Is De Aloë (Vera) Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

Aloe Vera winterhard

De Aloë Vera is een plant die gekweekt wordt om zijn sappen. Aloë Vera olie zou helende krachten hebben en wordt ook verwerkt in huidverzorgingsproducten. De plant is ook gewoon mooi om in de tuin te zetten. De prachtige dikke bladeren, die als een rozet uiteenvallen, is een aanwinst voor de tuin. Maar kan de Aloë Vera in de winter overleven buiten? Is de Aloë Vera dus winterhard en hoe kan je deze laten overwinteren?

Aloë Vera Winterhard. Nee, de Aloë Vera is niet winterhard. De bladeren kunnen tijdens een vorstperiode bevriezen. Het beste is om de plant in oktober naar binnen te halen en in april weer terug de tuin in te plaatsen. Kan dat niet? Dan zal je de Aloë Vera moeten helpen met overwinteren. Pak dan de plant in pot in met een hoes.

Dit is in het kort beschreven of de Aloë Vera winterhard is en hoe je deze kan overwinteren. Er komt echter nog veel meer bij kijken, zeker als je de plant wilt helpen overleven tijdens de koude nachten. Wat je allemaal zelf kunt doen om de Aloë Vera te overwinteren wordt in deze blog beschreven.

Aloe vera winterhard

Ben jij op zoek naar een Aloë Vera? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod Aloë Veraplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Is Een Aloë Vera Winterhard?

De Aloë Vera is een plant die het zowel buiten als binnen goed doet. De plant kan buiten overleven als er maar geen (nacht)vorst is. Is er vorst op komst dan zal je de plant moeten beschermen, anders loopt de plant veel schade op.

De dikke bladeren van de plant zitten vol met sap. Deze sappen blijven ook in de winter in het blad zitten. Wanneer er vorst op komst is dan kunnen de bladeren bevriezen. Dit merk je aan het blad wanneer de dooi weer intreedt en de bladeren zijn bevroren geweest. De bladeren zijn slap en zijn gaan hangen. De cellen in de bladeren zijn geknapt tijdens de bevriezing en kunnen niet meer helen.

Aangezien de plant het zowel binnen en buiten goed doet, is het slim om de plant voor de eerste vorst naar binnen te halen, en deze dan (tijdelijk) als kamerplant te houden. Hoe je de Aloë Vera moet verzorgen kan je lezen in onze blog ‘Hoe Aloë Vera Plant Verzorgen?‘, vol met praktische tips.

Als richtlijn voor de verhuizing kan je half oktober aanhouden en als de vorst weer het land uit is dan kan de Aloë Vera weer de tuin in of het balkon op. Dit is vaak al rond half april, maar houdt de weerberichten in de gaten.

De winters in onze omgeving zijn vandaag de dag niet zo streng meer als vroeger toen het nog weleens -20 graden kon worden. Bij milde winters kan je overwegen om de Aloë Vera buiten te laten overwinteren, maar dan wel in te pakken.

Als je de Aloë Vera buiten in de winter laat staan dan is het verstandig maatregelen te nemen om de plant te helpen met overwinteren. Hoe meer maatregelen je neemt, hoe beter het voor de plant is. Wat kan je doen om de Aloë Vera te helpen overwinteren?

Bekijk de video, die tips geeft voor planten die niet winterhard zijn!

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Hoe Moet Een Aloë Vera Overwinteren?

De Aloë Vera, die buiten staat, kan niet zonder hulp overwinteren. Je kunt de plant naar binnen halen naar een vries vrije omgeving, wanneer deze in een pot staat en naar binnen verplaatst kan worden. Is de plant te groot of staat hij met zijn wortels in de volle grond, dan moet je actie ondernemen om de plant te laten overleven. Wat kun je allemaal doen?

Aloë vera

Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen om de Aloë Vera tijdens een koude periode te laten overleven:

 • Haal de Aloë Vera naar binnen
  Staat de Aloë Vera in een pot dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 5. Zet de plant op de een lichte plaats.
 • Laat niet uitdrogen
  Als de planten binnen staan benevel dan de aarde en bladeren dan regelmatig. De aarde mag niet uitdrogen, maar mag ook niet te nat zijn in verband met de kans op wortelrot.
 • Inpakken
  Heb je binnen geen plaats, dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt in plaats van noppenfolie ook plantenhoezen aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie! Verplaats de Aloë Vera naar een beschutte plaats, in de zon. Elke zonnestraal zal helpen de plant te laten overwinteren.
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is, stop dan met water geven als de Aloë Vera buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de Aloë Vera in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de Aloë Vera af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf en pak de plant heel goed in met noppenfolie of plantenhoezen.

De beste optie is dus om de Aloë Vera naar binnen te halen. Heb je geen ruimte hiervoor, dan kan je de plant buiten laten staan, maar zal je deze wel moeten beschermen als er vorst op komst is. Er is echter geen garantie te geven dat de plant het buiten gaat overleven, maar het is het proberen waard.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen