Appelboom Verplaatsen! Hoe En Wanneer Doe je Dat?

appelboom verplaatsen

Een appelboom staat altijd prachtig in de tuin. De mooie bloesem die de appelboom geeft in het voorjaar is echt prachtig om te zien. Er zijn vele soorten appelbomen die in de tuin geplant kunnen worden. Als je ze koop zijn de bomen vaak nog redelijk klein maar ze kunnen uitgroeien tot machtige bomen. En, kan je een appelboom verplaatsen en hoe doe je dat dan?

Appelboom verplaatsen. Verplaats de appelboom in de rust periode vanaf oktober tot begin maart. Snoei de boom terug en verwijder oud hout. Graaf een gat op de nieuwe zonnige locatie en zorg dat de grond waterdoorlatend is. Graaf de kluit uit en zaag dikke wortels door. Verplaats de appelboom naar de nieuwe plek, geef water en dicht het gat.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je een appelboom kan verplaatsen. Er komt echter nog veel meer bij kijken wat in deze blog allemaal besproken wordt. Hoe graaf je de boom uit? Wanneer kan je de appelboom verplaatsen? Wat is de beste plaats voor de boom? Dit zijn wat vragen die allemaal aan bod komen.

Ben jij op zoek naar een appelboom? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Appelboom Verplanten

Een appelboom is een boom die zeker verplaatst kan worden. De boom moet wel met zorg verplaatst worden anders brengen we alleen maar schade toe aan de appelboom.

Na het verplanten heeft de appelboom wel een periode van rust nodig om weer aan te sterken en de kans bestaat dat de boom het eerste jaar minder bloemen en dus minder appels geeft. Dit is natuurlijk logisch wat de wortels zijn beschadigd en deze moeten zich weer zetten op de nieuwe locatie en dit kost tijd.

Echter als je onderstaande instructies volgt is de kans van slagen heel groot en zal je appelboom het verplanten best wel overleven.

Een van de belangrijkste zaken is het moment van verplaatsen.

Wanneer Appelboom Verplaatsen?

Elke boom of plant heeft favoriet moment om verplaatst te worden. Verplaats je de boom op het juiste moment dan kan de boom sneller herstellen en is de kans op bloemen in het voorjaar het grootst. Wat is nu het beste moment voor de appelboom?

Appelboom Verplaatsen Zomer

In de zomer of het voorjaar gaat de plant groeien en bloeien en zijn de sapstromen in de boom op volle gang. Wanneer je nu denkt om de boom te verplaatsen zal dit grote schade aanrichten aan de boom.

De boom heeft voedingsstoffen nodig om te bloeien en om straks mooie appels te maken. Hiervoor heeft de boom veel vocht nodig. Als je de boom nu gaat verplaatsen dan beschadigen de wortels. Daarnaast kan je niet alle wortels mee verplaatsen.

Het gevolg hiervan is dat de boom veel minder voedingsstoffen krijgt om het moment dat de boom deze heel hard nodig heeft.

Kan het niet anders en moet je de boom in het voorjaar of in de zomer verplaatsen snoei de boom dan radicaal terug. Door te snoeien heeft de appelboom minder voeding nodig en dit vergroot de kans op overleven.

Conclusie: het voorjaar en de zomer zijn niet de momenten om de appelboom te verplaatsen.

Appelboom Verplaatsen Herfst

In de herfst zijn de meeste bomen en planten in ruste. De sapstromen zijn tot stilstand gekomen en de boom kan rustig de winter doorkomen.

Dit is het moment om de appelboom de verplanten. Als de boom nu verplaatst wordt heeft de boom de mogelijkheid om zich opnieuw te zetten en te wennen aan de nieuwe plaats. Ook kunnen en nieuwe wortels aangemaakt worden die de boom straks hard nodig heeft.

De periode van oktober tot begin maart is de beste periode om de appelboom te verplanten. Echter hou wel rekening met de vorst. Komt er een vorstperiode aan of vriest het buiten, stel dan het verplaatsen uit totdat het klimaat milder wordt of in ieder geval niet meer vriest.

Conclusie: van oktober tot begin maart is de beste periode om de appelboom te verplaatsen.

Hoe Appelboom Verplaatsen?

Een appelboom verplanten vraagt dus veel werk. Wanneer het op de juiste manier gedaan wordt is de kans op succes groter.

appelboom verplaatsen
Een kluit in jutte voor het verplaatsen

Nog een tip: als het een lastige en zware klus is, vraag dan om hulp. Een paar extra handen is altijd welkom als het een grotere boom is.

Dit zijn de stappen die je kunt doorlopen:

 1. Het eerste wat je gaat doen is de boom snoeien. Snoei oude takken terug en verwijder de takken die de boom uit model halen. Haal ook oud dood hout weg. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar of een scherpe takkenzaag om zo min mogelijk wonden te maken. Zo heeft de boom namelijk meer overlevingskans. Of je dit jaar bloemen krijgt is de vraag maar de appelboom zal wel overleven en daar gaat het nu om.
 2. Nu is het moment aangebroken om de kluit uit te graven. Steek een zo groot mogelijk kluit uit rondom de boom. Hoe groter de kluit, hoe beter dit is, neem zo veel als mogelijk wortels mee. Breng de schep nu onder de kluit en steek de wortels los. Wanneer het een oude boom is zal je zeker ook wortels moeten doorzagen. Gebruik een scherpe zaag en zaag de dikke wortels voorzichtig af.
 3. Nu heb je een kluit. Til de kluit uit het gat en wikkel de kluit in antiworteldoek of in jutte. Zo blijft de kluit beschermd en als het goed is intact.
 4. Maak op de nieuwe plaats een gat dat twee keer zo groot is als de omvang van de kluit en net zo diep als de kluit. Bepaal of de grond goed is voor de appelboom, deze moet namelijk waterdoorlatend zijn en niet te zuur. Als de grond te zuur is kan je kalkkorrels toevoegen. Is de grond niet waterdoorlatend, meng de grond dan met grof zand en kiezels.
  Controleer de waterdoorlatendheid door drie emmers water in het gat te gooien. Het water moet in een redelijke tijd opgenomen zijn door de grond. De boom staat graag op een zonnige locatie
 5. Breng de appelboom naar de nieuwe locatie. Dit kan je doen door te tillen maar als het te zwaar is gebruik dan een kruiwagen waar je de kluit in legt.
 6. Til de kluit in het nieuwe gat en verwijder het antiworteldoek voorzichtig. Een jutte doek kan je eventueel laten zitten, de wortels komen hier makkelijk doorheen, maar het beste is om deze ook te verwijderen.
 7. Geef de boom water en vul het gat op.
 8. Vul het gat op met tuinaarde en stamp de grond zachtjes aan. Niet te hard stampen want dan wordt de grond te dicht voor de wortels.
 9. Dek het gat af met mulch (=organisch materiaal zoals boomschors) en geeft tenslotte weer water.
 10. Geef nu het eerste jaar regelmatig water. Houd de grond licht vochtig maar niet nat anders kan wortelrot optreden.
appelboom verplanten
Mulch rond de stam

Dit zijn de stappen die je kan nemen om de appelboom te verplaatsen. Neem er de tijd voor en doe voorzichtig met de boom. Hoe minder je de boom en de wortels beschadigd hoe groter de kans op herstel en dus mooie bloemen en lekkere appels.

Onderstaande video geeft nog een tips over het voorbereiden van de appelboom voor de verplaatsing.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen