12 Sterke Balkonplanten, Voor In De Zon En (Half)schaduw

winterharde planten voor de border

Er zijn vele sterke balkonplanten. Sommige moeten in de zon staan, andere weer juist in de schaduw of halfschaduw. Wanneer je sterke balkonplanten, die in de zon moeten staan, in de schaduw zet, doen deze het niet goed. Dat wil niet zeggen dat zij niet sterk is. Ze staat gewoon niet op de juiste plek. In deze blog zal ik kenbaar maken waar de sterke balkonplanten het best tot zijn recht komen. In de zon, schaduw of halfschaduw. Dan koop je de juiste balkonplanten voor jouw balkon.

Ben jij op zoek naar balkonplant voor in de zon? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod balkonplanten tegen hele scherpe prijzen, en alle planten zijn vers van de kweker

1. Muurpeper

Muurpeper is een laag plantje dat geel kleurt in de maanden juni en juli. Het plantje heeft stervormige bloemetjes en groeit graag op arme gronden. In droge zandgronden doet deze muurpeper het goed maar ook tussen stoeptegels en oude muren. Wanneer je dit plantje aanraakt kun je één deeltje wegnemen en ergens anders plaatsen. Echt Muurpeper heet ook niet voor niets ‘eeuwig leven’.

Tip: Heb je een oude dakpan of ander leuk object. Vul deze dan met wat grond gemengd met zand en zet de muurpeper erin. Gegarandeerd dat dit plantje het geweldig doet in de volle zon.

muurpeper met stervormige, gele bloemetjes.
Muurpeper

2. Tijm

Tijm is een heerlijk geurende en smakelijk kruid, die ook nog eens goed in een pot groeit. Zet de plant lekker in de zon op het balkon. Dan zal hij prima groeien.

Meng een beetje grond met zand of kiezels en zet de tijm erbij. Strooi een beetje kalk bovenop en geef water. Tijm staat niet graag met zijn wortels in het nat. Vandaar dat er zand en/of kiezels door de grond wordt gemengd. Geef 1 keer per week wat water.

Plantenvoeding hoef je niet te geven. Tijm houdt van een arme grond. Doe je dat, dan zal de tijm heerlijk smaken!

Tijm met witte bloemetjes

De volgende in de serie sterke balkonplanten is de Geranium!

3. Geranium

Wie kent hem niet, de Geranium. Dat is ook echt een sterke balkonplant! Je hoeft ze natuurlijk niet altijd in een bak aan de rand van het balkon te hangen. Ze kunnen ook heel mooi staan in een leuke ronde terracottapot op een verhoging bijvoorbeeld.

Geraniums kunnen goed in de zon staan, dan bloeien ze uitbundig. Haal de dode bloemetjes weg zodat de plant gestimuleerd wordt om weer nieuwe bloemen aan te maken. Vanaf mei tot en de hele zomer en najaar door, kunnen de geraniums jou echt blij maken met volop bloemen. Na de eerste nachtvorst is het wel afgelopen.

Geef speciale geranium potgrond, dan doet de geranium het prima. Houdt de grond vochtig, maar niet nat. Bij erg heet weer kun je zelfs wel elke dag water moeten geven. Geef water op de grond, niet op de bloemen of bladeren.

geranium met rode bloemen

4. Hosta

Een Hosta is zeker een sterke balkonplant die je geweldig leuk in een pot kan zetten. Neem een pot die groter is dan de kluit en stop er bloemenpotgrond in. Deze bevat voor 6 weken voeding. Daarna moet je met bijvoorbeeld Pokon bijmesten. Lees de verpakking voor de hoeveelheid.

Geef regelmatig water aan deze sterke balkonplant! Hij houdt niet van droge, maar ook niet van natte voeten. Er moet dus water weg kunnen lopen uit de pot, wat betekent dat er een gat in de pot moet zitten of hydrokorrels onderin de pot gelegd moeten zijn. Daarbovenop kun je dan bloemenpotgrond doen waar de kluit van de Hosta in komt te staan.

De meeste Hosta soorten houden er niet van om de hele dag in de zon te staan. Schaduw of half zon/halfschaduw is een goed idee. Heb je heel de dag zon op balkon dan kun je daar de juiste soort Hosta voor kiezen. Want er zijn er wel die goed de hele dag in de zon kunnen.


Hosta

5. Brem (Cytisus x beanii)

De Brem is een leuke plant die gele bloemetjes geeft in mei en juni. Zet de Brem in potgrond in een pot, die 6 weken voeding heeft. Geef na 6 weken een beetje koemest als voeding. Kijk op de verpakking hoe vaak en hoeveel je dit moet geven.

Deze soort Brem wordt ongeveer 40 centimeter hoog. De bloemetjes komen tevoorschijn in mei en hij bloeit dan ook de hele maand. Hij staat graag in de zon.

Geef regelmatig een beetje water. Natte wortels worden niet gewaardeerd. Ze kunnen zelfs gaan rotten. Zorg ervoor dat er een gat in de pot zit onderin of leg hydrokorrels neer onder de potgrond.

Brem

De volgende in deze rij sterke balkonplanten is de Lobelia.

6. Lobelia

De Lobelia groeit prima op een plekje in de zon. Het is een hangplant. Een zonnig balkon is helemaal het einde voor deze plant. Het is een tweejarige plant die in gewone potgrond zijn best doet om paarse bloemetjes te geven.

Je kunt ze zaaien of als klein plantje kopen. Het is een echte sterke plant die regelmatig water wil. Laat de grond niet droog vallen. Geef regelmatig wat water en zorg ervoor dat de grond vochtig is en blijft. Niet nat want daar kunnen de wortels niet goed tegen.

Lobelia

7. Zomer En Winter Heideplanten

Er zijn verschillende soorten heideplanten, die sterk zijn en zeker jouw balkon het hele jaar door kunnen kleuren met de lieve kleine bloemetjes. Wanneer je zomer en winterheide combineert, heb je het hele jaar door, een leuk hoekje met bloeiende heide. Hoe leuk is dat? Wil je kiezen uit soorten heide dan kan je bij bol.com verschillende soorten zomer en winterheide bekijken.

Het is voor Heideplanten wel een vereiste dat het balkon open is. Er moet een windje waaien waardoor schimmelziektes geen kans krijgen in de heide te gaan zitten. Een dichtgemetseld balkon is dus geen goed idee en kun je de Heide beter in de winkel laten staan.

Zet heide in tuinturf of heidecompost. Ze houden van een zure grond en daarmee voorzie je de heide prima in zijn behoefte. Heide houdt ervan om af en toe wat droog te staan. Geef in één keer een plens water en daarna laat je dit een week rusten, maar laat de grond niet helemaal uitdrogen.

Balkonplant Heide

Heide kan in de volle zon staan, maar ook halfschaduw, half zon.

8. Kattenkruid

Ook kattenkruid hoort in het rijtje van sterke balkonplanten! Zet de plant bij voorkeur in de volle zon, maar half zon is ook prima, als het maar wel licht is. Een donkere plek op het balkon kan kattenkruid niet waarderen. Hij groeit dan niet goed. Doe aarde in de pot die met zand is gemengd of doe hydrokorrels onder in de pot. Zo weet je zeker dat er geen overtollig water in de pot blijft zitten.

Begin van de zomer gaan de meeste soorten kattenkruid bloeien tot en met in het najaar. Je kunt dus lang genieten van deze sterke balkonplant (en jouw katten eventueel ook).

Geef deze kattenkruid niet veel water, maar laat de grond goed droog worden voor je weer water geeft. Bemesten is ook geen ding bij kattenkruid. Een arme grond is helemaal prima. In de winter verlies deze plant al zijn bladeren, maar komt in het voorjaar gewoon weer om de hoek kijken.

kattenkruid

9. Zeeuws knoopje (Major)

Dit sterke plantje doet het erg goed op een wat donker balkon of donker hoekje, maar heeft hier en daar wat zon nodig. De kleine, maar vele bloemen komen in mei tot en met september in bloei. Wanneer je regelmatig de oude bloemen weg doet en voeding geeft, blijven de bloemetjes komen. De Zeeuwse knoopjes van deze plant zijn oudroze, wit of zachtroze.

Houdt de grond vochtig, dus geef regelmatig een beetje water. Ook niet te veel want een zwembad wordt niet gewaardeerd. Zorg ervoor dat het water goed weg kan lopen. Dus maak een gat in de pot onderin of leg hydrokorrels onder in de pot.

Snoei in het voorjaar de takken boven de grond weg, voor de bloei, dan komt de plant weer prachtig op en bloeit hij ook nog eens hetzelfde jaar. Als dat geen sterke plant is!

zeeuws knoopje

10. Hedera (Klimop)

Hedera is een groene plant die klimt of hangt. Net wat jij er van maakt. Het is een sterkt plant die echt heel veel kan hebben.

Water geven doe je in de zomer twee keer per week en in de winter één keer in de twee weken. Zorg ervoor dat de grond in de zomer licht vochtig is en blijft. Zeker wanneer de pot in de zon staat. Hedera groeit in de zon, maar ook half zo halfschaduw.

Zet de Hedera in gewone potgrond en hij doet het prima. Dit is echt een sterke balkonplant waar je weinig voor hoeft te zorgen.

balkonplant Hedera

11. Margrieten

Margrieten zijn bij uitstek wel sterke balkonplanten. Zeker wanneer ze veel zon/half zon krijgen. Een uur of zes zonlicht is toch wel een vereiste, maar dan krijg je toch echt een hele sterke margriet. De zon zorg ervoor dat de plant zichzelf kan versterken. Stevige stelen en prachtige bloemen zijn dan het gevolg.

De grond waar Margrieten graag in staan is gewoon potgrond. Hij kan wel wat droogte hebben, maar het liefst staat deze plant in een licht vochtige grond. De wortels zeker niet in natte grond laten staan! Zorg voor een gat in de pot zodat overtollig water, wat je hebt gegeven, of door de regen, weg kan lopen.

Margrieten bloeien lang, vanaf mei tot en met augustus. Je kunt dus echt lang genieten van deze leuke en sterke plant met witte bloemen en een geel hart.

Margrieten

12. Sedum

Sedum zijn er in verschillende soorten. Het zijn leuke plantjes voor in een pot op balkon. Vetplantjes worden ook vaak op daken gelegd ter decoratie, en dat is niet voor niets. Ze zijn echt sterk en kunnen tegen veel zonlicht, maar ook tegen barre natte dagen, zolang er maar gezorgd wordt voor een goede afwatering. Ze zijn echt decoratief met hun verschillende vormen en kleuren.

Deze plantjes slaan water op in hun bladeren en kunnen dus goed tegen droogte. Hun grond moet goed water doorlaatbaar zijn zodat de wortels niet in water staan. Geef natuurlijk af en toe wel water, helemaal uit laten drogen kan bijna geen plant waarderen.

sedum
Een van de soorten Sedum

Sedum staat ook leuk wanneer je deze in een rotstuintje plant, maar ‘gewoon’ in pot vind ik ook leuk.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen