Hoe Aloe Vera Plant Verzorgen? Alle informatie


planten vensterbank verwarming
Deel deze blog via:

De aloe vera plant is een stevige groeier, vooral in de breedte. De plant staat aan de basis van alle verzorgingsproducten met aloe vera. Deze tropische plant heeft natuurlijk, net als elke plant verzorging nodig. De vragen die we in deze blog behandelen hebben allemaal betrekking op ‘Hoe aloe vera plant verzorgen.

Hoe aloe vera plant verzorgen?

  • Zet de plant op een zonnige plaats.
  • Laat de aarde uitdrogen en geef dan pas water.
  • De plant eens in de 2 jaar verpotten.
  • In de zomer, eens in de maand cactusvoeding geven.
  • Kapotte bladeren met een scherpe schaar afknippen.

De aloe vera is een makkelijke plant in de verzorging. Wanneer je de juiste dingen doet die je moet doen dan zal de plant je belonen; hij groeit en zal zich vermeerderen. Let wel op in de winter, lees onze blog over het overwinteren van de Aloe Vera als deze in je tuin of balkon staat.

Verzorgen Van Aloe Vera Plant

De aloe vera heeft zeker verzorging nodig. Hij komt normaal gesproken voor in midden en zuid Amerika, een warm klimaat dus. Die zie je ook terug in de verzorging van de plant. De plant staat meestal binnen en is een kamerplant. In de zomer kan de plant ook in de tuin in een pot geplaatst worden. Eerst zullen we de verzorging bespreken van de plant in de de woonkamer, daarna in de tuin.

Aloe Vera Plant Verzorgen Binnen

De binnenplant heeft de volgende verzorging nodig om goed te groeien

aloe vera

Standplaats

De plant voelt zich het beste thuis op een zonnige en warme plaats. Een plant in de schaduw zal het niet goed doen. Ze zijn zon en warmte gewend dus geef de plant ook deze plaats.

Water geven

De plant bestaat voor 95% uit water. De bladeren zitten letterlijk vol met vocht. De plant heeft dus een goede eigen watervoorraad en heeft niet veel vocht nodig. Laat de aarde van de aloe vera eerst uitdrogen, daarna kan je de plant water geven. Vervolgens laat je de aarde weer uitdrogen. Dit is een cyclus van ongeveer 1 week.

Heb je jouw aloe vera net verpot, wacht dan een paar dagen met water geven. De wortels kunnen zich dan zetten. Geef na 4 dagen voor het eerst de plant water.

Twijfel je of je de plant water moet geven, wacht dan nog even en doe het niet. Deze plant heeft liever te weinig water in plaats van teveel. Bij teveel water kunnen de wortels gaan rotten.

Te veel water geeft alleen maar schade aan de plant. De wortels kunnen verrotten en de bladeren worden slap. Vaak is onze gedacht dat de plant te weinig water krijgt en geven we juist meer water. Niet doen dus. De grond moet echt goed uitgedroogd zijn. Door natte grond gaat de plant letterlijk kapot.

Daar de plant uit een tropische en warme omgeving komt is besproeien van de plant niet nodig. Af en toe afspoel om het stof te verwijderen is prima, zo kunnen de bladeren weer meer licht opnemen

Voeding

Voor een goede verzorging van je aloe vera is het verstandig de plant 1 keer per maand voeding te geven. Dit kan je kopen in elk tuincentra en het is de voeding voor cactus en vetplanten. Op de verpakking staat altijd de dosering en hou deze aan.

Door de voeding kan de plant goed doorgroeien. Echter groeit de plant in de wintermaanden niet of nauwelijks en dan is voeding ook niet noodzakelijk. Bij deze plant geldt het principe liever te weinig dan te veel.

Aloe Vera Plant Verzorging Buiten

In de lente en zomer kan de plant ook buiten geplaatst worden. Het is een verrijking van elke tuin. Zeker een hele grote aloe vera is vaak een aandachtspunt in een tuin.

Voor de verzorging gelden eigenlijk dezelfde verzorging als voor de binnenplant; zonnige plaats, niet te veel water en 1 keer per maand voeding geven.

Wees er wel zeker van dat de plant geplaatst is in een pot met een gat aan de onderkant en dat de pot zelf luchtdoorlatende is; neem geen geglazuurde pot of een plastic pot. Als het namelijk geregend heeft kan het regenwater aan de onderkant de pot verlaten en door verdamping via de pot zal de aarde weer snel uitdrogen. En dit wil de aloe vera graag.

Zodra het kouder begint te worden moet de plant weer naar binnen. De bladeren bevatten namelijk 95% vocht en koude kan schade aanbrengen aan de plant.

Aloe Vera Plant Bruin

Er kan niet veel fout gaan bij de verzorging van de aloe vera, maar toch worden de bladeren vaak bruin en slap. Dit is een gevolg van te veel water geven. Door het vele water verrotten de wortels en worden de bladeren bruin en slap.

Wat je nu kunt doen is de plant verpotten in nieuwe aarde. Wacht dan 4 dagen met water geven, zodat de grond goed uitdroogt en de wortels zich kunnen settelen. Verwijder ook de bruine bladeren met een scherp mesje. Op het snijvlak van het blad zal de plant gelijk een dun vliesje creëren, zodat de bladeren niet leeglopen.

Aloe Vera Plant Gele Bladeren

Worden de bladeren van de plant geel, dan heeft deze te veel direct zonlicht. De plant is verzot op zon maar moet hier vaak geleidelijk weer aan wennen. Geef de plant ook deze tijd, anders worden de bladeren geel.

De plant kan gele bladeren krijgen wanneer hij binnen heeft gestaan en in de zomer op een plaats in de zon wordt gezet. Dit kan de plant vaak niet aan. Voer het aantal directe zonuren dus op. Begin met half zon/half schaduw en verplaats de plant na circa twee weken, dan moet het goed komen.

Aloe Vera Plant Snoeien

De aloe vera plant is heel goed te snoeien. De plant wordt in plantages gekweekt voor het sap uit de bladeren. Deze zijn helend en gezond voor de huid. Smeer echter niet zomaar sap van je eigen aloe vera op je huid, maar koop deze verzorgingsproducten in de winkel.

Knip met een scherpe schaar de bladeren die je wilt verwijderen af. De plant is zelf herstellend en dit kan je zien bij de snede. Na het knippen komt hier een dun vliesje op. Dit vliesje voorkomt leeglopen van de plant.

Aloe Vera Plant Verpotten

De aloe vera plant moet om de twee jaar verpotten. Neem hiervoor een pot die drie keer zo groot is als de wortelkluit. De pot moet ook gaten aan de onderkant hebben zodat het vocht kan weglopen.

De aloe vera komt uit een tropisch omgeving en is gewend aan droge zanderige grond. Deze grond kan je zelf maken door potgrond te vermengen met zand en kleine kiezels. Wil jet het makkelijk houden dan kan je in elk tuincentra special cactusgrond kopen.

Neem de aloe vera uit de pot en doe een laagje aarde in de nieuwe pot. Zet hier de wortelkluit op. Staat de plant te laag in de pot doe dan eerst nog wat aarde in de pot en zet de kluit er weer op. Vul nu de rest van de pot met aarde, echter niet hoger dan de huidige wortelkluit opvullen. De bladeren komen ander in de grond te liggen en kunnen dan gaan rotten. Druk de aarde zachtjes aan.

Laat de aarde nu uitdrogen alvorens je water gaat geven. Zo kan de plant ook even herstellen van het verpotten.

Voor de beste tips over het de Aloë Vera, bekijk je de video!

Aloe Vera Plant Vermeerderen

Het vermeerderen van de aloe vera gebeurt door het afsnijden van de uitlopers. Elke plant die goed verzorgt wordt zal uitlopers geven en zich willen vermeerderen. Deze uitlopers kan je met een mesje wegsnijden.

aloe vera

Haal hiervoor een beetje aarde weg en kijk hoe de uitloper vast zit aan de moederplant. Snijd dan de stek los en probeer zoveel mogelijk worteltjes mee te nemen.

Leg de stek ongeveer drie dagen op een plank en laat hem even uitdrogen. Na 3 dagen kan de stek in een pot met cactusaarde gezet worden. Wacht 3 dagen met water geven.

Wil je nog meer cactussen zien? Lees dan onze blog ‘8 populaire cactus soorten‘.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen