20 × Mooie Balkonplanten Voor In De Volle Zon

Hoge potplanten buiten

Er zijn natuurlijk heel veel planten die in de zon kunnen staan en dus zeker ook in potten. Sommige balkonplanten moeten in de zon staan om zo hun bloemen te ontwikkelen. Sommige planten komen oorspronkelijk uit een tropisch gebied waardoor ze de zon goed verdragen en moeten hebben.

De planten die ik in deze blog heb neergezet, hebben bloemen, geen bloemen, zijn vetplanten, hoge of lage planten. Sommige hebben steun nodig, moeten uit of juist in de wind staan en ga zo maar door. Het zijn 20 balkonplanten voor in de volle zon.

Veel variatie dus en erg leuk om er dan wat uit te zoeken. Ga je gang, lees en geniet van alle mooie en leuke planten die jij op jouw balkon kan zetten. We beginnen met de Agave!

Ben jij op zoek naar balkonplanten? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod balkonplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

1. Agave

Balkonplanten volle zon

De Agave is een succulente en komen oorspronkelijk voor in Amerika. Het is een vetplant met leuke dikke bladeren waar hij het water goed in op kan slaan, mocht hij dit nodig hebben. Deze plant kan goed tegen de zon en minder tegen een natte grond.

Staat de Agave op jouw balkon, terwijl de zomerse buien regelmatig zijn grond natmaken, zet deze dan even onder een afdakje of binnen. Je mag de grond van de Agave gerust wat uit laten drogen voor je weer water geeft.

In de winter, hoef je zelfs 2 maanden geen water te geven, en dat mag je het langzaam weer opvoeren naar 2 keer in de week in de zomer. Daarna (in de herfst) bouw je het water geven weer af tot helemaal niets in de winter. En zo is het kringetje rond.

2. Sering

balkonplanten volle zon

De Sering is er in verschillende soorten. De Dwergsering is een leuke plant voor op het balkon. Deze kan goed in een pot staan. Hij wordt tussen de één en anderhalve meter hoog ongeveer en dat is goed te doen op het balkon.

Geef de Sering voldoende water wanneer hij in een pot staat. Zonder water gaat deze plant het niet goed doen, zeker niet wanneer hij vol in de zon staat. Geef elke dag water en strooi wat mulch bovenop de potgrond, dat verdampt het water niet zo snel.

De potgrond moet wel weer goed waterdoorlatend zijn. De wortels moeten niet in een plas met water staan. Zorg ervoor dat er een gat zit onder in de pot.

Wanneer je dat allemaal voor elkaar hebt, zorgt deze Dwergsering voor een heerlijke geur op jouw balkon. Want heerlijk ruiken dat doet hij!

3. Fuchsia

balkonplanten volle zon

De Fuchsia heet ook wel bellenplant en de naam heeft zij te danken aan de prachtig hangende bloemen die in allerlei kleuren gekweekt zijn. Zo een plant op jouw balkon is een feestje. Ze staan graag in de zon en worden ongeveer 1 meter. Soms hebben ze wat ondersteuning nodig wanneer ze te groot worden, maar je kan ze ook laten hangen.

Zet de fuchsia in een pot met voedzame grond. Het hele jaar heeft de plant daar weer profijt van. Het jaar erop kan je het beste weer nieuwe potgrond in de pot doen rond april. Zo blijft de Fuchsia er mooi, fris en goed uitzien.

4. Gebroken hartje

balkonplanten volle zon
gebroken hartje

Het gebroken hartje kan prima op balkon staan in de zon. De Engelsen noemen deze plant ‘de dame in bad’ oftewel ‘Lady in the bath’. Met een beetje fantasie zie je dat wanneer je naar de bloem kijkt. Een dame met een badmuts op… De plant heeft zon nodig om te kunnen groeien en bloeien maar geen hele dagen. Half in de zon en halfschaduw op een dag zou prima moeten zijn.

Zet dit gebroken hartje in een pot met humusrijke grond die ook wat vochthoudend is. Uitgedroogde grond is dus voor deze plant geen goed idee. De plant kan de neiging hebben om om te vallen. Het zou dus ideaal zijn wanneer er op de één of andere manier ondersteuning zou kunnen zijn in de vorm van een rekje of zo.

5. Echinacea

balkonplanten volle zon

Ik ben gek om Echinacea! Deze mooie bloemen, die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, houden van de zon en kunnen prima in een pot. Ook bij deze bloemen zou een rek een goed idee zijn. Met een beetje goede wind zouden de bloemen omvallen en dat zou zeer jammer zijn. Je hebt een aantal kleuren bloem kleuren. Wit, geel, roze, paars en oranje.

Deze bloemen kunnen er wel tegen wanneer ze een paar dagen geen water hebben gehad, maar helemaal uitdrogen is geen goed idee. Zeker wanneer ze vol in de zon staan kun je ze beter regelmatig water geven. Maak er ook geen waterballet van. Dat is nu ook weer niet nodig.

Knip de bloemen af voor een langere bloeitijd, maar niet als je de zaadjes wilt bewaren en volgend jaar wilt proberen te zaaien in februari. Dat hoeft natuurlijk niet. De wortels kun je ook gewoon overhouden in de winter. Ze komen vanzelf weer op.

Lees ook: 12 Sterke Balkonplanten, Voor In De Zon En (Half)schaduw

6. Hosta

balkonplanten volle zon

De Hosta is een plant die niet echt uitbundig bloeit, maar laat stelen met bloemen laat zien die ook erg leuk zijn. De hosta valt sowieso al op door zijn prachtige grote bladeren die ieder jaar weer groter lijken te zijn dan het jaar ervoor. Je hebt Hosta met donkergroen blad, blauwig blad en groen met een witte rand.

De plant kan ook prima in een pot staan op het balkon in het zonnetje. Geef regelmatig water en laat de grond niet uitdrogen. Houdt de grond licht vochtig, dan zal de Hosta echt zijn best doen om prachtig te groeien en bloeien op jouw balkon.

7. Geranium

balkonplanten volle zon

Een oude bekende is de Geranium. Logisch want deze plant staat natuurlijk prachtig in een pot. Ze kunnen gaan hangen over de rand van de pot. Je hebt deze Geranium in vele kleuren en ze combineren leuk met andere planten zoals de Hedera bijvoorbeeld.

Geef de Geranium regelmatig water zodat de grond niet echt uitdroogt. Een dagje overslaan is niet gelijk de schrik van hun leven, maar de grond uit laten drogen is geen goed idee. Geef elke week een beetje voeding bij het water zodat de bloei goed kan voortduren. Haal dan ook gelijk de dode bloemetjes weg. Je zult zien dat je echt lang van de Geranium kan genieten.

8. Bieslook

balkonplanten volle zon

Een kruid op jouw balkon in pot, is ook altijd leuk (en lekker). Dit kruid mag lekker in het zonnetje staan. Bieslook ziet er erg decoratief uit en krijgt leuke paarse bloemen, die eruit zien als bolletjes. Heb je wel eens verse bieslook geproefd? Het smaakt wat naar ui en hoe lekker is het op dat op jouw balkon te hebben groeien?

Bieslook in een pot moet je niet uitlaten drogen. Regelmatig water geven is dus een goed idee, maar je mag er natuurlijk geen zwembad van maken. Wanneer je een paar keer geoogst hebt van de bieslook, is het handig om wat vloeibare voeding te geven. Zo stimuleer je de groei en kun je langer genieten van de Bieslook.

9. Aardbeien

balkonplanten volle zon

Aardbeienplanten op jouw balkon is ook leuk. Je kunt ze goed in de zon zetten en dat is waarschijnlijk juist wat je wilt. Je kunt, nadat de aardbeien gegroeid zijn, er lekker van eten.

Zorg voor een goed doorlaatbare grond zodat de wortels niet langdurig in het water staan. Dan gaan de wortels rotten en gaat de plant dood. Geef niet te veel water maar laat de grond niet uitdrogen. Zeker niet wanneer de Aardbeienplant in de volle zon staat. Dan geef je weer wat extra water.

10. Sedum

balkonplanten volle zon
Red and green Sedum Autumn.

Sedum, ja, dat zijn leuke plantjes voor in een pot op balkon. Vetplantjes worden ook vaak op daken gelegd ter decoratie. Echt deze plantjes kunnen tegen de zon en kunnen goed in een pot. Ze zijn echt decoratief met hun verschillende vormen en kleuren.

Deze plantjes slaan water op in hun bladeren en kunnen dus goed tegen droogte. Hun grond moet goed water doorlaatbaar zijn zodat de wortels niet in water staan. Geef natuurlijk af en toe wel water, helemaal uit laten drogen kan bijna geen plant waarderen.

Sedum staat ook leuk wanneer je er wat kleine rotsen bij legt.

Nog meer balkonplanten zien? Lees dan ook 14 × Winterharde Balkonplanten, Met En Zonder Bloem!

11. IJzerhard (Verbena)

balkonplanten volle zon

Er zijn verschillende soorten Verbena en ze kunnen allemaal in pot. Niet alle IJzerhard is winterhard, maar dat mag de pret niet drukken. Ze staan leuk in een pot op het balkon en kleuren de omgeving met hun leuke bloemetjes. Zet de plant maar lekker in de zon. Hij kan goed tegen warmte.

Geef weinig water in de ochtend aan deze planten en zet ze in grond die goed doorlaatbaar is. De plant heeft liever een wat drogere grond dat een drijfnatte. Dan gaan de wortels snel rotten.

12. Rozemarijn

balkonplanten volle zon

Nog een plant die een kruid is, voor op balkon? Zeker, de Rozemarijn ruikt heerlijk en kan heel goed in een pot staan en zeker lekker in de zon. Je moet er wel voor zorgen dat de grond goed water doorlaatbaar is. Meng maar wat grind door de potaarde zodat het water snel door kan lopen. De leuke bloemetjes zullen geweldig staan op het balkon.

In de natuur staat Rozemarijn ook op rotsgrond. Echte natte grond is niet besteed aan de Rozemarijn. Laat de grond ook niet langdurig helemaal uitdrogen. Snoei de Rozemarijn maar lekker terug na de bloei. Het kan zo maar zijn dat de Rozemarijn weer wat opkomt.

13. IJsbloemen

balkonplanten volle zon

Deze één jarige plantjes zijn bij uitstek planten voor potten. Ze staan geweldig met al hun kleuren bloemen in een pot op balkon. Echt je zult genieten. Wanneer je deze IJsbloemen in de zon zet gaan ze open. Ze houden van een wat vochtige grond, zeker niet nat en in gewone potgrond met wat zand gemengd.

Snoei of knip de bloemen die zijn uitgebloeid weg van de plant. Je zult zien dat de bloei daardoor wordt gestimuleerd. Dus door de dode bloemen weg te halen krijg je meer bloemen terug. Dat wordt lang van de IJsbloem genieten!

14. Petunia

balkonplanten volle zon

Ook een oude bekende: De Petunia. Zet deze plant in een goede grond die rijk is aan voedingsstoffen. Geef regelmatig water zodat de grond niet uitdroogt. Dat hebben de planten echt nodig, zeker wanneer ze vol in de zon staan, in een pot op balkon.

Laat de wortels ook niet in een zwembad staan dan gaan de wortels rotten. Neem maar de gulden midden weg. Vochtige grond en vochtig houden. Neem de oude bloemen weg, je zult zien dat er meer bloemen voor terug komen.

15. Ridderspoor

balkonplanten volle zon

Ridderspoor kan zeker in de zon in een pot. De plant houdt er alleen niet van wanneer zijn wortels echt te heet worden. Dit kun je voorkomen door een bodembedekker in de pot te planten. Zon op zijn bloemen vindt de plant gek genoeg wel heel erg fijn.

Geef Ridderspoor grond die een hoog humusgehalte heeft en veel voedingsstoffen. Dan gaat het helemaal goed komen met de Ridderspoor. Geef regelmatig water en laat de grond niet uitdrogen. Dan komt de plant niet tot volle bloei.

16. Tijm

balkonplanten volle zon

Er zijn ook weer verschillende soorten tijm. Tijm staat graag in arme kalkrijke grond. Gek genoeg zullen de tijmblaadjes nu ook lekkerder smaken. Meng dus potgrond met zand of grind en geef een beetje kalk erbij. Het water kan nu goed weglopen. De wortels houden er niet van om in vocht te staan. Daarentegen wil tijm wel genoeg vocht drinken en moet er regelmatig water worden gegeven.

Tijm kan goed in de zon staan, in een pot. Dat is geen probleem.

17. Hedera

balkonplanten volle zon

Hedera heet ook wel groene klimop. Ze kunnen prima in een pot en je kunt ze snoeien wanneer ze te lang worden. Ze staan in combinatie prachtig bij andere planten, maar alleen zijn ze ook mooi. Een groene wand van Hedera, maakt jouw balkon beginnend, klein paradijs van groen. Je kunt Hedera laten hangen maar ook tegen een rek op laten groeien.

Geef de Hedera regelmatig kleine beetjes water, maar geen natte voeten.

Hangplanten kunnen ook jouw balkon opfleuren. Interesse? Lees dan ook: Hangplanten Balkon – Een Fleurige Top 11!

18. Margrieten

balkonplanten volle zon

Natuurlijk zijn Margrieten mooi in een pot en mooi op balkon in de zon. En bloeien kunnen ze! Zorg wel voor een goed waterdoorlatende grond. Dat betekent dat het water goed weg moet kunnen lopen, anders staan de wortels te nat. Wortels van de Margrieten kunnen dan gaan rotten.

Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld hydrokorrels onder in de pot te leggen en/of een gat in de pot te hebben natuurlijk.

19. Duizendblad

balkonplanten volle zon

Geef gewone potgrond die goed waterdoorlatend is, aan Duizendblad. Wanneer de grond wat indroogt, is dat geen probleem, maar helemaal droog zou ik niet aanraden. De plant zal prima in staat zijn jouw balkon langdurig te kleuren. Hoe meer zonlicht Duizendblad krijgt, hoe meer bloem hij aanmaakt en hoe langer hij bloeit. Prachtig toch, wanneer je een balkon in de zon hebt!

20. Olijfboom

balkonplanten volle zon

Natuurlijk kan een olijfboompje op het balkon staan in de volle zon. Dat vindt deze boom alleen maar fijn. Een olijfboom wil wel wat zon pakken en ook ’s nachts niet te koud staan. De muren van het balkon geven in de nacht ook nog warmte af, dus het is echt een voordeel dat een olijfboom warm staat, in de buurt van muren.

Geef veel water aan deze mediterrane boom om de grond vochtig te houden, maar zorg er ook voor dat de wortels niet nat komen te staan. Dit kun je voorkomen door hydrokorrels onder in de pot te plaatsen en een gat in de pot te maken.


Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen