Is Lobelia Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

Lobelia

Lobelia’s komen over vrijwel de hele wereld voor, waardoor er wel meer dan 200 soorten zijn. Wat ze allemaal in gemeen hebben, is dat ze de voorkeur geven aan een gematigd warme omgeving.

Is Lobelia Winterhard? Eenjarige Lobelia’s zullen de winter niet overleven. Vaste Lobelia’s kunnen wel winterhard zijn. Wel hebben ze dan extra hulp nodig. Zelfs als je deze plant naar binnenhaalt, is dit geen garantie dat ze de winter overleven.

Lees hieronder meer over de winterhardheid van de Lobelia, net als wat je kunt doen om deze plant de winter door te helpen.

Lobelia winterhard

Ben jij op zoek naar een lobelia? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod lobelia zaden tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Lobelia Winterhard

De Lobelia kan winterhard zijn, maar dan wel met wat hulp. Ze komt in het wild immers voor op plaatsen waar het echt een stukje warmer is dan de Nederlandse en Belgische winters.

Kan je dan maatregelen nemen om de Lobelia de winter door te helpen? Jazeker!

Afhankelijk van het soort Lobelia dat je hebt, is deze meer/minder winterhard. De grotere Lobelia’s kunnen over het algemeen meer hebben. Daarnaast zijn eenjarige Lobelia’s (die met veel bloemetjes) niet bedoeld om jaren lang te blijven bestaan.  

Wat je ook kunt overwegen is om stekjes te maken van de Lobelia. Deze kan je in de winter binnen kweken en in het voorjaar naar buiten plaatsen.
Knip in de herfst een paar takjes van de Lobelia af en zet deze in een vaasje met water of met stekpoeder in het potje met aarde. Na verloop van tijd krijgen deze wortels. Als je ze in water stekt en er zijn genoeg wortels dan kan je de stekken verplaatsen naar een potje met aarde.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Hoe Lobelia Overwinteren?

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Lobelia zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

 • Haal de Lobelia naar binnen
  Staat de Lobelia in een pot, dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 15. Beter is om de Lobelia in de huiskamer te plaatsen. Hier is het de juiste temperatuur voor de Lobelia en behandel de plant als huiskamerplant. Zet haar op de vensterbank met indirect licht, waar geen tocht is. Het kan best zijn dat deze plant in de winter bladeren verliest. Geen paniek, dat komt in de lente weer goed. Ze mag weer naar buiten als het minimaal 15 graden is.

Wanneer je de Lobelia niet naar binnen kunt halen is de kans groter dat ze de winter niet overleefd. Om haar toch een kans te geven kun je het onderstaande doen.

lobelia winterhard
 • Water niet te veel
  De Lobelia heeft in de winter een stuk minder water nodig dan in de zomer. Geef haar dus maar af en toe water en overwater zeker niet. Steek je vinger in de aarde en als de grond nog vochtig is, kun je beter een keer overslaan. Houd er rekening mee dat de plant sneller uitdroogt als deze in de buurt van de verwarming staat.  
 • Inpakken
  Heb je binnen geen plaats, dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
  Verplaats de Lobelia naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de Lobelia in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de Lobelia af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf. Dit brengt echter wel risico met zich mee, want de Lobelia houdt niet van kou. Het kan dus best zijn dat ze ondanks deze moeite niet overleefd.
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is stop dan met water geven als de Lobelia buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.

Het beste is om de Lobelia naar binnen te halen en de plant te behandelen als een kamerplant. Dan geef je deze plant de grootste kans op overleven en kan deze in het voorjaar weer naar buiten samen met de stekjes die je eventueel gekweekt hebt.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen