Is Hedera Giftig? Alle Informatie En Advies

Hedera giftig

De Hedera is een plant die zowel binnen in huis goed groeit, als buiten in de tuin. Buiten zie je de Hedera vaak tegen een wand of schuur aan klimmen, terwijl je de Hedera binnen vaak als hangplant ziet.
Een populaire plant dus die veel plezier kan brengen. Toch is het handig om te weten of een plant giftig is vóór je deze in huis haalt. De vraag die we vandaag beantwoorden is daarom: “Is Hedera giftig?”

Ja, de Hedera is licht giftig. Voor volwassenen/kinderen kan er huidirritatie ontstaan en wanneer er bessen en bladeren worden gegeten, kan dat maag- en darmklachten en sufheid veroorzaken. Toch veel gegeten door dieren? Dan krijgen deze waarschijnlijk ook maag- en darmklachten onder andere.

Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts, of bel het Antigifcentrum in België: 070 245 245

Meer informatie over symptomen en voorkomen, ook bij kinderen en huisdieren, vind je in de rest van dit artikel.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Lees ook: 10 Verschillende hedera’s (Klimop) Soorten. Dat is makkelijk om goed na te kijken of jouw plant wel een Hedera is…

Algemene Informatie

Voor volwassenen zal de opgelopen schade door de Hedera hoogstwaarschijnlijk niet groot zijn. Het echte risico wordt namelijk veroorzaakt wanneer de plant in het lichaam terecht komt. Volwassenen zullen niet snel een kamerplant eten en lopen dus ook geen groot risico.

Wat wel voor kan komen is dat er contact gemaakt wordt met de sappen, bijvoorbeeld wanneer de plant is afgebroken. In dit geval is het slim om je handen even te wassen en zou je een iets geïrriteerde huid kunnen krijgen.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Is Hedera Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Heb je kleine kinderen (baby’s en peuters) in huis rondkruipen, dan is het van belang om goed in de gaten te houden dat zij niet op onderzoek uitgaan, daar waar een Hedera staat. Baby’s en kinderen stoppen natuurlijk graag alles in de mond en al sabbelend gaan zij op onderzoek uit.

De Hedera is ‘maar’ licht giftig, wat betekent dat er niet meteen paniek hoeft te ontstaan als je kind een hap heeft genomen. Beter is het, om ervoor te zorgen dat kamerplanten niet worden gegeten.

Kamerplanten kunnen we sowieso al niet bestempelen als gezond, maar wanneer je kind een hap Hedera heeft genomen is het belangrijk even in de gaten te houden hoe hij of zij zich voelt, en contact op te nemen met de huisarts of het antigifcentrum in België.

Symptomen die zich voor kunnen doen, bij veel eten van de Hedera, zijn:

 • Overgeven
 • Buikpijn
 • diarree
 • sufheid
 • huiduitslag

Hoe meer er is gegeten of sappen van de plant zijn aangeraakt, hoe erger de klachten.

Voor volwassenen moet je echt wel een grote hoeveelheid binnenkrijgen voor het gevaarlijk wordt, maar kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger. Een kleinere dosis wordt bij hen namelijk sneller door het lichaam verspreid.

Als jouw kind het sap alleen heeft aangeraakt kun je het beste even de handen wassen. Aangezien ook de huid van kinderen gevoeliger is kan het zorgen voor meer irritatie dan bij volwassenen.

Wanneer je een Hedera in huis hebt, zorg er dan voor dat deze buiten bereik van kinderen staat. Let wel op dat planten soms blaadjes loslaten, welke op de grond terecht kunnen komen. Het beste advies is daarom om geen planten in huis te halen die gevaarlijk zijn voor jouw kindje.

Wat te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant (niet de Hedera), bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, of een foto van de plant, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Is Hedera Giftig Voor Huisdieren (katten, honden, vogels, konijnen)

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Dit betekent echter niet dat zij nooit klachten zullen hebben.

Hedera giftig

Voor de Hedera geldt dat huisdieren niet ziek worden nadat ze deze plant hebben aangeraakt, maar mogelijk wel als ze ervan gegeten hebben. Dit komt doordat het sap van de Hedera saponinen en polyacetalenen bevatten. De saponinen zorgen voor irritatie in het maag-darmslijmvlies. De polyacetalenen daarentegen zijn allergeen en hebben mogelijk een neurotoxische werking (werking op de zenuwen).

Wanneer jouw huisdier van de Hedera (of een andere giftige plant) heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

 • Overgeven
 • buikpijn (koliek)
 • Diarree
 • spierkrampen en verlamming wanneer er veel is gegeten van de Hedera (zeer zelden).

De Hedera is niet lekker om te eten. Huisdieren zullen misschien te weinig te eten hebben gehad wanneer zij aan de Hedera beginnen? Zorg voor voldoende eten, dan laten zij de Hedera, hoogstwaarschijnlijk, in grootte hoeveelheden staan.

Bovenstaande symptomen zullen echter vaak, maar in kleine mate voorkomen. Toch, heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van de Hedera heeft gegeten?  Bel dan toch de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren.

Tips Om Het Eten Van Hedera Te Voorkomen

Natuurlijk weet je, dat wanneer je geen giftige planten in huis hebt, er ook geen vergiftigingen door planten kunnen komen, omdat deze zijn gegeten door huisdieren of kleine kinderen. Wat er niet is, kun je niet eten, zeg maar.

Er zijn manieren die ervoor zorgen dat Hedera niet gegeten wordt, of dat er zo min mogelijk kans bestaat dat deze worden gegeten:

 • Zet de plant hoog weg of op een plek weg waar huisdieren niet komen. Met katten heb je daar wel een punt. Deze lenige en energieke dieren kunnen klimmen en springen als de beste. Zet de plant dan maar in een andere kamer, wil je er zeker van zijn dat deze niet gegeten wordt. Heb je een oudere kat die niet zo van springen houdt, dan zou het wel weer kunnen. Je kent jouw kat natuurlijk!
 • Giftige planten plaats je beter niet in de buurt van de plekken in huis waar jouw huisdieren vaak liggen te slapen of uit het raam liggen te kijken. Deze plaatsen zijn bij uitstek een uitdaging om te gaan spelen met de lange uitlopers van de planten, zoals de Hedera. Een hapje uit de plant is dan zo genomen.
 • Geef dieren genoeg speelgoed. Speeltjes met kattenkruid voor katten en voor de honden een Kong. Wedden dat zij veel minder met de planten aan de gang gaan?

Nogmaals, de beste optie is om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden. Heb je wel een hedera, dan kan je onze blog over het verzorgen van de hedera lezen, deze geeft je waardevolle informatie.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen