Is Aloë (Vera) Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

Aloe Vera winterhard

De Aloë is een plant die om zijn sappen wordt gebruikt en gekweekt wordt. Aloe Vera olie zou hellende krachten hebben en wordt ook verwerkt in huidverzorgingsproducten. De plant is ook gewoon mooi om in de tuin te zetten. De prachtige dikke bladeren die als een rozet uiteenvallen is een aanwinst voor de tuin. Maar in de winter, is de Aloë Vera winterhard en hoe kan je deze overwinteren?

Aloe Vera Winterhard. Nee, de Aloë Vera is niet winterhard. De bladeren kunnen tijdens een vorstperiode bevriezen. Het beste is om de plant in oktober naar binnen te halen en in april weer terug de tuin in. Buiten zal je de plant moeten helpen overwinteren.

Dit is in het kort beschreven of de Aloë Vera winterhard is en hoe je deze kan overwinteren. Er komt echter nog veel meer bij kijken, zeker als je de plant wilt helpen overleven tijdens de koude nachten. Wat je allemaal zelf kunt doen om de Aloe Vera te overwinteren wordt in deze blog beschreven.

Aloe vera winterhard

Is Aloë Vera Winterhard?

De Aloë Vera is een plant die het zowel buiten als binnen goed doet. De plant kan buiten overleven als er maar geen (nacht)vorst is. Is er vorst opkomst dan zal je de plant moeten beschermen anders loopt de plant veel schade op.

De dikke bladeren van de plant zitten vol met sap. Deze sappen blijven ook in de winter in het blad zitten. Wanneer er vorst opkomst is dan kunnen de bladeren bevriezen. Dit merk je aan het blad als de dooi weer intreedt, de bladeren zijn slap en gaan hangen.

Aangezien de plant het zowel binnen en buiten goed doe is het slim om de plant voor de eerste vorst naar binnen te halen en deze dan (tijdelijk) als kamerplant te houden. Hoe je de Aloë Vera moet verzorgen kan je lezen in onze blog ‘Hoe Aloë Vera Plant Verzorgen?‘, vol met praktische tips.

Als richtlijn voor de verhuizing kan je half oktober aanhouden en als de vorst weer het land uit is dan kan de Aloë Vera weer de tuin in of het balkon op. Dit is vaak al rond half april.

De winters in onze omgeving zijn vandaag de dag niet zo streng meer als vroeger toen het nog weleens -20 graden kon worden. Bij milde winters kan je overwegen om de Aloe Vera buiten te laten overwinteren.

Als je de Aloë Vera buiten in de winter laat staan dan is het verstandig maatregelen te nemen om de plant te helpen. Hoe meer maatregelen je neemt hoe beter het voor de plant is. Wat kan je doen om de Aloë Vera te helpen overwinteren?

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Hoe Aloë Vera Overwinteren?

Heb je geen plaats binnen in een serre of schuur? Staat de Aloë Vera in een pot op het Balkon? Is de Aloë Vera geplant in de volle grond in de tuin? Als dit het geval is dan kan je maar een ding doen en dat is de Aloe Vera buiten laten overwinteren.

Aloe vera winterhard
Het sap in de bladeren van de Aloe Vera

De winters in onze omgeving zijn vandaag de dag niet zo streng meer, soms zelfs warm! Als er een milde of warme winter is dan kan je de plant voorbereiden op overwinteren in de tuin of op het balkon. Is er een strenge winter in aantocht en de plant staat buiten dan zal deze het waarschijnlijk niet overleven.

Wel kan je een aantal maatregelen nemen om de kans op overleven in de winter buiten te vergroten.

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Aloë Vera zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

 • Goed snoeien
  Als je de Aloë Vera naar binnen haalt, dan snoei je de Aloe Vera in het najaar. Knip de bladeren die bruin of geknakt zijn af.
 • Haal de Aloe Vera naar binnen
  Staat de Aloë Vera in een pot dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 5. Zet de plant op de een lichte plaats.
 • Laat niet uitdrogen
  Als de planten binnen staan benevel de aarde en takken dan regelmatig. De aarde mag niet uitdrogen maar mag ook niet te nat zijn in verband met de kans op wortelrot.
 • Inpakken
  Heb je binnen geen plaats, dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt in plaats van noppenfolie ook plantenhoezen aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie! Verplaats de Aloe Vera naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest.
  Als vorst op komst is stop je met watergeven anders bevriezen de wortels.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de Aloë Vera in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de Aloë Vera af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf en pak de plant heel goed in met noppenfolie of plantenhoezen
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is stop dan met watergeven als de Aloe Vera buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.

De Aloë Vera is dus niet winterhard en zal je moeten helpen overwinteren anders heeft de plant geen schijn van kans.

Bekijk onderstaande video als je Aloe Vera toch buiten moet overwinteren.

De beste optie is dus om de Aloë Vera naar binnen te halen. Heb je geen ruimte hiervoor dan kan je de plant buiten laten staan maar zal je deze wel moeten beschermen als er vorst opkomst is. Er is echter geen garantie te geven dat de plant het buiten gaat overleven, maar het is het proberen waard.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen