Hoe Bromelia Stekken? Door Te Scheuren!

bromelia

De Bromelia is een mooie bloeiende plant, die speciale verzorging nodig heeft. Zo geef je bijvoorbeeld water in de kelk. Daarnaast heeft de Bromelia nog een rare eigenschap. De plant zal na de bloei afsterven. Hij zal in de tussentijd echter ook nieuwe scheuten geven die we kunnen stekken. Maar hoe doe je dat ‘Hoe Bromelia Stekken?’

 • Laat de Bromelia stek groeien tot ongeveer de helft van de moederplant, voor je deze eraf scheurt.
 • Haal de moederplant uit de pot en scheur voorzichtig de stek van de moederplant.
 • Scheur de stek met wortels eraf, ander kun je een scherp schoon mesje gebruiken.
 • Doop de stek in de stekpoeder en zet de stek in de grond.
 • Zet de moederplant weer terug in de pot, misschien ontwikkelt zij nog meer stekken.

We raden je aan Pokon stekpoeder te gebruiken, welke te verkrijgen is bij Bol.com. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels en geeft bescherming tegen schimmels en ziektes.

Het Stekken Van De Bromelia

Wanneer de Bromelia bloeit, ontwikkeld zij ook stekjes. De moederplant gaat na de bloei namelijk dood. De bloei duurt ongeveer een half jaar, dus je kunt nog lang van de bromelia genieten. Echter, tijdens en na de bloei geeft de Bromelia nog jonge scheuten. Deze nieuwe scheuten kunnen we stekken. De plant heeft zo zijn eigen overlevingsmechanisme gecreëerd.

Deze stekken kunnen, mits goed verzorgt, na een jaar alweer gaan bloeien en zo ook weer stekken geven. Dit is ’the circle of life’ van de Bromelia. Het kan zijn dat de bloei ook langer op zich laat wachten.

Wanneer Ga Je De Bromelia Stekken?

De nieuwe scheuten ontstaan dus tijdens en na de bloei. Nu kan je denken dat je deze gelijk moet verwijderen, maar doe dit niet. Laat de nieuwe scheuten doorgroeien totdat ze ongeveer de helft zijn van de moederplant.

Het voordeel van het laten doorgroeien van de scheuten is, is dat de scheuten al sterk zijn en dat de scheuten een eigen wortelstelsel hebben gemaakt.

De nieuwe wortels geven de nieuwe scheuten een goede kans van overleven. Wanneer je ze eerder weghaalt zullen de scheuten in de nieuwe pot eerst wortels moeten aanmaken voordat ze de energie kunnen geven aan de groei en bloei.

Hoe Kan Je Een Bromelia Vermeerderen (Dus Stekken)?

Als de Bromelia is uitgebloeid en de scheuten zijn sterk genoeg, dan kan je de scheuten afscheuren van de moederplant.

Bromelia stekken
 1. Haal hiervoor de moederplant (en de scheut) uit de pot en verwijder zoveel mogelijk aarde. Je kan nu goed zien hoe de wortels in elkaar zitten.
 2. Nu scheur je de stek af van de moederplant. Het hoort heel makkelijk te gaan, lukt het echter niet, dan kan je ook een scherp mesje gebruiken. Wees er wel zeker van dat je de wortels meeneemt. Als dat niet gelukt is, is het geen probleem. Ook deze stek zal gaan groeien.
 3. Zet nu de moederplant weer terug in de pot. De moederplant komt nu weer in de overlevingsfase en zal waarschijnlijk weer meerdere nieuwe scheuten gaan geven die je ook weer kunt stekken.
 4. Zet de stek nu in een nieuwe pot met nieuwe aarde, en druk de grond zachtjes aan. Heb je een scheut zonder wortels, dan moet je deze niet te diep in de grond zetten. Laat de bladeren boven de grond uitkomen. Wanneer de stek wankel in de pot staat kan je deze ondersteunen door er kleine stokjes of steentjes bij te plaatsen. De stekken met wortels zet je zo diep in de pot, zodat de wortels bedekt zijn met potgrond.
 5. De grond waarin je de scheuten plaatst moet luchtig zijn. Meng bijvoorbeeld potgrond met kokosvezel en orchideeëngrond. Zo krijg je luchtige voedzame grond waarin de stek goed kan groeien.

Lees ook: Hoe Bromelia Verzorgen? Ook Per Soort

Hoe Bromelia Stekken Verzorgen?

De nieuwe scheuten hebben zorg en aandacht nodig. Ze de stekken niet in de volle zon, maar geef ze een plaats met indirect licht.

Geef een beetje water op de aarde, maar maak de grond niet te nat. Om de luchtvochtigheid te verhogen kan je een plasticzakje om de stek en bovenkant van de pot doen. Zo creëer je een soort van tropische omgeving waardoor de stek sneller aanslaat.

bromelia stekken

Wanneer er de plant voldoende wortels heeft kan je de plant weer op de normale manier water geven, en dat is in de kelk. Doe dit echter niet als de plant geen wortels heeft.

Bromelia Opnieuw Laten Bloeien?

De stek zal nu uitgroeien tot een stevige plant. Na een jaar is de stek sterk en is het een volwaardige plant. Het bloeien zal nog wel even op zich laten wachten. Dat duurt meestal een jaar of zelfs jaren. Heb je dit geduld niet dan kan je een appel naast de Bromelia leggen. Sluit de plant en de appel op in een plastic zak.

De appel geeft ethyleengas af en dit gas stimuleert de Bromelia om te gaan bloeien. Leuk om een keer te proberen met een van de stekken. Dan kan je zien of het werkt. Probeer het uit!

Bromelia Corona Ananas Stekken

De Bromelia Ananas is een mooie Bromelia die natuurlijk een ananas laat bloeien. Ook deze Bromelia zal na de bloei afsterven en ook nieuwe scheuten geven.

Deze nieuwe scheuten kan je op dezelfde manier stekken zoals boven omschreven is. Het blijft tenslotte een Bromelia.

Bromelia Aechmea Stekken

Net zoals de Bromelia Ananas is ook de Bromelia Aechmea een Bromelia die na de bloei zal afsterven en nieuwe scheuten geeft. Ook de scheuten van de Bromelia Aechmea kan je stekken op de manier zoals dit bovenstaand omschreven is.

Lees ook: 7 x Leuke Bromelia Soorten, Met En Zonder Wortels!

Tips en weetjes!

 • De Bromelia plant kan scherpe puntjes hebben aan de rand van het blad. Draag dus handschoenen wanneer je de plant gaat stekken en de scheuten afscheurt.
 • De ananas Bromelia geeft ’s nachts zuurstof af in plaats van overdag. Daarom is deze plant ook wel bekend onder de naam ‘De Snurkplant’.
 • De Bromelia is als soort niet giftig. Dus een fijne plant om in huis te hebben wanneer je bijvoorbeeld ook een kattenliefhebber bent.

Nu weet je hoe je een Bromelia kunt stekken. Veel succes!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen