Is De Lepelplant Giftig? (Spathiphyllum), Complete Gids

Is Lepelplant Giftig

De lepelplant, ook wel Spathiphyllum, is een populaire huiskamerplant. Niet verrassend, aangezien deze luchtzuiverend, makkelijk in onderhoud en daarnaast ook gewoon heel mooi is.
Een onschuldige plant zou je dus denken. Maar goed, giftige planten hebben geen specifieke kenmerken waaraan je ze zou kunnen herkennen. Het is daarom logisch dat je je afvraagt: “Is lepelplant giftig?”

Is De Lepelplant Giftig?

Ja, de lepelplant is licht giftig. Voor volwassenen kunnen contact met sappen voor huidirritatie zorgen. Voor kinderen en dieren kunnen de gevolgen groter zijn. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met de arts of het antigifcentrum in België: 070-245 245. Zij kunnen je het beste adviseren.

Meer informatie over symptomen en voorkomen, ook bij kinderen en huisdieren, vind je in de rest van dit artikel.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

Hoewel de lepelplant verschillende variaties heeft, zijn deze allemaal even giftig. Het maakt dus niet uit met welk soort je in contact bent gekomen.

Verder lijkt de lepelplant erg op de aronskelk, maar zijn dit twee verschillende soorten planten. De aronskelk is enkele malen giftiger, en kan voor nierfalen zorgen. Dit is bij de lepelplant gelukkig niet het geval, maar het is dus wel belangrijk dat je weet welke plant je in huis hebt staan.  

Voor volwassenen zal de opgelopen schade door de lepelplant niet groot zijn. Het echte risico wordt namelijk veroorzaakt wanneer de plant in het lichaam terecht komt. Volwassenen zullen niet snel een kamerplant eten en lopen dus ook geen groot risico.

Wat wel voor kan komen is dat er contact gemaakt wordt met de sappen, bijvoorbeeld wanneer de plant is afgebroken. In dit geval is het slim om je handen even te wassen en zal je een iets geïrriteerde huid kunnen krijgen.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Is De Lepelplant Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, vogels, konijnen)

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Dit betekent echter niet dat zij nooit klachten zullen hebben.

Voor de lepelplant geldt dat huisdieren niet ziek worden nadat ze deze plant hebben aangeraakt, maar mogelijk wel als ze ervan gegeten hebben. Dit komt doordat het sap van de lepelplant calciumoxalaat-kristallen bevat, welke irritatie veroorzaakt, wanneer het in contact komt met de huid.

Is Lepelplant Giftig

Wanneer jouw huisdier van de lepelplant (of een andere giftige plant) heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

 • Bleke tong en/of tandvlees
 • Stuiptrekkingen
 • Buikpijn
 • Braken en/of overgeven
 • Diarree en/of buikloop
 • Zwelling in keel of mond
 • Gebrek aan eetlust

Bovenstaande symptomen zullen echter vaak, maar in kleine mate voorkomen. Toch, heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van de lepelplant heeft gegeten?  Bel dan meteen de dierenarts en vraag advies. Zij kunnen je verder informeren.

Tips om problemen te voorkomen

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom de eerder genoemde lijst met giftige planten en haal deze niet naar binnen.

Heb je de lepelplant al in huis? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

 • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die lepelplant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per se veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen. Daarnaast kan stuifmeel, dat per ongeluk op de vacht of poten terecht is gekomen, opgelikt worden en problemen veroorzaken.
 • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
 • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Voor Baby’s en Kinderen

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die er lekker vrolijk en kleurrijk uitzien. Reden genoeg dus om als ouder even een ronde in het huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

Is Lepelplant Giftig

De lepelplant is ‘maar’ licht giftig, wat betekent dat er niet meteen paniek hoeft te ontstaan als je kind een hap heeft genomen. Kamerplanten kunnen we sowieso al niet bestempelen als gezond, maar wanneer je kind een hap lepelplant heeft genomen is het belangrijk even in de gaten te houden hoe hij of zij zich voelt en contact op te nemen met de huisarts of het antigifcentrum.

Symptomen die zich voor kunnen doen, zijn:

 • Stuiptrekkingen
 • Zwelling in keel of mond
 • Braken en/of overgeven
 • Bleke tong en/of tandvlees
 • Diarree en/of buikloop
 • Gebrek aan eetlust
 • Buikpijn

Voor volwassenen moet je echt wel een grote hoeveelheid binnenkrijgen voor het gevaarlijk wordt, maar kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger. Een kleinere dosis wordt bij hen namelijk sneller door het lichaam verspreid.

Als jouw kind de plant alleen heeft aangeraakt kun je het beste even de handen wassen. Aangezien ook de huid van kinderen gevoeliger is kan het zorgen voor meer irritatie dan bij volwassenen.

Wanneer je een lepelplant in huis hebt, zorg er dan voor dat deze buiten bereik van kinderen staat. Let wel op dat planten soms blaadjes loslaten, welke op de grond terecht kunnen komen. Het beste advies is daarom om geen planten in huis te halen die gevaarlijk zijn voor jouw kindje.

Wat te doen als je kind van een giftige plant heeft gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant (dus niet de lepelplant!) en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat je kind water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts.

Heb je geen kinderen of huisdieren in huis? Dan wil je misschien wel een lepelplant in huis, vanwege de luchtzuiverende werking. Dit kan makkelijk, aangezien dit een van de makkelijkste planten is om te stekken. Kijk dan bij bol.com voor mooie lepelplanten!

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen