Kentia Palm Makkelijk Te Verzorgen?

kentia palm

De Kentia palm komt van oorsprong uit Australië en kennen we ook wel als de Howea. Het is een relatief makkelijke plant in de verzorging. Je moet alleen even weten wat je moet doen en dat gaan we in deze blog bespreken ‘Hoe moet je de Kentia palm verzorgen?’.

De Kentia palm niet in de volle zon zetten, maar half zon/halfschaduw. De grond van de palm moet vochtig zijn, niet nat of droog. Bruine bladeren kan je wegknippen, zo dicht mogelijk bij de stam. De palm heeft geen extra voeding nodig. Sproei de Kentia palm eens per week.

Zoals je ziet, is het best eenvoudig om het deze plant naar zijn zin te maken. De juiste aandacht geven doet wonderen voor een plant. Er zijn van de Kentia palm ook vele verschillende soorten. De verzorging is echter voor elke Kentia palm gelijk.

Is De Kentia Palm Luchtzuiverend?

De Kentia palm staat niet te boek als een luchtzuiverende plant en komt ook niet voor op de lijst van NASA van luchtzuiverende plant. De grote bladeren zijn wel in staat op relatief veel CO2 op te nemen. Wat een echt voordeel kan zijn in bijvoorbeeld kantoorruimtes waar niet zo veel wordt gelucht.

Kentia Palm Snoeien?

De Kentia palm groeit omhoog en maakt aan de bovenkant nieuwe bladeren aan. De allerlaagste bladeren gaan hierdoor verkleuren en worden minder mooi. Deze bladeren kan je met een scherpe snoeischaar wegknippen. Doe dit zo dicht mogelijk tegen de stam aan zodat het aanzicht mooi blijft en je dus geen rare uitsteeksels hebt.

Kentia Palm Krijgt Bruine Bladeren

Sommige bladeren kunnen bruin worden. Dit kan komen dat er tegenaan gelopen wordt of omdat de plant teveel of te weinig water krijgt. Meestal is het teveel aan water. De wortels kunnen hier niet goed tegen en nemen geen vocht meer op waardoor de bladeren bruin worden.

Bruine bladeren staan niet mooi en deze mag je wegknippen. Je kan het hele bladstengel afknippen of alleen de bladeren die bruin worden. Als je alleen de bladeren afknipt, doe dit dan in de vorm van het blad; knip de bladeren weer in een punt.

Kentia Palm Giftig Voor Katten

Als je katten hebt, is het belangrijk een planten te hebben die niet giftig zijn. Katten willen nog wel eens met planten spelen en opeten. De Kentia palm is een plant die prima samen gaat met katten. Deze Kentia palm is namelijk niet giftig.

Vanwege de losse bladeren zullen katten wel aandacht voor de plant hebben, maar het zal geen schade aan de kat aanbrengen.

Kentia Palm Heeft Witte Stipjes

Er kan verwarring ontstaan wanneer we stippen zien op de Kentia palm. Kan je de witte stippen weghalen met je vinger, dan is het waarschijnlijk wolluis.

Wolluis kan je bestrijden met een middel tegen wolluis, welke je in de tuincentra kunt kopen. Ook een oplossing van zeepwater kan wonderen verrichten.

Wat ook voorkomt, is dat de bladeren witte/gele stippen hebben die je met je hand niet weg kan halen. Dan heb je waarschijnlijk te maken met dopluis. Deze insecten zuigen de cellen van de bladeren leeg en deze cellen gaan kapot. Dit is de gele kleur. De plant regelmatig afspoelen in de tuin, kan hier bij helpen. De gele stippen blijven in de bladeren zitten, maar de plant gaat hiervan niet dood. Vaker gaan ze beter groeien omdat ze het gevoel hebben dat ze moeten overleven.

Kentia Palm Heeft Droge Bladeren

De Kentia palm zal aan de onderkant droge bladeren krijgen. Dit is normaal in het groeibeeld van de plant. Deze droge bladeren kunnen met een scherpe snoeischaar verwijderd worden. Dit is de typische manier van groeien van de Kentia palm.

Hoe Vaak Moet Je De Kentia Palm Water Geven?

Als we het hebben over hoe Kentia palm verzorgen, dan is water geven essentieel. De Kentia plant houdt van een vochtige grond, maar ook weer niet te nat. Geef de plant met regelmaat steeds dezelfde hoeveelheid water; In de zomer eens per 5 dagen en in de winter eens in de 10 dagen. Voel met je vingers hoe de grond aanvoelt (droog?) om te weten hoeveel water je moet geven. Wanneer je dit regelmatig doet, weet je hoeveel je moet geven en hoe vaak.

Kentia palm verzorgen

Heb je net een Kentia palm gekocht, begin dan met kleine beetjes water geven en kijk na 4 dagen hoe de grond aanvoelt. Is de grond nog nat, verminder dan het water geven. Zo kom je er vanzelf achter hoeveel water de palm moet geven.

Bij een te droge grond gaan de wortels namelijk dood en bij een te natte grond gaan de wortels rotten.

Moet Je De Kentia Palm Sproeien?

De Kentia palm hoeft niet gesproeid te worden, maar we raden het wel aan. Zo verwijder je stof en vuil van de bladeren en krijgen ongedierte minder kans. Wat ook een optie is om de palm in de regen te zetten. Niet in de harde regen waardoor de bladeren kapot gaan, maar als het zachtjes regent is het zeker een optie.

Probeer altijd te sproeien met ontkalkt water (dus afgekoelde en gekookt water of regenwater), zo blijven er geen witte plekken achter op het blad van de palm.

Beste Standplaats Voor De Kentia Palm

Het volgende item in deze blog van hoe Kentia palm verzorgen is de standplaats. De Kentia palm is een makkelijke plant als het gaat om de standplaats. Hij kan zowel in een lichte als wat donkere omgeving staan. Maakt de plant minder nieuwe bladeren aan en/of groeit de plant minder snel, zet dan de palm dan toch in een (wat) lichtere omgeving. Dan zal wonderen kunnen doen voor de palm.

Worden de bladeren geel of verkleuren de bladeren, dan krijgt de palm te veel zonlicht. Zet de plant dan een stukje verder van het raam. Zet de plant dus niet in het volle zonlicht als het voor een raam is op het zuiden. Plaats de palm dan 2 tot 3 meter naar achteren. Of zoek een andere plaats.

Gele bladeren zullen echter niet meer herstellen en zullen geel blijven. Verwijder deze bladeren door ze dicht bij de stam af te knippen. Doe dit natuurlijk met een scherpe snoeischaar.

Zet de palm ook niet op een tochtige plaats, dit vinden ze niet fijn. De meeste planten vinden tocht niet prettig, zo ook de Kentia palm.

In de zomer, wanneer de temperatuur goed is, kan je de Kentia palm ook buiten in de tuin zetten. Ook dan niet in de volle zon, maar zorg ook voor voldoende schaduw.

In de winter, wanneer de lucht in de kamer droog is, kan je het best de plant eens in de week sproeien, want de Kentia palm kan niet goed tegen droge lucht.

Moet Je De Kentia Palm Voeding Geven?

De Kentia palm is een langzame groeier en heeft weinig voeding nodig. Als je voeding geeft, doe het dan goed en koop palm voeding en volg de aanwijzingen op de verpakking.

Wanneer je de palm eens in de twee jaar verpot of eens per jaar de bovenste laag aarde vervangt, dan is de Kentia palm al tevreden en zal deze goed groeien. Let er wel op dat de pot niet te klein wordt, dan moet je wel verpotten. Doe dit overigens wel in het voorjaar.

Kan Je De Kentia Palm Stekken?

Het stekken van de Kentia palm is voor een particulier niet te doen. De palm kan zich alleen vermeerderen door zaad en niet op enige andere manier. Een volwassen Kentia is makkelijker in het onderhoud dan nieuwe zaailingen van de Kentia palm.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen