Is De Bromelia Giftig Voor Mensen En Katten?

Bromelia giftig

De bromelia is een hele bijzondere en mooie plant. Het is een tropische plant die je in de kern van de plant water geeft en niet op de aarde in de pot. Je geeft water in de kelk van de plant. De sprieten van de bromelia zijn mooi en lokken naar kinderen en dieren. Dus is de vraag: Is de bromelia giftig? In het kort:

De bromelia is niet giftig voor mensen of dieren. Het is een plant die veilig is voor mens en dier. Je kunt deze plant dus veilig in huis halen als je huisdieren of kleine kinderen hebt. Let bij baby’s wel op het verstikkingsgevaar.

Meer weten over de bromelia en wat je kunt doen om je huis veilig te houden voor kinderen en (huis)dieren ten aanzien van planten. Lees dan verder

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Lees ook: 7 x Leuke Bromelia Soorten, Met En Zonder Wortels!

Algemene Informatie

De bromelia is niet giftig voor mens en dier ook al is elke plant giftig, de bromelia brengt geen schade aan de huid, als de sappen op de huid komen of als ervan gegeten wordt.

Elke plant heeft een mate van giftigheid om natuurlijke vijanden zoals schadelijke insecten te weren. De giftigheid van de bromelia is gelukkig niet schadelijk voor mens en dier.

Kijk toch wel uit met deze plant, want hij is uitnodigend voor kinderen en dieren vanwege de lange sprieten en de vrolijke kleuren als de plant in bloei staat. Kleine kinderen en katten hebben de neiging om veel in hun mond te stoppen, zo ook bladeren.

De sprietige en scherpe bladeren van deze plant kunnen vast komen te zitten als er van gegeten wordt. Ook al is de plant niet giftig, zet de plant liever wel op een plaats waar hele kleine kinderen niet aan kunnen komen.

Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts als er van de plant is gegeten en jouw kind voelt zich niet lekker. De kans dat iemand ziek wordt van bromelia is nihil, maar het kan natuurlijk zijn dat er van een andere plant is gegeten. Wacht niet af, maar bel liever een arts.

Lees ook: Hoe Bromelia Stekken? Door Te Scheuren!

Is Bromelia Giftig Voor Huisdieren? (Katten, Honden, Vogels, Konijnen, Paarden)

De bromelia is niet giftig voor alle dieren.

Let wel op dat, wanneer er toch van gegeten wordt, katten kunnen braken of diarree kunnen krijgen. Dit gebeurt ook met bijvoorbeeld te veel gras eten.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Bromelia is dus prima om in huis te nemen en niet schadelijk voor huisdieren. Maar als je opzoekt of de bromelia giftig is, zal je je vast ook afvragen of andere planten giftig zijn. Hierom heb ik hieronder een lijstje met tips neergezet om problemen te voorkomen bij dieren.

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt.

Verder:

  • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die giftige plant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per sé veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
  • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
  • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Lees ook: Hoe Bromelia Verzorgen? Ook Per Soort

Is Bromelia Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die van die leuke sprieten hebben. Reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

Bromelia is gelukkig helemaal niet gevaarlijk voor baby’s en kinderen, behalve dan dat er een verstikkingsgevaar bestaat. De kans is echter klein dat jouw baby of kindje van de bromelia wil eten, hij smaakt namelijk helemaal niet lekker. Niet ideaal dus om van te snoepen.

Bromelia giftig

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts (in Nederland) of antigifcentrum (in België), zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat je kind water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen