De 7 Populairste Soorten Hortensia

hortensia verzorging

De Hortensia is een grote groep geliefde planten in Nederland. Deze heesters bloeien prachtige, grote bloemen in verschillende kleuren. Afhankelijk van het soort kun je ook in het najaar van de kleurenpracht genieten.
Een hortensia in de tuin is niet alleen een aanwinst voor de mensen, maar ook voor vlinders en andere insecten. De grote bloemen zorgen daardoor voor veel dierenvrienden in de tuin. Reden genoeg om zelf ook een Hortensia te willen hebben. Lees daarom hieronder welke soorten Hortensia het populairste zijn!

Ben jij op zoek naar een Hortensia? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod Hortensia’s heesters tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

1. Boerenhortensia (Hydrangea Macrophylla)

De allereerste Hortensia op deze lijst is waarschijnlijk ook gelijk de meest populaire: de Boerenhortensia. De hortensia heeft veel water nodig, waardoor je deze variatie vaak aan langs waterkanten en sloten. Daarnaast vond je deze soort vroeger veel rondom boerderijen: hij onttrok het water rondom het huis. Dit is dan ook meteen waar de naam vandaan komt.

Hydrangea Macrophylla soorten hortensia

De bloemen deze hortensia verschillen per variatie. Je kunt kiezen tussen witte, blauwe, rode, roze of groene bloemen. Ook zijn er soorten die van kleur veranderen naarmate de seizoenen vorderen. Bij de meeste soorten verschijnen de bloemen tussen mei en september, maar er zijn ook soorten die je het hele jaar door bloempracht opleveren.

Wanneer je deze hortensia in de halfschaduw of volle zon zet en verder goed verzorgt, kan de struik tot wel 1,5 meter groot worden.

Deze soort hortensia bloeit op oud hout, waardoor je op moet letten met snoeien! Doe je dit namelijk in de lente, dan zul je dat jaar geen nieuwe bloemen krijgen. Voor meer informatie over het snoeien van deze (en andere) soort hortensia kun je deze blog lezen: “Hoe Hortensia Snoeien?

Ben jij op zoek naar een Hortensia? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben

2. Berghortensia (Hydrangea Serrata)

Een andere mooie soort hortensia, die wat onbekender is, is de Berghortensia. Deze komt oorspronkelijk uit de bergen van Korea en Japan, wat ervoor zorgt dat deze soort heel goed winterhard is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je mooie hortensia de winter wel gaat overleven.

Qua uiterlijk is deze berghortensia ook apart: hij groeit namelijk een stuk compacter dan de andere variaties. Dat betekend echter niet dat het een heel klein struikje blijft: ze kunnen tot wel 1,25 meter groot worden.  

Deze soort hortensia groeit met zogenaamde ‘randbloeiers’. Dit betekent er in het midden  wat kleinere bloemen zitten die vruchtbaar zijn en aan de buitenkant de grotere bloemen die er eigenlijk alleen voor de sier zijn. De krans met sierbloemen is dan ook precies wat deze hortensia zo bijzonder maakt.  

De bloemen bloeien tussen mei en augustus.

3. Pluimhortensia (Hydrangea Paniculata)

Nummer 3 is voor de Pluimhortensia. Het mooie aan deze soort hortensia is dat deze soms wel tot de herfst door kunnen groeien. De kleur bloem verschilt per variatie en kunnen groen, roze, rood of wit zijn. Afhankelijk van de variatie verkleuren de bloemen ook mee met het seizoen, waardoor je lange tijd van deze kleurenpracht kunt genieten.  

Pluimhortensia

Naast de kleur is de manier waarop de pluimhortensia groeit ook apart: zij groeit namelijk lange pluimen die recht op staan.

Wat verder bijzonder is aan de Pluimhortensia is dat deze een stuk groter groeien dan de gemiddelde hortensia: ze kunnen tot wel 3 meter groot worden. Wil je dit dus niet, dan zal je jaarlijks moeten snoeien. Deze soort groeit op nieuw hout, waardoor je deze dus prima in het voorjaar kunt snoeien. Hoe je dit het beste doet lees je in deze andere blog: “Hoe Hortensia Snoeien?

De pluimhortensia houdt meer van de zon dan de andere soorten, dus je kunt deze prima in de volle zon zetten. Zorg er dan wel voor dat ze genoeg water krijgen, dit is en blijft belangrijk voor hortensia’s.

4. Limelight Hortensia (Hydrangea Paniculata “Limelight”)

De Limelight hortensia is een soort pluimhortensia en bloeit met grote groenwitte bloemen en lichtgroene bladeren. Het mooie aan deze variatie is de lange bloeiperiode. Je kunt namelijk van deze bloempluimen genieten van julie tot oktober.

Hydrangea Paniculata “Limelight” soorten hortensia

Als je de kleur van deze soort zo mooi mogelijk wilt houden, kun je deze soort het beste in een kalkarme, vruchtbare en vochthoudende grond neerzetten.

De Limelight Hortensia wordt tussen de 1 en 1,5 meter, mits je deze jaarlijks snoeit. Dit is niet alleen goed voor het in toom houden van de grootte, maar ook voor de bloemen. Hoe minder je namelijk snoeit, hoe kleiner de bloemen worden. Dat is natuurlijk zonde!

De takken zijn sterk, waardoor deze mooi overeind blijven staan; in tegenstelling tot andere soorten.

Wat ook heel erg fijn is aan deze variatie is het feit dat deze vrijwel resistent is tegen ziekten en andere problemen. Als je dus op zoek bent naar een Hortensia die wel tegen een stootje kan, ben je bij de Limelight dus bij het juiste adres!

5. Klimhortensia (Hydrangea Anomala Petiolaris)

De Klimhortensia is de grootste soort hortensia – deze soort kan tot wel 20 meter hoog worden! Ze is hierdoor de ideale kandidaat voor een muur, schutting of gevel die je graag bedekt ziet.  Let wel op – de klimhortensia is een rustige klimmer, dus ga er niet van uit dat ze deze hoogte binnen een jaar heeft bereikt.  

Hydrangea Anomala Petiolaris

Ook de bloemen van de klimhortensia zijn indrukwekkend. Deze zijn wit met een doorsnee tot wel 25 centimeter en komen tevoorschijn in juni-juli. Het blad is mooi hartvormig met duidelijke nerven.

6. Eikenblad Hortensia (Hydrangea Quercifolia)          

Zet de klimhortensia het liefst in de halfschaduw, tegen een muur op het noorden of oosten. Dit is, in combinatie met voldoende water, precies wat deze soort hortensia nodig heeft om goed te groeien.

Snoeien doe je het liefste in het voorjaar, omdat deze soort op nieuw hout groeit.

De Eikenblad Hortensia is wat minder bekend dan andere soorten hortensia, maar dat betekent niet dat deze variant minder mooi is. De bladeren van deze soort, zoals je misschien al verwacht, lijken erg op die van de eikenboom.

Hydrangea Quercifolia

De bloemen groeien in witte pluimen en komen tevoorschijn in juli tot september.  Naarmate de herfst nadert verkleurd de hortensia en maakt het steriele wit plaats voor een prachtige rood-paarse herfstkleur.

Deze variatie wordt ongeveer 140-160 centimeter hoog, tot wel 3 meter breed, en vraagt om gesnoeid te worden. Dit doe je het liefst in het najaar, omdat de Eikenblad Hortensia op oud hout groeit.

Net als andere de andere soorten Hortensia zet je ook deze variatie het liefst in de halfschaduw. De volle zon is ook prima, maar let er dan wel op dat je de grond altijd vochtig houdt.

7. Annabelle Hortensia (Hydrangea Arborescens)

De laatste op deze lijst is de populaire boerenhortensia Annabelle. Het mooie aan deze hortensia, in tegenstelling tot andere hortensia’s, is dat je deze jaarlijks heel heftig terug kunt snoeien en het volgende jaar alsnog bloemen hebt. Dit komt namelijk doordat de bloemen bij deze variant op nieuw hout groeien.

Hydrangea Arborescens

De bloemen die jaarlijks tevoorschijn komen zijn wit en zó groot dat de stengels het gewicht soms niet meer aankunnen. De bloemen zullen dan omvallen en op z’n kop hangen. Om dit tegen te gaan kun je de Annabelle tegen een decoratief hek plaatsen of minimaal 3 Annabelle struiken naast elkaar planten. Zo hebben ze wat houvast aan elkaar

Wil je geen van beide doen, dan kun je eventueel een variant op de standaard Annabelle aanplanten, namelijk de “Strong Annabelle”. De stengels van deze cultivar zijn sterker, waardoor ze wel rechtop blijven staan.  

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen