20 x Soorten Vetplanten (Binnen & Buiten)

20 Soorten Vetplanten

Als het gaat om vetplanten dan zijn er toch al snel enkele duizenden soorten waar je uit kunt kiezen. Toch zijn sommige soorten vetplanten toch écht een stukje populairder dan andere. In deze blog hebben we 20 vetplanten op een rijtje gezet waar je goed uit kunt kiezen als je een vetplant wil hebben.

De eerste 10 die we hieronder hebben omschreven zijn vooral geschikt als kamerplant. De nummers 11 tot en met 20 kunnen het daarnaast ook goed in de tuin doen. Lees snel verder!

Ben jij op zoek naar een vetplant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod vetplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

1. Ezelsstaart (sedum morganianum)

De Ezelsstaart is waarschijnlijk een van de populairste vetplanten die er is. De reden daarvoor is dat deze plant namelijk heel erg makkelijk te stekken is.

soorten vetplanten

Daarnaast produceert de plant lange ’takken’ die wel wat lijken op vlechten (vandaar de naam ezelsstaart). Deze takken kunnen 60 centimeter lang worden en daarom is deze plant heel erg geschikt als hangplant.

2. Christusdoorn (euphorbia milii)

Als het gaat om het uiterlijk dan is de Christusdoorn waarschijnlijk een van de bijzonderste planten op de lijst. De plant produceert namelijk stammen die zo’n 1,8 meter lang kunnen worden (al duurt dit wel even).

Christusdoorn (euphorbia milii)

Deze bruine stammen zijn bezaaid met stekels. Als je verder naar de top van de plant gaat wordt het wat vrolijker. Hier vind je namelijk een stuk of 10-15 bladeren op een kluitje samen met wat bosjes rode bloemen.

3. Kalanchoe “blossfeldiana”

De Kalanchoe ”blossfeldiana” is een vetplant die het binnenshuis heel goed doet. De plant komt oorspronkelijk uit Madagaskar en heeft daarom altijd temperaturen nodig tussen de 15 en de 30 graden Celsius. Hij is namelijk extreem gevoelig voor koude temperaturen en zal dan snel afsterven.

Kalanchoe "blossfeldiana", soorten vetplanten

De plant groeit het beste in kleipotten met drainage aan de onderkant. Daarnaast houden ze van goed verlichte plekken en produceren ze meer bloemen als ze 8-10 uur zon krijgen per dag. In de late herfst en de vroege winter produceert deze plant bloemen met 4 bladeren. De kleuren kunnen variëren van donkerrood tot goud-kleurig en wit.

4. Crassula “ovata”

De Crassula ”Ovata” lijkt verrassend veel op een bonsaiboompje als het gaat om de manier waarop deze groeit en onderhouden moet worden.

Crassula "ovata"

Deze vetplant heeft dikke, groene bladeren die in een ovaalvorm groeien. Van sommige soorten van deze plant hebben de bladeren rode uiteinden. Als de plant eenmaal volwassen is geworden dan bloeit deze ook heel mooi. Je kunt dan namelijk witte of roze bloemen in de vorm van een ster verwachten.

5. Aloë vera

De Aloë Vera kennen we natuurlijk allemaal. Waarschijnlijk is deze vetplant het bekendst geworden vanwege zijn medische eigenschappen. Zo kun je het plantensap goed gebruiken als je door de zon verbrand bent. Toch is de plant ook als kamerplant ideaal. Hij heeft namelijk weinig verzorging nodig. Een plekje in de halfschaduw is daarentegen ook genoeg voor deze plant.

Aloë vera, soorten verplanten

De Aloë Vera heeft groene bladeren die maximaal 50 centimeter groot zullen worden. Daarnaast zijn de bladeren aan de onderkant ongeveer 7-8 centimeter breed en lopen ze toe naar een punt. Als de plant in bloei komt te staan heeft hij een rode of gele bloesem.

6. Pandaplant (kalanchoe tomentosa)

De pandaplant is qua uiterlijk waarschijnlijk een van de opvallendste planten op deze lijst. De bijnaam pandaplant heeft deze verdient door de kleine witte haartjes die er op de bladeren zitten. Dit, in combinatie met de rode uiteinden, zorgt ervoor dat de plant een klein beetje op een panda lijkt.

Pandaplant (kalanchoe tomentosa)

Vanwege zijn zachte uiterlijk komt de pandaplant iets liever over dan andere vetplanten.

7. Tepelcactus (mammillaria crinita)

Tepelcactussen zien er iets anders uit dan je gemiddelde cactus. Dat komt doordat deze planten in een grote bolvorm groeien. Deze grote bol wordt dan weer gevormd door heel veel verschillende kleine bollen die allemaal hun eigen stekels hebben.

soorten vetplanten

Er zijn ongeveer 250 soorten tepelcactussen beschikbaar, dus keuze genoeg. Wat ze wel allemaal gemeen hebben is dat ze gemakkelijk bloeien, tussen de bolletjes door komen verschillende bloemen uit.

Mocht je echt geïnteresseerd zijn in cactussen bekijk dan ook even deze lijst waarin we 8 populaire soorten op een rijtje hebben gezet.

8. Roze vetkruid (sedum spurium)

Dit is een kleine vetplant met een hele mooie bloei. Roze vetkruid wordt namelijk maximaal 15 centimeter hoog en heeft bladeren van maximaal 10 centimeter lang. Dat maakt de plant heel hanteerbaar binnenshuis.

Roze vetkruid (sedum spurium)

Tijdens de bloeiperiode, welke loopt van juni tot juli, zal het vetkruid je huis echt goed opfleuren. De plant produceert dan hele roze bloemetjes. Vanwege de lage temperaturen die deze plant aan kan (-25 graden Celsius) is hij ook erg geschikt als buitenplant (dan wel het liefst op het zuiden en veel zon).

9. Vrouwentong (sansevieria trifasciata)

Als we het hebben over verschillende soorten vetplanten dan is de sansevieria misschien niet direct waar je aan denkt. Toch behoort ook deze plant zeker in de categorie vetplanten! Dit is een ideale plant als je op zoek bent naar een grote kamerplant die minimaal onderhoud nodig heeft.

soorten vetplanten

Verder is het ook een goede keuze als je een groene kamerplant zoekt die het heel het jaar door goed doet. De groene bladeren en de gele randen die eromheen zitten maken de plant heel speels en staan leuk in woon- en/of slaapkamers.

10. Zebraplant (haworthia fasciata)

De zebraplant heeft zijn naam natuurlijk gekregen door zijn opvallende uiterlijk. De donkergroene bladeren hebben namelijk witte strepen eroverheen lopen welke verdacht veel doen denken aan het uiterlijk van een zebra. Daarnaast houdt het mooie uiterlijk daar ook niet bij op. De plant bloeit namelijk 6 weken per jaar en produceert dan felgele bosjes bloemen.

Zebraplant (haworthia fasciata)

Net als veel vetplanten geeft ook de zebraplant voorkeur aan een warmere ruimte met veel licht. Zet hem echter niet teveel in direct zonlicht want dat vindt hij dan weer wat minder prettig.

11. Gewone huislook (sempervivum tectorum)

Vanaf hier gaan we het vooral over vetplanten hebben die goed in de tuin kunnen leven! Laten we daarvoor beginnen met de Sempervirum.

Gewone huislook (sempervivum tectorum)

”Sempervirum” betekent in het Latijns ”leeft voor eeuwig”. Dat maakt dit de ideale plant voor mensen die niet zo heel erg goed zijn in het verzorgen van hun planten. Vooral als het om het stekken gaat zijn deze vetplanten ontzettend makkelijk. Als je de planten vervolgens ook nog eens de juiste zorg geeft dan bloeit hij met rode bloemen die samen de vorm van een kroon aannemen. De plant zelf leeft uiteindelijk maximaal drie jaar, maar doordat je hem zo makkelijk kunt stekken heeft deze alsnog het eeuwige leven.

12. Vetkruid

Vetkruid is er in een grote variatie aan kleuren. Van helder groen en roze tot zilver en blauw. Er zijn twee soorten vetkruid: degene die de hoogte in groeien en degene die het dichter bij de grond houden.

 Vetkruid

Vetkruid wat de hoogte in groeit, wordt ergens tussen de 30-90 centimeter lang. Deze soort staat erom bekend kleurrijke bloemen te produceren in de zomer. Vetkruid wat liever over de grond heen kruipt wordt gebruikt als decoratief, groen element en heeft over het algemeen geen grote bloei.

13. Agave ovatifolia (Walvistong)

De walvistong komt oorspronkelijk voor in de bergen van Mexico en leeft daar op een hoogte van 1300 – 2400 meter. De grote, lichte bladeren hebben wel iets weg van een walvistong en daar dankt de agave Ovatifolia dus ook zijn bijnaam aan.

Agave ovatifolia (Walvistong)

De bladeren worden 60 – 150 centimeter lang en zo’n 90 – 180 centimeter breed. Zoals je jezelf daardoor vast kunt voorstellen zijn dit echt planten die je beter buiten kunt houden.

14. Parodia magnifica

Deze cactussoort is redelijk uniek. Dat komt door zijn ongewone grootte en vorm in de cactuswereld. De plant wordt namelijk zo’n 30 – 60 centimeter hoog en bestaat uit een grote bol aan stekelige cactus. De cactus produceert tijdens zijn bloeiperiode gele bloemen welke bij elkaar clusteren.

Parodia magnifica

Net als de meeste planten kan ook deze cactus wel tegen een stootje. In het wild komt hij namelijk vooral in Zuid-Amerika voor en daar groeit hij in gebieden waar het zowel heel warm als heel koud (net onder het vriespunt) kan zijn.

15. Echeveria pulvinata

De echeveria pulivanata is een andere plant die een soort zijdeachtige uitstraling heeft. De zilveren haartjes glinsteren daardoor heel mooi in de zon. Oorspronkelijk komt de plant uit het zuiden van Mexico en bloeit hij met oranje-gele bloemen die wel iets weg hebben van een zonsondergang.

Echeveria pulvinata

Deze planten houden van een plek in de halfschaduw en kunnen zowel in de grond als in een pot heel goed overleven. Mocht je ze willen verplaatsten dan kun je dat het beste in de zomer doen.

16. Dudleya

Dudleya zijn onderdeel van de Echeveria familie en komen oorspronkelijk uit Californië. Er zijn meer dan 40 soorten van deze vetplant, sommige staan er zelfs op de lijst met bedreigde planten omdat ze zo zeldzaam aan het worden zijn.

Dudleya

De meeste bladeren hebben ronde randen en kunnen maar liefst 100 jaar oud worden. De plant groeit oorspronkelijk op een heuvel zodat er zo min mogelijk water op zijn blad blijft hangen. Houdt hier dus rekening mee als je de plant water geeft.

17. Varkensoor (cotyledon orbiculata)

Varkensoor heet zo omdat deze vetplant dikke, ovale bladeren heeft met rode randen. Tijdens de late zomer of het vroege voorjaar bloeit de plant met gele en rode bloemen. Deze komen uit de 60 centimeter lange stammen en hangen naar beneden.

Varkensoor (cotyledon orbiculata)

Dat maakt het een kleurrijke toevoeging aan een tuin. Verder is de plant het beste geschikt voor droge gedeeltes van je tuin. Houdt er rekening mee dat de plant best wat ruimte in kan nemen als hij begint te groeien, een beetje extra ruimte is geen overbodige luxe.

18. Aeonium arboreum (Zwartkop)

De zwartkop of Aeonium arboreum wordt ook wel de zwarte roos genoemd. Dat slaat op de donkere bordeaux rode bladeren die de plant heeft. In de winter produceert deze plant gele bloemen die een prachtig contrast opleveren met de donkere bladeren.

Aeonium arboreum (Zwartkop)

Deze vetplant heeft een voorkeur voor de volle zon en groeit daarnaast het prettigst met andere van zijn soortgenoten in de buurt.

19. Aeonium davidbramwellii

Deze plant wordt in het Engels ook wel ‘Sunburst’ genoemd. Dat komt door de gele bladeren die om het centrum van de plant heen groeien. Dit type Aeonium bestaat daarnaast uit drie kleuren: groene, witte en gele bladeren. In de zomer produceert de plant witte bloemen. De ”Sunburst” komt oorspronkelijk voor op de Canarische eilanden en doet het erg goed in de buurt van de zee. De maximale hoogte is zo’n 60 centimeter.

20. Aloe aristata

De bladeren van deze vetplant beginnen lichtgroen, maar worden steeds een stukje donkerder als ze lang in de zon staan. Net als de meeste vetplanten bloeit deze plant in de zomen. Dan groeien er oranje bloemen uit de topjes van de planten. Daardoor lijkt hij op dat moment een klein beetje op een fakkel.

Aloe aristata

Deze plant heeft geen medische voordelen zoals Aloë Vera dat wel heeft. Het unieke aan deze plant is dat hij, als er goed voor wordt gezorgd, heel groot kan worden. 3 meter hoog met bladeren van 50 centimeter breed zijn dan niet ondenkbaar. Wel zal deze lengte in een Nederlandse tuin niet heel makkelijk haalbaar zijn.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen