Dakterras Planten – 15 Fleurige Soorten

Er zijn vele dakterras planten, vaste of één jarige, die op het dakterras kunnen. Wat belangrijk is om te weten of de planten in de volle zon komen te staan of hangen of in de (half)schaduw. Ook hangplanten kunnen jouw dakterras sieren, maar welke zijn dan het meest geschikt? Hieronder vindt je een top 15 met dakterras planten voor in zon, schaduw of als hangplant in allerlei kleuren. Hoe meer kleur hoe vrolijker jouw dakterras!

1. Hedera

Hedera is een oersterke hangplant die best wel wat zon kan verdragen maar echt in de volle zon de hele is niet zo goed voor de bladeren. Ook moet er regelmatig water worden gegeven wanneer de hedera in de pot staat omdat de hedera niet van uitgedroogde grond houdt maar vergeet je het één keer is dat geen probleem.

Dakterras planten

Een hele week weer wel. Geef regelmatig voeding aan de hedera want dan blijft de plant sterk en is hij minder snel vatbaar voor ziekte. Ook een echt natte grond vindt de hedera niet leuk. Een erg leuke plant voor in een dakterras plantenbak. Laat zich erg goed combineren met planten, zeker die (fel) gekleurde bloemen hebben.

Ben jij op zoek naar een plant voor op je dakterras? Lees dan ook in dit boek hoe je de planten op jouw dakterras het best kunt verzorgen. (Bol.com)

2. . Campanula – klokjesbloem

Er zijn verschillende kleuren campanula: wit roze paars en blauw Deze klokjesbloem zal het terras snel een kleur geven. Ze worden ongeveer 20 tot 25 centimeter hoog en hangen mooi over de rand van de pot. De plant is vol van bloemen en bloeit van juni tot augustus. Zet er een paar bij elkaar in een grote pot en het wordt één groot bloemen festijn!

dakterras planten

Geef zeker 2 keer in de week water. Wanneer de plant in bloei staat en in de volle zon mag je wat meer water geven. Geef nooit water op de bloemen. Wanneer je uitgebloeide bloemen verwijderd houdt de bloei langer aan. Verpot de plant na aankoop dan kan de plant echt een stuk groter worden.

3. Thymus – tijm

Je hebt citroentijm en ‘gewone’ tijm. Beide geuren heerlijk tijdens de bloei in juni tot en met augustus, zeker wanneer je er je handen overheen haalt. Tijm kun je ook gebruiken als kruid bij het eten. ‘Dit kruid, dat kleine blaadjes aan zijn houtachtige stelen heeft, staat graag in de zon.

dakterras planten

Natte voeten heeft tijm niet graag daarom staat tijm graag in een pot met goed doorlaatbare grond. Geef één keer in de week water en laat de grond tussendoor wat drogen. Hij kan overwinteren in een pot maar zet deze dan wat beschut tijdens de wintermaanden en blijf water geven wanneer deze droog staat.

4. Munt

Er zijn meerdere soorten munt die je kunt plaatsen op het dakterras. Munt is ook een kruid en staat prima in een pot. Munt kan tussen de 30 en 75 centimeter hoog worden. Handig om direct je pot daarop aan te passen want het is een echte snel groeier.

dakterras planten

Munt staat graag op een plek die half schaduw heeft en half zon. Hij houdt van een wat vochtige grond die je beter niet uit kunt laten drogen. Munt geeft een heerlijke pepermuntachtige geur af en is lekker in de thee.

5. Geranium

De alom bekende geranium, bloeit volop in de vele bakken die je bijvoorbeeld aan de schutting van het dakterras kan hangen en waar iedereen dan toch ook weer volop van geniet. Ze zijn er in vele kleuren van wit, roze en tot diep paars. Geef bij droogte twee keer per week water, het liefst op de aarde. Laat de aarde niet uitdrogen.

Dakterras

Wanneer het regent en het valt in de bak dan kun je dit overslaan. Wanneer je oude bloemen weg haalt bloeit de geranium langer. De geranium kan in de zon maar ook in de schaduw. In de zon erop letten dat de grond niet te hard droogt. De geranium kun je laten hangen maar ook met stokjes laten staan in de pot. Net wat je wilt.

6. Aardbeienplant

Wat is er leuker om een aardbeien plant op het dakterras te zetten. Er zijn vrucht doordragende rassen die van half juni tot en met augustus, aardbeien geven. Wanneer je een aardbeienplantje in een pot zet geef daarna dan echt goed water. Ze houden echt niet van droogte.

Dakterras planten

Zet de aardbeien in halfschaduw/zon of helemaal in de zon. Het bestuiven van de de bloemen wordt door bijen gedaan, door de wind of je gaat zelf in de weer met een zacht schoon kwastje. Je kan de aardbeienplant ook laten hangen in een hangpot.

7. Citrusboompje

Een mandarijnenboompje of citroenboompje staat zeer gezellig op jouw dakterras. Niet elke vrucht van Citrus boompjes kun je eten maar dat staat op het kaartje aangegeven. Citrusboompjes staan graag in de zon.

Dakterras planten

Een plekje met veel zon maar bij middaguren een beetje schaduw zou handig zijn. De grond van de citrusboom moet voedingsrijke zijn en lekker vochtige zijn en blijven. Dus laat de grond niet geheel uitdrogen. Zet de boom in een ruime pot.

8. Mangave

De mangave is een succulent, een vetplant, en is een vaste plant. Hij verzameld veel vocht in zijn bladeren en kan gerust in de volle zon staan. Ook dit zijn echte terras planten.

Dakterras planten

Hij is niet winterhard, dus bij winterse buien en kou vindt de mangave het fijn in de huiskamer. In de winter wil de Mangave graag één keer per maand wat water en in de zomer één keer per week. Er zijn verschillende soorten mangave. Helemaal groen, of met verschillende kleuren. Zij hebben echt een bijzonder uiterlijk. De stekels prikken niet, zij zijn vrij zacht.

9. Olijfboom

De mooie Olijfboom, is een mediterrane plant. Hij houdt van zon en mag daar de hele dag in staan. Deze boom staat prachtig op jouw dakterras, met zijn grijsgroene bladeren.

Dakterras planten

Hij is, wanneer de stam geen 25 centimeter is, niet winterhard en moet dan echt de woonkamer in om de winter te overleven. Zet m lekker dan voor het raam met zoveel mogelijk zon of licht. Laat de grond nooit uitdrogen, daar kan hij niet zo goed tegen.

10. Fuchsia

Deze uitbundig bloeiende fuchsia’s zijn echte dakterras planten, met haar mooie witte of roze/paarse bloemen. Het is echt een dorstige plant. Laat de grond niet uitdrogen.

Dakterras planten

Geef elke dag een beetje water in de vroege ochtend of laat in de avond. Wanneer je één keer in de twee weken wat voeding geeft kan er een rijke bloei ontstaan. Zet de plant in halfschaduw neer. Nooit de hele dag in de volle zon. Je kan de fuchsia ook als hangplant gebruikt worden. Er zijn ook fuchsia’s op stam. Let wel op want de Fuchsia is niet winterhard en zal je moet beschermen tijdens het overwinteren.

11. Sedum

Er zijn verschillende soorten sedum. Het is een vetkruid. Sommige van deze planten gebruiken ze ook wel op platte daken. Zet sedum vooral op een plekje, lekker in de zon. Daar kan hij goed tegen. Het is een vetplant en slaat veel water op in zijn bladeren.

dakterras planten

Hij kan daarom ook goed tegen droogte. (Wanneer je het water geven even vergeet…). Helemaal uit laten drogen, week na week is geen goed idee. Er moet een periode zijn dan hij goed water krijgt, één keer per week.

12. Hosta

De hosta zijn er in meerdere varianten die zich uit in bladkleur. Blauw/groen, groen met witte rand of ‘gewoon’ groen. Met hun mooie bloemen aan een lange steel in combinatie met de grote bladeren steelt de hosta de show. De hosta kan goed in een pot gezet worden op een dakterras.

Dakterras planten

Sommige hosta soorten kunnen in de volle zon andere helemaal in de schaduw. Dus voor iedereen is er wat te kieze wat betreft de standplaats. Zorg dat de hosta in een ruime pot staat en verpot deze dan regelmatig. Wanneer de wortels knel komen te zitten is het snel gedaan met deze hosta. In de zomer mag de hosta goed vochtige grond hebben. In geen geval laten uitdrogen.

13. Camellia Japonica

Deze Japanse roos bloeit vanaf februari tot mei. De bloemen kunnen wel 12 centimeter groot worden. Geef regelmatig water (soms elke dag) in de zomer en bij warm weer, wanneer de camelia bloeit.

dakterras planten

Laat de grond niet uitdrogen. In de herfst mag je 1 keer per weer water geven en in de winter 1 keer per maand. De camelia Japonica mag buiten overwinteren maar dan moet je de plant met een lucht doorlaatbaar materiaal bedekken tegen kou en vorst. Een paar jute zakken erom heen zou bijvoorbeeld kunnen.

14. Petunia

Petunia’s zijn echte dakterras planten en kunnen echt heel veel bloemen krijgen. Knip oude bloemen weg dat bevorderd de groei van bloemen. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt dan is het snel gedaan met de bloemen maar laat de grond ook niet drijfnat zijn.

dakterras planten

Het beste is om de plant op de aarde, elke dag wat water te geven. Zeker omdat de plant lekker in het zonnetje wil hangen. De lange uitlopers geven echt weken lang kleur aan jouw dakterras. Een pot vol plezier!

15. Lavendel

De lavendel, met zijn lange en heerlijke ruikende bloemen, zijn een cadeautje op het dakterras. Echt veel verzorging heeft de plant niet nodig. Een beetje water één keer per week en hij doet het prima. Geen voeding geven want daar houdt de hosta niet van. Alleen heel veel van de plant genieten en vaak de bloemen voorzichtig tegen je handen aan strijken, zo heb je een natuurlijke parfum, die je de hele dag bij je draagt. :-).

dakterras planten

Er zijn echt heel veel planten die je in een plantenbak samen kunt zetten of alleen in pot op het dakterras. Denk eraan wanneer je een plantenbak vult je dit met verschillende planten kunt doen die verschillende en bij elkaar passende bloemen kunt doen. Hedera kan overal wel bij en het verschil van hoge en hangplanten staat altijd erg gezellig. Petunia kan alléén (met één kleur) in een pot maar kan ook met een aantal petunia’s met verschillende kleuren worden gecombineerd. Veel plezier met combineren en met potplanten vinden op jouw dakterras. Het gaat er onwaarschijnlijk zeer gezellig uit zien!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen