Hoe Bromelia Verzorgen? Ook Per Soort


bromelia
Deel deze blog via:

Een Bromelia is toch wel een apart soort plant. Zij komen oorspronkelijk uit de tropen vandaan waarvan sommige soorten in bomen groeien om licht en voedingsstoffen uit regenwater op te vangen. Zij houden dus van licht en warmte. Iets om rekening mee te houden tijdens de verzorging, want daar gaat deze blog over ‘Hoe bromelia verzorgen?’. Andere staan wel met hun wortels in de aarde maar verdragen alleen weinig vocht. 

Bromelia water geven in de kelk, 1 x per week of op de aarde. Bromelia sproeien met plantenspuit, bij warm weer. De Bromelia’s houden van een lichte standplaats, geen zon! Stekken door jonge scheuten te scheuren en in Bromelia potgrond te plaatsen.

Dit is in het kort een uitleg over de verzorging van de Bromelia. Natuurlijk is er veel meer te vertellen over onder andere het water geven, de soorten Bromelia’s en wat je met de uitgebloeide ‘bloem’ moet doen en waarom. Veel plezier met het opzoeken van de informatie! 

De Bromelia is ook heel goed te stekken. Je leest er alles over in onze blog ‘Hoe Bromelia Stekken?‘.

Bromelia Verzorging 

Zoals je hebt kunnen lezen komt de Bromelia oorspronkelijk uit de tropen. Dit wil dus zeggen dat deze plant van warmte en veel licht houdt. Bij de verzorging moet daar dan ook rekening worden gehouden.  

Hieronder komt informatie te staan over de verzorging van de Bromelia in het algemeen. Daarna komt informatie te staan over de specifieke verzorging bepaalde soorten.  

Bromelia Water 

Sommige Bromelia groeien in het wild in bomen en op rotsen. De wortels die zijn hebben groeien vast op deze ondergrond. De wortels worden dus niet gebruikt om water op te zuigen maar meer om vast te houden. Bomen hebben geen last van deze bezoeker omdat de Bromelia geen vocht en voedingsstoffen uit de boom onttrekt. Hij houdt zich er alleen aan vast.   

bromelia

Om vocht op te kunnen vangen in de bomen heeft de Bromelia zijn eigen opvangsysteem ontwikkeld en dat zijn dus de bladeren die gevormd zijn in een kelk. Deze zit in het midden van de plant. Wanneer er een regenbui is of veel waterdamp dan wordt dit opgevangen in de kelk. In deze regen of waterdamp, zitten alle voedingsstoffen die de plant nodig heeft en worden opgenomen door de bladeren. 

De meeste Bromelia hoeven dus geen water op de aarde te krijgen. Er zijn uitzonderingen maar dit lees je bij de soorten Bromelia.  

Wanneer er geen water meer zit in de kelk vul je deze gewoon weer bij. Dit zal ongeveer 1 keer per week zijn. De plant neemt dus via de kelk voedingsstoffen uit water tot zich. Het liefst is het water wat je geeft kalk vrij (eerst koken en laten afkoelen of regenwater). 

Bij warme dagen kun je wat water geven uit de plantenspuit. Net als een tropische regenbui. Zij zullen dit echt waarderen.  

Wanneer de Bromelia te weinig water heeft gekregen worden de punten van de bladeren bruin. Dan moet je er toch voor zorgen erop te letten dat wanneer de kelk leeg is weer water bij te vullen. 

Bromelia Potgrond 

De potgrond moet bij de Bromelia echt goed water doorlatend zijn. Sommige soorten krijgen een heel klein beetje water op de aarde maar dit moet dan echt goed weg kunnen lopen. Wortels mogen niet in natte grond staan, zij gaan dan rotten. 

Er is speciale Bromelia potgrond maar gewone potgrond aangevuld met zand is ook oké. 

 Meng 2 delen potgrond en 1 deel zand. Dit goed mengen voor je dit in de pot van de Bromelia doet en jouw Bromelia wordt een gelukkige plant. Deze plant heeft geen extra voeding nodig in de vorm van mest.  

Bromelia Standplaats 

De Bromelia komt oorspronkelijk uit de tropen. Daar is veel en helder licht. Dit is waar de Bromelia het ook goed op doet. De temperatuur moet warm zijn, ongeveer 21 graden en mag niet onder de 16 graden uitkomen. 

Zet de plant in een ruimte waar veel natuurlijk licht is maar waar zeker geen direct zonlicht staan op de plant.  

Er zijn uitzonderingen wat betreft de standplaats maar die worden onder het kopje ‘soorten Bromelia’ beschreven. 

Bromelia Bloem 

De prachtige bloem van alle Bromelia zijn er in vele kleuren. Vooral felle kleuren. Geel, rood, roze, paars, wit en oranje. Er zijn ook verschillende vormen zoals je bij de foto’s kunt zien. Ze vallen je op zodra je een kamer binnen komt.  

bromelia

Deze bloemen groeien uit de kelken, in het midden van de planten, die soms al prachtig van zichzelf zijn. 

Bromelia Bloem Eruit Knippen 

Wanneer zich een bloem ontwikkeld weet je dat de plant doodgaat.  Alle energie gaat naar deze fleurige bloem. Je kunt de bloem eruit knippen na de bloei maar dan heb je alleen vaak nog groene bladeren over. Ook deze zullen verwelken. 

Door de komst van de bloem is het met de plant gedaan, of je de bloem er nu uit knipt of niet.  

Bromelia Bloem Dood 

De bloem sterft na 3 tot 6 maanden. Je kunt dus echt lang genieten van deze mooie kleurige bloem van de Bromelia. Echter wanneer de bloem doodgaat, gaat ook de plant dood. De bladeren zullen bruin worden. Het is tijd voor een nieuwe Bromelia of je stekt de Bromelia. 

Bromelia Stekken 

Het is een gek idee maar wanneer je de Bromelia moet of wilt gaan stekken moet je afscheid nemen van de plant die je liefdevol hebt verzorgd. Hij gaat namelijk dood. Vaak zijn er stekjes gegroeid uit de plant die een paar maanden heeft staan bloeien. 

Hoe gaat dat stekken in zijn werk: 

Nadat de plant heeft gebloeid gaat deze langzaam maar zeker dood. Laat de plant staan totdat de stekjes zeker de helft van de moederplant zijn. Er zitten wortels aan voordat je gaat stekken. Je kunt het zonder wortels proberen en in het water zetten totdat er wortels aanzitten maar de kans op succes is minder groot. 

Snijdt de stekjes van de moederplant met een scherp mesje en zet de stekjes in potgrond. Dit is beschreven onder het kopje ‘Bromelia potgrond’ bovenaan.  

Geef ook de stekjes geen water op de potgrond maar ook in de kelk, zoals je ook bij de moederplant hebt gedaan. Het duurt zeker één tot 2 jaar voordat er weer een nieuwe bloem komt aan de plant.  

Soorten Bromelia 

Er zijn soorten Bromelia met dikke en dunne bladeren. De Bromelia met dikke bladeren staan graag in een droge omgeving.  

De Bromelia met dunne bladeren staan graag in een vochtige omgeving. Je kunt bij de soort Bromelia terugvinden wat deze soort anders maakt. 

Er zijn ongeveer 2800 soorten Bromelia. Niet alle soorten worden gekweekt of vaak tegenkomen. Deze 5 soorten zul je in de winkel tegen kunnen komen.  

Hier de specifieke aandachtspunten wat betreft de verzorging van de: 

Bromelia Vriesea Verzorging 

De Bromelia Vriesea krijgt ook een bloem vanuit het hart. De kleur kan geel, oranje en rood zijn. Maar twee kleurig kan de plant ook zijn.  

Bromelia Vriesea

Deze plant vindt het heerlijk wanneer hij met de plantenspuit nat wordt gespoten. Het kan ook zo zijn dat deze plant op een schotel met water staat totdat dit is verdampt. Hij neemt namelijk water en voeding op uit de lucht met zijn bladeren. Je doet ook water in de kelk zodat zij op deze manier vocht tot zich kunnen nemen. Vul het water weer aan wanneer je geen water meer ziet in de kelk. 

Geef bijna geen water op de aarde. Deze plant kan heel goed droogte verdragen. Zet de plant niet in de middagzon.  

Verder is de verzorging zoals in het begin van deze blog is beschreven.  

Bromelia Aechmea Verzorging 

De Bromelia Aechmea heeft roze, witte, oranje en rode bladeren. Zij worden ook wel koker Bromelia genoemd. 

Bromelia Aechmea

Deze plant die uit Midden en Zuid-Amerika komt doet het goed op de vensterbank. Daar is veelal de lucht zeer droog. Deze plant met zijn dikke bladeren kan daar goed tegen. Echter mag deze plant niet in de volle zon! Dus bij een raam op het zuiden is geen goed idee!  

Deze Bromelia geef je wel water op de aarde. De grond van deze plant mag licht vochtig zijn en blijven. In geen geval een natte grond. Dat is dan weer te veel van het goede!  

Geef 1 keer per week water en steek je vinger in de grond wanneer je wilt weten of het te droog of te nat is. Na een tijdje weet je hoeveel water je moet geven en hoe vaak.  

Ook een beetje water in de kelk kan deze plant waarderen. 

Bromelia Guzmania Verzorging 

De oorsprong van de Bromelia Guzmania is in Ecuador. De bladeren van de bloem vormen een grote rozet die prachtig van kleur zijn. De bloemen zijn geel, oranje, rode, roze of wit.  

Bromelia Guzmania

Wanneer de Guzmania heeft gebloeid verliest de bloem zijn kleur, hij wordt bruin. Ook de plant verlies zijn kracht. Het is tijd om de plant te vervangen voor een nieuwe. Wanneer de stekjes aanzitten kun je deze stekken (zie boven). 

De Guzmania mag voor een raam staan maar zij mogen niet in de sterke middagzon staan. Dan verbrand deze plant. 

De verzorging is zoals aan het begin van deze blog is beschreven.  

Bromelia Tillandsia Verzorging 

De bloemen van de Bromelia Tillandsia zijn roze, oranje of rood. Deze plant heeft nauwelijks wortels. Zij hebben zelfs een hekel aan te veel water. Deze soort groeit oorspronkelijk in bomen en op rotsen in de droge gebieden van Centraal en Zuid-Amerika.  

Bromelia Tillandsia

Ze zijn heel sterk en overleven met weinig vocht. Zij hebben dikke grijsachtige bladeren. 

De verzorging is verder algemeen zoals boven beschreven. 

Bromelia Pineapple Verzorging 

Deze sierplant met zijn ananas en lange sierlijke bladeren kan slecht tegen een lage luchtvochtigheid. Dus een bord of schaal onder de pot met water zou een uitkomst zijn voor de plant. Zo verdampt er water rondom de plant wat zij zeer kunnen waarderen. Zij houden van indirect zonlicht. Dus niet pal in de zon, dat betekent, niet op een vensterbank die pal op het zuiden is gericht.  

Bromelia Pineapple

Deze Bromelia verzameld voedingsstoffen en water via de wortels. Laat deze Bromelia Pineapple niet met zijn wortels in water staan, dan gaan zij rotten. Houd de grond licht vochtig dan blijft de plant het goed doen. 

De ananas is een sier ananas, dus niet om te eten! 

Bromelia Multiflora verzorging 

De oorsprong van de Bromelia Multiflora zijn de Andes gebergte en diep in de oerwouden van Uruguay. Hij houdt dan ook van licht tot zeer licht, maar geen volle zon! 

Bromelia Multiflora

De bloemen zijn druppelvormig en kleuren rood en geel/oranje. De bladeren zijn smal en compact.  

Ook zij houden van een tropische douche uit de plantenspuit op warme dagen.  

Verder is de algemene verzorging van toepassing zoals boven beschreven. 

De vraag ‘Hoe Bromelia verzorgen?’ is hiermee beantwoord. Succes met de verzorging.

Karin

Ik heb altijd van de natuur genoten - het is mij er al vroeg ingegoten. Veel wandelen en in de natuur bezig zijn en genieten van de zon op mijn gezicht. Vandaar dat de combinatie natuur en erover schrijven niet zo een gek idee is. Ik deel graag mijn kennis en draag het graag over aan eenieder die er meer van wil weten. Veel plezier bij Fleur en Flower!

Nieuwe artikelen