Is Toscaanse Jasmijn Giftig Voor Mens En Dier?

Toscaanse jasmijn bloeit niet

Er zijn vele soorten Jasmijn verkrijgbaar, maar de meest verkocht soorten zijn wel de winter Jasmijn en de Toscaanse Jasmijn. Alle planten hebben een bepaalde mate van giftigheid of insecten te mijden. Deze giftigheid is meestal niet giftig voor ons mensen en dieren, maar hoe is dit met de Toscaanse Jasmijn?

De Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides) is licht giftig voor mensen, katten en honden, zeker bij inname. Neem bij twijfel altijd contact op met de (dieren)arts of huisartsenpost. In België kun je contact opnemen met het Antigifcentrum: 070-245 245. Zij kunnen je het beste adviseren wat je moet doen. Zie symptomenlijst verderop!

Meer informatie over symptomen bij kinderen en huisdieren en hoe je contact met de Toscaanse Jasmijn kunt voorkomen, vind je in de rest van dit artikel. Dus lees snel verder!

Lees ook: Toscaanse Jasmijn Verzorgen, In Pot En Volle Grond?

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en, in sommige gevallen, is aangeraakt.

Algemene Informatie

Voor volwassenen zal de opgelopen schade door de Toscaanse Jasmijn niet groot zijn. Het echte risico wordt namelijk veroorzaakt wanneer de plant in het lichaam terecht komt. Volwassenen zullen niet snel van de plant eten en lopen dus ook geen groot risico. Voor baby’s, kleine kinderen en dieren is de situatie anders, zij kunnen wel van de plant eten.

Wat wel voor kan komen bij volwassenen is dat er contact gemaakt wordt met de sappen, bijvoorbeeld wanneer de plant is afgebroken of tijdens snoeien. In dit geval is het slim om je handen even te wassen. Je kunt een iets geïrriteerde huid krijgen wanneer je dit niet doet.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Is Aglaonema Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, konijnen, paarden)

Dieren zullen de gevolgen van inname van de Toscaanse Jasmijn ervaren. Hier geldt dat huisdieren niet ziek worden, nadat ze deze plant hebben aangeraakt, maar mogelijk wel als ze ervan gegeten hebben.

Wanneer jouw (huis)dier van de Toscaanse Jasmijn (of een andere giftige plant) heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

 • Irritatie van de mond
 • Misselijkheid
 • Braken en/of overgeven
 • Diarree

Bovenstaande symptomen zullen echter vaak, maar in kleine mate voorkomen. Toch, heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van de Toscaanse Jasmijn gegeten?  Bel dan voor de zekerheid de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren.

Ben jij op zoek naar een Toscaanse jasmijn? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod Toscaanse jasmijnen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Als je opzoekt of de Toscaanse Jasmijn giftig is, zul je jezelf vast ook afvragen of andere planten giftig zijn en wat je dan het beste kunt doen. Hierom heb ik hieronder een lijstje met tips neergezet om problemen te voorkomen bij dieren.

Allereerst – als je geen giftige planten in de tuin hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt. Verder:

 • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die giftige plant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet persé veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
 • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
 • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Is Toscaanse Jasmijn Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Sterjasmijn is giftig. Zelfs het melkachtige sap dat het afscheidt, kan voor sommige mensen giftig zijn. De volgende symptomen kunnen optreden als je in aanraking bent gekomen met de sappen van de Toscaanse Jasmijn:

 • Irritatie
 • Zwellingen
 • Roodheid
 • Huiduitslag

Ook de rest van de plant is zeer giftig voor de mens. In geval van inslikken moet onmiddellijk een arts worden geraadpleegd. De plant is vooral gevaarlijk voor kinderen, omdat de geur hen ertoe aanzet om het te proberen.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat je kind water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen