Is De Clematis Winterhard En Hoe Kan Je Deze Overwinteren?

Clematis winterhard

De Clematis is een klimplant die in veel tuinen voorkomt. Ze geven in de zomer mooie bloemen in verschillende kleuren, van wit tot paars. Er zijn vele soorten Clematissen te koop in de tuincentra. Geen wonder want het zijn makkelijke planten om in de tuin te houden. Maar hoe zit dat in de winter, is de Clematis winterhard?

Clematis winterhard. Vele Clematis soorten zijn winterhard, zowel de groenblijvende als de bladverliezende Clematis. Enige bescherming tegen de vorst vinden ze echter wel fijn, er zijn verschillende dingen die je kan doen om de Clematis te helpen overwinteren.

Dit is in het kort de informatie of de Clematis winterhard is. Daarnaast zijn er groenblijvende en bladverliezende Clematissen die verschillende reageren op de koud. In deze blog bespreken we de soorten Clematis en hun winterhardheid en hoe je de plant kan helpen overwinteren.

clematis winterhard overwinteren

Ben jij op zoek naar een clematis? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod klimplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Welke Clematis Soorten Zijn Winterhard?

Betreffende de winterhardheid zijn er twee indelingen, namelijk:

 • Groenblijvend en winterhard
 • Bladverliezend en winterhard.

Van deze soorten zijn de bladverliezende het beste winterhard en goed bestand tegen ons klimaat in de winter.
De groenblijvende zijn minder winterhard, maar met onze milde winters van vandaag de dag kunnen deze een warme winter ook prima overleven, ze hebben soms wel wat hulp nodig.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Welke Clematis Is Winterhard En Groenblijvend?

De Clematis die zijn blad niet verliest in de winter kan wel wat ondersteuning gebruiken in de winterperiode. Ze zijn winterhard, maar als er matige tot strenge nachtvorst op komst is kan je beter maatregelen nemen om ze in te pakken. Hoe je dat kan doen wordt onderaan deze blog beschreven.

Ze zijn in de winter extra gevoelig voor een koude wind dus als je de Clematis nog moet planten ze deze dan niet tegen een muur op het oosten, deze plek kan in de winter te koud zijn. De soorten die winterhard en groenblijvend zijn de volgende:

 • Clematis Apple Blossom
  Deze Clematis is goed winterhard. Temperaturen tot -15 graden Celsius moet de plant kunnen verdragen. Maar plaats de plant niet tegen een muur op het oosten. De koude wind kan wel schade toebrengen aan de plant.
 • Clematis Armandii
  Ook deze groenblijvende Clematis is winterhard tot temperaturen van -15 graden Celsius. Deze plant heeft bij aanplanten hulp nodig om te klimmen.
 • Clematis Avalanche
  Dit is een vroegbloeiende en snelgroeiende Clematis, geef deze voldoende ruimte om te groeien. Deze Avalanche is gevoeliger voor vorst en kan temperaturen aan tot ongeveer -10 graden Celsius. Enige ondersteuning kan deze Clematis in de winter enorm helpen.

Ook al zijn ze winterhard, het blijven gevoelige planten die ondersteuning tegen de kou niet erg vinden. Onderaan deze blog wordt verteld wat je kunt doen om de Clematis te helpen overwinteren.

De Clematis is ook een van de planten in onze lijst van Groenblijvende Klimplanten.

Winterharde Clematis Soorten, Bladverliezend

De bladverliezende soort Clematis is beter winterhard dan de groenblijvende, logisch want deze Clematis hoeft de bladeren niet te voorzien van voedsel.

clematis winterhard
Bladverliezende Clematis in de winter
 • Clematis Montana
  Deze is bladverliezen en heel goed winterhard. De plant kan vorst verdragen tot wel -25 graden Celsius. Ook al bevriest een deel van de plant, in het voorjaar komt deze gewoon weer tot bloei.
 • Clematis Taiga
  Ook deze kan goed vorst verdragen en is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. De Taiga is niet wintergroen. In het voorjaar knip je deze 50 centimeter boven de grond af.
 • Clematis Miss Bateman
  Ook deze bladverliezende Clematis is goed winterhard en kan temperaturen verdragen van -25 graden Celsius. Deze temperaturen komen in onze regio echter niet vaak meer voor.

Deze bladverliezende soorten kunnen goed op eigen kracht de winter overleven.

Hoe Clematis Overwinteren?

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Clematis te ondersteunen om de winter te overleven? Ze zijn dan wel winterhard, maar als je ze helpt zullen ze het volgende jaar minder schade hebben en weer volop bloeien. Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen tijdens een koude periode, zowel voor kuipplanten als de Clematis die in de tuingrond staat.

 • Haal de Clematis naar binnen
  Staat de Clematis in een pot dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen. Hier is over het algemeen licht aanwezig. De temperatuur moet liggen tussen de 8 – 0 graden Celsius. Plaats de Clematis niet in je huiskamer want daar is de temperatuur te hoog en raakt de plant van slag.
 • Laat niet uitdrogen
  Als de planten binnen staan, benevel de aarde en takken dan regelmatig. De aarde mag niet uitdrogen, maar mag ook niet te nat zijn.
 • Inpakken
  Wordt het kouder en gaat het stevig vriezen, wikkel de Clematis dan in met noppenfolie. Sluit de plant niet af, ventilatie is noodzakelijk! Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
 • Bescherm de wortels
  Staat de Clematis in een pot, leg op de grond dan een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet en verplaats je de Clematis naar een beschutte plaats uit de wind.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de Clematis in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de Clematis af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing.
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is stop dan met water geven als de Clematis buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.
clematis winterhard
Mulch om wortels te beschermen

Er is echter geen moment te noemen wanneer je de beschermende maatregelen moet nemen, het is allemaal afhankelijk van het weer! Is het een milde winter, welke vandaag de dag best wel veel, dan hoef je niet veel maatregelen te treffen.
Geef het weerbericht aan dat er nachtvorst op komst in dan is het tijd om in actie te komen en de Clematis te beschermen.

Kortom, de Clematis zal de winters in onze regio vandaag de dag waarschijnlijk wel overleven. Mocht het toch te koud worden en komt er strenge vorst in het land dan kan extra bescherming geen kwaad.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen