10 × Hedera (Klimop) Soorten En Allemaal Anders!

klimplanten binnen

Er zijn vele Hedera soorten, in de vorm van een klimplant, waar wij de Hedera goed van kennen. Er zijn ook Hedera soorten die in een struikvorm groeien. Er zijn bonte soorten met donkere of lichte kleuren maar ook soorten met eenkleurig blad, groot of klein. Het blad kan groen, donker of licht, met een witte of gele rand of vlekken zijn.

Hieronder staan de soorten Hedera, zodat je kunt bekijken welke je leuk vindt en goed bij jouw tuin past. Veel Hedera soorten kunnen ook in pot op het balkon staan. De plant geeft donkere besjes die niet eetbaar zijn. Zo zie maar weer, met Hedera kun je alle kanten op, en heb je het hele jaar door veel groen in jouw tuin. Veel plezier!

Lees ook: Hoe Hedera Verzorgen? Binnen en buiten!

Hedera Colchica ‘Fall Favourite’ (Kaukische Klimop)

Soorten Hedera

Deze langzaam groeiende klimop, klimt gek genoeg niet. Het is een struik die breed uit groeit. De bladeren zijn langwerpig en egaal groen. De bloemen worden later in het jaar bijna zwarte besjes. Er komen veel insecten af op de vele bloemen die deze plant heeft.

Deze heester mag in de schaduw en in de zon staan. Zoek een leuk plekje in de tuin waar hij breeduit kan groeien. De grond mag geen dichte kleigrond zijn en niet alleen uit zand bestaan. Dus kortom: vochthoudende grond en doorlaatbaar.

Ben jij op zoek naar een hedera? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hedera’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. 

Hedera Colchita Dentata Vierigata (Kaukische Klimop)

hedera soorten
Bloem Hedera

Deze klimplant wordt ongeveer 4 meter hoog en klimt dus wel. Zijn grote bladeren met een crèmekleurige rand. Deze Hedera soort kan goed in de schaduw staan maar mag ook in de zon. hij bloeit in September tot November, wat heel veel bijen en andere insecten aantrekt. Deze variatie kan goed in een arme zandgrond staan.
De Hedera Cochita Dentata, hoeft niet gesnoeid te worden, maar zitten er lange uitlopers in de weg dan kun je deze gerust snoeien. Het is een wintergroene, en dus een winterhard klimop, die wel tegen een stootje kan.

Hedera Hibernica (Ierse Klimop)

soorten Hedera

Deze Ierse klimop heeft een groot opvallend blad en groeit redelijk snel. Dus wil je een schutting of gaas snel laten begroeien dan is deze soort Hedera een optie. De Ierse klimop kan wel in iedere grondsoort staan. Wanneer deze klimop groeit tegen een muur hoeft hij geen ondersteuning. Deze plant heeft een soort zuignapjes waarmee hij zich vasthoudt aan de muur of schutting.

Het is wel zo dat wanneer je deze Hedera wilt verwijderen, dat je daar veel moeite voor moet doen. Eenmaal vastgehecht aan de ondergrond is ook echt vastgehecht. Het blad van de Hedera Hibernica is donker. Je kunt deze plant goed als haag plant gebruiken omdat hij niet echt breeduit groeit.

Hedera Algeriensis (Algarijnse Klimop)

hedera soorten

De Hedera Algriensis ‘Gloire de Marengo heeft groen blad met een witte vlek. Hij kan ongeveer 3 meter hoog worden. Deze variatie groeit heel snel en is zelf hechtend. De plant kan ook goed gebruikt worden om tegen de schutting of gaas aan te groeien.

De standplaats van deze klimop is in de zon of halfschaduw, daar groeit hij dan het beste. De grond moet wel goed water doorlatend zijn en vruchtbaar. Het is een redelijke winterharde Klimop. Dat wil zeggen dat deze Hedera wel beschut wil staan tegen harde koude wind.

Lees ook: Is Hedera Giftig? Alle Informatie En Advies

Hedera Helix Marginata (Bonte Klimop)

Hedera soorten

De Hedera Helix Marginata is een winterharde Hedera. Hij heeft een klein blad en groeit ook snel. Je kunt deze Hedera dus makkelijk gebruiken om een gaas of schutting te laten begroeien. Deze Hedera stelt weinig eisen aan de grond. Doorlaatbare grond is wel fijn.

Wanneer deze Hedera geen steun, een schutting of gaas, heeft om tegen aan te groeien, dan laat hij zichzelf over de grond groeien en maakt hij wortels aan, bij de lange strengen. Deze variatie is goed winterhard en kan zelfs tegen een straf windje. De bloemen zorgen voor een variatie aan vlinders en bijen in de tuin.

Hedera Helix ‘Goldheart’

Deze Hedera Helix soort is een langzame groeier. Met zijn bonte blad dat donkergroen en geel is in het midden van het blad, neemt hij een mooi plekje in de tuin in beslag. Deze klimplant, die ook in de huiskamer een mooi plekje kan krijgen, heeft verticale houvast nodig, anders gaat hij ook in de grond wortelen.

Dat kun je natuurlijk ook expres laten gebeuren en heb je een prachtige bodembedekker. Standplaats maakt deze plant niet zo veel uit. Hij kan in de zon, schaduw of een combinatie ervan. Kies je ervoor om deze variatie in huis te nemen, dan kun je hem als hangplant ophangen.

Hedera Helix Glacier

Deze Helix Glacier heeft grijsgroene bladeren met een leuke tekening door verschillende kleuren met wit en licht groen. Deze Hedera wordt ongeveer 2 meter lang. Je kan hem leiden lang de muur of schutting, maar kan ook net zo goed als bodembedekker gebruikt worden.

Het is een snelle groeier die graag in de zon of in halfschaduw groeit. In de herfst geeft deze Hedera donkerkleurige besjes. In de winter behoudt deze Glacier zijn bladeren en blijft het mooi groen in de tuin.

Hedera Helix Ivalace

Hedera helix Glacier

Deze bijzondere variant van de Hedera Helix, heeft groene bladeren die krullen bij de rand. Hij hecht zich aan de ondergrond die hij tegen komt, zonder enige hulp. In de herfst geeft deze variatie zwarte besjes die je niet kunt eten. Wanneer je de Ivalace in de zon of in halfschaduw zet, groeit hij prima. De wortels moeten wel in een goed doorlaatbare grond staan, dus pure klei is geen optie.

Hedera Helix ‘Zorgvlied’

De Hedera Helix Zorgvlied is een dwerg heester die langzaam groeit. De hoogte in dan ook maar 50 centimeter, ongeveer. De bladeren zijn opvallen smal en donker, anders dan vele andere soorten Hedera. De plant is goed winterhard en bloeit omstreeks september tot en met oktober. Daarna komen de mooie donkere besjes tevoorschijn, die je niet kunt eten.

De Zorgvlied staat graag in goede tuingrond: goed doorlaatbaar, geen zware kleigrond. Je hoeft deze plant in principe niet te snoeien, maar wanneer hij niet gewenst groeit, kun je de uitlopers eraf knippen.

Hedera Helix ‘Goldchild’

Wanneer je een lage soort Hedera in de tuin wilt hebben staan, dan kan deze soort een optie zijn. De Goldchild wordt ongeveer 30 centimeter hoog en groeit in de breedte op een goed doorlaatbare grond. In de halfschaduw heeft deze hedera het prima naar zijn zin. Het is, net als alle Hedera, een vaste plant. Deze soort kan tot -25 graden overleven en is dus winterhard.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen