9 x Kamerplanten Die Weinig Water Nodig Hebben!

Planten Weinig Water

Iedereen houdt wel van wat groen in de kamer, maar laten we eerlijk zijn – niet iedereen is even goed in het regelmatig water geven van onze groene vrienden. Om te voorkomen dat je huiskamer eindigt als een kerkhof voor dode planten, geven we je vandaag 9 planten die weinig water nodig hebben. Zo krijg je veel groen in je kamer én hoef je jezelf bijna geen zorgen meer te maken over de verzorging. Lees snel verder!

Ben jij op zoek naar een kamerplant die weinig water nodig heeft? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod kamerplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

1. Graslelie

Als er een plant tegenwoordig populair is in onze kleine landje dan is het wel de graslelie. Niet zo gek als je bedenkt dat deze plant in meer dan 65 verschillende soorten verkrijgbaar is. We hebben ook al eens een lijstje gemaakt met de 9 populairste soorten.

graslelie

Naast het feit dat deze plant er ontzettend leuk uitziet is hij ook nog eens heel erg geschikt voor diegene die niet zo goed zijn in de verzorging. Als je namelijk een keer water vergeet te geven is dat geen enkel probleem. Sowieso heeft deze plant niet veel water nodig (1x per week, als de grond droog is geworden). Verder houdt de plant van een temperatuur tussen de 21-32 graden én van veel licht, een plekje in de vensterbank is dus ideaal.

Daarnaast is het ook leuk om te weten dat graslelies ontzettend makkelijk te stekken zijn. Dat betekent dat je van één plant makkelijk meerdere planten kan maken. Hoe je dat doet dat lees je in deze blog die we eerder schreven.

2. Pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant dankt zijn naam natuurlijk aan de schotelvormige bladeren die dit kleine plantje laat groeien. Dat maakt het gewoon een leuke plant om naar te kijken. Daarnaast is ook deze plant weer heel makkelijk te vermeerderen (daar lees je hier dan weer meer over). Dat zorgt er dan weer voor dat je binnen no-time je hele kamer vol kan hebben staan met dit plantje. Lekker low-budget dus.

pannenkoekplant Planten Die Weinig Water Nodig Hebben

Dan natuurlijk nog even over de verzorging. Zorg voor een lichte plek en wekelijks een klein beetje water (een licht vochtige grond is top, mocht je het een keer vergeten is dat ook geen probleem). Verder houdt de plant van een normale kamertemperatuur. Meer informatie over de verzorging vind je hier.

3. Yucca

Ben je meer op zoek naar een wat grotere kamerplant? Dan is de Yucca waarschijnlijk een van de beste keuze. Deze plant wordt namelijk wel 1 – 1,5 meter hoog.

yucca Planten Die Weinig Water Nodig Hebben

Qua verzorging is ook deze plant helemaal geen moeilijk type. Omdat het een palmsoort is heeft de plant helemaal niet zoveel water nodig. Normaal gesproken doe je dit 1x per week. Mocht je voelen dat de grond nog vochtig is dan kun je het beste een week overslaan. Verder moet je de Yucca wel een plek in het licht geven, dat vinden ze het fijnst. Wil je de plant extra goed verzorgen? Lees dan zeker onze blog waarin we alles uitleggen.

4. Sanseveria

De volgende in de lijst van planten die weinig water nodig hebben is de Sanseveria. Sanseveria’s staan in Nederland ook wel bekend als Vrouwentongen. Deze plant komt oorspronkelijk voor op het Afrikaanse continent en dat betekent dat de plant heel goed kan tegen situaties waarin er minder water beschikbaar is. Het is zelfs beter om deze plant geen water te geven als de grond nog vochtig is, anders veroorzaak je wortelrot (wat dat precies is lees je een andere blog van ons)

sanseveria

Water heeft de Sanseveria dus niet veel nodig en eigenlijk geldt hetzelfde voor de hoeveelheid licht. Hoe meer licht de plant opvangt hoe lichter de bladeren worden. Daarom is het vaak mooier om de plant wat meer in de halfschaduw te zetten. Zo behouden de bladeren hun diepe kleuren. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees dan onze andere blog.

5. Kentiapalm

Vind je de Yucca die we eerder hebben genoeg toch iets teveel op een palmboom lijken? Dan is de Kentiapalm waarschijnlijk een betere keuze. Het is eigenlijk een beetje een kruising tussen een palm en een subtiele kamerplant. Daarnaast is deze palm verkrijgbaar in alle maten. Minimaal zullen ze toch wel een hoogte hebben van 50 centimeter maar ze kunnen ook makkelijk twee meter zijn.

kentiapalm Planten Die Weinig Water Nodig Hebben

Dan natuurlijk nog even de verzorging. De plant doet het vooral goed in schaduwrijke plekken en zal normaliter 1x per week water nodig hebben. Hier geldt ook weer: is de grond nog vochtig? Dan gewoon even een keer overslaan. Kamertemperatuur is wat de palm nodig heeft dus dat zal in de meeste gevallen ook geen problemen opleveren. Een ideale aanvulling voor je interieur!

6. Cactussen

Laten we beginnen met de planten die het minste water nodig hebben: de cactus. Deze komen in allerlei soorten en maten en hebben, doordat ze van oorsprong op droge plekken groeien amper water nodig. In de winter is dit maar één keer per maand, in de zomer 2 à 3 keer. Dit zijn dus echt de planten voor diegene die de gemiddelde plant niet in leven kan houden.

Planten Die Weinig Water Nodig Hebben cactussen

Gelukkig raak je met de cactussen ook nooit verveeld – er bestaan namelijk meer dan 3000 soorten. Zo vind je er dus altijd wel een die bij jou past. Ben je op zoek naar een cactus die bij jou past? Kijk dan op deze blog die we al eerder schreven: “8 Populairste Soorten Cactussen”.

7. Vetplanten

Naast cactussen zijn vetplanten ook heel moeilijk te doden. Dit komt omdat deze plantjes al hun vocht opslaan in de bladeren. Dit is dan ook de reden dat deze vaak opgezwollen zijn.

vetplanten

Net als bij de cactus is het hier eerder belangrijk dat je niet teveel water geeft, in plaats van te weinig. Wanneer je namelijk teveel water geeft kun je wortelrot veroorzaken, en kan de plant afsterven. Wees hier dus voorzichtig mee! Het beste kun je elke week even je vinger een paar centimeter in de grond stoppen en kijken of de aarde vochtig is. Als het volledig droog is, kun je weer een beetje water geven.

Op zoek naar de juiste vetplant voor jou? Kan dan even op deze blog die we al eerder schreven: “20 Soorten Vetplanten (binnen & buiten)

8. Aspidistra

De Aspidistra, ook wel kwartjesplant, kloosterplant of blarenplant komt oorspronkelijk uit de Himalaya. Door de vrij dikke, donkergroene bladeren verdampt de Aspidistra weinig water.
Het resultaat is een plant die goed kan tegen het onregelmatig krijgen van water.

Aspidistra

Let wel op de de wortels niet in het water blijven staan, want dit kan zorgen voor wortelrot. Ook hier kun je het beste even aan de grond voelen of het vochtig is of niet. Zo niet, dan kun je wat water geven. Als je twijfelt, wacht dan vooral even.

9. Luchtplantjes

Zoals de naam al suggereert hebben deze planten niet eens aarde nodig om gelukkig te zijn. Ze halen ‘in het wild’ al hun voeding en vocht uit de lucht, waardoor ze vrijwel overal kunnen groeien.

luchtplantjes

Denk echter niet dat je deze planten helemaal geen water hoeft te geven: in Nederland ligt de luchtvochtigheid lager, waardoor we deze plantjes wel een beetje hulp moeten geven. Je kunt ze simpelweg eens in de 10 dagen 2 à 3 uur in een bakje water laten staan. Ze nemen dan voldoende vocht op om er weer even tegenaan te kunnen.

Daarnaast bestaan er wel meer dan 450 soorten en kun je dus je hele huis vol gooien met deze makkelijk plantjes! Dit is onze lijst van planten die weinig water nodig hebben.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen