Is Hedera Giftig? Alle Informatie En Advies


Hedera giftig
Deel deze blog via:

De Hedera is een plant die zowel binnen in huis goed groeit als buiten in de tuin. Buiten zie je de Hedera vaak tegen een wand of schuur aan klimmen terwijl je de Hedera binnen vaak als hangplant ziet. Het is een groen blijvend plant die ook kan bloeien. Dit zal buiten echter eerder gebeuren dan binnen.
Een populaire plant dus die veel plezier kan brengen. Toch is het handig om te weten of een plant giftig is vóór je deze in huis haalt. De vraag die we vandaag beantwoorden is daarom: “Is Hedera giftig?”

Ja, de Hedera is licht giftig. Voor volwassenen kan contact met sappen voor huidirritatie zorgen. Voor kinderen en dieren kunnen de gevolgen groter zijn, vooral wanneer het gegeten wordt.

Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts. Uw arts kan het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum dag en nacht bereiken met vragen over de vergiftiging. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245 of www.antigifcentrum.be.

Meer informatie over symptomen en voorkomen, ook bij kinderen en huisdieren, vind je in de rest van dit artikel.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Lees ook: 10 Verschillende Hedera (Klimop) Soorten

Algemene Informatie

Voor volwassenen zal de opgelopen schade door de Hedera hoogstwaarschijnlijk niet groot zijn. Het echte risico wordt namelijk veroorzaakt wanneer de plant in het lichaam terecht komt. Volwassenen zullen niet snel een kamerplant eten en lopen dus ook geen groot risico. Wat wel voor kan komen is dat er contact gemaakt wordt met de sappen, bijvoorbeeld wanneer de plant is afgebroken. In dit geval is het slim om je handen even te wassen en zal je een iets geïrriteerde huid kunnen hebben.

Is Hedera Giftig Voor Huisdieren (katten, honden, vogels, konijnen)

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Dit betekent echter niet dat zij nooit klachten zullen hebben.

hedera giftig

Voor de Hedera geldt dat huisdieren niet ziek worden nadat ze deze plant hebben aangeraakt, maar mogelijk wel als ze ervan gegeten hebben. Dit komt omdat het sap van de Hedera saponinen en polyacetalenen bevatten. De saponinen zorgen voor irritatie in het maagdarmslijmvlies. De polyacetalenen daarentegen zijn allergeen en hebben mogelijk een neurotoxische werking.

Wanneer jouw huisdier van de Hedera (of een andere giftige plant) heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

 • Overgeven
 • Koorts
 • Sufheid
 • Huiduitslag
 • Diarree
 • Kwijlen
 • Schuimende bek
 • Opgezette tong

Bovenstaande symptomen zullen echter vaak maar in kleine mate voorkomen. Toch, heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van de Hedera heeft gegeten?  Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Vraag de dierenarts bij twijfel om het RIVM te bellen.

Tips Om Problemen Te Voorkomen

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom de eerder genoemde lijst met giftige planten en haal deze niet naar binnen.

Heb je de Hedera al in huis? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

 • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die Hedera. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per sé veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen. Daarnaast kan stuifmeel, dat per ongeluk op de vacht of poten terecht is gekomen, opgelikt worden en problemen veroorzaken.
 • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
 • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden. Heb je wel een hedera dan kan je onze blog over het verzorgen van de hedera lezen, deze geeft je waardevolle informatie.

Is Hedera Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen natuurlijk graag alles in de mond – reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

De Hedera is ‘maar’ licht giftig, wat betekent dat er niet meteen paniek hoeft te ontstaan als je kind een hap heeft genomen. Kamerplanten kunnen we sowieso al niet bestempelen als gezond, maar wanneer je kind een hap Hedera heeft genomen is het belangrijk even in de gaten te houden hoe hij of zij zich voelt en contact op te nemen met de huisarts of het antigifcentrum.

Symptomen die zich voor kunnen doen zijn als volgt:

 • Stuiptrekkingen
 • Zwelling in keel of mond
 • Braken en/of overgeven
 • Bleke tong en/of tandvlees
 • Diarree en/of buikloop
 • Gebrek aan eetlust
 • Buikpijn

Voor volwassenen moet je echt wel een grote hoeveelheid binnenkrijgen voor het gevaarlijk wordt, maar kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger. Een kleinere dosis wordt bij hen namelijk sneller door het lichaam verspreid.

Als jouw kind het sap alleen heeft aangeraakt kun je het beste even de handen wassen. Aangezien ook de huid van kinderen gevoeliger is kan het zorgen voor meer irritatie dan bij volwassenen.

Wanneer je een Hedera in huis hebt, zorg er dan voor dat deze buiten bereik van kinderen staat. Let wel op dat planten soms blaadjes loslaten, welke op de grond terecht kunnen komen. Het beste advies is daarom om geen planten in huis te halen die gevaarlijk zijn voor jouw kindje.

Wat te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant (dus niet de Hedera!) en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat je kind water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen