Treurwilg Stekken, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Een treurwilg of Salix babylonica is een boom die hangende takken heeft. Daardoor is de naam treurwilg ontstaan. Deze treurwilg kun je gemakkelijk stekken. Hoe je dat precies doet, kun je lezen in de blog. Er zijn verschillende soorten wilgen. Dus wanneer je een wilgenstek krijgt is het handig om te weten welke wilg het is. Maar dan heb je wat informatie nodig, die je ook in deze blog terug vindt. Maar eerst….

Hoe ga je een treurwilg stekken? Snijdt takken af van de treurwilg. Zet de takken in het water. Na een aantal weken zie je wortels verschijnen uit de stekken. Je kunt ook de pot vullen met aarde en deze in water zetten. Na een aantal weken komen er wortels aan. Stekken kan je het hele jaar door doen, wanneer het niet vriest.

Er zijn vele soorten treurwilgen. Er zitten verschillen tussen deze treurwilgen, waarvan jij van tevoren op de hoogte moet zijn, wil je een treurwilg van iemand anders stekken bijvoorbeeld. Of je stekt natuurlijk een eigen treurwilg omdat je er meerdere in de tuin wilt. Ook leuk!

Lees ook: Hoe Een Salix Snoeien, Hakuro, Caprea, Flamingo, …

Welke Soorten Treurwilgen Kan Je Stekken?

Er zijn in Nederland en België een paar treurwilgen die vaak voorkomen. Dat is de Gele treurwilg, de ‘gewone’ treurwilg, en de Treurwaterwilg. Er zijn meerdere soorten wilgen, maar dit zijn geen treurwilgen.

Wat is het verschil tussen deze soorten treurwilgen en kun je deze stekken:

  • Treurwaterwilg: Deze soort kunnen mannelijk en vrouwelijk van geslacht zijn. De ‘Kilmarnock’ (mannelijk) en de ‘Weeping Sally’ (vrouwelijk), zijn soorten van de treurwaterwilg die ook echt ’treuren’. Zij hebben hangende takken. Deze boompjes worden ongeveer 1,5 meter hoog en staan gezellig in elke tuin die je maar bedenken kan. Je kunt deze boompjes prima stekken!
  • Gele treurwilg: Deze soort kan ongeveer 20 meter hoog worden. Zijn takken worden mooi geel van kleur en in het voorjaar draagt de boom katjes. Het is een kruising tussen een Schietwilg en Treurwilg. Deze boom staat veelal aan het water met hun wortels in het water of moerasachtige grond. Ook zijn takken hangen naar beneden. Ook deze boom kun je stekken.
  • Normale treurwilg: Deze treurwilg wordt ongeveer 10 tot 15 meter hoog wanneer je deze niet knot. Zijn takken worden prachtig glanzend bruin van kleur. Deze normale treurwilg kun je natuurlijk ook stekken. En verderop kun je lezen hoe je dat gemakkelijk kan doen.

Wanneer je de boom flink hebt gesnoeid, om deze in toom te houden, moet er flink worden bemest om de boom een boost te geven. Zo kan de boom mooi bijkomen en zal hij goed kunnen groeien en eventueel bloeien. Het gesnoeide materiaal kun je gebruiken om stekken van te maken.

Ben jij op zoek naar een treurwilg? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod treurwilgen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Wanneer Kan Je Een Treurwilg Stekken?

Een treurwilg kun je altijd wel stekken, zolang het niet vriest. Een treurwilg kan geknot worden aan het einde van de herfst of in het vroege voorjaar (maart), dan is het een goed idee om gelijk stekken te nemen van de takken die van de boom worden gehaald.

Het is wel zo dat een treurwilg ongeveer om de 4 jaar geknot wordt. De takken worden of kunnen dan tot aan de stam gesnoeid worden. Grotere takken worden 20 centimeter van de stam afgezaagd. Er blijft dus alleen een stam van de wilg over. Je kunt grote en kleinere takken uitzoeken om te stekken.

Wil je tussentijds de treurwilg stekken, dan is dat natuurlijk ook mogelijk!

Hoe Kun Je Het Beste Een Treurwilg Stekken?

Jonge treurwilgen

Wil je een knotwilg stekken, maar wordt deze voorlopig nog niet geknot, dan kan dat natuurlijk ook. Het is echt niet moeilijk, maar je moet even weten waar je op letten kunt.

Je snoeit wat takken, het liefst rechte en nieuwe takken. Deze zijn vitaal en vol met levenskracht en hebben de meeste kans op wortelen. Ook handig is het wanneer de takken recht zijn zodat je ze makkelijker in de pot of grond kunt zetten na het wortelen.

Nu is een wilg niet echt moeilijk en kun je ook andere takken of stammetjes in het water zetten om deze te laten wortelen. Het is natuurlijk wel altijd afwachten welke stammetjes of takken aanslaan.

Hoe Ga Je Een Treurwilg Stekken

Om een treurwilg te stekken geef ik je wat tips mee.

  1. Zaag of knip, goede, liefst nieuwe, rechte takken van de knotwilg. Je kunt deze takken of takjes in delen knippen van 20 centimeter, maar ook in zijn geheel of door de midden knippen en in het water zetten, net wat je wilt.
  2. Zet de takken van de treurwilg in een pot met water of in een plastic bak met aarde, welke je in een vijver of water zet (kan ook een plastic kinder zandbak zijn met water erin). De aarde in deze pot moet dus echt constant nat zijn. Zorg dan ook voor een plastic pot met gaten onderin.
  3. Wacht 3 weken en je zult zien dat de wortels onderuit de bak met aarde steken, of in het water zichtbaar zijn. Wacht tot er genoeg en goede wortels zitten, aan de stekken, wanneer je ze van plan bent in de grond te zetten.
  4. Heb je het idee dat alle wortels genoeg vocht op kunnen nemen uit de grond (ze zien er sterk uit), na het stekken, dan kun je de sterke stekken planten.
  5. Maak een gat in de grond, en zet de stek in de grond. Het liefst staat de treurwilg bij het water, aan de waterkant. Zet je een stek in een pot, zorg dan voor goede potgrond.
  6. De grondsoort waarin de treurwilg graag staat maakt niet zo heel veel uit. Deze treurwilg kan in vele grondsoorten staan.

Is het je toch te veel gedoe, een treurwilg stekken, dan kun je bij bol.com ook een aantal maten treurwilgen bekijken die je direct in de grond kan zetten. Net zo makkelijk!

Wanneer je stekken krijgt, van deze of gene, van een fantastische leuke wilg, en je weet niet van welke soort treurwilg het is, is het wel handig om daar even achteraan te gaan. Zo weet je hoe groot de boom eventueel zou kunnen worden en/of de boom ook echt aan de waterrand moet staan.

Stel dat je een ‘Weeping Sally’ treurwilgje stek in gedachten had en het blijkt, na aanplanten, toch een gele treurwilg te zijn. Dat zal niet helemaal de bedoeling zijn, denk ik…

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen