Hangplanten Balkon – Een Fleurige Top 11!

hangplanten balkon

Welke hangplanten zijn er geschikt voor op het balkon? Eigenlijk alle hangplanten, want alle planten komen van oorsprong uit de natuur. Alleen kunnen vele planten niet tegen het koude klimaat van Nederland, met andere woorden, ze zijn niet winterhard.

Niet winterharde hangplanten kan je ook op het balkon plaatsen, maar als het in het najaar kouder wordt kan je ze beter binnen ophangen.

Naast de niet winterharde hangplanten is er een grote groep eenjarige hangplanten die je balkon echt kleur geven. Het zijn uitbundige bloeiers met een pallet aan kleuren, sommige ruiken ook gewoon heel erg lekker. We hebben een top 11 van hangplanten voor het balkon voor je gemaakt. Dat maakt de keuze een stuk eenvoudiger.

Lees ook: 14 x Winterharde Balkonplanten Voor Buiten!

1. Hedera

De welbekende Hedera is een groene hangplant, welke het heel goed doet op het balkon. De mooie bladeren hebben vaak gekleurde die mooi afsteken tegen andere kleuren. De Hedera heeft regelmatig water nodig en doet het goed op een zonnige plaats of in de half schaduw.

Hedera

Het is een vaste plant die je in de winter beter naar binnen kan verplaatsen. Ze kunnen tegen vorst maar in een pot kan de aarde ook bevriezen en dat is slecht voor de wortels.

Ben jij op zoek naar een hang/klimplanten? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hang/klimplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Graslelie

De graslelie is ook een vaste plant die vaak binnen staat. Echter kan deze in het voorjaar en zomer ook buiten opgehangen worden. Niet alleen ophangen is een optie. Wanneer deze plant in een pot staat zullen de lange scheuten gaan hangen en op een hoge kast is het echt een blikvanger.

hangplanten balkon

Ook buiten op het balkon zal deze plant het prima doen. Houdt de aarde van de graslelie vochtig en geef de plant een plaats in de half schaduw. Je zult er veel plezier van hebben.

3. Hanggeranium

De hanggeranium is een vaste plant die in heel veel variaties te koop is en een paar van deze hanggeraniums kleuren je balkon echt op. Geef de plant regelmatig water, zeker als het zonnig is.

hangplanten balkon

Je kunt de uitgebloeide bloemen en bruine bladeren gewoon weghalen door voorzichtig te trekken of met een schaartje weg te knippen. Als je dit regelmatig doet zal je hanggeranium de hele zomer mooie bloemen geven en behoorlijk groot kunnen worden.

4. Petunia

Een andere bekende fleurige hangplant voor het balkon is de Petunia. Ook de Petunia is er in heel veel kleuren. De Petunia is een meerderjarige plant maar in Nederland worden ze meestal maar als éénjarige verkocht.

petunia

Haal de uitgebloeide bloemen en dode/bruine bladeren weg en de Petunia zal je de hele zomer van bloemen voorzien. Wel regelmatig water geven zeker in de volle zon.

5. Fuchsia

De volgende in de lijst van hangplanten balkon is de welbekende Fuchsia. Ook de Fuchsia is in vele uitvoeringen en vele kleuren te krijgen. De bloem van de Fuchsia is echt prachtig. Je moet deze een keertje van dichtbij bekijken dan zie je dat deze prachtig is gemaakt door moeder natuur. Nu weet je gelijk waarom de Fuchsia ook de naam ‘bellenplant’ heeft gekregen.

fuchsia

Verwijder ook van de Fuchsia de dode en uitgebroeide bloemen en geef de plant regelmatig water, zeker op warme dagen.

6. IJzerhard – Verbena

De IJzerhard is een recht omhoog groeiende plant en er zijn IJzerhard planten die geschikt zijn voor lage borderplanten. Deze lage borderplanten zijn bij uitstek geschikt om als hangplant te fungeren.

hangplanten balkon verbena

De bloemknop is meestal paars van kleur. Het is een tweejarige plant die zich door de zaailingen heel snel vermeerderd.

7. Lobelia

Ik vind dit zelf een heel leuk plantje, de Lobelia. De plant heeft kleine bladeren en kleine bloempjes die vaak in trosjes aan de plant zitten. Er zijn wel 200 planten van de lobelia bekend, en in Nederland hebben ze vaak paarse bloempjes.

lobelia

Het is een plant die in een hangpot of plantenbak uiteindelijk over de rand heen groeit en gaat hangen. Zeker leuk in een bak aan de balustrade.

8. Tillandsia

De Tillandsia is een plant van de Bromelia familie en groeit in de natuur op rosten of hout. Het is een luchtplant die zijn vocht haalt uit de lucht. De wortels nemen ook water op maar zijn ook bedoelt om de plant vast te hechten aan de rot. Vermijd in de zomer direct zonlicht.

hangplanten balkon

Het zijn hele karakteristieke planten die in heel veel variaties verkrijgbaar zijn. Om lang van deze plant te kunnen genieten kan je deze in de herfstperiode beter binnen plaatsen. Als het in het voorjaar weer mooi is geef je de Tillandsia een plaatsje op het balkon.

9. Sutera Cordata – Tapijtbloem

Dit is een leuk klein hangplantje die het heel goed doet in een plantenbak. Plaats de Tapijtbloem in een bak met geraniums en petunia’s en je krijg een hele fleurige plantenbak.

tapijtbloem

De Tapijtbloem is één van de vele éénjarige hangplanten. Het plantje wordt maximaal 30 cm hoog en gaat uiteindelijk hangen over de rand van de plantenbak.

10. IJsbloem

Welke plant niet mag ontbreken in de bank van hangplanten op het balkon is de IJsbloem. Deze plant is ook weer verkrijgbaar in heel veel kleuren. Het mooie van de bloem is dat de kleuren verlopen van binnen naar buiten. Vandaar dat het een echte blikvanger is.

ijsbloem

Maak een bak met verschillende kleuren IJsbloemen en je zult er de hele zomer heel veel plezier van hebben.

11. Vlijtig Liesje

Als laatste plant in de lijst van hangplanten balkon is het Vlijtig Liesje. Dit is een borderplantje die in een plantenbak vanzelf over de rand gaat hangen. De plant heeft vele kleine, meestal rood/roze bloempjes die in elke plantenbak leuk staan.

vlijtig liesje

De bloem van het Vlijtige Liesje bestaat uit 8 kleine blaadjes. In een bak heeft deze plant regelmatig water nodig.

Tips

Ter afsluiting nog een paar tips voor planten in een bak.

  • Planten in een bak hebben regelmatig water nodig omdat de wortels niet in de volle grond staan. Kijk dus dagelijks hoe droog de grond is en geef eventueel water, zeker op warme en zonnige dagen.
  • De wortels staan niet in de volle grond dus het is belangrijk dat er voedzame potgrond gebruikt wordt en zo nu en dan een beetje voeding in het water kan ook geen kwaad.
  • Daar de planten in een bak staan kan de pot in de winter bij vorst bevriezen. Dit is schadelijk voor meerjarige planten. Plaats deze planten in de winter dan ook binnen in een schuur, garage of gewoon in de huiskamer.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen