Toscaanse Jasmijn Verzorgen, In Pot En Volle Grond?

De Toscaanse Jasmijn is een klimplant die ook wel als bodembedekker gebruikt kan worden. Deze heerlijk geurende plant, met zijn vele witte bloemen, bloeit een lange tijd. U kunt dus lang genieten van de Toscaanse Jasmijn, die in ons klimaat een meter of 4 kan worden. Deze heeft echter wel wat verzorging nodig. Heeft deze Jasmijn doorlaatbare grond nodig of juist niet en moet deze in de zon staan? Hoeveel water heeft de Toscaanse Jasmijn nodig in pot en mag de pot buiten blijven staan in de winter? Allemaal vragen die in deze blog terug komen. Dus, op naar ‘Toscaanse Jasmijn verzorgen’!

Toscaanse Jasmijn verzorgen: Zet de Toscaanse Jasmijn op een zonnige plek, uit de wind. De grond moet goed waterdoorlatend en voedingsrijk zijn. Laat ranken van de jasmijn tegen de muur opgroeien of over de grond lopen. In de winter de Jasmijn afdekken. Laat de Toscaanse Jasmijn in pot opklimmen tegen een rek. Geef regelmatig water met bemesting. In de winter zet je de Jasmijn binnen.

Ben jij op zoek naar een Toscaanse jasmijn? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Verzorging Van Toscaanse Jasmijn

Wil je een prachtige Toscaanse Jasmijn in de tuin planten, dan wil je deze een goede verzorging geven en de beste kans geven om uitbundig te groeien en bloeien. Waar let je op bij het verzorgen van de Toscaanse Jasmijn?

Toscaanse Jasmijn

Standplaats:

 • Bepaal een plek in de tuin waar de Toscaanse Jasmijn uit de wind staat. Naast een schuurtje of bij een schutting bijvoorbeeld, als het maar beschut is. Wanneer de Jasmijn in de volle koude gure wind staat wordt hij niet vrolijk en hij kan daar niet goed tegen.
 • De plek waar je de Toscaanse Jasmijn neerzet moet zo zonnig mogelijk zijn. De Jasmijn houdt erg van de zon. Hoe meer zon hoe meer bloemen de Jasmijn zal aan maken. En dat is wat je wilt, vele witte en heerlijk geurende bloemetjes die jouw tuin de hele zomer parfumeren.
 • De grond waar de Toscaanse Jasmijn in wil staan moet een goed doorlaatbare grond zijn en grond waar genoeg voedingsstoffen uit te halen zijn.
  Zandgrond is een arme grondsoort en daar zal flink moeten worden bemest wil de Toscaanse Jasmijn het goed doen. Kleigrond is grondsoort die zeer veel voedingsstoffen heeft, maar deze grond is erg zwaar en dicht van structuur om de Jasmijn in te zetten en er verder niks mee te doen. Wortels van de Jasmijn kunnen (bijna) niet door de klei heen groeien.
  Je kunt veel zand mengen door deze kleigrond zodat de wortels kunnen groeien en voedingsstoffen op kunnen nemen. Dit geldt niet alleen voor de Jasmijn. Heel veel planten hebben moeite om door kleigrond heen te groeien.

Lees ook: Hoe De Toscaanse Jasmijn Snoeien, Lees Dit Eerst!

Verzorgen van de Toscaanse Jasmijn:

 • Bemest de tuin, wanneer nodig, met natuurlijke meststoffen (koe korrels of kippenmest bijvoorbeeld). Doe dit in het voorjaar. De planten nemen dan fijn deze voedingsstoffen op, op het moment dat zij gaan groeien en bloeien en in het najaar, ‘help de jasmijn de winter door’, zeg maar. Ook in het najaar kun je wat mest geven als steuntje in de rug voor het aankomende seizoen. Dus bemesten doe je 2 keer per jaar.
 • Water geven: Wanneer je de Toscaanse jasmijn net in de tuinaarde hebt gezet, moet je water geven. Is het erg droog weer dan geef je regelmatig water. Is het regenachtig weer en krijgt de jasmijn voldoende water dan hoeft dat natuurlijk niet. Kijk ook even ‘hoe’ beschut jouw jasmijn staat. Staat deze echt uit de regen dan is water een welkome ‘must’ natuurlijk. Laat de wortels van de Toscaanse Jasmijn niet in water staan, zorg voor goede afvoer van grond. De wortels kunnen niet goed tegen constante nattigheid.
 • Snoeien: Snoeien is op zich niet zo nodig van deze Toscaanse jasmijn. Wil je vorm snoeien dan kun je dit het beste doen in maart of oktober, na de bloei. Wil je de Jasmijn terugsnoeien dan kan dat natuurlijk ook in deze periode, wanneer je de plant te groot vindt worden. Snoei nooit te drastisch, daar houdt deze plant niet van.

Lees ook: Is Toscaanse Jasmijn Giftig Voor Mens En Dier?

Jasmijn Overwinteren:

 • De Jasmijn kan tot ongeveer -10 graden in de tuin overwinteren. Toch kun je deze plant helpen door wat bladeren of dennentakken rond de voet te leggen ter bescherming van de wortels. De Toscaanse Jasmijn moet wel op een beschutte plek staan in de tuin anders wordt overleven wel moeilijk door (vries)koude en wind.
 • De Jasmijn in pot moet sowieso naar binnen, zoals beschreven bij ‘Toscaanse Jasmijn in pot‘.

Onderstaande video geeft nog meer tips over de Jasmijn, ook voor tijdens de winter.

https://youtu.be/nnQX4lho9q0

Toscaanse Jasmijn Bloeitijd

De Jasmijn kan volop bloeien wanneer deze op een plek staan waar hij veel zonlicht vangt. Deze klimplant of bodembedekker bloeit in mei tot september. Zet je de plant dicht bij jouw zitje, wanneer dit mogelijk is, dan kun je de hele zomer genieten van de heerlijke geuren van de Toscaanse Jasmijn.

In de winter blijven de groene leerachtige bladeren aan de Jasmijn zitten. Zij kunnen dan groen blijven of wat rood kleuren, maar dat hoort zo. Dus het hele jaar heb je een fantastisch uitzicht op deze Jasmijn.

Toscaanse Jasmijn

Lees ook: 3 × Methode Om Toscaanse Jasmijn Te Stekken

Toscaanse Jasmijn Bloeit Niet

Zoals gezegd vindt de Toscaanse Jasmijn het erg prettig wanneer ze tegen een zuidmuur aan staat en beschut staat. Door zoveel mogelijk zon kan de Toscaanse Jasmijn goed haar bloemknoppen aanmaken. Bemest twee keer per jaar met organisch materiaal zoals koe korrels en kippenmest. De grond moet goede voedingsstoffen bevatten en goed water doorlaatbaar zijn.

Wanneer de Jasmijn te koud staat en veel in de koude straffe wind staat, dan heb je kans dat de bloemknoppen niet tot ontwikkeling komen. Wanneer de wortels in een plas water staan, zowel onder als boven de grond dan kunnen de wortels gaan rotten en zal de plant willen overleven. Dan is aanmaak van bloemknoppen niet aan de orde.

Wanneer je flink hebt gesnoeid, voor de bloei, dan heb je kans dan je de bloemknoppen hebt weggeknipt.

Lees ook: De Toscaanse Jasmijn Bloeit Niet, Hoe Komt Dat?

Toscaanse Jasmijn dood

Er zijn een aantal reden waardoor de Toscaanse jasmijn dood zou kunnen gaan:

 • Een winter waarin het flink heeft gevroren. De Jasmijn is niet helemaal winterhard. Wanneer je de Toscaanse Jasmijn afdekt en de wortels beschermd tegen vrieskoude, kun je soms de Jasmijn laten overwinteren. Dek de Jasmijn af met een vliesdekentje, die je tegen de muur of schutting hebt bevestigd, bijvoorbeeld
 • De Toscaanse Jasmijn kan onder de luis komen te zitten. Daar verzwakt de plant natuurlijk ook van wanneer je niets doet. Er zijn middelen tegen luis.
 • Wortels kunnen in grond staan, waar het water niet goed kan weg lopen of bij een regenpijp bijvoorbeeld. De grond is dan constant nat waardoor de wortels kunnen gaan rotten en dus geen vocht en voeding meer op kunnen nemen.

Lees ook: De Toscaanse Jasmijn Bemesten, Met Welke Mest?

Toscaanse Jasmijn In Pot

Toscaanse Jasmijn in potten kunnen prima hun mannetje staan. Er zijn wel wat voorwaarde waar aan voldaan moet worden, wil deze Jasmijn het goed (blijven) doen.

 • Zet de Jasmijn in een goede pot formaat, waar de Jasmijn in groeien kan.
 • Zet deze Toscaanse Jasmijn, wanneer zij in pot staat, ook vooral en zoveel mogelijk in de zon.
 • Geef regelmatig organisch mest zoals koe korrels of kippenmest. Je zult begrijpen dat de grond in de pot na een tijdje is uitgeput (voedingsstoffen zijn gebruikt door de jasmijn) en deze moeten op tijd worden aangevuld. De Jasmijn houdt van een voedingsrijke grond wil deze blijven groeien en bloeien.
 • Geef regelmatig water, de grond moet vochtig blijven. Zorg wel voor een goede afwatering, dat wil zeggen dat overtollig water weg moet kunnen. Gaten in de pot bijvoorbeeld of hydrocultuurkorrels onderin de pot. Laat in geen geval water in de pot staan, dan gaan de wortels rotten en dat is het einde van jouw mooie Toscaanse Jasmijn…
 • Zet een rek in de pot waar de Toscaanse Jasmijn tegen op kan groeien of zet de pot tegen een schutting aan. Let er wel op dat de pot in de winter naar binnen moet. Dus laat de jasmijn op zo een manier groeien, dat je deze weer makkelijk los kunt halen en kan verplaatsen naar binnen.
 • Doe de pot/bak/kuip met de Toscaanse Jasmijn naar binnen voor het gaat vriezen. Wacht je te lang en heb je ineens een sneeuw of periode van vriezen gekregen terwijl de Jasmijn nog buiten stond dan weet ik niet of deze het gaat overleven.
 • Heb je de Jasmijn los kunnen halen van de schutting of muur dan ‘rol’ je de strengen losjes op en leg je deze op de pot of ernaast op een tafeltje of zo, zodat je deze makkelijk kunt ontwarren wanneer de jasmijn weer naar buiten gaat.
 • In de winter moet de Toscaanse Jasmijn naar een plek waar het niet of net niet/wel vriest. Is het erg koud binnen dan dek je de pot met wortels af met een dekentje zodat deze niet kunnen bevriezen. Zet de plant dan ook wat hoger neer op een tafeltje of plank. Bij de grond vriest het harder. Wel moet de plant zo veel mogelijk in het licht blijven staan. Een donkere garage of schuur gaat ‘m niet worden.
 • Elke 2 à 3 jaar moet je de Jasmijn verpotten. De Toscaanse Jasmijn groeit niet zo heel hard, in onze contreien. In warme gebieden wordt de plant langer en groeit deze harder.
Toscaanse jasmijn

Toscaanse Jasmijn Potgrond

De Toscaanse Jasmijn kan wel in elke potgrond staan, zolang het maar voedingsrijk is. Houdt er rekening mee dat voeding in een pot wordt gebruikt door de Jasmijn en dat deze dus regelmatig moet worden aangevuld. De eerste 3 maanden zit er voeding in potgrond daarna kun je elke maand wat voeding geven dat je bij het water hebt gedaan. Om de Toscaanse Jasmijn te verzorgen op een goede manier, is potgrond wel één van de hoofdzaken.

Wil je weten welke soorten potgrond er verkrijgbaar zijn voor de Toscaanse Jasmijn in pot, dan kun je bij bol.com informatie krijgen.

Toscaanse Jasmijn Overwinteren

Het verzorgen van een Toscaanse Jasmijn in de winter is wel even een ding. Wanneer het in de winter harder vriest dan ongeveer – 10 graden, dan wordt het moeilijk voor deze Jasmijn. Het is dan ook raadzaam, wanneer de Jasmijn in de tuin, in de volle grond staat, om de wortels toe te dekken met dennentakken en/of bladeren. Ook de lange ranken kunnen wel bescherming gebruiken. Dek deze toe met bijvoorbeeld een vliesdekentje want de Toscaanse Jasmijn is niet echt winterhard.

Pot of kuip met een Toscaanse Jasmijn moeten sowieso naar binnen. De wortels zullen de winter niet overleven wanneer het kouder wordt met strenge koude wind of vrieskouden. Lekker binnen zetten in een koele ruimte met veel licht en elke week wat water geven zodat de grond vochtig blijft (niet nat!).

Lees ook: Toscaanse Jasmijn Winterhard? In Pot Of Volle Grond?

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen