3 x Hoe Erwtenplant Stekken, Snel En Makkelijk!

erwtenplantje stekken

Dit leuke hangplantje met zijn volle ronde blaadjes (erwten) aan een streng, zien er zeer decoratief uit. Het wordt ook wel string of Pearls genoemd. Je zou van deze plant gerust wat meerdere plantjes in huis kunnen hebben of verschillende soorten. Ze nemen niet veel plaats is. Vind je het leuk om zelf de plantjes te stekken dan nodig ik je uit om deze blog ‘Hoe erwtenplant stekken?’ verder te lezen. 

Knip een streng van de erwtenplant en haal de onderste ‘blaadjes’ (erwten) van de stengel. Steek de streng van de erwtenplant in een vaasje met water. Er mogen geen blaadjes mee het water in. Ververs het water iedere week. Na 5 weken komen er wortels aan. 

Dit is natuurlijk in het kort hoe je een erwtenplant stekt en maar op één manier uitgelegd. Het stekken van de erwtenplant kun je op drie manieren doen. In deze blog staan alle drie de manieren van stekken en waar je allemaal op moet letten bij het stekken van deze leuke erwtenplant. Genoeg informatie om jouw mooie erwtenplant te stekken.  

Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.

Voorbereiding Erwtenplant Stekken  

Wanneer je jouw erwtenplant gaat stekken moet je even wat voorbereidingen treffen om er zeker van te zijn dat je er alles aan hebt gedaan om jouw erwtenplant succesvol te laten wortelen.  

 1. Leg spullen klaar zoals een schaartje, alcohol, watjes en maak de schaar goed schoon. Alle bacteriën zijn dan van de schaar af. Zo blijft jouw stekje en jouw erwtenplant gezond.  
 2. Bepaal hoe je de erwtenplanten stek wil laten wortelen. Dat kan in de aarde of in een vaasje met water. 
 3. Zet een vaasje neer met water of een potje met cactusaarde waar de stek in gaat. Net waar jouw keuze naar uit gaat. 

Wanneer je alles hebt klaargezet en de schaar hebt schoongemaakt kunnen we beginnen met het knippen van de erwtenplant. 

Erwtenplant Stekken In Water 

Wanneer je naar jouw erwtenplantje kijkt en je wilt deze korter maken of je wilt er meer van deze plant, dan knippen we de plant ‘gewoon’ af.  

Weet wel dat waar jij gaat knippen de plant 2 aftakkingen geeft. Hij groeit dus niet verder als één streng maar met twee strengen vanaf het punt waar jij geknipt hebt. 

 1. Knip met een schone schaar, zoals hierboven is uitgelegd, een streng van de erwtenplant die minimaal 7 tot 10 centimeter is.  
 2. Haal aan de kant van de streng, waar jij geknipt hebt, genoeg blaadjes weg zodat deze niet in het water komen te staan. De blaadjes gaan dan rotten en dat brengt bacteriën met zich mee. Dat is niet goed voor de stek.  
 3. Zet de stek in het water en plaats de stek in het licht. NIET in direct zonlicht. Daar houdt de plant niet van. 
 4. Ververs elke week het water in het vaasje of potje zodat het water helder en schoon blijft. Zo blijft jouw stekje gezond.  

Dit zijn de handelingen die jij kunt doen om de stek van de erwtenplant gezond te houden. Na een week of 5 komen er worteltjes aan. Soms duurt dat nog wel langer. 

Laat deze worteltjes goed groeien zodat zij genoeg kracht hebben om water op te zuigen wanneer zij in de aarde gezet worden. De wortels moeten dus echt een centimeter of 5 zijn, kunnen zij geplant worden.  

Erwtenplant Stekken In Of Op De Aarde?

erwtenplant stekken
Erwtenplant stekken door op de aarde te leggen

Wanneer je de erwtenplant niet in water wilt stekken, maar gelijk in de aarde wil zetten, zijn daar twee mogelijkheden voor: 

1. Stekjes direct in de aarde zetten 

Het deel van de streng, waar je hebt geknipt, in de aarde zetten: 

Hoe gaat dat in zijn werk: 

 • Maak de schaar schoon zoals boven beschreven. 
 • Knip, na overleg met jezelf, de streng af die je wilt stekken. 
 • Maak een gaatje in de aarde met een dun voorwerp waar de stek in gaat. 
 • Knip de blaadjes weg van de stek op de plaats waar je de stek in de aarde zet. Zorg dat je genoeg ruimte hebt om deze stek diep genoeg in de aarde te zetten. Er mogen geen blaadjes mee de grond in.  
 • Duw de aarde een beetje aan zodat de stek niet op de grond valt, maar genoeg houvast heeft. Leg de stek desnoods naast het potje.  
 • Geef een paar druppels water. Niet meer. De plant heeft echt heel weinig water nodig. Ook tijdens het wortelen. Laat de aarde bijna uitdrogen voor je opnieuw water geeft. 

Tip: Wanneer je een potje hebt waar meerdere strengen in kunnen staat dat wat gezelliger dan één zielige streng erwtenplant. Zo wordt de plant wat voller.  

2. Stekjes op de aarde leggen

Je kan de hele streng van 10 centimeter plat op de cactusaarde leggen en wortels laten schieten over de hele lengte van de streng. 

Hoe gaat dat in zijn werk: 

 • Maak de schaar schoon zoals boven omschreven. 
 • Knip, na overleg met jezelf, de streng af die je wil stekken. 
 • Zet het potje met cactusaarde klaar. 
 • Kijk nu goed naar het afgeknipte stekkie. Er zitten tegenover sommige blaadjes kleine stengeltjes van een halve centimeter ongeveer. Deze kunnen gaan wortelen zodra zij op aarde worden neergelegd. 
 • Leg deze stek horizontaal op de aarde. Dus de hele stek rust nu op de aarde.  
 • Draai nu de kleine stengeltjes, die tegenover sommige blaadjes zitten, in de aarde en druk deze voorzichtig aan. Het kan een paar weken duren voor de wortels goed in de aarde vast zitten. Heb geduld!
 • Geef een klein scheutje water. 

Dit zijn de twee manieren om de erwtenplant te stekken in de aarde.  

Erwtenplant Stekjes Verzorgen: 

Een stekje van de erwtenplant, maar ook de moederplant, houdt van genoeg licht. De volle zon kan deze plant niet waarderen.  

De aarde waar de erwtenplant zich prettig in voelt, is goed waterdoorlatende aarde. In dit geval is cactusaarde de beste optie.  

Heb je geen cactus aarde dan kun je ook goed wat zand door gewone aarde doen zodat het water dat je geeft een goede uitweg heeft naar beneden. Zorg wel voor een pot met een gat in de bodem.  

Wanneer er geen gat zit in de bodem en het water kan niet weg dan rotten de wortels alsnog weg. Dus wanneer het om de verzorging gaat van de erwtenplant is het even zoeken, maar let op de erwten. Wanneer deze er gezond uit zien gaat het goed. 

Erwtenplant Stekjes Water Geven 

De erwtenplant stek blijft gezond wanneer je weinig water geeft. De aarde moet bijna helemaal uitdrogen voor je weer water gaat geven. Het is misschien even zoeken hoeveel water de stek moet, dat ligt ook aan de grootte van de pot en plant.  

Je kunt vooral aan de erwtjes zien of de plant zich goed voelt. Wanneer de blaadjes heldergroen en mooi rond zijn dan geef je genoeg water aan de plant, niet te veel, maar ook niet te weinig!

Erwtenplant Stekjes Te Weinig Of Te Veel Water? 

Gaan de erwten krimpen en verschrompelen dan kan het zijn dat je te veel water geeft of juist te weinig water geeft. 

Erwtenplant Stekjes Te Veel Water: 

Bij het geven van te veel water aan de stekjes, kunnen de wortels gaan rotten en kunnen geen water meer opnemen omdat zij niet meer kunnen functioneren. Dit kun je zien aan de wortels. Haal het plantje uit de pot en kijk en voel hoe nat de aarde is. Wanneer de aarde nat of goed vochtig is, geef je echt te veel water. De aarde moet helemaal uitdrogen tussen het water geven. 

Je moet dus veel minder water geven. Verpot deze plant eerst zodat alle natte aarde weg van de wortels zijn. Dan bestaat de kans voor de plant om te herstellen. Haal dus de natte aarde weg en geef nieuwe cactusaarde, die droog is, en hopelijk herstelt de plant zich vanzelf weer. 

Gaat de plant verder achteruit omdat de wortels te veel zijn verrot dan kun je proberen om stekjes te maken van deze plant en de plant op deze manier te redden. 

Erwtenplant Stekjes Te Weinig Water: 

Bij het geven van nog minder water dan de plant nodig heeft, drogen de stekjes uit. 

Heb je deze situatie, dan moet je dus toch wat meer geven. Je kunt aan de erwten of blaadjes zien hoe de plant zich voelt. Mooie, frisgroene en ronde blaadjes staan voor gezondheid van deze erwtenplant.  

Ook hier geldt dat er geen vaste regel is hoeveel water je moet geven. Dat ligt aan de grote van de pot en aan de grote van de plant. Het is even zoeken. Maar eenmaal de hoeveelheid gevonden zal je veel plezier hebben van deze decoratieve hangplant.  

Dit is alles over ‘hoe erwtenplant stekken?’. Wil je weten hoe je andere kamerplanten kunt stekken, bekijk dan onze blog ‘Welke planten makkelijk stekken?‘ en je weet het meteen.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen