De Toscaanse Jasmijn is een prachtig langbloeiende klimplant. Door de lange bloeitijd, van mei tot en met september heb je veel plezier van de Jasmijn. De scheuten zitten vol met bloemen en deze scheuten zijn ook nog eens geschikt om de Toscaanse Jasmijn te stekken. Hoe doe je dat dan? In het kort:

Vermeerderen kan door het afleggen van een tak die wortel schiet. Hierna kan je de tak losmaken van de moederplant.
Je kunt ook stekken door een stek van 10 centimeter af te knippen en deze in een pot te plaatsen.
Ook kan je de zaden van de plant in het voorjaar zaaien in een pot.

Dit zijn in het kort de manieren om de Jasmijn te stekken. Er komt nog wel wat meer bij kijken en er is een geschikte periode om de Jasmijn te stekken. Hoe het stekken in zijn werk gaat en wanneer je het best kunt stekken lees je in deze blog.

Ben jij op zoek naar een Toscaanse jasmijn? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Wanneer De Toscaanse Jasmijn Stekken?

De Toscaanse Jasmijn heeft een lange bloeitijd van mei tot en met september. Na de bloeitijd is het moment aangebroken om de jasmijn te stekken.

De energie van de plant hoeft in deze periode niet meer naar de bloemen te gaan om deze mooi en sterk te maken. De energie van de plant kan nu gebruikt worden om de plant te vermeerderen.

Dit neemt niet weg dat je in de zomer ook lange scheuten kunt afnemen en deze kunt stekken. Het beste moment is echter na de bloei, aan het begin van de herfst.

Ik moet er wel even bij vertellen dat als je gaat stekken het wel een aantal jaar duurt voordat de jasmijn bloemen gaat geven. De eerste zorg van de nieuwe plant is om takken en bladeren aan te maken en om sterker te worden.

Als de plant dit stadium heeft bereikt worden er pas bloemen aangemaakt en dit kan een paar jaar duren. Hebt dus geduld met de nieuwe plant!

Lees ook: De Toscaanse Jasmijn Bloeit Niet, Hoe Komt Dat?

De 3 × Manieren Om De Toscaanse Jasmijn Te Stekken

Vermeerderen van de Toscaanse Jasmijn kan op 3 manieren en deze zijn door afleggen, scheuten stekken en door de zaden. Elke methode heeft zo zijn voordelen en deze zullen we onderstaand bespreken.

1. Door Afleggen

Afleggen is een veel gebruikt manier om de Toscaanse Jasmijn te stekken omdat de plant lange scheuten aanmaakt die vaak al naar de grond hangen. Het is een eenvoudige methode om te doen. Daarnaast hebben de takken de neiging om luchtwortels aan te maken die gebruik kunnen worden tijdens het afleggen.

Vermeerderen is een tak van de struik ombuigen en een deel van deze tak in de grond plaatsen en vastzetten met krammen of stenen. Doordat de tak nog verbonden is aan de moederplant krijgt deze tak gewoon zijn voeding terwijl de tak wortels aanmaakt.

Als er wortels aan de afgelegde tak zitten kan de tak afgeknipt worden en in een pot of ergens ander in de tuin geplaatst worden.

  1. Zoek een geschikte lange tak uit die al naar de grond buigt.
  2. Neem, als het mogelijk is een tak met luchtwortels.
  3. Buig deze tak verder naar beneden en begraaf een deel van deze tak onder de grond.
  4. Verwijder wel eerst bladeren, deze hoeven niet begraven te worden.
  5. Leg een paar stenen op de tak zodat deze onder de grond blijft liggen. Je kunt de tak ook vastzetten met krammen.
  6. Als de afgelegde tak wortels heeft aangemaakt, kan je de tak losmaken van de moederplant en in een pot of in de tuin plaatsen.

De wortels hebben we tijd nodig om te groeien, het kan wel een jaartje duren voordat de wortels sterk genoeg zijn.

Toscaanse jasmijn stekken
Afleggen van een tak

2. Door Scheuten Af Te Knippen

Een meer gebruikelijke manier van stekken is door lange stengels af te knippen en deze in een pot te plaatsen. Neem hiervoor een stek van ongeveer 10 centimeter en snijd deze af van de plant.

Verwijder aan de onderkant de bladeren, zodat alleen de stengel in de potgrond staat.

Neem een pot met potgrond en zorg voor goede afvoer van het water. Een pot met een gat aan de onderzijde is hiervoor geschikt.

Doop de stek in stekpoeder van Pokon en plaats de stek in de pot. Druk de grond aan en geef de stek water. Laat de grond niet helemaal uitdrogen, maar zorg ervoor dat deze vochtig blijft. Niet nat, maar vochtig.

Als de stek begint te groeien zal je zien dat deze nieuwe wortels heeft aangemaakt. Je kunt de stek nog even in de pot laten staan of je kunt de stek planten in de tuin. Plant de stek in de zon tegen een beschutte muur of schutting.

Lees ook: Toscaanse Jasmijn Verzorgen, In Pot En Volle Grond?

3. Via Zaden

Zaaien van zaden is niet zo gewoon om te doen, maar het kan wel. Een plant is pot zal echter geen zaden aanmaken dit gebeurt alleen met planten in de volle grond in de tuin.

Na de bloei maakt de Toscaanse Jasmijn vruchten aan en deze vruchten kunnen in de herfst van de struik afgenomen worden. In het cilindrische omhulsel zitten de zaden die nu uitgezaaid kunnen worden in het voorjaar.

Plant de zaden bijvoorkeur in een pot en geef ze water. Na 8-10 weken beginnen de zaden te ontkiemen. Laat de zaden in de pot staan om ze groot en sterker te maken.

Na een periode van 3-4 jaar zijn de zaden sterk genoeg om verplaatst te kunnen worden naar de tuin. Ook hier zullen ze nog geruime tijd moeten groeien en geven ze geen bloemen.

Het zaaien is leuk om te doen, maar je moet echt wel geduld hebben, want het duurt een aantal jaren voordat de plant bloemen kan geven.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen