Hoe Bromelia Verzorgen, Ook Per Soort!

bromelia

Een Bromelia is toch wel een apart soort plant. Zij komen oorspronkelijk uit de tropen vandaan, waarvan sommige soorten in bomen groeien om licht en voedingsstoffen uit regenwater op te vangen. Zij houden dus van licht en warmte. Andere staan wel met hun wortels in de aarde, maar verdragen alleen weinig vocht. Iets om rekening mee te houden tijdens de verzorging. In deze blog gaat het over de ‘Hoe bromelia verzorgen’? Dit is hoe je dit doet:

Bromelia water geven in de kelk, 1 x per week of op de aarde. Bromelia sproeien met plantenspuit, bij warm weer. De Bromelia’s houden van een lichte standplaats, geen zon! Stekken door jonge scheuten te scheuren en in Bromelia potgrond te plaatsen.

Dit is in het kort een uitleg over de verzorging van de Bromelia. Natuurlijk is er veel meer te vertellen over onder andere het water geven, de soorten Bromelia’s en wat je met de uitgebloeide ‘bloem’ moet doen en waarom. Veel plezier met het lezen van deze informatie! 

De Bromelia is ook heel goed te stekken. Je leest er alles over in onze blog ‘Hoe Bromelia Stekken?‘.

De Bijzondere Verzorging Van De Bromelia 

Zoals je hebt kunnen lezen komt de Bromelia oorspronkelijk uit de tropen. Dit wil dus zeggen dat deze plant van warmte en veel licht houdt. Bij de verzorging moet daar dan ook rekening worden gehouden.  

Hieronder komt informatie te staan over de verzorging van de Bromelia in het algemeen. Daarna komt informatie te staan over de specifieke verzorging bepaalde soorten.  

Lees ook: Is De Bromelia Giftig Voor Mensen En Katten?

Hoe Geef Je De Bromelia Water? 

Sommige Bromelia groeien in het wild in bomen en op rotsen. De wortels die zijn hebben groeien vast op deze ondergrond. De wortels worden dus niet gebruikt om water op te zuigen, maar meer om vast te houden. Bomen hebben geen last van deze bezoeker omdat de Bromelia geen vocht en voedingsstoffen uit de boom onttrekt. Hij houdt zich er alleen aan vast.   

bromelia

Om vocht op te kunnen vangen in de bomen heeft de Bromelia zijn eigen opvangsysteem ontwikkeld en dat zijn dus de bladeren die gevormd zijn in een kelk. Deze zit in het midden van de plant. Wanneer er een regenbui is of veel waterdamp dan wordt dit opgevangen in de kelk. In deze regen of waterdamp, zitten alle voedingsstoffen die de plant nodig heeft en worden opgenomen door de bladeren. 

De meeste Bromelia hoeven dus geen water op de aarde te krijgen. Er zijn uitzonderingen, maar dit lees je verderop, bij ‘de soorten Bromelia’.  

Geef water in de kelk, wanneer je geen water meer ziet zitten in de kelk. Dit zal ongeveer 1 keer per week zijn. De plant neemt dus via de kelk voedingsstoffen uit water tot zich. Het liefst is het water wat je geeft kalk vrij (eerst koken en laten afkoelen of regenwater). 

Bij warme dagen kun je wat water geven uit de plantenspuit. Net als een tropische regenbui. Zij zullen dit echt waarderen.  

Wanneer de Bromelia te weinig water heeft gekregen worden de punten van de bladeren bruin. Dan moet je er toch voor zorgen, niet te vergeten het water weer bij te vullen, wanneer de kelk leeg is. 

Bromelia Potgrond 

De potgrond moet bij de Bromelia echt goed water doorlatend zijn. Sommige soorten krijgen een heel klein beetje water op de aarde, maar dit moet dan echt goed weg kunnen lopen. Wortels mogen niet in natte grond staan, zij gaan dan rotten. 

Er is speciale Bromelia potgrond, maar gewone potgrond aangevuld met zand is ook oké. 

Meng dan 2 delen potgrond en 1 deel zand. Dit goed mengen voor je dit in de pot van de Bromelia doet en jouw Bromelia wordt een gelukkige plant. Deze plant heeft geen extra voeding nodig in de vorm van mest.  

Bromelia Standplaats 

De Bromelia komt oorspronkelijk uit de tropen. Daar is veel en helder licht. Dit is waar de Bromelia het ook goed op doet. De temperatuur moet warm zijn, ongeveer 21 graden, en mag niet onder de 16 graden uitkomen. 

Zet de plant in een ruimte waar veel natuurlijk licht is, maar waar zeker geen direct zonlicht komt te staan op de plant.  

Er zijn uitzonderingen wat betreft de standplaats, maar die worden onder het kopje ‘soorten Bromelia’ beschreven, onderaan de blog. 

Bromelia Bloem 

De prachtige bloem van alle Bromelia zijn er in vele kleuren. Vooral felle kleuren. Geel, rood, roze, paars en oranje. Er zijn ook verschillende vormen zoals je bij de foto’s kunt zien. Ze vallen je op zodra je een kamer binnen komt.  

Voorbeelden van bloemen van een bromelia:

Deze bloemen groeien uit de kelken, in het midden van de planten, die soms al prachtig van zichzelf zijn. Daarbij zijn de bladeren ook vaak prachtig van kleur, welke wij ook als bloem beschouwen. Dat zijn ze niet, maar deze zijn ook prachtig om te zien. Nadat de bloem zich heeft laten zien, betekent dit wel dat het einde in zicht is van deze plant.

Moet Je De Bloem Van De Bromelia Eruit Knippen? 

Wanneer zich een bloem ontwikkeld, weet je dat de plant op den duur dood gaat.  Alle energie gaat naar deze fleurige bloem. Je kunt de bloem eruit knippen, tijdens of na de bloei, maar dan heb je alleen vaak nog bladeren over. Ook deze zullen verwelken. Door de komst van de bloem is het met de plant gedaan, of je de bloem er nu uit knipt of niet.  

Hoelang Bloeit De Bromelia?  

De bloem sterft na 3 tot 6 maanden. Je kunt dus echt nog lang genieten van deze mooie kleurige bloem, en Bromelia. Echter, wanneer de bloem doodgaat, gaat ook de plant dood, daarna. De bladeren zullen bruin worden. Het is tijd voor een nieuwe Bromelia. Vaak geeft de Bromelia stekjes, wanneer deze dood gaat. Je kunt dan natuurlijk ook de Bromelia stekken. Zo leeft deze geweldige plant voort. Het duurt wel wel weer even voordat het stekje groeit en er weer prachtig bij staat.

Hoe Ga Je Een Bromelia Stekken? 

Het is een gek idee, maar wanneer je de Bromelia moet of wilt gaan stekken, moet je afscheid nemen van de plant die je liefdevol hebt verzorgd. Hij gaat namelijk dood. Vaak zijn er stekjes gegroeid uit de plant die een paar maanden heeft staan bloeien. Wil je weten hoe je de Bromelia moet stekken?

Lees dan: Hoe Bromelia Stekken? Door Te Scheuren! Hier vind je alle informatie!

Er Zijn Vele Soorten Bromelia Met Bijna Dezelfde Verzorging 

Er zijn soorten Bromelia met dikke en dunne bladeren. De Bromelia met dikke bladeren staan graag in een droge omgeving.  

De Bromelia met dunne bladeren staan graag in een vochtige omgeving. Je kunt bij de soort Bromelia terugvinden, onder aan deze blog, wat deze soort anders maakt. 

Er zijn ongeveer 2800 soorten Bromelia. Niet alle soorten worden gekweekt of kom je vaak tegen. De 5 onderstaande soorten zul je in de winkel regelmatig tegen kunnen komen.  

Hoe Moet Je Verschillende Bromelia Soorten Verzorgen?

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten bromelia. Bromelia heeft over het algemeen dezelfde verzorging nodig, maar er zijn bij sommige soorten wat afwijkingen. Lees gezellig mee over de verzorging van de meest voorkomende bromelia in onze huiskamers!

Lees ook: Leuke Bromelia Soorten, Met En Zonder Wortels!

Hoe Moet Je De Bromelia Vriesea Verzorgen? 

Bromelia Vriesea

De Bromelia Vriesea krijgt ook een bloem vanuit het hart. De kleur kan geel, oranje en rood zijn. Maar tweekleurig kan de plant ook zijn.  

Deze plant vindt het heerlijk, wanneer hij met de plantenspuit nat wordt gespoten. Het kan ook zo zijn dat deze plant op een schotel met water staat, totdat dit is verdampt. Hij neemt namelijk water en voeding op uit de lucht met zijn bladeren.

Je doet ook water in de kelk, zodat zij op deze manier vocht tot zich kunnen nemen. Vul het water weer aan wanneer je geen water meer ziet in de kelk. Geef dus geen water op de aarde. Zet de plant niet in de volle middagzon, wel in het licht.  

Verder is rest van de verzorging zoals in het begin van deze blog is beschreven.  

Hoe Moet Je De Bromelia Aechmea Verzorgen? 

Bromelia Aechmea

De Bromelia Aechmea heeft roze, witte, oranje en rode bladeren. Zij worden ook wel koker Bromelia genoemd. 

Deze plant, die uit Midden en Zuid-Amerika komt, doet het goed op de vensterbank. Daar is de lucht veelal zeer droog. Deze plant met zijn dikke bladeren kan daar goed tegen. Echter, deze plant mag niet in de volle zon! Dus op de vensterbank, bij een raam op het zuiden, is geen goed idee!  

Deze Bromelia geef je wel water op de aarde. De grond van deze plant mag licht vochtig zijn en blijven. In geen geval een natte grond. Dat is dan weer te veel van het goede!  

Geef 1 keer per week water en steek je vinger in de grond wanneer je wilt weten of het te droog of te nat is. Na een tijdje weet je hoeveel water je moet geven en hoe vaak.  

Ook een beetje water in de kelk kan deze plant waarderen. 

Hoe Moet Je De Bromelia Guzmania Verzorgen?

Bromelia Guzmania

De oorsprong van de Bromelia Guzmania is in Ecuador. De bladeren van de bloem vormen een grote rozet die prachtig van kleur zijn. De bloemen zijn geel, oranje, rode, roze of wit.  

Wanneer de Guzmania heeft gebloeid, verliest de bloem zijn kleur, De bloem wordt bruin. Ook de plant verlies zijn kracht. Het is tijd om de plant te vervangen door een nieuwe. Wanneer de stekjes aanzitten kun je deze stekken (zie boven bij stekken van de bromelia). 

De Guzmania mag voor een raam staan, maar zij mogen niet in de sterke middagzon staan. Dan verbrand deze plant. De rest van de verzorging is zoals aan het begin van deze blog is beschreven.  

Hoe Moet Je De Bromelia Tillandsia Verzorgen?

Bromelia Tillandsia

De bloemen van de Bromelia Tillandsia zijn roze, oranje of rood. Deze plant heeft nauwelijks wortels. Zij hebben zelfs een hekel aan te veel water. Deze soort groeit oorspronkelijk in bomen en op rotsen in de droge gebieden van Centraal en Zuid-Amerika.  

Ze zijn heel sterk en overleven met weinig vocht. Zij hebben dikke grijsachtige bladeren of groene dunne bladeren. De Tillandsia met dikke bladeren komen uit bossen of woestijnen van Midden en Zuid-Amerika en omstreken. De Tillandsia met dunne bladeren komen uit de regenachtige gebieden.

De rest van de verzorging is verder algemeen, zoals boven beschreven. 

Hoe Moet Je De Bromelia Pineapple Verzorgen? 

Bromelia Pineapple

Deze sierplant, met zijn ananas en lange sierlijke bladeren, kan slecht tegen een lage luchtvochtigheid. Dus een bord of schaal onder de pot met water zou een uitkomst zijn voor de plant. Zo verdampt er water rondom de plant wat zij zeer kunnen waarderen. Zij houden van indirect zonlicht. Dus niet pal in de zon, dat betekent dat de plant niet op een vensterbank moet staan, die pal op het zuiden is gericht.  

Deze Bromelia verzameld voedingsstoffen en water via de wortels. Laat deze Bromelia Pineapple niet met zijn wortels in water staan, dan gaan zij rotten. Houd de grond licht vochtig, dan blijft de plant het goed doen. 

De ananas is een sier ananas, dus niet om te eten! 

Het is altijd handig om te zien hoe je de bromelia water geeft. Dat zie je in de video!

Alle tips, die gegeven worden in de video, gelden voor alle bromelia.

Hoe Moet Je De Bromelia Multiflora verzorgen? 

Bromelia Multiflora

De oorsprong van de Bromelia Multiflora zijn de Andes gebergte en diep in de oerwouden van Uruguay. Hij houdt dan ook van licht tot zeer licht, maar geen volle zon! 

De bloemen zijn druppelvormig en kleuren rood en geel/oranje. De bladeren zijn smal en compact. Ook zij houden van een tropische douche uit de plantenspuit op warme dagen.  Verder is de algemene verzorging van toepassing zoals boven beschreven. 

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen