Wat zijn makkelijke kamerplanten eigenlijk. Zijn dat planten die weinig water nodig hebben of in de schaduw kunnen staan. Of zijn dat planten die je makkelijk kunt stekken of weinig voeding nodig hebben. Het komt dus hierop neer dat iedereen een mening heeft over wat nu een makkelijke kamerplant is.
In deze blog schrijven wij over een aantal kamerplanten die, qua algemene verzorging, niet de grootste aandacht nodig hebben. Maar eigenlijk heeft iedere plant wel wat aandacht nodig. Kijk wat voor jou een makkelijke kamerplant is. Er zijn in deze blog 14 makkelijke kamerplanten beschreven. Er zullen er vast een paar kamerplanten bij zitten die voor jou makkelijk zijn en die je er leuk vindt uitzien!
Inhoudsopgave
1. Luchtplantjes
Luchtplantjes hebben nauwelijks wortels, of helemaal niet. Er zijn vele decoratieve hangers of standaards om deze plantjes op te hangen of neer te zetten.
Grijze luchtplantjes geef je 1 keer per week water met de plantenspuit. Groene luchtplantjes geef je 2 keer per week water met de waterspuit. Schut het overtollige water er altijd af anders gaan de blaadjes rotten.
Gaan de blaadjes krullen dan hebben zij vocht nodig. Geef dan een warm badje (35 graden) van een half uur en schut het overtollige water eraf. Wanneer je een luchtplantjes met bloemen een badje geeft mag de bloem niet in het water.
Deze plantjes houden niet van de volle zon maar wel van veel licht.
Ben jij op zoek naar makkelijke kamerplanten? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod makkelijke kamerplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!
2. Lepelplant
De lepelplant is één van de kamerplanten die goed tegen een stootje kan. Hij komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied. De lepelplant is gewend aan natte voeten dus te veel water kun je dit plantje bijna niet geven. Geef dus 2 keer per week water, de aarde mag niet droogvallen en sproei regelmatig op de bladeren (niet op de bloemen).
Voeding mag je 1 keer per maand geven volgens de instructie van de plantenvoeding verpakking.
Verpotten mag je om het jaar doen zodat de plant nog verder en groter kan groeien.
De lepelplant houdt niet van de volle zon. Een plekje in de halfschaduw vindt deze plant prima.
De lepelplant is wel giftig. Je kees er alles over in onze blog ‘Is Lepelplant Giftig?‘.
3. Sanseveria
Deze, van oorsprong Afrikaanse, mooie vrouwentong, oftewel sanseveria, kan goed tegen droogte. Dus vergeet je een gietbeurt dan is er niets aan de hand. Laat sowieso de aarde goed drogen voor je weer een scheutje water geeft.
De sanseveria heeft genoeg licht nodig maar het volle zonlicht kun je beter vermijden. Voor uitgebreide verzorgingstips lees je onze blog ‘Hoe Sanseveria Verzorgen?‘.
Voeding mag je maar weinig geven aan de sanseveria. Alleen in de lente en zomer mag je een lage dosis plantenvoeding geven. Dat wil zeggen een kwart van wat er op de verpakking staat qua hoeveelheid en aantal keren je moet geven.
Verpotten kun je eens in de 3 jaar doen. Dat stimuleert de groei. Neem altijd een pot die 20% groter is dan de huidige pot. Dat kan deze kamerplant er weer 3 jaar tegen. Dit vind ik persoonlijk echt een makkelijke plant.
4. Aloë Vera
Er zijn natuurlijke verschillende soorten Aloë Vera. Maar de verzorging is over het algemeen hetzelfde:
Geef echt weinig water. Wanneer de aarde bijna helemaal is uitgedroogd kun je een scheutje water geven.
Voeding is ook niet echt nodig. Oorspronkelijk in de natuur staan deze planten op voedingsarme gronden. Wil je toch plantenvoeding geven dan doe je dat in de lente en de zomer. En dan echt ¼ van de voorgeschreven hoeveelheid. De plant wordt echt niet vrolijk van te veel voeding!
1 keer per 2 jaar verpotten is voldoende. Neem een pot die 20% groter is dan de huidige pot. Verpot de plant wanneer je deze net hebt gekocht. De wortels zitten waarschijnlijk strak in de pot en kunnen wel wat ruimte gebruiken.
Licht: Deze mooie Aloë Vera kan in het zonlicht staan maar verdraagt ook halfschaduw. Er moet dus wel wat licht op de plant vallen wil deze nog groeien. Hoe meer licht de plant ontvangt hoe harder hij groeit.
Best een makkelijke plant dus. Voor verdere verzorgingstips lees je onze blog ‘Hoe Aloë Vera Verzorgen?‘.
5. Yucca
De Yucca is ook een makkelijke plant om te verzorgen. Het enige wat de Yucca echt verlangd is minimaal 5 uur zonlicht. Wanneer de plant voor het raam staat op het zuiden moet hij wel 4 meter van het raam af staan anders verbrand de plant.
Voor de verzorging van de Yucca lees je onze blog ‘Yucca Verzorging; Complete Gids‘.
Water geven aan de Yucca is ook gemakkelijk. Wanneer de aarde droog ziet aan de bovenkant van de aarde, in de winter, dan mag je een scheutje water geven. Niet meer, de aarde mag echt niet te vochtig zijn. In de zomer mag je één keer per week wat water geven, maar echt niet te veel. Wanneer de stam aan de onderkant zacht wordt geef je te veel water.
De Yucca mag je 1 keer per 3 jaar verpotten. Neem een pot die 20% groter is dan de huidige, zo kan deze plant er ongeveer weer 3 jaar tegen aan.
Wanneer je elk jaar de bovenlaag van de aarde verwijderd en er nieuwe aarde op doet dan heeft de plant voldoende voeding. Zo weinig voeding heeft de Yucca nodig.
6. Bromelia’s
De volgende in de lijst van makkelijke kamerplanten is de Bromelia. Bromelia’s zijn er ook in verschillende soorten. Deze makkelijk te verzorgen plant heeft wel zijn voorkeur per soort, je leest er alles over in onze blog ‘Hoe Bromelia Verzorgen? Ook Per Soort‘.
De bromelia met dikke bladeren willen graag in een droge omgeving staan en de bromelia met dunne bladeren staan graag in een vochtige omgeving.
Het water geven van een bromelia gebeurt over het algemeen 1 keer per week. Dit doe je in de kelk van de plant. Zo vangen zijn in het wild ook regenwater op. Deze plant heeft nauwelijks of geen wortels. Zij vinden het fijn om af en toe verneveld te worden met de plantenspuit vooral bij warm weer.
De bromelia houdt van een lichte standplaats maar niet van direct zonlicht.
7. Zamioculcas
Deze bijzonder uitziende vetplant is een makkelijke plant bij uitstek. Wanneer je echt weer eens vergeet water te geven vindt deze plant dit geen probleem. Te veel water weer wel. Dus ben je iemand die graag water geeft dan is deze plant geen optie. Geef in de zomer 1 keer per week een beetje water en in de winter 2 keer per week. De wortels gaan rotten wanneer je te veel water geeft.
De Zamloculcas heeft veel licht nodig maar je moet volle zonlicht vermijden.
Wil je deze plant toch voeding geven, wat niet echt nodig is, dan kun je de halve hoeveelheid aanhouden die op de verpakking staan van de plantenvoeding. Doe dit alleen zomers 1 keer in de 2 weken. In de winter hoeft dat echt helemaal niet. De plant wordt hier echt niet mooier van.
8. Kentia Palm
Deze mooie Kentia Palm is ook een plant dat niet zo heel veel aandacht nodig heeft. Dit is de volgende plant in de lijst van 14 makkelijke kamerplanten.
Deze palm hoeft niet in het volle zonnetje te staan maar wel in het licht tot halfschaduw. Daar voelt hij zich het prettigst en groeit hij ook het beste. Wanneer de palm op zijn goede plek staat hoef je alleen nog maar te weten hoeveel water de plant nodig heeft.
Deze Kentia Palm houdt van licht vochtige aarde. Geen natte voeten want dan gaan de wortels rotten. In de zomer laat je de bovenste laag van de aarde maar opdrogen dan weet je dat je weer water moet geven. In de winter mag zelf de aarde bijna helemaal opdrogen voor je weer water geeft. Wanneer je deze een keer vergeet geeft dit niet.
Voeding: geef palmen voeding tussen april en september en dan het liefst half de hoeveelheid dan dat op de verpakking staat. Anders krijgt deze Kentia palm echt te veel voeding.
Meer over de verzorging lees je in onze blog ‘Hoe Kentia palm Verzorgen?‘.
9. Crassula Hottentot
Dit plantje kan makkelijk in de volle zon maar in ieder geval veel licht. Dit is wat water geven betreft een makkelijk plantje. De bladeren slaan alle vocht op in de bladeren zodat zij lang zonder water kunnen. De aarde mag namelijk helemaal uitdrogen en dan laat je het plantje 6 dagen droog staan, in de zomer, voor je weer water geeft. In de winter mag je zelfs 6 weken geen water geven wanneer de aarde helemaal droog is.
Voeding geven doe je alleen in de zomer. 1 x per 1 à 2 maanden. Echt niet meer! Hoe makkelijk is dat wanneer je echt iemand bent die water geven nogal een vergeet te geven?
10. Livistona Rotundifolia
Deze leuke plant heeft bonte en groene varianten. Zij kunnen op den duur wel 2 meter hoog worden.
De Livistana houdt wel van een uur of 5 daglicht, liever niet in de volle zon.
Water geven: in de zomer geef je zoveel water dat de aarde van deze plant licht vochtig is (steek je vinger in de aarde en je voelt wat licht vochtig is). In de winter mag de aarde, tussen het water geven, bijna uitdrogen. Daar kan de plant goed tegen. De wortels mogen niet in een natte potaarde staan, daar kunnen de wortels niet goed tegen.
Sproei regelmatig met een plantenspuit op de bladeren. Daar wordt de plant vrolijk van en het voorkomt eventueel luis.
Voeding heeft deze plant niet echt nodig. Wanneer je voeding gaat geven doe dit dan in de lente en de zomer en echt met mate! Liever te weinig dan te veel!
11. Pannenkoekplant
De Pannenkoekplant is ook zeker een plant die in het rijtje thuishoort van makkelijke kamerplanten. Deze populaire plant, met zijn vele stekjes, is makkelijk in de verzorging.
Water geven hoeft maar 1 of 2 keer per week en wanneer je het vergeet is dat echt geen probleem. Bij mij staan ze ook wel eens wat droger en dan gaan de bladeren wat hengen. Geef ze gewoon wat water en de hele boel komt gewoon weer op. De grond moet licht vochtig blijven dus bepaal met jouw vinger (in de aarde) of de grond nog vochtig genoeg is. Wanneer je de pannenkoekplant beneveld met de plantenspuit blijven de blaadjes mooi omdat de plant houdt van een hogere luchtvochtigheid. Doe dit 1 keer per week. Maar ook hier geldt: vergeet je het een keer dan is dat geen probleem!
Zet de plant in het licht maar niet in vol zonlicht, dan gaan de blaadjes erg licht van kleur worden. Ze gaan ook hangen omdat het echt te warm is.
Voeding geef je de pannenkoekplant in de lente en zomer. 1 keer per 2 weken. Let goed op de hoeveelheid. Dit staat op de verpakking van de plantenvoeding. Geef niet vaker of meer daarmee zou je de wortels kunnen beschadigen waardoor het plantje het minder zal doen of zelf doodgaat.
Verpotten mag je doen naar eigen inzicht. De pannenkoekplant groeit best hard en geeft vele stekje. Deze kun je in een nieuwe pot zetten zodat de ‘moederplant’ nog in de pot kan blijven staan. Zie onze blog over pannenkoekplant stekken hoe je dit kan doen
12. Erwtenplantje
Dit leuke hangende erwtenplantje is een makkelijke kamerplanten om in huis te hebben. Echt veel verzorging heeft dit plantje niet nodig.
De hoeveelheid water geven ligt even aan de grote van de pot. De regel is dat de aarde tussen het watergeven door, bijna uitdroogt. Je kunt ook aan de erwten zien of het weer tijd is om water te geven. Gaan ze schrompelen of worden ze dof dan is het zeker weer tijd voor water. Dit moet je eigenlijk net iets voor zijn. Maar gebeurt het je dan geef je gewoon water en vullen de erwten zich gewoon weer met water. Geen punt.
Wanneer je de erwtenplant wilt verpotten dan geef je cactusaarde mee in het potje. Het liefst in een plastic pot met gaatjes die je dan weer in een mooie sierpot zet. Zo kan het eventuele overtollige water weg lopen en kunnen de wortels niet rotten.
Dit erwtenplantje houdt van licht maar direct vol zonlicht dan weer niet. Lees meer over het stekken van deze plant in onze blog ‘Hoe Erwtenplant Stekken?‘.
13. Ficus Elastica
Deze hoort ook thuis in de lijst van 14 makkelijke kamerplanten. De Ficus Eslastica of Rubberboom, heeft niet zo heel veel verzorging nodig. De aarde moet licht vochtig zijn dat komt neer op 1 keer per week wat water in de lente en zomer. (Steek je vinger eens in de aarde om te voelen of het water geven echt nodig is.)
Wanneer je te veel water geeft worden de bladeren geel. In de winter mag je het water geven nog wel wat minder doen.
Plantvoeding geef je ook alleen in de lente en zomer. 1 keer per 2 weken is genoeg. Volg de instructie die op de verpakking staat van de plantvoeding. Geef niet meer dit kan schade geven aan de wortels.
14. Dracaena (drakenbloedboom)
Dit is ook echt weer zo eenkamerplant die het niet uitmaakt wanneer je m een keer vergeet. Deze Dracaena mag heus een dag of wat droog staan tussen de gietbeurten door. Je mag de aarde licht vochtig laten maken maar dan laat je deze weer indrogen, en droog laten, voor een dag of 2.
Wat de standplaats betreft mag deze plant in halfschaduw tot schaduw staan. Dus een iet wat donker plekje in de hoek van de kamer is een goed idee. De plant kan ook in een wat lichte ruimte maar zeker niet in de zon.
Verpotten kun je om de 2 jaar doen wil je de wortels ruimte geven om te groeien. Neem altijd een pot die 20% groter is dan de huidige pot. Zo kan de Dracaena er weer 2 jaar tegen aan.
Vanaf maart tot en met september kan je plantenvoeding geven aan deze drakenbloedboom. Let op de instructies van de plantenvoeding. Geef nooit meer plantenvoeding dan op de verpakking staat want dan beschadig je de wortels. Geef voeding 1 keer per 2 weken. Maar vergeet je dit een keer is dat geen probleem.
Dit zijn 14 stuks wat makkelijke kamerplanten. Daar moet voor ieder wat wils tussen zitten. Zoals ik al scheef, wat voor de één een makkelijk plant is, is voor de ander niet makkelijk. Veel plezier met uitzoeken van jouw makkelijke kamerplant.
Dit is onze lijst van 14 makkelijke kamerplanten. Succes met uitzoeken.