14 × Kuipplanten Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

kuipplanten winterhard overwinteren

Kuipplanten verrijken het terras, balkon of de tuin. Mooie planten die, door dat ze in een pot staan ook niet heel erg groot worden. Ideaal voor het opvullen van legen plekken in de tuin, terras of balkon.

Nu zijn er zeer veel kuipplanten verkrijgbaar in alle soorten en maten van eenjarige tot groenblijvende en winterharde. De winterharde kuipplanten kunnen de winter overleven, ze kunnen vorst verdragen. Sommige winterharde kuipplanten zijn ook nog eens groenblijvend in de winter. Zij verliezen hun blad niet tenzij het een hele strenge winter is.

Ben je op zoek naar een kuipplant die winterhard is? Kijk dan zeker eens bij Tuinplant, zij hebben meer dan 500 vaste planten die binnen 1-2 dagen bezorgd worden. Zo weet je zeker dat je hét vindt én dat het snel in huis is. Klik hier om naar Fleur.nl te gaan!

Winterharde Kuipplanten

Om je een idee te geven wat winterharde kuipplanten zijn hebben wij een lijst gemaakt van 16 kuipplanten die winterhard zijn. Je hoeft deze kuipplanten in de winter niet naar binnen te halen alhoewel ze soms best wel wat ondersteuning kunnen gebruiken.

Onderaan deze dit artikel worden tips gegeven die je kunt gebruiken om je kuipplanten te helpen overwinteren.

Nu eerst de lijst met winterharde kuipplanten.

1. Hosta

De Eerste plant in de lijst van Kuipplanten winterhard is de Hosta. De Hosta is een plant die altijd weer braaf zijn blad laat zien na de winter en vaak groter is dan ooit tevoren. Ja, de Hosta is een vaste plant die bloeit in juni tot en met oktober.

kuipplanten winterhard overwinteren

Er zijn verschillende soorten Hosta’s die prachtige verschillende bladeren hebben. In pot worden de bladeren vaak minder groot dan een Hosta die in de volle grond is geplaatst.
De Hosta is winterhard, maar de bladeren sterven in de winter wel af maar in het vroege voorjaar komen weer nieuwe bladeren tevoorschijn.

De Hosta moet in een pot staan die het water goed kan laten weglopen. Wortels van de Hosta mogen niet lang in het water staan. Dan gaan de wortels rotten.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

2. Hebe

De Hebe kan in de volle grond geplaatst worden, maar ook als kuipplant gehouden worden. Dit maakt uit als je de Hebe wilt overwinteren. De Hebe is behoorlijk winterhard, afhankelijk van welke Hebe je in de tuin hebt staan.

hebe
  • Dwerg Hebe
    Deze Hebe soorten zijn uitermate goed Winterhard. Ze kunnen strenge vorst verdragen. Maar het advies is om deze Hebe bij strenge toch te beschermen tegen extreme kou.
  • Hebe met klein blad
    Deze Hebe soorten zoals de Struikveronica zijn tot een bepaalde mate winterhard. Strenge vorst kunnen ze niet tegen, maar -10 graden Celsius kunnen deze planten nog wel aan. Ook nu weer kan je ze bij vorst het beste beschermen, dit zal de plant in het voorjaar alleen maar tegoeden komen.
  • Hebe met groot blad
    Deze Hebe soort is het slechtst winterhard. Deze planten kan je het best beschermen tegen vorst. Bij temperaturen onder nul moet je de Hebe beschermen.

Als je weet wat voor type Hebe je hebt dan weet je ook of deze winterhard is en kan je eventueel passende maatregelen nemen.

3. Helleborus

De Kerstroos of Helleborus, is natuurlijk een vaste plant en een winterharde. Deze plant bloeit namelijk in de winter. Hoe winterhard moet je dan zijn!

helleborus winterhard overwinteren

Vanaf december gaat de Helleborus in bloei en dit kan wel vier maanden duren tot een met april. Na de bloei ontstaan zaaddozen aan de plant. Wanneer je deze laat zitten en deze zaaddozen springen open dan zullen er in het voorjaar weer nieuwe blaadjes van de kerstroos tevoorschijn komen uit de grond. Snoei de kerstroos nadat er bloemen zijn uitgekomen zodat er geen zaaddozen kunnen groeien, hierdoor wordt de plant zelf sterker.

Wil je weten hoe je de Helleborus het best kunt verzorgen? Lees dan onze blog en jouw Helleborus zal er prachtig mooi bij staan!

4. Varen

De volgende in de lijst van kuipplanten winterhard zijn de varens. Let op! Niet alle varens zijn winterhard, zeker de varens niet die als kamerplant worden gehouden. De varens die te koop zijn in het tuincentrum en welke gekweekt zijn voor buiten zijn wel winterhard.

varen winterhard overwinteren

Er zijn varens die hun blad verliezen en die in het voorjaar weer opkomen en er zijn buiten varens die zelfs groenblijvend zijn en dus winterhard.

De eikvarens is er een van en zo ook de niervarens. Deze zijn groenblijvend en winterhard en die doen het perfect als kuipplant.

De varens zelf houden van een schaduwrijke plek omdat ze in het oerwoud onder de hoge bomen groeien, in de schaduw waar het altijd vochtig is. In de kuip heeft de varen dus ook veel water nodig. Laat de grond niet uitdrogen.

5. Coniferen

De verschillende soorten Coniferen worden vaak gebruikt als haag maar de Coniferen kunnen ook prima dienst doen als kuipplant, zeker de kleinere soorten. Daarom zijn ze ook opgenomen in de lijst van kuipplanten winterhard.

kuipplanten winterhard overwinteren

De houterige Coniferen zijn winterhard en vanwege het grote aanbod in soorten en kleuren fleuren ze een balkon of terras echt op.

De Conifeer in pot heeft wel ruimte nodig voor de wortels dus neem een grootte kuip. Daarnaast is extra zorg en voeding nodig want deze kan de Conifeer niet uit de tuingrond halen dus hulp is nodig.

De Conifeer is gevoelig voor wortelrot dus neem een kuip met een gat aan de onderkant zodat het overtollige water kan weglopen.

6. Siergrassen

De siergrassen zijn ook winterhard en meestal groenblijvend. Een van de bekendere soorten siergrassen in Pampasgras. Deze wordt erg groot en is lastig als kuipplant te houden. Echter, de meeste soorten siergrassen doen het prima in een kuip of pot.

Er is een onderscheid te maken tussen hoge- en laagblijvende siergrassen.

Laagblijvende siergrassen vullen kleine plekjes op het balkon of terras. De sprieten van het siergras geven een mooi contrast met de andere planten. Kijk voor 12 soorten siergrassen op onze blog over winterharde siergrassen.

De hoge siergrassen hebben vanzelfsprekend een grotere pot nodig omdat de wortels de ruimte moeten hebben om te groeien. De grotere soorten zoals Pampasgras geven hele mooie pluimen tijdens de bloei. Voor een overzicht van winterharde hoge siergrassen kan je onze blog lezen over 10 winterharde hoge siergrassen.

7. Buxus

Deze plant ken je vast wel als lage haag en als kuipplant. De Buxus is winterhard en groenblijvend.

Het leuke aan de Buxus is dat deze plant zich in vele vormen laat snoeien maar meestal zien we de buxus als kuipplant in de welbekende bolvorm. De groene kleine blad staat mooi op elk terras of balkon.

kuipplanten winterhard overwinteren

Helaas zijn er vandaag de dag problemen met deze plant want ze worden vaak opgegeten door de Buxusmot. De Buxusmot brengt veel schade toe onder aan de Buxus en vele kiezen vandaag de dag voor Buxus Alternatieve. Welke dat zijn kan je lezen in onze lijst van Buxus alternatieve, het zijn er 11.

8. Zonnehoedje (Echinacea)

Deze prachtige bloemen, die ieder jaar weer terug komen, zijn winterhard. Dat betekent, de wortels dan, he! De bloemen, die in het voorjaar opkomen, verdwijnen weer in het najaar.

Echinacea

Hoe je deze vaste plant het best de winter door kan helpen kun je hier uitgebreid lezen op onze site. Dan komen zij zeker en in nog grotere getallen terug, dan zij al waren. Ook wanneer je niets doet komen zij terug maar een steuntje in de rug tegen de kou kunnen de wortels zeker wel waarderen.

9. Hortensia

De Hortensia is ook winterhard, al kan deze mooie plant wel wat steun gebruiken wanneer het toch nog gaat vriezen bijvoorbeeld. Rassen die bloeien op 2-jarig hout kun je het best inpakken met noppenfolie, welke verkrijgbaar is bij Bol.com. De luchtkussentjes beschermen tegen de vrieskou en de knoppen die dat jaar zouden bloeien zijn hierdoor beschermd.

hortensia winterhard overwinteren

Bij soorten die hetzelfde jaar knoppen vormen, is het handig om hen te plaatsen op een plek tegen de gevel. Lekker beschut en met lekker wat warmte van de muur. Dat zal hen de winter door helpen. Heb je Hortensia in potten staan en er komt een koufront aan, dan zou ik de potten in een garage zetten waar het vrieskou vrij is. Zeker niet in een warme kamer en het mag gerust wat donker zijn. Haal ze uit de garage na deze vrieskou periode. Hortensia bloeien tussen juni en september. Elk soort heeft zijn eigen bloeiperiode.

10. Teunisbloem

De Teunisbloem is een winterharde vaste plant die ongeveer 40 centimeter groot wordt. Het zijn dan ook ideale borderplanten, maar doen het ook heel goed als kuipplant.

teunisbloem

De Teunisbloem is wel wat gevoeliger voor koude en veel regen. Je kunt de plant in de winterperiode het best op een beschutte plaats zetten waar de plant ook beschut staat tegen veel regen en sneeuw.

In het voorjaar en zomer zal de plant rijkelijk bloeien voor een lange periode. De bloemen zijn paars/roze van kleur en trekken veel vilders en ander insecten aan. Het is een aanwinst voor elk terras of balkon.

11. Camellia Japonica

Deze Japanse roos bloeit vanaf februari tot mei. De bloemen kunnen wel 12 centimeter groot worden. Geef regelmatig water (soms elke dag) in de zomer en bij warm weer, wanneer de camelia bloeit. Het is een ideale kuipplant, maar heeft wel wat hulp nodig om te overwinteren.

Camellia Japonica

De camelia Japonica mag buiten overwinteren, maar dan moet je de plant met een lucht doorlaatbaar materiaal bedekken tegen kou en vorst. Een paar jute zakken erom heen zou bijvoorbeeld kunnen. Plaats de plant op een beschutte plaats het liefst op het westen of zuiden, zeker niet op het oosten.

12. Sedum Cappa Blanca

Dit is een ideaal plantje die heel mooi staat in een pot. De gele bloemen en grijzige blad steken mooi af tegen de rest van de planten in pot.

Sedum spathulifolium

De plant wordt niet heel erg groot, ongeveer 10 centimeter, maar door de kleuren is het een echte blikvanger. De bloeiperiode is van mei tot en met juni.

Deze Cappa Blanca is goed winterhard en groenblijvend. Tot -20 graden Celsius is geen probleem voor deze kleine plant.

13. Olijfboompje

De olijfboom is een populaire boom vanwege haar mooie, Mediterrane uiterlijk. Aangezien ze dus uit warmere gebieden komt, betekent dat niet dat ze in Nederland of België niet kan overleven. Dit gaat zelfs prima.

De olijfboom is winterhard tot ongeveer -10 graden, afhankelijk van de standplaats. Bij een extreem koude winter kan het zijn dat de olijfboom alsnog schade oploopt. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om haar te helpen.

Olijfboom winterhard overwinteren

De olijfboom is echter wintergroen, wat betekent dat die verdamping gewoon door gaat. Om ervoor te zorgen dat de grond niet bevriest, en de olijfboom dus genoeg water binnen krijgt, is goede drainage belangrijk. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door middel van hydrokorrels.

Olijfbomen in een pot verplaats je het liefste naar een plekje onder een overkapping; dan hebben ze wel licht, maar minder last van vorst.

14. Herfstaster

Een herfstaster is een vaste bloeiende plant en is winterhard. Hij bloeit van begin september tot eind oktober ongeveer. Het is wel zo dat de plant na de bloei verdord. Je snoeit de stengels van de plant weer in het voorjaar. Je zult soms alweer het nieuwe groen op zien komen.

Herfstaster

Deze aster is sterk. Zijn wortels overleven de winter met gemak. Er zijn verschillende soorten asters met verschillende kleuren bloemen en bloeitijden.

Kuipplanten Overwinteren

De winters in onze omgeving zijn vandaag de dag niet zo streng meer, soms zelfs warm! Als er een milde of warme winter is dan hoef je eigenlijk niets te doen. Is er een strenge winter in aantocht dan kan je de plant ondersteunen om de vorstperiode door te komen.

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om de kans op overleven tijdens een strenge vorstperiode te vergroten. Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een hele koude periode.

  • Inpakken
    Pak de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt in plaats van noppenfolie ook plantenhoezen aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
  • Zet op een Beschutte plaats neer
    Zet de kuipplant op een beschutten plaats en zeker niet op een plaats op het oosten! Zoek een beschutte plek op het westen of zuiden, hier komen de warmere winden vandaan.
  • Dek de aarde af met mulch
    Dek je de aarde rondom de kuipplant af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing.
  • Geef geen water
    Als er vorst op komst is stop dan met water geven. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips over het beschermen van planten in de winter.

Dit zijn de belangrijkste tips om een kuipplant tijdens strenge winters te helpen overleven.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen