14 × Winterharde Balkonplanten, Met En Zonder Bloem!!

Ook als je minder ruimte hebt op het balkon wil je natuurlijk van de natuur kunnen genieten. Dat kan gelukkig prima, met hang of kuipplanten! Maar wat als je geen zin hebt om elke lente weer opnieuw alles aan te planten? Dan kun je het beste kiezen voor winterharde planten. Deze verliezen in de winter vaak wel hun bladeren, maar ze komen dan in de lente weer terug.

Hieronder vind je 15 hang of – kuipplanten die makkelijk de winter door kunnen komen. Zo heb je minder werk in de lente en toch een mooie tuin.  

1. Hedera

winterharde balkonplanten

De welbekende Hedera is een groene hangplant welke het heel goed doet op het balkon. De mooie bladeren hebben vaak gekleurde die mooi afsteken tegen andere kleuren. De Hedera heeft regelmatig water nodig en doet het goed op een zonnige plaats of in de half schaduw.

Het is een vaste plant die je in de winter beter naar binnen kan verplaatsen. Ze kunnen tegen vorst maar in een pot kan de aarde ook bevriezen en dat is slecht voor de wortels.

Lees ook: 10 × Hedera (Klimop) Soorten En Allemaal Anders!

2. Siergrassen

winterharde balkonplanten

De siergrassen zijn ook winterhard en meestal groenblijvend. Een van de bekendere soorten siergrassen in Pampasgras. Deze wordt erg groot en is lastig als kuipplant te houden. Echter, de meeste soorten siergrassen doen het prima in een kuip of pot.Er is een onderscheid te maken tussen hoge- en laagblijvende siergrassen.

Laagblijvende siergrassen vullen kleine plekjes op het balkon of terras. De sprieten van het siergras geven een mooi contrast met de andere planten. Kijk voor 12 soorten siergrassen op onze blog over winterharde laagblijvende siergrassen.

3. Buxus

winterharde balkonplanten

Deze plant ken je vast wel als lage haag en als kuipplant. De Buxus is winterhard en groenblijvend.

Het leuke aan de Buxus is dat deze plant zich in vele vormen laat snoeien maar meestal zien we de buxus als kuipplant in de welbekende bolvorm. De groene kleine blad staat mooi op elk terras of balkon.Helaas zijn er vandaag de dag problemen met deze plant want ze worden vaak opgegeten door de Buxusmot. De Buxusmot brengt veel schade toe onder aan de Buxus en vele kiezen vandaag de dag voor Buxus Alternatieven. Welke dat zijn kan je lezen in onze lijst van Buxus alternatieven, het zijn er 11.

4. Wilde Wingerd

winterharde balkonplanten

De Wilde Wingerd is een prachtige decoratieve klimplant die prima is bestand tegen de winter. Het is een goede klimmer die geen steun of andere hulp nodig heeft bij het vasthouden. Ook als hangplant doet de Wilde Wingerd het prima.

De prachtige kleuren van de bladeren in het najaar zijn fantastisch, namelijk rood en fel oranje in het najaar. In de winter verliest hij zijn blad.

Wanneer de Wilde Wingerd zich eenmaal aan een raam of hout heeft vergrepen, kun je hem nauwelijks meer los krijgen. Snoei dus op tijd en snoei deze plant weg bij ramen en hout, op tijd!

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

5. Clematis

Clematis winterhard

De Clematis die zijn blad niet verliest in de winter kan wel wat ondersteuning gebruiken in de winterperiode. Ze zijn winterhard maar als er matige tot strenge nachtvorst opkomst is kan je beter maatregelen nemen om ze in te pakken. De Clematis die wel zijn blad verlies zijn nog sterker tegen de vrieskou bestand. Let wel op, want ook dit is een klimplant die goed in een pot groeit, ook op het balkon.

Dit zijn voorbeelden van winterharde Clematis. Vraag bij het tuincentrum naar meer winterharde Clematis, want die zijn er!

 • Clematis Apple Blossom
  Deze Clematis kan temperaturen tot 15 graden onder nul hebben. De plant staat graag op het noorden westen of zuiden. Op het oosten doet deze clematis het minder. Plaats de Clematis Apple Blossom uit de koude wind.
 • Clematis Montana
  Deze is bladverliezen en heel goed winterhard. De plant kan vorst verdragen tot wel -25 graden Celsius. Ook al bevriest een deel van de plant, in het voorjaar komt deze gewoon weer uit de grond en tot bloei.
 • Clematis Taiga
  De Clematis Taiga kan vrieskou van ongeveer – 15 graden hebben. Hij verliest zijn blad in de winter. In het voorjaar kun je het beste de plant afknippen tot een halve meter boven de grond. Hij loopt gewoon weer uit in het voorjaar.
 • Clematis Miss Bateman
  Ook deze Clematis verliest zijn blad in de herfst. Hij is prima winterhard tot om en nabij de 25 graden onder nul.

Lees ook: Is De Clematis Winterhard En Hoe Kan Je Deze Overwinteren?

6. Sterjasmijn

winterharde balkonplanten

De Sterjasmijn is winterhard tot – 10 graden. In Nederland betekent dat je de Sterjasmijn dus in de buitenlucht kunt zetten, zonder problemen. Vriest het een langere periode, en meer dan 10 graden dan is het handig om deze Jasmijn in te pakken in plantenhoezen. De wortels kun je dat met mulch of bladmateriaal beschermen tegen bevriezing.

Lees ook: 10 x Winterharde Planten Met Bloemen In Pot.

7. Teunisbloem

winterharde balkonplanten

De Teunisbloem is een winterharde plant, die prima in een bak kan, en ongeveer 40 centimeter groot wordt. Het zijn dan ook ideale borderplanten, maar doen het ook heel goed als kuipplant.De Teunisbloem is wel wat gevoeliger voor koude en veel regen. Je kunt de plant in de winterperiode het best op een beschutte plaats zetten waar de plant ook beschut staat tegen veel regen en sneeuw.

In het voorjaar en zomer zal de plant rijkelijk bloeien voor een lange periode. De bloemen zijn paars/roze van kleur en trekken veel vilders en ander insecten aan. Het is een aanwinst voor elk terras of balkon.

De Teunisbloem is een bijzondere plant. Je kunt namelijk de bloemen, maar ook de zaden, wortels en jonge blaadjes eten.

Lees ook: Zijn Alle Bloemen Eetbare Bloemen?

8. Klokjesbloem (Campanula Portenschlagiana)

winterharde balkonplanten

De klokjesbloem is extreem winterhard tot wel -30 graden maar is bladverliezend en dus niet groenblijvend. De plant staat graag in de volle zon of in de halfschaduw.

Het is een breed uitgroeiende plant die woekert tussen stenen door en je daar dus in toom moeten houden. Als een hangplant heb je hier gelukkig geen last van. De plant bloeit van juni tot september met mooie paarse bloempjes. Het is wel een laagblijver wat de plant wordt niet hoger dan ongeveer 20 centimeter.

9. Lobelia

winterharde balkonplanten

De plant heeft kleine bladeren en kleine bloempjes die vaak in trosjes aan de plant zitten. Er zijn wel 200 planten van de lobelia bekend, en in Nederland hebben ze vaak paarse bloempjes.

Het is een plant die in een hangpot of plantenbak uiteindelijk over de rand heen groeit en gaat hangen. Zeker leuk in een bak aan de balustrade.

Lees ook: Hangplanten Balkon – Een Fleurige Top 11!

10. Sedum Cappa Blanca

winterharde balkonplanten

Dit is een ideaal plantje die heel mooi staat in een pot. De gele bloemen en grijzige blad steken mooi af tegen de rest van de planten in pot. De plant wordt niet heel erg groot, ongeveer 10 centimeter, maar door de kleuren is het een echte blikvanger. De bloeiperiode is van mei tot en met juni.

Deze Cappa Blanca is goed winterhard en groenblijvend. Tot -20 graden Celsius is geen probleem voor deze kleine plant.

Lees ook: 14 x Kuipplanten Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

11. Zachte Naaldvaren (Polystichum Setiferum)

winterharde balkonplanten

De zachte naaldvaren komt oorspronkelijk uit West- en Zuid-Europa voor. In Nederland staat het op de rode lijst van planten die zeldzaam zijn in het wild. Deze plant wordt ongeveer 60 centimeter hoog en heeft zeer fijn blad. Net als veel varens staat deze plant graag op een halfschaduwrijke of zelf op een schaduwrijke plek.

Hij wordt graag geplaatst onder stuiken en bomen waar het relatief vochtiger is en waar de zon minder bij komt. Als hangplant plaats je deze het liefste dus ook beschut.  Zorg dat de grond veel humus bevat en niet snel uitdroogt.

Lees ook: 20 Soorten Varens – Voor Binnen En Buiten

12. Japanse Regenboogvaren (Athyrium Niponicum)

winterharde balkonplanten

De laatste in de lijst van soorten varens is een echte bosplant. Hij staat graag tussen bomen en struiken in de volle schaduw. De grond moet goed doorlatend zijn en vochthoudend. Het is een vaste plant die echt winterhard is. Hij verdraagt zelfs – 30 graden. Het is geen woekeraar en kan dus goed gecombineerd worden met andere planten in de tuin. Zijn blad is groen-zilver en hij wordt ongeveer 50 cm hoog.

13. Cyclaam

cyclaam

Cyclaam wordt ook wel Alpenviooltje genoemd terwijl de plant daar oorspronkelijk niet vandaan komt. De plant komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied en West Azië. De cyclaam is een vrolijke bloeier en komt in vele variaties voor. Zo zijn er Cyclamen die voor binnen gekweekt worden, maar er zijn ook Cyclamen die winterhard zijn en het goed doen in de tuin of op het balkon/terras. Voorbeelden van winterharde Cyclamen zijn Cyclamen Hederifolium en Coum.

14. Olijfboom

winterharde balkonplanten

De olijfboom is een populaire boom vanwege haar mooie, Mediterrane uiterlijk. Aangezien ze dus uit warmere gebieden komt, betekent dat niet dat ze in Nederland of België niet kan overleven. Dit gaat zelfs prima.

De olijfboom is winterhard tot ongeveer -10 graden, afhankelijk van de standplaats. Bij een extreem koude winter kan het zijn dat de olijfboom alsnog schade oploopt. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om haar te helpen.

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is ervoor zorgen dat de grond niet bevriest, en de olijfboom dus genoeg water binnen krijgt. Dit doe je een goede drainage, bijvoorbeeld door middel van hydrokorrels.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen