10 × Winterharde Hangplanten Voor Buiten!

winterharde hangplanten

Ook als je minder ruimte hebt wil je natuurlijk van de natuur kunnen genieten. Dat kan gelukkig prima, met hangplanten! Maar wat als je geen zin hebt om elke lente weer opnieuw alles aan te planten? Dan kun je het beste kiezen voor winterharde platen. Deze verliezen in de winter vaak wel hun bladeren, maar ze komen dan in de lente weer terug.

Hieronder vind je 10 hangplanten die makkelijk de winter door kunnen komen. Zo heb je minder werk in de lente en toch een mooie tuin.  

Ben jij op zoek naar een hang/klimplanten? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hang/klimplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

1. Hedera

Winterharde Hangplanten

De welbekende Hedera is een groene hangplant welke het heel goed doet op het balkon. De mooie bladeren hebben vaak gekleurde die mooi afsteken tegen andere kleuren. De Hedera heeft regelmatig water nodig en doet het goed op een zonnige plaats of in de half schaduw.

Het is een vaste plant die je in de winter beter naar binnen kan verplaatsen. Ze kunnen tegen vorst, maar in een pot kan de aarde ook bevriezen en dat is slecht voor de wortels.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

2. Wilde Wingerd

Winterharde Hangplanten

De Wilde Wingerd is een prachtige decoratieve klimplant die prima is bestand tegen de winter. Het is een goede klimmer die geen steun of andere hulp nodig heeft bij het vasthouden. Ook als hangplant doet de Wilde Wingerd het prima.

De prachtige kleuren van de bladeren in het najaar zijn fantastisch, namelijk rood en fel oranje in het najaar. In de winter verliest hij zijn blad.

Wanneer de Wilde Wingerd zich eenmaal aan een raam of hout heeft vergrepen, kun je hem nauwelijks meer los krijgen. Snoei dus op tijd en snoei deze plant weg bij ramen en hout, op tijd!

Lees ook: 15 × Klimplanten Die Echt Winterhard Zijn!

3. Clematis

Winterharde Hangplanten

De Clematis die zijn blad niet verliest in de winter kan wel wat ondersteuning gebruiken in de winterperiode. Ze zijn winterhard, maar als er matige tot strenge nachtvorst op komst is kan je beter maatregelen nemen om ze in te pakken. De Clematis die wel zijn blad verlies zijn nog sterker tegen de vrieskou bestand.

Dit zijn voorbeelden van winterharde Clematis. Vraag bij het tuincentrum naar meer winterharde Clematis, want die zijn er!

  • Clematis Apple Blossom
    Deze Clematis kan temperaturen tot 15 graden onder nul hebben. De plant staat graag op het noorden westen of zuiden. Op het oosten doet deze clematis het minder. Plaats de Clematis Apple Blossom uit de koude wind.
  • Clematis Montana
    Deze is bladverliezen en heel goed winterhard. De plant kan vorst verdragen tot wel -25 graden Celsius. Ook al bevriest een deel van de plant, in het voorjaar komt deze gewoon weer uit de grond en tot bloei.
  • Clematis Taiga
    De Clematis Taiga kan vrieskou van ongeveer – 15 graden hebben. Hij verliest zijn blad in de winter. In het voorjaar kun je het beste de plant afknippen tot een halve meter boven de grond. Hij loopt gewoon weer uit in het voorjaar.
  • Clematis Miss Bateman
    Ook deze Clematis verliest zijn blad in de herfst. Hij is prima winterhard tot om en nabij de 25 graden onder nul.

Lees ook: Is De Clematis Winterhard En Hoe Kan Je Deze Overwinteren?

4. Hopplant

De Hopplant krijgt mooie lichtgele bellen aan zijn ranken. Ze zijn echt decoratief. Het zijn echter zeer snelle groeiers en maken lange ranken. Je kunt de ranken zelfs als zonwering laten groeien.

In de winter sterft de plant af boven de grond en in het voorjaar loopt de Hop gewoon weer uit. De hopplant is winterhard tot ongeveer – 30 graden Celsius.

Dit is een helle snel groeiende plant die eerst klimt en dan hangt, de ranken kunnen wel 6 meter lang worden. Vooral de hopbelletjes hangen prachtig naar beneden.

5. Sterjasmijn

Winterharde Hangplanten

De Sterjasmijn is winterhard tot – 10 graden. In Nederland betekent dat je de Ster Jasmijn dus in de tuin kunt zetten, zonder problemen. Vriest het een langere periode, en meer dan 10 graden dan is het handig om deze Jasmijn in te pakken in plantenhoezen. De wortels kun je dat met mulch of bladmateriaal beschermen tegen bevriezing.

Lees ook: Toscaanse Jasmijn Winterhard? In Pot Of Volle Grond?

6. Klokjesbloem (Campanula portenschlagiana)

De klokjesbloem is extreem winterhard tot wel -30 graden maar is bladverliezend en dus niet groenblijvend. De plant staat graag in de volle zon of in de halfschaduw.

Het is een breed uitgroeiende plant die woekert tussen stenen door en je daar dus in toom moeten houden. Als een hangplant heb je hier gelukkig geen last van. De plant bloeit van juni tot september met mooie paarse bloempjes. Het is wel een laagblijver wat de plant wordt niet hoger dan ongeveer 20 centimeter.

7. Lobelia

winterharde hangplanten

De plant heeft kleine bladeren en kleine bloempjes die vaak in trosjes aan de plant zitten. Er zijn wel 200 planten van de lobelia bekend, en in Nederland hebben ze vaak paarse bloempjes.

Het is een plant die in een hangpot of plantenbak uiteindelijk over de rand heen groeit en gaat hangen. Zeker leuk in een bak aan de balustrade.

8. Zachte Naaldvaren (Polystichum Setiferum)

winterharde hangplanten

De zachte naaldvaren komt oorspronkelijk uit West- en Zuid-Europa voor. In Nederland staat het op de rode lijst van planten die zeldzaam zijn in het wild. Deze plant wordt ongeveer 60 centimeter hoog en heeft zeer fijn blad. Net als veel varens staat deze plant graag op een halfschaduwrijke of zelf op een schaduwrijke plek.

Hij wordt graag geplaatst onder stuiken en bomen waar het relatief vochtiger is en waar de zon minder bij komt. Als hangplant plaats je deze het liefste dus ook beschut.  Zorg dat de grond veel humus bevat en niet snel uitdroogt.

Lees ook: Hoe Varens Planten? Binnen, Buiten En Wanneer!

9. Japanse Regenboogvaren (Athyrium Niponicum)

De laatste in de lijst van soorten varens is een echte bosplant. Hij staat graag tussen bomen en struiken in de volle schaduw. De grond moet goed doorlatend zijn en vochthoudend. Het is een vaste plant die echt winterhard is. Hij verdraagt zelfs – 30 graden. Het is geen woekeraar en kan dus goed gecombineerd worden met andere planten in de tuin. Zijn blad is groen-zilver en hij wordt ongeveer 50 cm hoog.

Lees ook: 14 x Winterharde Balkonplanten Voor Buiten!

10. Fuchsia

De laatste in de lijst van winterharde hangplanten is de welbekende Fuchsia. Ook de Fuchsia is in vele uitvoeringen en vele kleuren te krijgen. De bloem van de Fuchsia is echt prachtig. Je moet deze een keertje van dichtbij bekijken dan zie je dat deze prachtig is gemaakt door Moeder Natuur. Nu weet je gelijk waarom de Fuchsia ook de naam ‘bellenplant’ heeft gekregen.

fuchsia

Verwijder ook van de Fuchsia de dode en uitgebroeide bloemen en geef de plant regelmatig water, zeker op warme dagen.

Een aantal soorten van de Fuchsia zijn winterhard, ook omdat het in onze regio steeds zachter wordt. De winters zijn niet meer zo koud als vroeger waardoor de Fuchsia prima kan overwinteren. Soms moet je de plant even helpen als het echt koud wordt.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen