Hoe De Toscaanse Jasmijn Snoeien, Lees Dit Eerst!

Toscaanse Jasmijn Snoeien

De Toscaanse Jasmijn, ook wel Sterjasmijn genoemd is een snelle groeier en een lange bloeier. De bloeitijd van de Toscaanse Jasmijn is vanaf mei tot en met september. Je raadt het al, dan kan de plant niet gesnoeid worden, maar wanneer dan wel en hoe snoei je de Toscaanse Jasmijn? In het kort:

Snoei de Toscaanse Jasmijn in het voorjaar.
Snoei verhouten takken terug op elke lengte die je wenst.
Knip de tak af boven een knoop, dit worden de nieuwe scheuten.
In de zomer allee takjes weghalen die dood zijn of de plant uit model halen.

Dit is in het kort beschreven wanneer en hoe je de Toscaanse Jasmijn snoeit. Er komt nog wel wat meer bij kijken, want een jonge plant snoei je ander dan een volwassen plant. En wat te doen met de vorstschade. Het komt allemaal aan bod in deze blog, dus lees snel verder.

Ben jij op zoek naar een Toscaanse jasmijn? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Wanneer Toscaanse Jasmijn Snoeien?

De meeste planten moeten gesnoeid worden om de plant in model te houden en om oude beschadigde takken weg te nemen. Oude takken kunnen ziek worden en de plant beschadigen.

Daarnaast groeit de Toscaanse Jasmijn weelderig en best wel snel. Als je niet snoeit, wordt de plant te groot en gaat deze woekeren, zeker als de Jasmijn tegen een schutting of pergola aan klimt.

Je snoeit de Jasmijn ook om nieuwe scheuten aan te maken waar later weer nieuwe bloemen aankomen, met andere worden, snoeien bevordert de groei en bloei van de Toscaanse Jasmijn.

Je kunt de plant niet zo maar even snoeien en zeker niet het hele jaar door. Der Toscaanse Jasmijn snoei je bij voorkeur in het vroege voorjaar, als de vorst uit het land is.

De plant is nu aan het ontwaken en zit vol energie om te gaan groeien en bloeien, een perfect moment om de snoeischaar ter hand te nemen, maar doe het wel met beleid, ga niet zo maar knippen want dan kan je de verkeerde takken wegknippen en hierdoor bloeit de Toscaanse Jasmijn minder.

Lees ook: Toscaanse Jasmijn Verzorgen, In Pot En Volle Grond?

Hoe Toscaanse Jasmijn Snoeien?

Het snoeien van de Toscaanse Jasmijn doe je dus in het voorjaar als de vorst uit het land is.

Goed snoeien begint met kijken: kijk naar de plant, haal wat takken opzij en beoordeel welke takken je gaat knippen. Als je een te lange scheut in een keer afknipt, bestaat de kans dat de Toscaanse Jasmijn kale plekken krijgt.

Als je de struik langs een pergola of schutting wilt begeleiden, laat een paar lange takken dan zitten en bind deze op in de richting waar jij wilt dat de Toscaanse Jasmijn naartoe groeit.

Hou er ook rekening mee dat de Toscaanse Jasmijn bloeit op eerstejaars hout. Als je te veel aan jonge, nieuwe scheuten wegknipt, heb je kans dat de Toscaanse Jasmijn dit jaar minder bloeit. Kijk dus goed welke takken je gaat snoeien.

Gebruik ook altijd goed, schoon en scherp materiaal. Een scherpe snoeischaar beschadigd de takken minder en knip veel makkelijker.

Volg onderstaande aanpak en het kan niet fout gaan:

  1. Kijk naar de plant en bepaal welke takken je gaat snoeien. Zoek naar takken die verhout of te lang zijn.
  2. Knip deze takken af op elke lengte die goed is voor de plant. Snoei altijd boven een uitloper, want dan kan de tak vanaf hier weer verder groeien.
  3. Verwijder vervolgens de dode takken aan de struik. Deze kan je tot vlak boven de bodem afknippen.
  4. Haal ook bruine bladeren van de struik af. Deze vallen in een later stadium toch wel van de struik af.
  5. Het gehele jaar door kan je nu wel een takje wegsnoeien om het model van de Toscaanse Jasmijn goed te krijgen, maar voor een goede snoeibeurt wacht je weer tot het volgende voorjaar.

Als je op deze manier de Toscaanse Jasmijn snoeit kan er weinig fout gaan en zal de plant in de zomer weelderig bloeien.

Een Jonge Jasmijn Snoeien

Toscaasne jasmijn snoeien
Jonge Toscaanse Jasmijn in pot

Een Jasmijn die je in pot hebt gekocht en in de volle grond hebt geplaatst, op een beschutte plek en in de zon, heb je wel geduld nodig voordat de plant in volle bloei komt te staan. De aandacht van de plant gaat eerst naar groeien en vervolgens naar bloeien.

Jonge Jasmijnen bloeien vaak de eerste jaren niet en hoeven ook niet gesnoeid te worden. De enige snoei die je doet, is dode takjes wegknippen. Laat de plant eerst maar groeien en een paar lange scheuten krijgen, voordat je begint met snoeien.

Snoeien Na De Winter

De Toscaanse Jasmijn is winterhard tot een temperatuur van ongeveer -10 graden Celsius. Vele winters zijn vandaag de dag niet zo koud, dus dit zal de Jasmijn wel overleven.

Wordt het kouder dan zal je maatregelen moeten nemen om de Toscaanse Jasmijn te helpen om een koude periode te overleven.

Lees ook: Toscaanse Jasmijn Winterhard? In Pot Of Volle Grond?

Als de plant vorstschade heeft opgelopen dan zal je moeten snoeien. Knip de oude takken die beschadigd zijn af tot aan de plek waar er nog leven in de tak zit.

In sommige gevallen kan het zijn dat de gehele struik beschadigd is door de vorst. Wat je dan kunt doen is de snoeischaar radicaal ter hand nemen en de Jasmijn heel kort snoeien. De plant is zo sterk en zal weer takken en bladeren aanmaken. Het duurt misschien wel weer een jaartje voordat de plant ook weer bloemen aanmaakt.

Verwaarloosde Jasmijn Snoeien

Is de Jasmijn verwaarloost, met andere woorden, de Toscaanse Jasmijn is nooit gesnoeid en er is nooit naar omgekeken? Dan zal je ook stevig moeten snoeien.

De plant is waarschijnlijk uit model, groeit overal overheen, heeft kale plekken en bloeit niet meer volop.

Ook nu snoei je de plant in het voorjaar, hierdoor krijgt de plant voldoende tijd op zich te herstellen en kan deze mogelijk in de zomer al weer bloemen geven.

Kijk ook nu eerst goed naar de plant en bepaal wat je ermee wilt doen, welke kant moet de plant opgroeien? Snoei vervolgens de takken rigoureus terug tot aan een knoop waar nieuwe uitlopers aan komen. Dit is het begin van nieuwe bloei en groei.

In de zomer, als de plant gegroeid is, kan je kruisende, te lange of misvormde takken wegsnoeien. Alleen om de plant in model te brengen.

Na Het Snoeien

De Toscaanse Jasmijn is een sterke plant die heel veel situaties kan overleven. Extra nazorg is dan ook niet nodig.

Als de plant op de juiste plaats staat, in de zon en tegen een muur of schutting, dan heeft de Toscaanse Jasmijn geen extra zorg nodig.

Wat je wel kan doen is de Jasmijn bemest, maar dit is iets wat je altijd in het voorjaar doet. Geef de Jasmijn mest, maar alleen als de plant is arme grond staat.

Als de plant in voedingsrijke grond staat en je geeft mest dan zal de plant lui worden. Hierdoor wordt de wortelgroei afgeremd en zal de struik heeft veel groeien en minder bloeien.

Lees ook: De Toscaanse Jasmijn Bemesten, Met Welke Mest?

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen